6 важни въпроса за бизнеса и успеха към основателят на Virgin – Ричард Брансън!

милионера ричард брансън,бизнес отвъд ограниченията,интервю с ричард брансън,предприемачество,ричард брансън

Едно блиц интервю с Ричард Брансън, основател на Virgin Group, организация под шапката на която се намират около 360 компании!

Брансън е известен с нетрадиционният си бизнес стил, ексцентричните си рекламни инициативи, а също така и със склонността си към екстремните изживявания като например околосветско пътешествие с балон, опит за прекосяване на Атлантическия океан с моторница и много други! Ето и 6 бързи въпроса към милиардера:

1. Кой е най-добрия съвет, който някога сте получавал?

[sws_divider_line]

Три неща ми идват наум. Първото идва от майка ми Ев, която винаги ме учеше никога да не поглеждам назад. Да не се обръщам към миналото със съжаление, а да продължавам напред със следващото нещо, което съм решил да правя.

Винаги ме е изумявало как по голямата си част от времето си хората губят мислейки и съжалявайки за провалите и неуспехите в миналото си, вместо да насочат тази енергия към друг, нов проект. Никога не гледам на провалите си като на лош опит, а просто като част от обучението ми. Майка ми също ми казваше да не критикувам открито хората. Когато бях малък кажех ли нещо лошо за някой пред нея, тя ме караше да заставам пред огледалото в продължение на 5 минути и да се взирам в себе си.

Защо го правеше ли?

За да ме накара да видя, че всички мои критични приказки за другите са отражение на моя собствен характер! Третото, е че през 1980г Фреди Лейкър, изпълнителния директор на Бритиш Еърлайн ми даде велик съвет как да създам собствена авиокомпания.

Той ми каза:

“Излез навън и направи себе си на идиот. В противен случай няма да оцелееш. И се увери, че ще се появиш на първата страница на вестниците, не на последната”

Последвах този съвет, бях много забележим и направих себе си на глупак много повече от един път. Все още го правя и това ми носи само ползи!

2. А най-лошият съвет, който сте получавал?

[sws_divider_line]

Съветите идват в много форми!

Вярвам че в питането на много хора за тяхното мнение и убеждения ще ми даде много различни ъгли, които ще мога да претегля и да взема правилното решение.

И тъй като никога не се вслушвам само в едно мнение на един единствен човек, нямам съвет, който наистина да е бил лош и да ми е донесъл провал.

Неуспехите ми са идвали след повече от един и различни лоши съвети!

3. Какъв съвет бихте дал за младите предприемачи?

[sws_divider_line]

Не забравяйте, че е невъзможно да ръководите собствен бизнес без да поемате рискове. Моята компания Върджин нямаше да е това, което е днес ако не бяхме поемали множество рискове по пътя си. Човек трябва да вярва в това, което прави на 100%.

Ако правите нещо и очаквате то да се провали в 9 от 10 пъти, със сигурност ще познаете! Преди всичко забавлявайте се-това ще поддържа вашите колеги ентусиазирани и мотивирани повече от всичко друго. Една от любимите ми фрази е:

“Смелият може и да не живее вечно, но предпазливият не живее изобщо”

4. На какво ви научиха провалите?

[sws_divider_line]

Като предприемач трябва да научите едно: няма такова нещо като провал.

Трябва бързо да приемете, че нещо в момента не върви добре и веднага да промените подхода или просто да затворите бизнеса и да се откажете.

Както казах вярвам в поемането на рискове, но също така вярвам и в защитата от неблагоприятни обстоятелства. Двете трябва да вървят ръка за ръка.

Иначе ще сте просто един смел глупак, който само прави нещо, за да каже че рискува и да се тупа в гърдите колко много кураж притежава! Аз не искам да съм този идиот!

И за да не съм, това означава предварително да се работи върху всички неща, които могат да се объркат. Необходимо е да се уверим, че сме обхванали всички възможности за провал, и че сме взели мерки против това. От там нататък да става каквото ще!

5. Някакви съжаления?

[sws_divider_line]

Вероятно като се замисля ще открия много бизнес решения, за които съжалявам, но се опитвам да не се спирам изобщо на тях.

Целта ми е да преминавам към доста по позитивни неща и се старая да мисля за тях. Не ставам сутрин от леглото, за да мисля за какво съжалявам.

Ставам сутрин с мисълта какво положително нещо ще направя през деня си!

Другото, заради което ставам сутрин, е мисълта, че мога да направя нещо значимо. Точно затова никога не съм искал да ръководя голяма компания и изпитвам огромно удоволствие да създавам и да се грижа за много и малки фирми.

Чрез принципа на дребния предприемач Върджин успя да осъществи множество положителни и значими постижения в разнообразни бизнес сектори.

Мисля, че колкото по-активно сте ангажирани с всяка част от дейността си, толкова по-преуспели ще се чувствате и ще  имате много по-малко поводи за съжаления.

В момента насочвам усилията си все повече към целта да помогна да защитим бъдещето на нашата планета. Това означава ли, че съм успял?

Не знам, но със сигурност ме прави щастлив.

6. За успеха

[sws_divider_line]

Никой не бива да бъде запомнен само с това колко пари е направил през живота си. Не е от значение дали ще умрете с милиарди в банката, или с 20 долара под възглавницата си.

Не това сте постигнали в живота си. Важното е дали сте създали нещо специално и дали сте направили нещо полезно за хората. Предприемачите, учените и творците, починали без пукната пара, често остават в историята като герои.

Преуспелите хора не знаят някакви специални тайни.

Не завиждайте на онези, които ви изглеждат „победители”, а се вслушайте в мъдрите думи на хората, водили пълноценен живот – онези, които например са отделяли достатъчно време на приятелите и семейството си.

Успехът има много измерения и парите са само малка част от тях.

Животът на някои от най-забележителните хора, постигнали изключително много, невинаги завършва щастливо. Моят приятел Мадиба е прекарал двайсет и седем години в затвора. Ако беше умрял там, нямаше ли да извлечем поука от живота му?

В бизнеса, както и в живота, най-важното е да направите нещо положително!

Следващите редове имат голяма вероятност да ви мотивират…

Ако

Ако владееш се, когато всички треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш, наклеветен – не сееш клевети;

или намразен – злоба не спотайваш; но… ни премъдър, ни пресвят си ти;

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш Краха – зъл предател – еднакво със Триумфа – стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята превърнат в клопка – и го понесеш, или пък видиш сринати нещата, градени с кръв – и почнеш нов градеж;

Ако на куп пред себе си заложиш спечеленото, смело хвърлиш зар, изгубиш, и започнеш пак, и можеш да премълчиш за неуспеха стар;

Ако заставиш мозък, нерви, длани изхабени – да ти служат пак, и крачиш, само с Волята останал, която им повтаря:„Влезте в крак!”

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш, в двореца – своя прост човешки смях;

Ако зачиташ всеки, но не лазиш; ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

И главно, сине мой – ще бъдеш Мъж!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА