Как да изградиш желязна самоувереност, за да постигнеш 100% от нещата, които желаеш

Живеем в странни времена и култура - трябва хем да се продаваме агресивно, хем да останем естествени и автентични.

Мислим си, че трябва да сме съвършени, но в същото време искаме да се чувстваме и свободни да се провалим.

- Кайл Рьодер

Имал ли си сблъсък със следните проблеми?
 • Неудобно ли ти е да изразяваш и отстояваш позицията си пред останалите?
 • Притесняваш ли се, че не получаваш нужното признание?
 • Мислиш ли за себе си, че не разполагаш с нужните умения, в сравнение с останалите?
 • Тревожиш ли се как те възприемат другите и дали се открояваш в своята среда?
 • Изпитваш ли тревога, че не си толкова добър като останалите?
 • Повишили са те, но имаш чувството, че не заслужаваш нищо от това?
 • Притесняваш ли се да се включваш в дискусии, да даваш съвети и да помагаш на другите, само защото мислиш, че нямаш достатъчно опит и квалификация?

Познато ли ти е?

Не случайно засягам тази тема!

Направих този материал, защото знам, че тези неприятни усещания са проблем за много хора, които не могат да се развиват и да се радват на успехите си заради подобни терзания. Това е състояние на духа и начин на мислене, който ги стопира да постигат повече, въпреки, че те вече го могат и дори го правят. Всъщност, в началото мислех да не правя този материал - смятах, че няма да стане достатъчно добър. Сега, когато е готов виждам, че притесненията ми (отново) са били неоснователни.

Да, много от нас се тревожат излишно. А това е проблем, особено когато става въпрос за хора като мен, разчитащи на онлайн присъствие и репутация ?

И макар да имаме безспорни доказателства за добрата си работа, репутация и работещи идеи, ние с лека ръка ги пренебрегваме и продължаваме да гледаме на себе си, като на изоставащи и по-неспособни от останалите.

Тези ирационални черти са характерни за синдромът, който ще наречем “синдром на псевдо изоставащия” (Imposter Syndrome).

Време прекарано в притеснения за публичния ни статус е време загубено в страх, вместо време прекарано за неща, които наистина имат значение! - Сет Годин

Какво означава "Синдром на псевдо изоставащия"?


През 1970 г. психолозите Сузан Имес и Паулин Роуз Кланс започват да изследват това поведение. С течение на времето те разбират, че в него се крие проблем!

По време на работата си в девическия колеж, Кланс забелязва ирационална тревога в нейните студенти, свързана с внушение за неспособност и страх от несправяне, въпреки явните доказателства за тяхната компетентност. Кланс пише следното:

 • 440
 •  
 •  
 • Много добра статия. Имах някакси различни очаквания за това, което ще прочета. Но в крайна сметка резултата след прочитането е – почувствах се по-добре, сякаш ме зареди с енергия. Много приятно съм изненадан 🙂 Благодаря ти.

  • Супер, страхотно е, че ти е подействала добре Антонио. Ще има и още 🙂

 • Страхотна статия! Още в самото начало припознах себе си в първите няколко въпроса. Истината е, че за мен е изключително трудно да изказвам мнението си, точно защото вярвам, че има по-големи „специалисти“ и „експерти“ по дадена тема. Има го този момент на вярване, че с времето това ще се промени, но сега докато пиша коментара осъзнаваме, че едва ли ще се случи просто с времето!

  Благодаря за материала и полето за размисъл!

 • krasimir.piskov каза:

  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  Материала е ТОП. Доста неща припознах в себе си, перфекционизма е водещ. Две наща от доста време ме мъчат: Да снимам видеа и ясно да изразя позиция. Туко виж „по-умните“ ескперти от мен да не намярят пукнатина или липса на достатъчно познания и опит.

  • Същият проблем с видеата имам Краси 😉 Ама взема все повече да не ми пука…

 • dmdimitrov каза:

  Благодаря ти за статията. Всеки от нас има по нещо, което не се е осмелил да направи в живота си, аз лично не съм започвал бизнес при наличието на прекрасната идея, така съм оставал друг да го направи, не съм заговарял момичето, което съм мечтал да заговоря, и така съм оставал друг да го направи, както и много други неща, които не съм правил, и съм оставал друг да ги направи.
  Хубаво на лошото е, че „няма лошо“. Това да си смел е ежедневен избор и както всичко в живота се получава с натрупване, така и тук просто трябва да бъдеш смел само днес 🙂

  • То си е малко като навиците – всеки ден по-малко и както казваш с натрупване. Благодаря ти за коментара 😊

 • l.gantcheva каза:

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Статията е много хубава. Ще се възползвам и от подаръка. Единствено ме е страх да не ме накара да направя нещо против същността ми и да се хвърля в риск, за който после да съжалявам горко.☠
  Ситуацията с мен е, че май вече нямам „мечтана работа“ или по-скоро мечтая за нещо, което нямам никаква представа дали наистина ще ми хареса, ако случайно стане. Случайно, защото е изключително трудно да се осъществи. 😄😄😄
  Имате ли материал за напълно объркан човек, който не може да разбере какво му се работи, а най-лошото, че май все по-малко му се работи? Или да отида на врачка? 😂😂😂

  • Благодаря ти за коментара 🙂 Няма такава опасност, сама ще се увериш. Остави врачката като последен вариант. Преди това хвърли един поглед на този материал – lifehack.bg/masterhack/cennosti/ 😉

 • pechevvess каза:

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Много интересна и полезна статия, Христо, браво.
  За да окуража умните съмняващи се в своите възможности и страха от провали ще ви подсетя, че темата е многократно е засягана от най-различни автори, но най-красноречиво от У. Чърчил :

  I never ‘worry’ about action, but only about inaction.

  Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

  If you’re going through hell, keep going.

  😊😊😊

 • Емилия Петкова каза:

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Супер статия! Отново, браво Христо! От много време имам проект в главата си, но не успявам да го обрисувам добре (разбирай перфектно) и постоянно си казвам – не, това няма да стане. И въпреки че имам част от нещата започнати, все ни ги довършвам. Ще работя върху съмненията си и се надявам да успея!

  • Благодаря ти Еми!

   Какво мислиш за подобни материали – би ли искала да има повече такива в клуба?

   И този път да довършиш нещата 😜

 • silvina каза:

  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Страхотна статия, много благодаря за нея! Аз се мъча със същото нещо всеки път, когато правя нещо ново, но поне вече се научих да не го оставям да ме спира. Казвам си, че ако съм чак толкова зле, все ще се намери кой да ми каже, а ако хората си мълчат или дават положителна обратна връзка, значи всичко е ОК, колкото и да ми се струва, че не е така. Помага. Затова и няма нещо конкретно, което да опиша в този коментар. Ако въпросът е кое е нещото, при което се проявява синдромът, отговорът е: всичко. А за нещото, което не правя заради синдрома: няма такова. 🙂

  Сега чакам с нетърпение материала за ефекта на Дънинг-Крюгер, който обещаваш и се надявам да включва някакъв начин за самооценка дали страдаме от него, че да има как да се проверявам дали не съм отишла в другата крайност. 😉

  • Радвам се, че ти допада Силве! Доста се постарах да събера само най-важното за този да го наречем проблем. Благодаря ти, че сподели опита си. Вероятно колкото повече гледаш хората около теб да правят нещата, които и ти правиш, толкова повече виждаш, че си минимум по-добра от тях 🙂

   Надявам се скоро да проверим и какви ги вършат мистър Дънинг и мистър Крюгер 😉 Поздрави!

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >