50+ места с безплатни снимки и графични ресурси

безплатни снимки

Често ни питат, от къде вземаме ефектните снимки за статиите си. Затова решихме да не пазим източниците, които знаем и ползваме само за себе си, а да дадем отговор на този така важен за много то читателите ни въпрос.

Резултатът е един изключително богат ресурс с източници на снимки, които може да ползвате за вашия web проект – бил той онлайн магазин, блог, портфолио и т.н.

Някои от фотографиите са свободни за ползване, други изискват да посочите източника, трети имат по-различни условия за употреба.

Точно затова, преглеждайте изискванията на техните собственици. Е, може и да прескочите тази част, като общо взето не рискувате почти нищо, но сами преценете.

Тук сме включили и сайтове, от които ще можете да си изтеглите и икони, фотоси за вдъхновение подходящи за статуси в социалките, безплатни PSD файлове за Фотошоп и други страхотни графични благини, от които съвсем спокойно да се възползвате.

Не ни остава нищо друго, освен да Ви пожелаем приятно теглене….


P.S. Приятели, имаме една много малка молба към Вас: зарадвайте аудиторията си във Facebook споделяйки поста icon-facebook-square чрез този линк icon-external-link, или просто оставете коментар с вашия любим източник на фото вдъхновение. Ще Ви бъдем безкрайно благодарни!

В случай, че сте пропуснали другият наш огромен ресурс свързан със симки и снимане, поправете този пропуск и вижте →  100+ от най-полезните сайтове с уроци и ресурси за фотография

 icon-camera  20 източника на Stock Фотография

bilding

Unsplash icon-external-link е перфектен пример за сайт с наистина качествени снимки. Ще намерите огромни по размер, спиращи дъха гледки, ефектна урбан фотография и т.н.

Тук няма никакви фалшиви пози като при повечето стандартни stock фотографии, а само реални фотоси направени от талантливи хора. Сайтът съдържа наистина богат набор от напълно освободени от права снимки, с които може да правите каквото си поискате. А на всеки 10 дни се пускат 10 нови красиви изображения.

Хубавото е, че ако вие или ваш приятел сте талантливи фотографи, готови да споделите част от уловените от вас мигове със света, може да ги пуснете за преглед тук.

Да, може да ви заболи пръста от превъртане, но си струва…


lifehack.bg

Picjumbo icon-external-link    – е сайт, който бързо може да се превърне в един от любимите ви ресурси за напълно безплатни изображения. С добавянето на нови снимки всеки ден, там ще намерите богат избор на висококачествени снимки на различни теми за проекта си.

Фотосите в picjumbo са свободни за комерсиална и лична употреба и всичко това благодарение на създателя на сайта Виктор.

И докато споменаването на сайта като ресурс е пожелателно, но не и задължително, Виктор с удоволствие дава достъп то неговата колекция, независимо дали ще го споменете или не. И въпреки, че набора от безплатни снимки е огромен, създателя на този проект предлага и премиум абонамент само за 6$ на месец.

С членството ви се дава допълнително по-висока резолюция, пълни колекции от фото сесии, снимки, които никога не са публикувани, както и няколко други малки бонуси.


77H

Gratisography icon-external-link – е едно от най-добрите места в света, където може да намерите колекция от уникални снимки, без да имате някакви задължения към тях.

Това са фотоси, които може да използвате както за лична, така и с комерсиална цел. Кликвате върху изображението, за да го свалите във версията с висока резолюция. Седмично се добавят нови снимки, освободени от правни рестрикции.

Определено това е един от личните ми фаворити, а качеството е уникално!


ocean

Superfamous icon-external-link – е място, където снимките са под Creative Commons Attribution 3.0 лиценз и може да ги използвате както ви харесва – просто отбелязвате източника.


aisberg

New Old Stock icon-external-link – не знам за вас, но аз съм луд фен на стари фотографии, а този сайт удовлетворява тези мои потребности. Създаден от Кол Тоунсенд, идеята тук е да се публикуват винтидж изображения от публични архиви, които са освободени от рестрикции. Ако имате подобни снимки, може и да ги добавите там.


Muhammad Ali, 1961
Мухамед Али, 1961

Historicalstockphoto icon-external-link – тук може да намерите още старинни фотографии, разделени по категории. Бих казал, че този сайт + този профил в twitter icon-twitter са истинско съкровище, когато става въпрос за исторически снимки, които бихте искали да ползвате в проекта си.


dotspin

DotSpin icon-external-link – не е точно като по-горните примери, но е много добър ресурс, съдържащ в себе си красиви снимки. Предлага безплатни за ползване фотоси от Instagram.


people

Pixabay icon-external-link – има определено много богато разнообразие на всякаква тематика. Изборът на редактора определено си струва да се разгледа. Това може би е един от най-добре заредените сайтове, където ако се разтърсите може да откриете доста ценни неща.


BIG UPDATE: Преди да продължите, искам да ви споделя едно……велико място в интернет, което обединява /без преувеличение/ най-качествените източници на безплатни stock фотографии в света! Сайтът се нарича Thestocks като в него са събрани сайтове за висококачествена фотография, която да използвате за проектите си!

TheStocks
С добавянето на Thestocks, тази статия се превърна в ненадминат ресурс за снимки

Вляво ще видите удобна лента с изброени въпросните уеб места.

Кликнете на някой от тях и той ще се зареди на екрана ви, без да изчезва страничната лента с останалите възможности. Няма какво повече да добавя – мястото е върхът….

Вижте го от този линк  .


Free-Stock-Images

Още един такъв сайт, обединяващ в себе си страхотни ресурси с безплатни снимки е и allthefreestock. Принципа на работа е абсолютно същия като Thestocks, с тази разлика, че съдържа и някои други уникални места с фотографски благини.

Не се разсейвайте!

Ето и останалите графични ресурси, които сме селектирали за вас:


05_Infographic

Gettyimages icon-external-link – наскоро интернет избухна с новината, че този популярен сайт за stock фотография е пуснал снимките си за свободно вграждане в сайтове.

Това всъщност представлява страхотна възможност да се възползваме от огромния арсенал, който притежава въпросното онлайн пространство.

01_Search_Results

Снимките там са качествени и разнообразни, разделени по категории, а ползването им става чрез копиране на код, който ще ви предоставят, а вие трябва да вградите.


stockphotos.io

Stockphotos.io icon-external-link – е един много добър сайт, изглеждащ подобно на Pinterest, в който може да намерите голямо разнообразие на фотоси, които да си ползвате.


flickr

Flickr icon-external-link – не вярвам да не сте чували за него. Държа да го спомена, тъй като след промяната на дизайна си лично на мен вече ми е удоволствие да го ползвам. Наистина огромния склад от снимки, който притежава неимоверно върши страхотна работа и ако искате качествени, ефектни изображения, определено ви го препоръчвам.


woman

Meganmcisaac icon-external-link e място, в което ще намерите по-различни, креативни, реалистични фотографии, които идеално ще паснат ако сте творчески настроени. И въпреки, че и тук ще си счупите пръстите от превъртане, препоръчвам ви да го разгледате до край.


baby animal

Onebigphot icon-external-link – уникален сайт, който предоставя страхотни визуални преживявания чрез качествените снимки заредени на страниците му.

За съжаление, когато отворите някоя от фотографиите там, ще разберете, че дясното копче на мишката, с което ще искате да запазите снимката не работи.

Но не се притеснявайте! В тази статия ще намерите решението icon-magic и на този проблем, благодарение, на което ще може да си ги съхранявате.

Всъщност този трик важи за всички сайтове, при които е деактивиран десния бутон на мишката за запазване на снимки, каквито са Flickr и следващите два в този списък.


lifehack.bg

500px.com  icon-external-link – това е един от моите фаворити. Тук определено може да намерите качествени фотографии по най-различти теми.

Фотосите тук са с изключително добро качество, лесно е да се търси по категории, а ако си направите профил, ще можете да се възползвате и от това да колекционирате. Освен това, сайта разполага със страхотно приложение за смартфони, което също препоръчвам.


photo-camera

1x.com icon-external-link – е свещено място за тези, които се интересуват от най-доброто в сферата на фотографията, което може да се намери в интернет.

Снимките са уникални, а сайта отдавна е икона в това, което прави.


sea

Flickrive icon-external-link – страхотна търсачка на изображения, която ползва базата данни на Flickr, но честно казано на мен лично ми е доста по-удобна.

Преди време сериозно я използвах и определено бях доволен. Ако имате блог или друг уеб проект, за който ви трябват специфични снимки, препоръчвам ви да потърсите тук.


compfight

Comp Fight icon-external-link – още една уникална търсачка за фотоси. Това е един от най-бързите начини да намерите Creative Commons изображения за вашия блог или уеб сайт.

Пишете в търсачката ключова дума, след което ще ви се появят множество предложения, отваряте желаната снимка и избирате в какъв размера и резолюция да я свалите.


lifehack.bg

Refe Photo icon-external-link е доста интересен сайт, който предлага безплатни изображения за комерсиална или лична употреба, без да изисква някакви правила за това.

Наблегнато е на урбан фотографията, а снимките са заснети през мобилен телефон, което пък ги прави да изглеждат доста непринудени и естествени.


family

2photo.ru icon-external-link – реших да приключа тази секция от статията с един чудовищно добър руски сайт, който следя от години. Снимките тук не са просто снимки, а произведение на изкуството – колекции от професионална фотография, които впечатляват.

 icon-eye  Визуално вдъхновение + ресурси за статуси в социалнките

Тази секция ще предизвика у вас мощна визуална стимулация, благодарение на едни от най-популярните сайтове в световния интернет.

Някои от тях са базирани на Tumblr, популярна платформа за дизайнери, други представляват цели общности, събрали в себе си невероятни неща.

Освен това ще ви предложим и няколко места, от където да намерите уникални снимки, за да ги използвате за вашите по-атрактивни статуси в социалните си мрежи. Да започваме:


fromupnorth

Fromupnorth icon-external-link – това е още един сайт, който следя от години, място, в което всеки път намирам всякакъв тип вдъхновение. Ако ви се гледат добри примери за типография + цитати, ако искате да се насладите на супер креативни изображения, ако изобщо търсите каквато и да е визуална стимулация – това е мястото!


Abduzeedo

Abduzeedo icon-external-link – изключително популярен сайт, който се слави с добрите си творчески наклонности що се отнася до илюстрации, графики, изображения и фотография. Няма как едно от най-популярните дизайнерски места в интернет да не попадне в този списък.


behance

Behance icon-external-link – ако сте фотограф, уеб дизайнер или графичен такъв, няма как да не сте запознат с това фантастично място в световното онлайн пространство.

Освен, че може да намерите уникални творци и да разгледате тяхната работа, също така може да си направите и профил с вашето портфолио.


The-Design-Inspiration

Thedesigninspiration icon-external-link – въпреки, че създателите му промениха дизайна на това вълшебно място, то все още си остава едно от брутално богатите ресурси, бъкани с всевъзможни неща – лога, графики, gif изображения, снимки, илюстрации, уеб дизайн, типография и др.


weheartit

Weheartit icon-external-link – това е нещо като социална мрежа за споделяне на снимки. Притежава наистина много изображения, които може да ползвате както си поискате. Особено подходящи са за статуси в социалните мрежи. Разходете се в Weheartit – ще ви хареса!


piccsy

Piccsy icon-external-link – когато става въпрос за ефектни снимки, които да прикачите към статусите си в социалките, това е едно от любимите ми места. Пълно е с цитати, вдъхновяващи фотоси, котенца, кученца, цветенца и изобщо всичко, което се харесва във facebook например.


Curioo

Curioo icon-external-link е един страхотен Tumblr блог, съдържащ в себе си непрекъснато обновяваща се колекция от дигитални художествени произведения на дизайнери от целия свят.


Charlotte Audrey Owen-Meeha icon-external-link – ако обичате цветовете и малко по-изчанчените фотографии, този сайт ще ви вдъхнови. Благодарение на таланта на собственика на този блог, отваряйки го, веднага ще изпитате едно такова лятно настроение.


screenshot_252

Gouache Collectiv icon-external-link – просто страхотна колекция от илюстрации, които може да използвате или само, за да радвате окото си, или в някоя интересна ваша блог публикация.


screenshot_253

The Made Sho icon-external-link определено е дизайнерски проект, в който може да се намерят доста интересни неща. По своята същност това е блог създаден от група страхотни творци. Всички изображения и видеа са разделени по категории: архитектура, обекти и графичен дизайн.


Bauna icon-external-link – подобно на останалите Tumblr блогове в списъка и този не отстъпва в качеството си на източник на доста интересни графични неща. Тук ще намерите вдъхновение за всичко, включително подаръци, фотография, илюстрации и т.н.

 icon-picture-o  Източници на безплатни графични елементи и ресурси

В тази секция ще намерите сайтовете, които ползваме, когато имаме нужда от качествени икони и други графични ресурси, както и едни от най-популярните онлайн места, където да намерите музата си или пък да си изтеглите някой безплатен PSD файл за Фотошоп.


thenounproject

The Noun Project icon-external-link  е уникален ресурс! Библиотека от над 25 000 качествени икони, която ежедневно нараства. Точно от там е и иконката в заглавната снимка на този материал.


iconmonstr

Icon Monstr icon-external-link – още един добър източник на безплатни икони /над 2000/ в стил flat дизайн, които може да свалите или в PNG формат или във все по-популярния SVG.


iconfinder

Icon Finder icon-external-link – представлява търсачка за икони, чрез която може да откриете точно това, което ви трябва. Преди време съм я ползвал и никога не ме е разочаровала.


Font-Awesome

Font-Awesome icon-external-link – това са иконките, които виждате в тази статия. Може да ги използвате и вие във вашия блог или сайт като просто добавите в <head> секцията на сайта си този ред:

<link href="//netdna.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.0.3/css/font-awesome.css" rel="stylesheet">

След което използвате кодовете за всяка иконка, които се намират тук!


iconsdb

Iconsdp icon-external-link – място, в което също ще можете да си изтеглите качествени икони, които се предлагат в различен размер и цвят, според желанията ви. Не знам колко са, но са много!


creativemarket

Creative Market icon-external-link – това място не предлага само безплатни ресурси, но е нещо, което си заслужава да се отбележи. Тук дизайнери от цял свят показват своята работа, която или може да си купите или да си свалите безплатно. Има страхотни попадения.


screenshot_265

Graphic Burger icon-external-link – безплатни ресурси за дизайнери, които може да си изтеглите без да дадете нито лев. Това е един от сайтовете, които редовно проверявам.


designmodo

Designmodo icon-external-link – представлява блог за графични дизайнери и любители, който много често публикува и невероятни безплатни неща, от които да се възползвате.


webdesignerdepot

Webdesignerdepot icon-external-link – още един сайт, чиито статии и ресурси не бива да пропускате ако се интересувате от темата или просто периодично се нуждаете от ресурси.


Onextrapixel icon-external-link – адски популярен блог за всички, които следят най-новите тенденции в дизайна, не само на сайтове, но и на каквото се сетите друго.


noupe

Noupe icon-external-link – това е един блог, който е по-скоро ориентиран към web дизайна и редовно публикуват доста качествени материали точно по тази тема.


freepsdfiles

Freepsdfiles icon-external-link – ако търсите свободни за сваляне PSD файлове, които да модифицирате по ваше усмотрение във Фотошоп, това е място, което определено ще ви хареса.


The Pattern Library icon-external-link – изключително качествена колекция от безплатни pattern-и, които да използвате например за ефектен заден фон за сайта си.


subtlepatterns

Subtle Patterns icon-external-link – като предния, само че тук нещата са много по-изчистени. Това място е заредено с над 369 pattern-и, които дори може да видите как ще изглеждат на живо.


dribbble

Dribbble icon-external-link – не приключвам тази секция с този сайт случайно. За мен този сайт е икона в света на графичното, дигитално изкуство: най-доброто място за вдъхновение в света!

 icon-gear  Помощни средства за редактиране + ефекти за снимки и цветове

Следват едни много полезни инструменти, които ще ви помогнат да манипулирате снимки като прилагате ефекти към тях, обработвате, режете, споделяте и т.н.


imgur

Imgur icon-external-link – това е изключително полезен сайт от гледна точка на 2 неща. Първо, в него също може да намерите огромен набор от снимки, които качват потребителите.

И второ, може да изпращате фотоси в интернет, чрез персонален линк за всеки един от файловете, които качвате там. Ползвам го отдавна и определено върши работа.


colourlovers

Colour Lover icon-external-link – Ако ще правите нов уеб проект или дори просто брошура и ви е трудно да намерите подходящата цветова гама, която да отговаря на изискванията ви – този сайт ще ви помогне изключително много. В него се съдържат милиони цветови модели, които си пасват помежду си, цветови схеми готови за използване.


tinypng

Tinypn icon-external-link е друга една моя любима уеб услуга, която ще ви даде възможност да компресирате PNG файловете си до много малки размери, без да намалите качеството им.


image-maps

Image-map icon-external-link – случвало ли ви се е да искате върху една снимка да разположите няколко линка, които да водят на различни места?

Ако не разбирате от писане на код, тази услуга супер лесно ще ви помогне да разположите върху едно изображение множество връзки, сочещи към различни места.


Colorschemedesigne  е инструмент, който ще ви покаже кои цветове съответстват на вашия основен. Може да поискате да ви изведе 2, 3 или повече цвята, които да си пасват.


Икони, Символи и Знаци, с които да украсиш своя Twitter, Facebook чат и Съобщения icon-external-link – е статия, в която ще намерите всякакъв вид символи и знаци от най-популярните сайтове за това, които да приложите във вашите социални профили и по-специално в статусите си.


toolsВижте и тези супер инструменти, за които вече сме писали:

Финални думи

Е, какво ще кажете? Харесаха ли ви ресурсите?

Смятате ли, че вече имате всичко необходимо, за да откриете онази снимка, която най-добре ще пасне на статията, уеб страницата или проекта ви?

Това разбира се не са всички налични места в интернет. Тук просто се опитахме да ви изброим само най-добрите такива и мисля, че се получи доста добре, нали?

Може да споделите мислите си в коментарите отдолу или да се присъедините към страницата ни във icon-facebook-square Facebook или към icon-google-plus-square Google+ профила ни, където също да обсъдим темата! Ще се радвам да чуя от вас всякакви идеи и предложения от опита, който имате!

P.S. Няма ли да зарадвате приятелите си ако споделите с тях един такъв огромен безплатен ресурс като този в социалните си профили? …. Страхотно, Благодаря Ви!


безплатни снимкиА искаш ли да се научиш да създаваш магнетични изображения?

Битката за внимание в интернет е жестока!

Затова създадох специализирано практическо ръководство, в което споделих най-добрите доказани психологически трикове и топ инструменти, които да приложиш, за да накараш хората да кликнат!

Заглавието му е:

25 професионални трика за създаване на магнетични изображения!

В този MASTERHACK материал ще ти споделя:

 1. Тайния ми личен списък с оръжия, които използвам, за да създавам изображенията за Facebook, които много хора искат да знаят как правя.
 2. Ще получиш известна на много малко хора информация, която топ експерти по Facebook маркетинг използват и лично аз съм тествал.
 3. Екшън списък с трикове за мигновено ангажиране на аудиторията.
 4. Ще научиш топ дизайнерски похвати, които карат хората да кликват.
 5. Ще разбереш кои са приложенията и софтуерът, който ежедневно използвам, за да направя изображенията си за Facebook статуси и реклами.
 6. Ще научиш как да създаваш страхотна визия за FB статусите и рекламите си!
 7. ? БОНУС: ще получиш готови PSD шаблони за Facebook и Instagram статуси на стойност над $200 долара, които веднага можеш да използваш!!!

СЪДЪРЖАНИЕ:


 1. Кои файлови формати и размери да използваш?
 2. Как да качваш снимки във Facebook с перфектно качество?
 3. От къде да започнеш създаването на перфектната визия за Facebook?
 4. Най-добрите места за теглене на безплатни снимки и графични файлове! ново
 5. Кои са най-подходящите шрифтове за Facebook визията ти?
 6. Копирайтинг за Facebook изображения + чек лист!
 7. Какви снимки да не ползваш във Facebook!
 8. Кои цветове работят най-добре – силата на цветовете и контраста?
 9. Два от любимите ми ефекти – допълнителен контраст + color overlay (видео)!
 10. ТОП 10 идеи и трикове за ефективни Facebook изображения!
 11. Идеи за тестване на различни типове изображения във Facebook рекламата!
 12. Моите инструменти за създаване на магнетични Facebook изображения! ново
 13. Check List на Христо за Facebook изображение – [PDF DOWNLOAD]
 14. ? БОНУС: Професионални PSD шаблони – [DOWNLOAD]

? Към ръководството →

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак