Отново изправи глава. Този път завинаги!

Изгради увереност и самочувствие! Приложи тези доказани техники за преодоляване на синдрома на псевдо-изоставащия и отново изправи глава + CHECKLIST

Живеем в странни времена и култура - трябва хем да се продаваме агресивно, хем да останем естествени и автентични. Мислим си, че трябва да сме съвършени, но в същото време искаме да се чувстваме и свободни да се провалим. - Кайл Рьодер

✅ Изпитваш ли неудобство да изразяваш и отстояваш своята позиция и стойност пред останалите?

✅ Притесняваш ли се, че не се справяш достатъчно добре и не получаваш нужното признание?

✅ Мислиш ли за себе си, че не разполагаш с нужните умения и знания, в сравнение с останалите?

✅ Тревожиш ли се как те възприемат другите и дали се открояваш достатъчно в своята среда?

✅ Изпитваш ли разяждаща тревога, че не си по-добър от останалите?

✅ Назначили са те на по-висока позиция, но имаш чувството, че не заслужаваш нищо от това.

✅ Притесняваш ли се да се включваш в дискусии, да даваш съвети и да помагаш на другите, само защото си мислиш, че нямаш достатъчно опит и квалификация?

Познато ли ти е?

Не случайно засягам тази тема!

Направих този материал, защото знам, че това е проблем за много хора, които не могат да се развиват и радват на успехите си заради подобни терзания. Това е състояние на духа и начин на мислене, който ги стопира да постигат повече, въпреки, че те вече го могат и правят.

Всъщност, в началото мислех да не правя този материал - смятах, че няма да стане достатъчно добър. Сега, когато е готов виждам, че притесненията ми (отново) са били напълно неоснователни.

Да, много от нас се тревожат излишно. А това е проблем, особено когато става въпрос за хора като мен, разчитащи на онлайн присъствие и репутация ?

И макар да имаме доказателства за добрата си работа и идеи, ние с лека ръка ги пренебрегваме и продължаваме да гледаме на себе си, като на изоставащи и по-неспособни от останалите. Тези ирационални черти са характерни за синдромът, който ще наречем “синдром на псевдо изоставащия”.

Време прекарано в притеснения за нашия публичен статус е време загубено в страх, вместо да бъде прекарано за неща, които наистина имат значение! - Сет Годин

Какво означава "Синдром на псевдо изоставащия"?


През 1970 г. психолозите Сузан Имес и Паулин Роуз Кланс започват да изследват това поведение.

Ето как стигат до неговото откритие и разбират, че това може би е проблем: По време на работата си в девическия колеж, Кланс забелязва ирационална тревога в нейните студенти, свързана с внушение за неспособност и страх от несправяне, въпреки явните доказателства за тяхната компетентност.

Кланс пише следното:

оригинално премиум съдържание, секретна FB група, книги, ресурси

Този материал е част от оригиналното премиум съдържание на lifehack.bg, достъпен е само за членове на клуб MasterHack. Вече си част от клуба? Логни се от линка по-долу.

В клуба ще разполагаш с: всяка седмица ново авторско практическо ръководство или премиум материал, всеки ден полезни ресурси, инструменти и информация в секретната ни Facebook група, библиотека с едни от най-добрите книги на английски, а аз най-лоялните достъп до специална VIP зона с курсове на стойност хиляди долари. Абонирай се...

Влез в клуба

____

Вече си член на клуба?

Логни се от тук

Само за членове на клуба!