Отново изправи глава. Този път завинаги!

Живеем в странни времена и култура - трябва хем да се продаваме агресивно, хем да останем естествени и автентични. Мислим си, че трябва да сме съвършени, но в същото време искаме да се чувстваме и свободни да се провалим. - Кайл Рьодер

✅ Изпитваш ли неудобство да изразяваш и отстояваш своята позиция и стойност пред останалите?

✅ Притесняваш ли се, че не се справяш достатъчно добре и не получаваш нужното признание?

✅ Мислиш ли за себе си, че не разполагаш с нужните умения и знания, в сравнение с останалите?

✅ Тревожиш ли се как те възприемат другите и дали се открояваш достатъчно в своята среда?

✅ Изпитваш ли разяждаща тревога, че не си по-добър от останалите?

✅ Назначили са те на по-висока позиция, но имаш чувството, че не заслужаваш нищо от това.

✅ Притесняваш ли се да се включваш в дискусии, да даваш съвети и да помагаш на другите, само защото си мислиш, че нямаш достатъчно опит и квалификация?

Познато ли ти е?

Не случайно засягам тази тема!

Направих този материал, защото знам, че това е проблем за много хора, които не могат да се развиват и радват на успехите си заради подобни терзания. Това е състояние на духа и начин на мислене, който ги стопира да постигат повече, въпреки, че те вече го могат и правят.

Всъщност, в началото мислех да не правя този материал - смятах, че няма да стане достатъчно добър. Сега, когато е готов виждам, че притесненията ми (отново) са били напълно неоснователни.

Да, много от нас се тревожат излишно. А това е проблем, особено когато става въпрос за хора като мен, разчитащи на онлайн присъствие и репутация ?

И макар да имаме доказателства за добрата си работа и идеи, ние с лека ръка ги пренебрегваме и продължаваме да гледаме на себе си, като на изоставащи и по-неспособни от останалите. Тези ирационални черти са характерни за синдромът, който ще наречем “синдром на псевдо изоставащия”.

Време прекарано в притеснения за нашия публичен статус е време загубено в страх, вместо да бъде прекарано за неща, които наистина имат значение! - Сет Годин

Какво означава "Синдром на псевдо изоставащия"?


През 1970 г. психолозите Сузан Имес и Паулин Роуз Кланс започват да изследват това поведение.

Ето как стигат до неговото откритие и разбират, че това може би е проблем: По време на работата си в девическия колеж, Кланс забелязва ирационална тревога в нейните студенти, свързана с внушение за неспособност и страх от несправяне, въпреки явните доказателства за тяхната компетентност.

Кланс пише следното:

нови стари харесвани
Емилия Петкова
VIP член
Емилия Петкова

Супер статия! Отново, браво Христо! От много време имам проект в главата си, но не успявам да го обрисувам добре (разбирай перфектно) и постоянно си казвам – не, това няма да стане. И въпреки че имам част от нещата започнати, все ни ги довършвам. Ще работя върху съмненията си и се надявам да успея!

silvina
VIP член
silvina

⭐⭐⭐⭐⭐ Страхотна статия, много благодаря за нея! Аз се мъча със същото нещо всеки път, когато правя нещо ново, но поне вече се научих да не го оставям да ме спира. Казвам си, че ако съм чак толкова зле, все ще се намери кой да ми каже, а ако хората си мълчат или дават положителна обратна връзка, значи всичко е ОК, колкото и да ми се струва, че не е така. Помага. Затова и няма нещо конкретно, което да опиша в този коментар. Ако въпросът е кое е нещото, при което се проявява синдромът, отговорът е: всичко. А за нещото,… Прочети всичко »

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg