ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

19 от най-богатите хора в света споделят как са натрупали богатството си

Запази за после

“Ако едно свободно общество не може да помогне на мнозината, които са бедни, то не може да спаси малцината, които са богати.” – Джон Кенеди


Знаете ли, че само 8 души, най-богатите на Земята, притежават толкова, колкото има най-бедната половина от човечеството!

Само 8 души са по-богати от 3.5 млрд. човека, взети заедно…

Но как личности като тези 8 стигат до такова измерение на богатството?

Не всеки от тях пилее пари, като герой от холивуд –  много от богаташите отдават приноса към богаството си на напълно скромния си живот.

Нека не гадаем.

Да надникнем в някои от скритите тайни за пестене на пари, които няколко от най-големите милиардери споделят със света:

Майкъл Блумбърг  – $ 34 млрд.

Придържайте се към това, което работи най-добре за вас.

Майкъл Блумбърг
Майкъл Блумбърг е 108-ят кмет на Ню Йорк. Роден е на 14.02.1942 година.
 Баща му, Шарлът Блумбърг е руски евреин имигрант. Повече за Блумбърг в Wikipedia.

Блумбърг е добре познат като един от най-спорните кметове на Ню Йорк. Също така е и основател и акционер (притежава 88% от акциите) на Bloomberg L.P. – международна информационна компания. Има още нещо, което повечето хора не знаят за Майкъл: през последните 10 години той е носил и продължава да носи само два чифта работни обувки.

Това са черни мокасини, които осигуряват на милиардера най-голям комфорт и функционалност. Той знае, че те му подхождат най-добре и така спестява пари за други неща. Не харчи луди пари за обувки, които няма да носи.

Бил Гейтс – $ 79 млрд.

Бил Гейтс“Учете се от миналите си грешки.” –

 Грешките в нашия живот са разпространено явление.  Също така и грешките с пари. Всички понякога бъркаме, но тези от нас, които достигат до финансов успех, не само правят подобни грешки, но и се учат от тях. Бил Гейтс, казва:

Забележително е да празнувате успеха си. Но още по-важно е да вземете под внимание и поуките от провала.

Инвар Кампрад – $ 53 млрд.

Инвар Кампрад“Избягвайте ненужните разходи.”Ингвар КампрадИнгвар е роден на 30.03.1926г. в Смоланд. Името ИКЕА идва от инициалите му и първите букви на фермата и селото, в които расте – Елмтарюд и Агюнард… Wikipedia, основател на IKEA, смята, че някои разходи са абсолютно ненужни, дори и да сте много богат. Както и множество други супербогати хора, той предпочитал да лети в икономична класа, а не с частен самолет.

В своите мемоари Кампрад е написал:

Не са ни нужни лъскави автомобили, впечатляващи имена, невероятна униформа и други символи показващи статус. Ние разчитаме на нашата сила и на нашата воля!.

Любопитно: Инвар седял в едно и също кресло повече от 30 години.

Уорън Бъфет – $ 66 млрд.

Купете си жилище, което съответства на вашите потребности.

Уорън БъфетУорън Бъфет е класически пример за това правило. Той и до ден днешен живее в къщата си в Омаха, щата Небраска.

Купил този дом през 1958 година за 31 500 долара. Независимо от милиардите долари, с които разполага, Бъфет не намира основателна причина да живее в палат само защото може да го купи. Той се чувства напълно комфортно в къщата си с пет спални, разположени в сърцето на САЩ.

Опра Уинфи – $ 2,9 млрд.

Опра Уинфи“Открийте своята страст.” – Този прост съвет е донесъл на Опра Уинфри успех и слава. Според нея:

Вие ставате това, в което вярвате. Къде се намирате на този етап от живота си е резултат от това, в което сте повярвали.

Определянето на това, което обичате да правите и следването му може да ви доведе до велики възнаграждения във вашия живот.

Ричард Брансън – $ 5 млрд.

Поставете пред себе си цели и правете всичко, което е по вашите сили, за да ги достигнете.

Ричард БрансънБританският милиардер и основател на Virgin Group – Ричард Брансън някога е започнал със съвсем обикновен списък от цели. Те са можели да бъдат абсолютно нереалистични, но той си поставял цели и ги следвал. Дори и не подозирал, че този метод може да заработи един ден.

Карлос Слим – $ 78 млрд.

Започнете да пестите пари, колкото се може по-рано.

Карлос СлимМексиканският бизнесмен често си разменя  местата с Бил Гейтс на трона на най-богатия човек в света. Милиардерът дава наистина ценен съвет относно пестенето на пари, но напоследък не особено популярен с наличието на кредитни карти. Колкото по-рано започнете да пестите вашите доходи и започнете да ги управлявате съвестно, толкова по-добре ще е за вас напред в живота, независимо от това като какъв работите, съветва Слим.

Джон Колдуел – $ 2,6 млрд.

Използвайте алтернативни видове транспорт.

Джон КолдуелАнглийски бизнесмен натрупал състояние от индустрията с мобилни телефони. Той не смята за необходимо да пътува в лъскав автомобил и да показва богатството си наоколо.

Всъщност, Джон, както и преди, ходи пеша, кара мотоциклет и дори използва обществения транспорт.

Дейвид Черитън – $ 1,7 млрд.

Разберете какво можете да направите сам.

Дейвид ЧеритънДейвид е един от първите инвеститори в компанията Google и днес не му остава нищо друго, освен да се радва на добри дивиденти от първоначалната си инвестиция от $ 100 000 през 1998 година. Независимо от богатството си, той не ходи на фризьор, а се подстригва сам.

Дори и незначителен, този начин на пестене може да ви послужи, ако го прилагате и в други сфери на вашия живот.

Само си помислете колко много пари може да спестите ако се хванете да правите нещата, които сте способни да вършите сами.

Марк Зукърбърг  – над $ 55 млрд.

Марк Зукърбърг“Използвайте скромна кола.” – Дори основателят на Facebook живее пестеливо по много начини.

Един от които е фактът, че Марк кара скромен седан Acura за $30,000. Той със сигурност може да има всяка кола, която да го закара където си поиска, той може да има дори и флотилия, но вместо това Зуки избира този простичък практичен автомобил.

Джон Доналд МакАртър – до смъртта си $ 1 млрд.

Съставете бюджет и се придържайте към него.

Джон Доналд МакАртърМакАртър е бил единственият акционер в Bankers Life and Casuality Company. Независимо от присъщия за богаташите живот в ерата на холивудския блясък, МакАртър се отказал от скъпоструващите покупки и живял неприлично скромно.

Никога не е разполагал със скъпи предмети и разкош, а годишният му бюджет не надхвърлял 25 000 $.

Роза Кенеди, след смъртта ѝ през 1995 г. неизвестно

Бъдете креативни и изобретателни като откривате нови начини да намалите и алтернативните си разходи.

Роза КенедиТактиката и за пестене на пари била удивителна. Особено, ако отчетем богатството, спестено от семейството.

Вместо да харчи за хартия, тя предпочитала да почака края на годината и тогава купувала стари настолни календари, които губели своята актуалност. Като правило това й струвала много по-евтино. Това е хубав пример за пестене на пари, дори и дребни.

Томас Буун Пикенс – $ 1 млрд.

Направете списък с необходимото и не взимайте повече пари, отколкото са ви нужни, за да изпълните този списък.

Томас Буун ПикенсПикенс винаги практикува един свой верен начин за пестене на средства – никога не носи в портфейла си повече пари, отколкото му трябват. Томас прави списък с покупките, преди да отиде в магазина. И купува само това, което има в този списък. А наличните пари в портмонето му не му позволява да наруши това правило. Не можете да изхарчите онова, което нямате!

Джим Уолтън – $ 34,7 млрд.

Не ви е необходимо най-новото и най-доброто.

Джим УолтънДжим Уолтън е по-малкият син на основателя на WallMart Сам Уолтън, който има скромен начин на живот – на това винаги е бил учен от баща си. Независимо от финансовия успех, той и до ден-днешен кара пикап, който е на повече от 15 години. Джим разбира, че трябва да изкара всичко, на което е способно транспортното му средство.

Доналд Тръмп – $ 3,9 млрд.

Доналд Тръмп“Трудете се.” –  Доналд Тръмп е заслужил своя успех със своето трудолюбие. Много неудачници смятат, че Тръмп е просто късметлия в света на финансите.

Но Тръмп казва, че късмета идва след усърдна работа.

Ако вашата работа носи плодове, то най-вероятно всички ще кажат, че сте късметлия. Може би е така, защото имате късмета да притежавате ум, за да работите!

Робърт Куок – $ 11,5 млрд.

Използвайте всички възможности, които имате.

Робърт КуокРобърт Куок е най-богатият човек в Малайзия, живее по правила, които е научил от майка си. Никога не бъдете алчни, не използвайте другите и винаги имайте висок морал, когато работата опре до парите. – казва той.

Според него, за да натрупаш богатство, трябва да бъдеш смел и винаги да използваш всички възможности, които ще се изпречат на пътя ти. Дори, когато другите се съмняват в твоите способности.

Ли Кашин – $ 31 млрд.

Ли КашинЖивейте скромно.” – Най-богатият човек в Азия и в топ 10 на най-богатите хора в света. Невероятната му империя обхваща 52 страни и има над 270 000 работници.

Той смята, че неговият невероятен успех се състои в простотата и скромността на неговия живот.

Когато сте още в самото начало трябва да се научите да живеете с по-малко и да се адаптирате към начин на живот, който е подходящ за вас, а не към нещо грандиозно.

Джак Ма – над $ 40 млрд.

Джак Ма“Клиентът винаги е на първо място.” – Джак Ма, основател на Alibaba Group смята, че клиентите трябва да са приоритет номер едно. След тях са работниците, а след това акционерите.

Ма вярва, че отношението на човек към това как ще изживее живота си е много по-важно от неговите способности.

Хауърд Шулц – $ 2, 2 млрд.

Хауърд Шулц“Разберете, че парите не са всичко.” – председателят на съвета на директорите на Starbucks смята, че ценностите на човек са много по-важни от неговия капитал.

Никога не съм искал да съм в списъка на милиардерите. Никога не съм се определял по финансовото си положение. Аз винаги се опитвам да определя себе си по своите ценности.


Още за парите и богатсвото:

Често отношението към парите е онова, което ни пречи да ги имаме.

За да промените това, първо самите вие трябва да поискате да го направите. След това остава само да прочетете тези няколко статии:

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си