Как да изградиш желязна самоувереност, за да постигнеш 100% от нещата, които желаеш

Живеем в странни времена и култура - трябва хем да се продаваме агресивно, хем да останем естествени и автентични.

Мислим си, че трябва да сме съвършени, но в същото време искаме да се чувстваме и свободни да се провалим.

- Кайл Рьодер

Имал ли си сблъсък със следните проблеми?
  • Неудобно ли ти е да изразяваш и отстояваш позицията си пред останалите?
  • Притесняваш ли се, че не получаваш нужното признание?
  • Мислиш ли за себе си, че не разполагаш с нужните умения, в сравнение с останалите?
  • Тревожиш ли се как те възприемат другите и дали се открояваш в своята среда?
  • Изпитваш ли тревога, че не си толкова добър като останалите?
  • Повишили са те, но имаш чувството, че не заслужаваш нищо от това?
  • Притесняваш ли се да се включваш в дискусии, да даваш съвети и да помагаш на другите, само защото мислиш, че нямаш достатъчно опит и квалификация?

Познато ли ти е?

Не случайно засягам тази тема!

Направих този материал, защото знам, че тези неприятни усещания са проблем за много хора, които не могат да се развиват и да се радват на успехите си заради подобни терзания. Това е състояние на духа и начин на мислене, който ги стопира да постигат повече, въпреки, че те вече го могат и дори го правят. Всъщност, в началото мислех да не правя този материал - смятах, че няма да стане достатъчно добър. Сега, когато е готов виждам, че притесненията ми (отново) са били неоснователни.

Да, много от нас се тревожат излишно. А това е проблем, особено когато става въпрос за хора като мен, разчитащи на онлайн присъствие и репутация ?

И макар да имаме безспорни доказателства за добрата си работа, репутация и работещи идеи, ние с лека ръка ги пренебрегваме и продължаваме да гледаме на себе си, като на изоставащи и по-неспособни от останалите.

Тези ирационални черти са характерни за синдромът, който ще наречем “синдром на псевдо изоставащия” (Imposter Syndrome).

Време прекарано в притеснения за публичния ни статус е време загубено в страх, вместо време прекарано за неща, които наистина имат значение!- Сет Годин

Какво означава "Синдром на псевдо изоставащия"?


През 1970 г. психолозите Сузан Имес и Паулин Роуз Кланс започват да изследват това поведение. С течение на времето те разбират, че в него се крие проблем!

По време на работата си в девическия колеж, Кланс забелязва ирационална тревога в нейните студенти, свързана с внушение за неспособност и страх от несправяне, въпреки явните доказателства за тяхната компетентност. Кланс пише следното:

Сподели 😍
нови стари харесвани
l.gantcheva
VIP член
l.gantcheva

Статията е много хубава. Ще се възползвам и от подаръка. Единствено ме е страх да не ме накара да направя нещо против същността ми и да се хвърля в риск, за който после да съжалявам горко.☠ Ситуацията с мен е, че май вече нямам „мечтана работа“ или по-скоро мечтая за нещо, което нямам никаква представа дали наистина ще ми хареса, ако случайно стане. Случайно, защото е изключително трудно да се осъществи. 😄😄😄 Имате ли материал за напълно объркан човек, който не може да разбере какво му се работи, а най-лошото, че май все по-малко му се работи? Или да отида… Прочети всичко »

pechevvess
VIP член
pechevvess

⭐⭐⭐⭐⭐

Много интересна и полезна статия, Христо, браво.
За да окуража умните съмняващи се в своите възможности и страха от провали ще ви подсетя, че темата е многократно е засягана от най-различни автори, но най-красноречиво от У. Чърчил :

I never ‘worry’ about action, but only about inaction.

Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

If you’re going through hell, keep going.

😊😊😊

Емилия Петкова
VIP член
Емилия Петкова

⭐⭐⭐⭐⭐

Супер статия! Отново, браво Христо! От много време имам проект в главата си, но не успявам да го обрисувам добре (разбирай перфектно) и постоянно си казвам – не, това няма да стане. И въпреки че имам част от нещата започнати, все ни ги довършвам. Ще работя върху съмненията си и се надявам да успея!

silvina
VIP член
silvina

⭐⭐⭐⭐⭐ Страхотна статия, много благодаря за нея! Аз се мъча със същото нещо всеки път, когато правя нещо ново, но поне вече се научих да не го оставям да ме спира. Казвам си, че ако съм чак толкова зле, все ще се намери кой да ми каже, а ако хората си мълчат или дават положителна обратна връзка, значи всичко е ОК, колкото и да ми се струва, че не е така. Помага. Затова и няма нещо конкретно, което да опиша в този коментар. Ако въпросът е кое е нещото, при което се проявява синдромът, отговорът е: всичко. А за нещото,… Прочети всичко »

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top