15 супер полезни Facebook трика, с които да оборудвате и оптимизирате профила си

facebook трикове

Събрахме малко популярни, но супер полезни трикове и инструменти за Facebook профила ви, с които да го подобрите и подсигурите!

За едни Фейсбук е инструмент за клюкарстване и воайорство, за други пък е средство за създаване на маркетингови кампании и бизнес комуникация.

В полза на тези 2 групи потребители събрахме на едно място някои от най-полезните фейсбук трикове, настройки и инструменти, които сме тествали и приложили.

Целта: да направим престоя ви във Фейса по-приятен, удобен и полезен, независимо дали там прекарвате свободното си време или просто си вършите работата.

? Бележка: Към настоящия момент всички “трикове” за facebook са тествани и функционират както е описано. Ако попаднете на някой, който вече не работи, ще ви бъда безкрайно благодарен ако споделите това в коментарите, за да го отстраним или обновим. Благодаря ви!

? Ако рекламирате във Фейсбук вижте тези 15 идеи, съвета и трикове за много по-ефективна Фейсбук реклама, които може да приложите веднага >>


#1. Как да не виждат, че сте прочели съобщението им

Всеки, който има приятели или клиенти във Facebook, несъмнено комуникира с тях през Messenger. По подразбиране, веднага щом прочетете тяхно съобщениe, те моментално разбират за това – отворите ли го, изписва им се Seen (видяно).

За много хора тази нотификация предизвиква стрес и напрежение, защото се чувстват ангажирани да отговорят колкото се може по-бързо.

Дори и да не са в състояние да направят това веднага, започва да ги човърка, че човека отсреща сигурно очаква тяхната моментална реакция и отговор.

Затова и въпроса тук е: как да направим така, че хем да прочетем съобщението, хем да не ни видят, че сме го направили?

Да, Фейсбук не позволява да изключим функцията Seen, но има трик!

facebook трикове

Всъщност, има инструменти, които ще направят така, че отсрещния човек изобщо да не разбере кога или дали сме прочели съобщението му. Нещо повече:

Ще скрие дори индикатора, който показва на отсрещната страна, че пишете!

За целта препоръчваме да си инсталирате едно от трите най-добри разширения за Google Chrome, с които да си подсигурите анонимността във Facebook Messenger.

Това са:

Най-хубавото е, че може да ги включвате и изключвате, когато си поискате и така да управлявате анонимността си при четенето на съобщения от Фейсбук чата.

? Хакната Фейсбук страница: как да си я върнете – стъпка по стъпка

#2. Как да махнете безинтересните за вас фен страници, за да добавите нови, които искате да следите [See First]

Подбирате ли си източниците на информация?

Фейсбук е сложил ограничение на броя страници, които активно можем да следим чрез опцията See First. С други думи: има лимит от 30 страници, които можем да изберем да виждаме най-напред във фийда, и от които да получаваме нотификации.

Настроил съм си новинарския поток така, че да ми излизат с приоритет любими Фейсбук страници чрез опцията See First, но се оказа, че съм си изчерпал лимита.

Сега варианта ми е да махна някои от настоящите, за да добавя нови.

В това видео ще ви покажа защо този трик може да ви бъде наистина полезен, особено ако внимателно си подбирате източниците на информация.


? Бележка: Ако не искате да изпуснете най-новото от lifehack.bg отворете FB страницата ни и активирайте опцията See First, както показахме във видеото.

? Съвет: ако искате отново да върнете фийда да ви показва само най-новите постове, то като го отворите кликнете на менюто с точките на иконката News Feed!

facebook трикове

? Знаете ли, че най-полезното съдържание на български език се прави ето тук?

#3. Как да си направите списъци с избрани приятели и страници, за да филтрирате това, което споделяте и консумирате

Със съвсем малко усилия може напълно да контролирате видимостта на информацията, която споделяте във Фейсбук. С други думи: може да направите така, че всеки един пост да се вижда от различна група ваши контакти.

За целта просто си направете списъци според нуждите. Например:

 • списък само с членове на семейството ви,
 • списък само с колегите и шефове,
 • списък само с най-близките ви приятели,
 • списък с най-големите досадници,
 • списък с конкурентите ви и т.н.

Когато искате да ограничите видимостта на постовете в личния ви Фейсбук профил по този начин ще може да добавяте или изключвате (филтрирате) тези хора.

Ето и как да си направите списъците:

facebook трикове

Когато пускате пост в личния си профил от опциите за поверителност изберете Custom. Така ще може да изберете списък, за който да е видим или не статуса.

facebook трикове

? Полезно: Ако кликнете на някой конкретен списък на стената ви ще се появи новинарски фийд от постове само на тази група от хора ил истраници. Така освен да филтрирате видимост, може да филтрирате и информация от групи хора и още по-ценното – може да си правите ваши собствени фийдове с различни FB страници.

? Вижте още и: Как да манипулирате информацията в своя полза – и в бизнеса и в живота [специализирани практически техники]

#4. Как да изтеглите цял албум със снимки на някой, който харесвате или следвате във Фейсбук

Единственият начин да запазите цял фото албум на някой, който следите или харесвате във Фейсбук е като изтеглите всяка отделна снимка – една по една.

Разбира се, това е вариант ако ви се губи време или не четете lifehack.bg ?

Има разширение за Chrome, с което може да изтеглите цял албум със снимки, от който си поискате Фейсбук профил и то само с няколко клика!

? Ето как става цялата магия:


 • Инсталирайте си DownAlbum for Chrome.
 • Влезте във Facebook фото албума, който искате да изтеглите
 • Кликнете на иконката на разширението – горе вдясно на браузъра.
 • След което кликнете на “Normal”.
 • Ще се зареди нова страница с всички снимки от албума
 • Натиснете комбинацията Ctrl + S, за да запазите страницата
 • Така ще изтеглите папка с всички снимки от албума

?Вижте и: 10 трика за изображения, които многократно ще подсилят посланието ви!

#5. Как да разберем дали някой ви е влизал в профила

Представете си…

Логвате се в профила си и след малко излизате от него.

Но за зла участ използвате браузър като Chrome, при който сте си запазили автоматичното попълване на пароли за сайтове като Фейсбук, за пощата и т.н. Мислите си, че след като паролата е скрита зад ******* не може да се види?

Помислете пак!

Има много лесен трик, с който може да видите паролата зад звездичките!

И след като ви я вземат по този начин могат да се логнат в профила ви, от където си поискат, особено ако са ви по-близки хора като партньор, съпруг или съпруга.

Така може да станете жертва на кибер тормоз, изнудване или злоупотреба с чувствителна лична информация като провокативни снимки, политически убеждения, религия и др.

Ако станете обект на подобен социален инженеринг или имате съмнения, че някой друг ви е влизал в акаунта (вече е по-трудно, но не и невъзможно), то проверете!

В това видео ще ви покажа как. Гледайте:

? Вижте още и: Съжаляваме, но да си добър е слабост!

#6. Как да излезете от общия чат ако не искате да слушате повече

Ако сте участвали в групов чат във Фейсбук с няколко човека, вероятно ще оцените този трик. По подразбиране Messenger ще ви изпраща досадни нотификации, веднага щом някой пише в общата чат група. Това може да бъде наистина вбесяващо!

Как да го заглушите? Ето го и трика:

facebook трикове

Разбира се, винаги може да напуснете груповия чат, а не просто да го заглушите.

Това означава, че няма да може да следите новите мнения в него, а чрез заглушаването ще можете да четете и да отговаряте на съобщенията ако се наложи.

#7. Как да скриете пост от конкретен човек или списък от хора

Понякога ни се иска да споделим нещо, но не бихме искали всички да го видят.

Може да не е подходящо за очите на колегите ни, може да не е ок да го види съпругата или съпруга ни, може да искаме да не разбират близките, приятели и т.н.

Много лесно можем да скрием пост от Фейсбук профила ни за когото си поискаме.

Тук вариантите са два: да ограничите изцяло статусите си за отделен профил или група от хора или да го правите избирателно всеки път, когато се налага.

Генералната забрана да виждат постовете ви определени хора може да настроите като влезете в профила си и от менюто горе в дясно изберете:

Settings >> Privacy >> Your Activity >> Who can see your future posts

facebook трикове

От тук може да изберете генерална настройка кой индивидуален човек или група от хора да не виждат постовете ви всеки път, когато публикувате нещо.

Ако искате да ограничите само конкретен пост то при самото споделяне на поста изберете синия бутон Public, за да ви се отворят и останалите опции:

facebook трикове

? Бележка: имайте предвид, че ако в случая изберете опция различна от Public, следващият път, когато пускате пост той ще е запазил последните настройки. Затова ако променяте нещо след това отново прегледайте поста си дали е публичен или не.

? Вижте още и: Триковете, които използват гигантите в онлайн бизнеса, за да те накарат да се пристрастиш към тях – [практическо ръководство]

#8. Как да се отървете от Facebook групите, които ви досаждат

Дразни ли ви, когато постоянно някой ви натиква в някоя Фейсбук група, без вашето съгласие? А, когато сте вътре пожелание и самата група вече става досадна?

Можем много лесно да се отървем. Става лесно!

Докато сте в самия нюз фийд, погледнете долу в ляво – там ще намерите линк, който ще ви отведе в секция, от която може да видите всички групи, в които членувате.

facebook трикове

Ако пък знаете името на групата може директно да я намерите през търсачката.

Тук отново в ляво може да видите всички, в които членувате.

facebook трикове

Намерете досадната и я отворете:

facebook трикове

Ако искате да създадете качествена Фейсбук група за вашия бизнес, вижте тук.

? Бележка: ако имате активен абонамент за клуб MasterHack, може да се присъедините към нашата секретна група директно от този линк >>

#9. Отървете от известията, които затрупват пощата ви

Facebook акаунтите обикновено са свързани с любимия ни и най-често използван имейл адрес. Това значи, че ако сте оставили настройките за нотификациите по подразбиране то за всяка нотификация ще получавате имейл. Това си е излишен спам.

Ако са ви таг-нали в снимка, ако някой е коментирал статуса ви, ако са пуснали съобщение в група, в която членувате – изобщо всичко, което правите ще ви се праща на имейла. Така само за ден може да натрупате десетки безполезни писма.

Можем бързо да се отървем от тази нежелана поща като леко пипнем настройките в профила. За да ги спрете, просто направете следното:

facebook трикове

 1. Влезте в профила си
 2. От падащото меню горе вдясно изберете Settings >> Notification
 3. Отворете падащото меню за всяка една активност
 4. Където е опцията за имейл просто я изключете
 5. Оставете само тези, които са ви важни

Тук се сещам, за два материала, които могат да ви бъдат супер полезни ако Gmail ви е най-удобен за лична и служебна поща:

#10. Разберете как изглежда Фейсбук профила ви за останалите

Възможността да знаете как изглеждате в очите на външни хора (проучват ви за работа или обмислят да ви свалят), никак не е за подценяване.

Може да проверите това чрез опцията → View As…

facebook трикове

Така ще знаете какви промени в поверителността на данните си да направите, за да не се окаже, че се виждат постове и снимки, които не бива да са видими за външни хора.

#11. Как да изтеглите видео от Фейсбук на десктопа си

Често ми се случва да искам да изтегля видео от Фесйбук, което съм качил през телефона си, но ми трябва и за други цели. Или просто ми харесва клип на някой друг и искам да си го дръпна. Този трик става много лесно. Просто ви трябва правилния инструмент.

facebook трикове

За целта използвам разширеинето за Chrome – Social Video Downloader, с което супер лесно може да си изтеглите видео от Фейсбук.

Дори ще ви даде опция да свалите клипа в HD качество, ако е налично.

? Полезно: ако търсите начин да изтеглите видео от YouTube, вижте тук >>

#12. Как да разкарате “приятели” от фийда си, които не харесвате, без да ги разприятелявате

Няма как да нямате сред Фейсбук контактите си хора, които постоянно пускат нещо дразнещо – ту мъдър цитат или глупава картинка за добро утро. Или пък такива, на които така им липсва внимание, че не спират да занимават света с личната си драма.

Време е да се отървем от тия досадници! Нямаме нужда от подобно “творчество”.

Следващият път, когато попаднете на досадника в новинарския поток, кликнете на падащото меню към публикацията му и просто изберете Unfollow:

facebook трикове

Систематичното прилагане на този трик много бързо ще разчисти фийда ви!

Естествено, досадни могат да бъдат и фен страници и приложения, като за тях важат същите настройки. И ако нашата е сред тях, май току-що сами си се набутахме…

#13. Как да блокирате и отблокирате някой във Фейсбук

Не знам за вашия, но моят списък е дълъг!

Доста неприятни младежи и девойки съм сложил в т.нар. “шит листа”.

Ако и на вас някой ви досажда, тормози или просто ви е изключително неприятен може да го блокирате и така да се отървете от него или нея завинаги.

Ето как да го направите:

facebook трикове
Сори Ванка…

И все пак, ако размислите може да приложите най-благородния жест познат на човечеството – вълшебната сила на прощаването.

С други думи: да разблокирате бедната душа.

facebook трикове

За да го направите влезте в настройките на профила си: SettingsBlocking и за човека, който искате да разблокирате кликнете на Unblock.

? Вижте още и: Как да постигнеш желязан самоувереност, за да постигнеш 100% нещата, които желаеш – практическо ръководство.

#14. Как да си запазите постове и линкове за четене по-късно

Това е любимата ми опция, която използвам най-често във Фейсбук!

Обичайният сценарий е следния: докато набързо скролирате през фийда, преди работния ден да ви е хванал или докато сте сутрин в тоалетната, попадате на 2-3 интересни линка, които искате да прочетете, но точно сега нямате време.

Но как да ги намерите отново, когато потънат в дигиталната бездна?

facebook трикове

Отговорът: като си ги запазите за по-късно! Ето как става:

 • Кликнете на менюто към поста, който искате да си запазите за после
 • Изберете  Save Link
 • За да го намерите отворете фийда си и долу в ляво ще намерите менюто Saved.
 • Кликнете, за да ви се отворят всички линкове, които сте си запазвали
 • Или просто влезте на този адрес >> https://facebook.com/saved

Веднъж след като започнете да си запазвате линкове, а това ще се случи, защото е удобно, особено през телефон – може да поискате да си ги организирате по папки. За щастие от Фейсбук са помислили за такава опция.

Ще я видите във видеото по-долу. Гледайте:


? Вижте още и: Как да извличате нови умения и полезна информация от мозъка си

#15. Как да разберете дали някой ви е блокирал във Фейсбук

Изведнъж той или тя изчезват! Профилът го няма…

Какво се случва?

Най-вероятно са ви блокирали. Но как да разберете дали е така?

Първо трябва да определите дали сте блокирани или разприятелени. За целта използвайте търсачката на Фейсбук. Потърсете името на човека, в който се съмнявате, че ви е отрязал. Под търсачката ще намерите опции – превключете на People.

facebook трикове

Ако сте блокирани профилът, който търсите няма да се покаже. Ако сте разприятелени вероятно ще го намерите и ще видите, че вече не сте приятели.

Ако намерите същия профил сред приятелите на ваши общи приятели, можете да си отдъхнете – не са ви блокирали, вероятно просто са ви разкарали или са деактивирали своя Фейсбук профил. Вече доста хората го правят [вижте защо].

Ако се опитвате да достъпите до профил, който смятате, че ви е блокирал, за да му пишете, то ако отворите Messenger и намерите стари съобщения от него и кликнете върху профилната му снимка, ще видите, че не може да достъпите профила.

Изпращането на съобщение също няма да бъде възможно.

? Вижте още и: Защо не можете да задържите промяната, която така силно желаете


? 4 инструмента за създаване на супер Фейсбук постове

Какво му трябва на човек, за да направи ефектен пост, който да привлече много споделяния и коментари?  Бърз инструмент за иконки, удобен текстов редактор, източник на красиви и атрактивни безплатни снимки, най-добрите трикове за създаване на магнетични Фейсбук изображения. Това е всичко!

Ето и какво точно използваме ние:

 • За емотиконки използваме това
 • За бързо писане на статуси и постове това
 • За теглене на безплатни снимки използваме това
 • За правене на ефектни визии четем това ръководство
 • За бърза и удобна редакция на изображения това

? А поствате ли в Инстаграм? Ако да разгледайте това ръководство, в което ще намерите най-бързите и лесни начини да публикувате в тази социална мрежа >>


Това беше нашият списък с Фейсбук трикове, приложими изцяло в новите условия на Facebook. Тази статия отне много време и усилия, но съм убеден, че ще ви бъде полезна.  Затова и ще съм ви безкрайно благодарен ако ни подкрепите:

Споделете материала и във вашия Фейсбук профил.

Ако пък и вие имате любим трик, разкажете ни за него в коментарите по-долу.

?А сега още няколко Фейсбук трика, които може да приложите:

[sc_fs_faq sc_id=”fs_faqx7gskwek9″ html=”true” headline=”h2″ img=”189720″ question=”Как да си направите Фейсбук магазин?” img_alt=”” css_class=”” ]Продавайте директно във Фейсбук с безплатната опция за онлайн магазин. Вижте нашето ръководство, в което ще научите стъпка по стъпка как да си го направите..

Продавайте повече

[/sc_fs_faq]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА