Превърни Facebook в инструмент за продуктивност!

 

Присъедини се към над 190 активни и интелигентни хора, споделящи знания и опит помежду си – влез в клуб MasterHack и постигай повече с нашата общност, ръководства и ресурси 🚀

Всяка сутрин, без изобщо да му мислех (защото беше по навик), първия сайт, който отварях е познайте кой? Facebook, разбира се!

Инстинктивно, без никаква съзнателна мисъл, започвах да превъртам новинарския поток на стената си. Исках да видя всяка интересна снимка, всяка новост!

Точно така изглежда използването на интернет за повечето хора през 2017 г.

Това естествено не е най-продуктивния начин да използвам времето си. Лесно можеш да пропаднеш в черната му дупка, в която съществуват единствено безкрайното превъртане, кликване, харесване и коментиране.Преди половин година осъзнах това и от тогава използвам най-различни инструменти, които да ограничат това нелепо, безпредметно и безсмислено губене на време.

В края на статията ще ви споделя любимия си инструмент, който ползвам от месеци, за да огранича загубеното време във Фейсбук, приложение, което ми е спестило стотици часове, превърнало ги в много по-продуктивно време.

Но преди това…

Ще ви разкажа за новият ми фаворит сред инструментите, които помагат да увеличим продуктивното си време пред компютъра, вместо да го загубим, опитвайки се да превъртим новинарския поток на Фейсбук.

Какво ще кажете ако вместо поредните „мъдрости“ на приятелите ви във Фейса, видите списъка си със задачи, които чакат да ги свършите през работния ден?

Звучи като мечта, нали?


Днес няма да се фокусираме върху списъците със задачи.

Огромна и полезна статия с най-добрия софтуер за тях вижте тук!

Всички знаем, че те работят добре – позволяват ви да създавате, изтривате, променяте и изпълнявате задачи само с няколко клика на мишката.

Ето защо Todobook е толкова добър!

Той комбинира супер удобната възможност за създаване и управление на списък с дневните ви ангажименти, които ще се появяват, веднага щом отворите Фейсбук. И вместо да се разсейвате, лесно ще започнете да организирате деня си.

Какво още може да прави Todobook?

Направиха ми впечатление няколко страхотни опции:

  1. Може да изключите инструмента само с един клик на мишката! В ляво ще се появи човече с 5 минутен таймер, който след като изтече, отново ще ви се включи Todobook, подтикващ ви да се върнете към задачите си.
  2. Когато приложението е включено, нотификациите на Фейсбук се изключват, което ще ви предпази от най-силният разсейващ фактор на тази мрежа.
  3. Може да преглеждате вече извършените задачи!
  4. За разлика от много други инструменти за продуктивност, Todobook няма да ви притиска да завършвате задачите си в реда, в който сте ги написали.
  5. Веднага щом приключите с всички задачи от списъка, приложението ще ви „подари“ 5 минути да прекарате в News Feed-a!

Може би единствения му недостатък е, че няма възможност за интегриране на списъка ви с други подобни приложения като Todoist например.

Инсталирайте Todobook на вашия Chrome

UPDATE3. Ghost for Chat (Chrome): използвай Messenger без разсейване!

Един от най-полезните инструменти на Facebook е приложението за съобщения Messenger (вижте най-яките трикове за него). Но в мига, в който станете онлайн, хората започват да ви пращат съобщения, независимо, че сте прекалено зает, за да говорите с тях. А промяната на статута не изглежда да ги спира. Освен това, когато статусът ви е „активен“, това позволява другите да знаят, че им четете съобщенията, дори и да не искате да им отговорите.

Ghost for Chat е решението на всички ваши проблеми, касаещи отвличането на вниманието заради фейсбук чата.

Инструментът има две основни възможности:

  • Ghost Mode” – скрива, че сте онлайн, дори когато продължавате да използвате чата, за да говорите с тези, с които искате.

И още по-яката опция:

  • Unseen Message” – не позволява на тези, които ви пишат да видят, че сте им прочели съобщението.

Благодарение на тази опция може да си четете какво ви пишат, без повече да се притеснявате на психологическия вътрешен натиск, който ви кара да се чувствате длъжни да им отговорите.

Не забравяйте, че може да използвате Messenger и без да стоите във Фейсбук! Но чрез това разширение ще получите най-доброто от двата свята ако искате да не отвличате вниманието си с маловажни неща. Лошата новина, е че една от функциите е платена – “Ghost Mode”, но по-полезната според мен, а именно “Unseen Message” е напълно безплатна.

Изтеглете от тук  — Ghost for Chat for Chrome


БОНУС:

Това е моят любим инструмент за ограничаване на разсейването от Фейсбук по време на работа

За няколко месеца този инструмент ми спести стотици часове, които без него щях да пропилея. Това, което прави е да спре новинарския поток (NewsFeed) и рекламите в страничната лента, като в същото време имате достъп до нотификациите и съобщенията – неща, които не разсейват, но са важни (ако работите с Facebook). Разширението се казва Kill News Feed.

Откакто открих Todobook обаче, вероятно ще сменя любимеца си за известно време с него, защото освен възможността за създаване на списък със задачи, директно на стената ви, Todobook може да бъде включен и изключен само с един клик от лентата с разширения.

Споделете статията! Спасете стотиците загубени часове и на приятелите си!

6
Остави коментар

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Liubomira LiubenovaРадославаХристо СтояновНики Recent comment authors
нови стари
liubomira.liubenova
Member
liubomira.liubenova

За mac е платена версията, има само 1 ден trial.

Радослава
Гост
Радослава

Благодаря! Супер полезно точно преди започване на сесията! : ))

Ники
Гост
Ники

Само за Chrome ли работи? Сафари?

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top