19 от най-богатите хора в света споделят как са натрупали богатството си

“Ако едно свободно общество не може да помогне на мнозината, които са бедни, то не може да спаси малцината, които са богати.” – Джон Кенеди


Знаете ли, че само 8 души, най-богатите на Земята, притежават толкова, колкото има най-бедната половина от човечеството!

Само 8 души са по-богати от 3.5 млрд. човека, взети заедно…

Но как личности като тези 8 стигат до такова измерение на богатството?

Не всеки от тях пилее пари, като герой от холивуд –  много от богаташите отдават приноса към богаството си на напълно скромния си живот.

Нека не гадаем.

Да надникнем в някои от скритите тайни за пестене на пари, които няколко от най-големите милиардери споделят със света:

Майкъл Блумбърг  – $ 34 млрд.

Придържайте се към това, което работи най-добре за вас.

Майкъл Блумбърг
Майкъл Блумбърг е 108-ят кмет на Ню Йорк. Роден е на 14.02.1942 година.
 Баща му, Шарлът Блумбърг е руски евреин имигрант. Повече за Блумбърг в Wikipedia.

Блумбърг е добре познат като един от най-спорните кметове на Ню Йорк. Също така е и основател и акционер (притежава 88% от акциите) на Bloomberg L.P. – международна информационна компания. Има още нещо, което повечето хора не знаят за Майкъл: през последните 10 години той е носил и продължава да носи само два чифта работни обувки.

Това са черни мокасини, които осигуряват на милиардера най-голям комфорт и функционалност. Той знае, че те му подхождат най-добре и така спестява пари за други неща. Не харчи луди пари за обувки, които няма да носи.

Бил Гейтс – $ 79 млрд.

Бил Гейтс“Учете се от миналите си грешки.” –

 Грешките в нашия живот са разпространено явление.  Също така и грешките с пари. Всички понякога бъркаме, но тези от нас, които достигат до финансов успех, не само правят подобни грешки, но и се учат от тях. Бил Гейтс, казва:

Забележително е да празнувате успеха си. Но още по-важно е да вземете под внимание и поуките от провала.

Инвар Кампрад – $ 53 млрд.

Инвар Кампрад“Избягвайте ненужните разходи.”Ингвар КампрадИнгвар е роден на 30.03.1926г. в Смоланд. Името ИКЕА идва от инициалите му и първите букви на фермата и селото, в които расте – Елмтарюд и Агюнард… Wikipedia, основател на IKEA, смята, че някои разходи са абсолютно ненужни, дори и да сте много богат. Както и множество други супербогати хора, той предпочитал да лети в икономична класа, а не с частен самолет.

В своите мемоари Кампрад е написал:

Не са ни нужни лъскави автомобили, впечатляващи имена, невероятна униформа и други символи показващи статус. Ние разчитаме на нашата сила и на нашата воля!.

Любопитно: Инвар седял в едно и също кресло повече от 30 години.

Уорън Бъфет – $ 66 млрд.

Купете си жилище, което съответства на вашите потребности.

Уорън БъфетУорън Бъфет е класически пример за това правило. Той и до ден днешен живее в къщата си в Омаха, щата Небраска.

Купил този дом през 1958 година за 31 500 долара. Независимо от милиардите долари, с които разполага, Бъфет не намира основателна причина да живее в палат само защото може да го купи. Той се чувства напълно комфортно в къщата си с пет спални, разположени в сърцето на САЩ.

Опра Уинфи – $ 2,9 млрд.

Опра Уинфи“Открийте своята страст.” – Този прост съвет е донесъл на Опра Уинфри успех и слава. Според нея:

Вие ставате това, в което вярвате. Къде се намирате на този етап от живота си е резултат от това, в което сте повярвали.

Определянето на това, което обичате да правите и следването му може да ви доведе до велики възнаграждения във вашия живот.

Ричард Брансън – $ 5 млрд.

Поставете пред себе си цели и правете всичко, което е по вашите сили, за да ги достигнете.

Ричард БрансънБританският милиардер и основател на Virgin Group – Ричард Брансън някога е започнал със съвсем обикновен списък от цели. Те са можели да бъдат абсолютно нереалистични, но той си поставял цели и ги следвал. Дори и не подозирал, че този метод може да заработи един ден.

Карлос Слим – $ 78 млрд.

Започнете да пестите пари, колкото се може по-рано.

Карлос СлимМексиканският бизнесмен често си разменя  местата с Бил Гейтс на трона на най-богатия човек в света. Милиардерът дава наистина ценен съвет относно пестенето на пари, но напоследък не особено популярен с наличието на кредитни карти. Колкото по-рано започнете да пестите вашите доходи и започнете да ги управлявате съвестно, толкова по-добре ще е за вас напред в живота, независимо от това като какъв работите, съветва Слим.

Джон Колдуел – $ 2,6 млрд.

Използвайте алтернативни видове транспорт.

Джон КолдуелАнглийски бизнесмен натрупал състояние от индустрията с мобилни телефони. Той не смята за необходимо да пътува в лъскав автомобил и да показва богатството си наоколо.

Всъщност, Джон, както и преди, ходи пеша, кара мотоциклет и дори използва обществения транспорт.

Дейвид Черитън – $ 1,7 млрд.

Разберете какво можете да направите сам.

Дейвид ЧеритънДейвид е един от първите инвеститори в компанията Google и днес не му остава нищо друго, освен да се радва на добри дивиденти от първоначалната си инвестиция от $ 100 000 през 1998 година. Независимо от богатството си, той не ходи на фризьор, а се подстригва сам.

Дори и незначителен, този начин на пестене може да ви послужи, ако го прилагате и в други сфери на вашия живот.

Само си помислете колко много пари може да спестите ако се хванете да правите нещата, които сте способни да вършите сами.

Марк Зукърбърг  – над $ 55 млрд.

Марк Зукърбърг“Използвайте скромна кола.” – Дори основателят на Facebook живее пестеливо по много начини.

Един от които е фактът, че Марк кара скромен седан Acura за $30,000. Той със сигурност може да има всяка кола, която да го закара където си поиска, той може да има дори и флотилия, но вместо това Зуки избира този простичък практичен автомобил.

Джон Доналд МакАртър – до смъртта си $ 1 млрд.

Съставете бюджет и се придържайте към него.

Джон Доналд МакАртърМакАртър е бил единственият акционер в Bankers Life and Casuality Company. Независимо от присъщия за богаташите живот в ерата на холивудския блясък, МакАртър се отказал от скъпоструващите покупки и живял неприлично скромно.

Никога не е разполагал със скъпи предмети и разкош, а годишният му бюджет не надхвърлял 25 000 $.

Роза Кенеди, след смъртта ѝ през 1995 г. неизвестно

Бъдете креативни и изобретателни като откривате нови начини да намалите и алтернативните си разходи.

Роза КенедиТактиката и за пестене на пари била удивителна. Особено, ако отчетем богатството, спестено от семейството.

Вместо да харчи за хартия, тя предпочитала да почака края на годината и тогава купувала стари настолни календари, които губели своята актуалност. Като правило това й струвала много по-евтино. Това е хубав пример за пестене на пари, дори и дребни.

Томас Буун Пикенс – $ 1 млрд.

Направете списък с необходимото и не взимайте повече пари, отколкото са ви нужни, за да изпълните този списък.

Томас Буун ПикенсПикенс винаги практикува един свой верен начин за пестене на средства – никога не носи в портфейла си повече пари, отколкото му трябват. Томас прави списък с покупките, преди да отиде в магазина. И купува само това, което има в този списък. А наличните пари в портмонето му не му позволява да наруши това правило. Не можете да изхарчите онова, което нямате!

Джим Уолтън – $ 34,7 млрд.

Не ви е необходимо най-новото и най-доброто.

Джим УолтънДжим Уолтън е по-малкият син на основателя на WallMart Сам Уолтън, който има скромен начин на живот – на това винаги е бил учен от баща си. Независимо от финансовия успех, той и до ден-днешен кара пикап, който е на повече от 15 години. Джим разбира, че трябва да изкара всичко, на което е способно транспортното му средство.

Доналд Тръмп – $ 3,9 млрд.

Доналд Тръмп“Трудете се.” –  Доналд Тръмп е заслужил своя успех със своето трудолюбие. Много неудачници смятат, че Тръмп е просто късметлия в света на финансите.

Но Тръмп казва, че късмета идва след усърдна работа.

Ако вашата работа носи плодове, то най-вероятно всички ще кажат, че сте късметлия. Може би е така, защото имате късмета да притежавате ум, за да работите!

Робърт Куок – $ 11,5 млрд.

Използвайте всички възможности, които имате.

Робърт КуокРобърт Куок е най-богатият човек в Малайзия, живее по правила, които е научил от майка си. Никога не бъдете алчни, не използвайте другите и винаги имайте висок морал, когато работата опре до парите. – казва той.

Според него, за да натрупаш богатство, трябва да бъдеш смел и винаги да използваш всички възможности, които ще се изпречат на пътя ти. Дори, когато другите се съмняват в твоите способности.

Ли Кашин – $ 31 млрд.

Ли КашинЖивейте скромно.” – Най-богатият човек в Азия и в топ 10 на най-богатите хора в света. Невероятната му империя обхваща 52 страни и има над 270 000 работници.

Той смята, че неговият невероятен успех се състои в простотата и скромността на неговия живот.

Когато сте още в самото начало трябва да се научите да живеете с по-малко и да се адаптирате към начин на живот, който е подходящ за вас, а не към нещо грандиозно.

Джак Ма – над $ 40 млрд.

Джак Ма“Клиентът винаги е на първо място.” – Джак Ма, основател на Alibaba Group смята, че клиентите трябва да са приоритет номер едно. След тях са работниците, а след това акционерите.

Ма вярва, че отношението на човек към това как ще изживее живота си е много по-важно от неговите способности.

Хауърд Шулц – $ 2, 2 млрд.

Хауърд Шулц“Разберете, че парите не са всичко.” – председателят на съвета на директорите на Starbucks смята, че ценностите на човек са много по-важни от неговия капитал.

Никога не съм искал да съм в списъка на милиардерите. Никога не съм се определял по финансовото си положение. Аз винаги се опитвам да определя себе си по своите ценности.


Още за парите и богатсвото:

Често отношението към парите е онова, което ни пречи да ги имаме.

За да промените това, първо самите вие трябва да поискате да го направите. След това остава само да прочетете тези няколко статии:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: