Стратегическо ръководство за победа в сложната игра наречена живот

стратегия,оцеляване,живот,игра

Животът е игра, която всеки от нас играе.

Тя обаче не е като Супер Марио, където изяждаш гъбка, ставаш по-голям или получаваш нов живот. Тя е по-скоро като “игра на калмари”…

Всъщност, играта наречена живот е сложна и заплетена.

Затова сме ви подготвили инструкция.

Но не за оцеляване, а за стратегическа победа.

#1 Основата


Може да не осъзнаваме, но реалният живот е стратегическа игра.
Има малки забавни игри – като танци, шофиране, тичане, дори секс – но ключът към победата е да управляваме добре своите ресурси. Много по-важно е успешните играчи да насочват времето си към правилните неща. По-късно в играта идват парите, но нашият главен приоритет винаги ще бъде това да управляваме вниманието и времето си.

#2 Детството


Животът започва, когато си определим характера и обстоятелствата:

картина-2Първите 15 години от живота ни са чисто и просто изследователски мисии, чрез които учим основни неща. Няма начин да пропуснем това.

#3 Юношеството


Като млад играч ще имате много време и енергия, но почти никакъв опит.

Ще откривате все повече неща, но най-добрите работни места, вещи и партньори са заключени, докато не натрупате опит, който се намира на следващото ниво. Това е времето, когато трябва да вдигнете левела на своите умения [научете как да го направите бързо] .

Никога няма да имате толкова много време и енергия отново.

Сега нашият основен приоритет е да разпределим времето си, колкото е възможно по-добре. Всяко нещо, което правим оказва влияние на нашето състояние и умения [научете как да управлявате времето си]:

Izobrajenie-1

Може да звучи просто, но не винаги е лесно! Понякога е трудно да знаем какви задачи да избираме и тялото ни невинаги ще се подчинява на командите на разума [вижте тази доказана рецепта].

#4 Как да се подчинявате на собствените си команди


Много играчи откриват, че когато избират да правят нещо – да кажем “ да посетят фитнес залата” (вземете тази добавка) – тяхното тяло ги игнорира напълно. Това не е грешка. Всеки от нас има състояния, в които не може да види директно, но изглежда като:

енергиа

Ако състоянието ни е с ниска стойност в дадена област, тялото ни ще се подчини на собствените си инструкции, докато не удовлетворим първичните си нужди. Искате пример…

Опитайте се да учите, когато сте изтощени и гладни и вижте как концентрацията ви директно се насочва към Facebook.

Нивото, на което се намира волята ви е много важно.

Волята избледнява през деня и започва да се възстановява по малко, когато хапнем, а напълно, когато се наспим качествено (и все пак зависи какъв тип човек сте – сова или чучулига). Когато волята ни е ниска, можем да правим неща, които наистина желаем.

Всяко решение, което трябва да вземем изразходва воля.

Решенията, в които трябва да потиснем привлекателния вариант и да изберем по-трудния, но правилен (например, сутрин да хапнем протеини, вместо традиционните въглехидрати) изискват много повече воля, особено ако навиците ви са закостенели до болка.

Има различни трикове, които да те водят в правилната посока:

 1. Дръж състоянието си на ниво – не прекалявай с ограниченията.
 2. Ако си гладен, изчерпан или напълно лишен от забавление, волята ти ще се срине. Трябва да се грижиш за себе си.
 3. Не изисквай твърде много от волята си за един ден.
 4. Разпредели най-важните задачи по дни.
 5. Комбинирай ги с по-маловажни
 6. Започни с най-важните задачи. Това прави другите задачи по-трудни, но прави първата задача по-харесвана.
 7. Намали необходимостта от използване на волята си чрез ограничаване на избора.
 8. Ако се опитваш да работиш на компютър с достъп до Facebook, ще се нуждаеш от повече воля, защото постоянно ще си между избора на трудна и лесна задача. Елиминирай тези разсейвания.

Ключова част от играта е балансирането на нашите приоритети със състоянието на тялото (Тони Робинс ни учи как да правим това).

Не се пускайте на автопилот…

Така никога няма да постигнете кой знае какво в живота.

#5 Избери подходящото занимание


Изборът на правилните задачи в точното време е същността на играта. Някои задачи влияят повече на състоянието ни, например:

хранене

Други засягат предимно нашите умения:

музикант (1)
Трябва да отделяме време на нещата, които гарантират доброто ни здравословно състояние – като храна и сън, за да поддържаме волята си на високо ниво. След това ще трябва да развием уменията с това, което ни е останало. Някои умения са по-ценни от други.

Добрите могат да отворят цели пътеки, като технологичното дърво:

Skills (1)

Други са задънени улици:

Dead-skills (1)

Комбинациите от умения са най-ефективни.

Много трудно е да максимизираме едно умение – често дори е невъзможно. Но е много по-лесно да постигнем прилични сродни умения, чието количество е много по-голямо. Например:

бизнес


мАгнит

? Научете как да намерите своето призвание и кариерата мечта с подробното ни практическото ръководство от 6 части

#6 Къде живееш


Средата, в която живеем има постоянен ефект върху собствената ни статистика, умения и шансове за изкачването към едно ново ниво.

Възможно е да играем играта добре почти навсякъде, но е много по-лесно да го правим на определени места. Ако сте жена и сте в грешната страна например, не можете да постигнете много. Шансът някой да се роди в своята оптимална локация е равен на нула, така че проучете вашите възможности и обмислете преместването по-рано.

Местоположението е ключът за всички наши умения и състояния.

#7 Намери партньор


Флиртуването си е мини игра интересна сама по себе си и най-вече начина, по който играеш. Ако си в отлично състояние и имаш високи умения, ще бъдеш много по-привлекателен.

Умореният, неквалифициран играч не е атрактивен и вероятно не трябва да търси връзка или поне търсенето няма да бъде успешно.

сватба

В началото на играта можем да бъдем отхвърлени или да отхвърляме другите играчи. Това е нормално, но за нещастие може да изтощи доброто ни състояние. Ще трябва да изразходваме воля, за да продължим, а волята се възстановява със сън, така че трябва да й дадем време.

80 % от успеха в намирането на подходящия партньор се свежда до това, че трябва да сме атрактивни, харесвани в живота – просто добре да управляваме времето си. Ако се упражняваме, социализираме, храним се добре и израстване, ще привличаме другия пол от само себе си.

Останалите 20 % просто ще те поставят на правилното или грешно място, където имаш по-малък или по-голям шанс да срещнеш правилните хора.

#8 Пари, пари, пари


По-късно в играта ще трябва да можеш да управляваш и нови ресурси, които най-често наричаме “пари”. Парите на повечето играчи ще се увеличават още в началото на играта, но това води след себе си повече проблеми, а не по-малко, както се очаква да е.

money (1)

Най-важното правило на парите е никога да не взимаме на заем, с изключение на случаите, в които можем да спечелим по-голяма сума, от тази, която сме похарчили. Например – образование или ипотека могат да бъдат оправдани инвестиции. Според финансовите ни амбиции има няколко стратегии, които трябва да знаем:

 1. Не се суети около парите. Стратегия с ниско ниво на стрес: просто живей в рамките на възможностите си и спестявай по малко за черни дни. Не забравяйте да даваш всичко от себе си през цялото време иначе ще съжаляваш (просто такъв е живота).
 2. Добро финансово състояние. Избери кариерата и околната си среда внимателно и бъди готов да се движиш често и нагоре.
 3. Ще трябва да инвестираш сериозно в избора си на умения, което ще ти коства време. Внимавай да не злоупотребиш със своето състояние или в противен случай ще загубиш.
 4. Супер богат. Започни свой собствен бизнес. Казват, че днес е почти невъзможно да забогатеем, ако работим за някой друг (това всъщност не е точно така). И все пак, богатството не идва най-често от самостоятелната работа, то идва от притежаването на активи, които ни връщат суми по-големи от стойността им и нашата собствена компания е мощен актив, който можем да създадем от нулата.

Задължително виж: 3 от най-разпространените мита за парите, които тайничко те дърпат назад. Ето как да се измъкнеш – веднага!

#9 Последният етап на играта


Възможностите ни се променят с напредването на играта.

Бракът и децата ще намалят времето и енергията ни, въвеждайки повече случайни елементи в играта. Това прави развитието ни по-трудно.

По-старите герои обикновено имат повече умения, ресурси и опит, отключващи нива, които преди това не са били възможни, като “притежаване на къща” или “писането на (страхотен) роман”.

старци

Всички играчи умират след около 29 000 дни или 80 години.

Ако статистиките и уменията ни са добри, можем да поживеем още малко. Няма код или магия като на супер Марио, която да измами системата, за да удължи живота ни.

В началото на играта нямаме контрол.

В края на играта това се случва отново.

Нашите минали решения определят това как ще свършим.

Ако сме щастливи, здрави, задоволени – или не – ще има много по-малко неща, които можем да направим за нашите по-добри последни дни.

Ето защо стратегията е важна.

Нека игрите започнат сега…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА