Влез в Клуба
Влез в Клуба
пари,Пол Маккена

Не можете да помогнете на бедните, когато сте един от тях [дисморфия на богатството]

 • 456
 • 321
 • 6

Запази за после

Всеки, който мисли, че парите ще го направят щастлив, няма пари. Да бъдеш щастлив е по-трудно, отколкото да имаш пари.
Дейвид Джефън, милиардер

В едно удивително проучване, проведено от университета в Лондон, екип от учени разработил скала на щастието, предназначена да измерва относителното ни чувство за благополучие от даден момент до друг.

После те измислили формула, за да изчисляват колко допълнителни пари би трябвало да печели ежедневно един средностатистически човек, за да има същото ниво на щастие, каквото би получил от простите удоволствия на богаташкия живот. Например, активният социален живот носел удовлетворение, равняващо се на годишно увеличение на заплатата в размер на 63 844 лири, докато живота с любимия човек носел удовлетворение, еквивалентно на увеличение на годишната заплата с 82 500 лири. Било установено, че доброто здраве е най-ценният аспект на благополучието и се равнявало на увеличение на заплатата годишно с 304 000 лири!

И все пак, с пари все още не може да се купи щастие.

Като общество ние сме по-добре заплатени, нахранени, образовани и живеем в по-добри домове откогато и да било преди. Но от петдесетте години насам ставаме все по-малко и по-малко щастливи. А според статистиката, никога не е имало повече депресия в света, отколкото има в момента.

Причината за това, може би, ще Ви изненада…

Дисморфия на богатството

богатствоИма много хора, които страдат от дисморфия на тялото: Състояние, при което някой изкривява виждането им за самите тях до такава степен, че те не могат да понасят да се гледат в огледалото, защото мислят, че са грозни.

Това няма нищо общо с това как човекът наистина изглежда!

Това е вътрешен филтър, които търси всичко, което е погрешно, и блокира всичко, което е правилно. Затова човек с това състояние се фокусира върху някои мънички аспекти на външността си, които не харесва – бенка или бръчка, до такава степен, че изключва всичко останало. Много хора правят същото с парите – те блокират всички области на живота си, където вече са богати, и вместо това се фокусират върху нещо, което им липсва.


Какво ще кажете да си представите, че по някаква причина парите не са вече проблем в живота ви и в царството на физическата реалност сте свободни да избирате къде да бъдете, какво да правите, какво да имате.

След това си направете два списъка – може и на ум.

Първият трябва да съдържа всички неща, които бихте променили; вторият всички неща, които смятате, че трябва да останат същите.

Истината е, че прилагайки това простичко упражнениe, много психолози установяват удивителния факт, че всъщност малко хора биха променили живота си, ако имат пари. Разбира се, те могат да си сменят работата, да ходят по-често на почивка, да си купят по-хубава кола и да се преместят в по-голяма къща – но те не биха изоставили своите приятели, не биха престанали да посещават любимите си ресторанти, да гледат различни филми или да се смеят на различни неща. Всяко нещо, което не бихте променили, ако имахте повече пари, е област от вашия живот, в която вече живеете богато. Истинското и трайно щастие никога не е и никога няма да бъде резултат от това колко пари имате в банката – то е продукт на живеенето на живот, богат на стойност, смисъл и цел. Ето защо, да бъдете щастлив и да живеете богато са преживявания, които можете да започнете да култивирате сега, независимо от това колко много или малко пари вече печелите.

Колкото повече се концентрирате върху областите, в които вече сте богат, толкова повече ще осъзнаете какъв богат човек сте вече.

В много отношения вие вече сте толкова богат, колкото и най-големият милиардер на планетата.

 • Всеки път, когато спите нощем добре, вие „спите богато”. Милиардерът може да си купи по-скъп матрак, но не може да си купи по-добра почивка през нощта.
 • Всеки път, когато отидете в ресторант и си поръчвате нещо от менюто, имате точно същото преживяване на възможност и богатство, както най-богатият мъж или жена на света.
 • Всеки път, когато се разхождате по плажа и гледате залеза, вие изпитвате същото усещане за красота и великолепие, както най-обезпеченият финансово човек на земята.

В своята книга Милионерът Мауи авторите Дайан Кенеди и Девид Финкъл изразяват тази идея по един много директен и донякъде шокиращ начин:

Някои хора мислят, че всяко нещо си има цена.

пари,Пол Маккена

Ако това е вярно, на каква сума бихте оценили способността си да виждате? Бихте ли взели един милион долара в замяна на способността си да виждате? А десет милиона? А какво ще кажете за способността си да се движите? За колко бихте продали способността си да вървите?

А способността да си движите ръцете? Бихте ли я продали за пари? Ами вашето минало? За колко бихте продали всичките си спомени?

Бихте ли заменили всичките си спомени, както добрите, така и лошите, за милион долара и да останете лишен от минало?

А любовта на вашите приятели и семейството ви? За колко бихте продали тези ценни взаимоотношения?

Помислете си за миг за хората, вещите, способностите и преживяванията, на които сте най-благодарни в живота си. Е, колко богат сте всъщност? По скалата от едно до десет, колко богат сте, когато спрете и погледнете пълната картина на живота си?

Макар че това може да се окаже неудобно упражнение за някои хора, смисълът е ясен – това, което смятаме, че имаме по право в живота си е безценно. В този смисъл, причината, поради която много хора се чувстват бедни, е това, че те вече са богати. Те са престанали да обръщат внимание на доброто, което е постоянно в живота им, и забелязват само ситуациите, в които неочаквани проблеми нахлуват в съзнанието им.

Защо обикновено не ценим това, което вече имаме?

Процесът на привикването

Нашите мозъци са устроени да „привикват” към повтарящите се преживявания. Това означава, че след като някакво поведение или преживяване се е повторило няколко пъти, нашето съзнание престава да му обръща внимание.

privikvane

Това е ефикасна система, тъй като позволява ограниченото внимание на съзнанието да бъде на разположение за забелязване на разликата, която е предвестник на опасността. Тя работи против нас, когато голяма част от ежедневния ни живот се състои от еднакви стимули и животът ни изглежда обикновен, независимо колко прекрасен е всъщност.

Хубавото е, че може да се отървем този „номер на съзнанието”.

При едно изследване на привикването трима дзен-учители били затворени със затворени очи в една стая, като при това на всеки петдесет секунди бил произвеждан щракащ шум двадесет пъти поред.

Когато направили опит да направят това изследване с „обикновени” хора, наблюдението на тяхната мозъчна вълна разкрило, че до петия път вече се получавало привикване и участниците в експеримента вече не забелязали щракащия звук. За разлика от тях, дзен-учителите реагирали на Всеки повтарящ се стимул така, както и на първия.

Сякаш тяхната отвореност за преживяването на всеки момент водела до възприемането на света като нов във всеки един момент.

Тази отвореност към момента може да се култивира просто като се отделя време всеки ден да се прекъсва чувството на еднаквост, което може да притъпи сетивата ни за пълнотата и възможността на настоящия момент. Можем да пренастроим баланса и да започнем отново да забелязваме богатството на нашия живот.


Ето едно упражнение, което ще ви помогне да прекъснете схемите, като промените обичайните въпроси, които си задавате. Отделете време не само да зададете тези въпроси, но и да отговаряте на тях.

Разкриващи богатство въпроси

 1. Кой или какво в живота ми ме кара да се чувствам най-щастлив?
 2. Кой или какво в живота ми доставя най-голямо удоволствие?
 3. Кой или какво в живота ми най-много ме кара да се чувствам обичан?
 4. Какво в моя живот ми създава чувство на най-голямо удовлетворение?
 5. Какво в моя живот го прави да изглежда пълен със смисъл?
 6. На кого или на какво съм най-благодарен в живота си?
 7. Кой или какво в моя живот най-много ме кара да се чувствам богат?

Ако си задавате тези въпроси и отговаряте най-малко три пъти на ден през следващите три седмици, ще останете поразен от промяната, която ще изпитате в живота си!

Железният принцип на Парето

През XIX век икономистът Уилфред Парето за първи път открил, че приблизително 80 % от световното богатство е концентрирано в ръцете на 20 % от населението в света. Макар това да било потресаващо само по себе си, с още по-голямо учудване Парето открил, че правилото „80/20″ изглежда е валидно за всяка област на нашия живот.

През шестдесетте години IBM „открили отново” принципа на Парето, когато разбрали, че 80 процента от оперативното време на техните компютри било изразходвано за изпълнение на 20 процента от тяхното програмиране.

Като насочили своите усилия изключително върху тези 20 процента, те могли да направят много подобрения в ефективността и използваемостта на своите компютри за забележително кратък период от време. Много от водещите корпорации в света използват този принцип, за да повишат ефективността, да максимизират печалбите и да произвеждат с по-малко разходи.

Проверете колко от тези 80/20 схеми присъстват във вашия собствен живот:

 • 80% от вашите резултати са резултат от 20 процента от вашите усилия.
 • 80% от вашето удовлетворение от работата произтича от 20% от вашата работа.
 • 80% от износената част на килима и заема 20% от площта им.
 • През 80 процента от времето носите 20 процента от дрехите си.
 • 80% от богатите ви усещания произтичат от 20% от вашите преживявания.

Удивителното при този принцип е това, че щом започнете да го забелязвате, що го виждате навсякъде. И щом започнете да действате според него, ще можете да определяте къде са възможностите за печелене на пари и щастие в живота ви с почти научна точност. Макар цифрите да не действат в точно тези пропорции, важно е да се разбере, че не всички възможности са еднакво ценни и не всички дейности имат еднаква стойност.

Като премахнете от живота си дейностите и хората, изискващи много усилия и даващи малко резултати, и насочите своята енергия към онези неща, които изискват по-малко усилие, но дават по-голяма печалба, ще можете постоянно да пренасочвате своите приоритети.

Ще установите, че се движите напред с по-малко усилие и с повече приходи, с по-малко работа и повече време, както и с по-малко стрес и повече свобода, отколкото преди.

Да правим повече с по-малко!

привикване към работа
Направете „80/20 проверка” на най-важните области от вашия живот.

Задайте си следните въпроси сега:

 • Кои се онези 20% от клиенти и работа ви, които водят до 80% от вашите печалби?
 • Кои са онези 20 процента от вашите клиенти и вашата работа, на които се дължат 80 процента от вашите проблеми?
 • Кои са онези 20% дейности и области на вашия живот, в които изпитвате 80% от щастието си?
 • Кои са онези една, две или три дейности, с които се занимавате и които създават много по-големи резултати от очакваните, като се има предвид времето и енергията, които влагате?
 • Ако ви остава само един месец живот, как бихте прекарали времето си?
 • Колко от тези дейности бихте осъществили тази седмица?

Когато направите това упражнение и започнете да усещате неговото въздействие върху собствения си живот ще разберете, че да правите повече с по-малко е един от най-важните ключове към богаташкия живот.

Това ви дава лукса да имате повече енергия и време, за да прилагате тази енергия за правенето на онези неща, които наистина ви носят радост.

А да преценявате как да похарчите парите си и как да прекарвате времето си може да се окаже една от дейностите, носещи най-голямо удовлетворение.

Някои хора не изпитват почти никакви хубави чувства в течение на деня. Защото това, с което са свикнали те смятат за естествено. Те трябва да разберат, че липсата на радост в живота не е естествена – тя е нормална. По „нормално” е просто друг начин да се каже „което обичайно се случва”.

В някои части на света бедността е „нормална”. Да умират деца от глад е „нормално”. Жестокостта към животните е „нормална”. Искам да кажа, че „нормално” не означава добро и съвсем не означава „Естествено”.

Естествено е това, за което сте създадени, а, казано простичко, човешките същества са създадени да бъдат щастливи.

Тъй като да се чувстваме богати, радостни и щастливи са невро-психологични състояния, те действат в съответствие с основния принцип:

Получавате повече от това, към което насочвате усилията си.

Парите не са нито моят Господ, нито моят дявол. Това е форма на енергия, която обикновено ни прави по-важни, отколкото сме в действителност, независимо дали е алчна или любяща.

– Дан Милман, писател


Ако се още се чудите какъв е смисъла на парите, прочетете тази статия. Това са няколко много стари концепции, но днес са по приложим от всякога.

Вижте още по темата за богатството и следните материали:


 • 456
 • 321
 • 6
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
100 принципа и инструмента, които ще направят работата и живота ви много по-леки
супер полезни инструмента
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да постигаш повече
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си