© Jason Lyon

Контролирайте вниманието си и ще контролирате живота си – вижте как 👁‍🗨

Управлението на времето или т.нар. “time management” не е решението — всъщност, то е част от проблема.

Живеем в епоха, обсебена от мисълта за продуктивност.

В голяма част от времето си ние хората не осъзнаваме, че сме спрели да обръщаме внимание, докато не стане твърде късно. Този „полет на ума“, както го нарече Вирджиния Улф, често е извън съзнателния ни контрол.

Поглъщаме тонове информация, четем книги, за това как да вършим повече за по-малко. Прекланяме се пред олтара на цифровия шум и се хвалим, че сме заети. Че и за 4 часова работна седмица мечтаем. И на всичкото отгоре почти навсякъде се проповядва една и съща мантра, която ни закопава още повече, а именно, че ключът за постигане на мечтаната лична продуктивност се крие в управлението на времето.

Ако по-добре си пренаредите графика и използвате интелигентни и удобни програми за списъци със задачи то неминуемо ще достигнете до производителна нирвана.

Уважаеми читатели, няма нищо по-грешно от това, въпреки, че и аз като повечето от вас вярвах, че тайната, магията, вълшебството и лекът се криели именно в управлението на нашето време. Да, и аз понякога бъркам, но със следващите редове, уверявам ви, ще се поправя и ще ви покажа защо не бива да се заблуждавате като мен!

Правили сме няколко сериозни анкети в lifehack.bg и винаги, винаги, винаги основните проблеми пред нашите читатели са следните:

 • Как да оптимизирам деня си, за да приключа с работата си за нула време?
 • Как да превърна лудницата, в която работя и живея в организиран хаос?
 • Как да преодолея своята разпиляност и неорганизираност? Веднъж завинаги!
 • Как правилно да приоритизирам важните неща в живота си?
 • Как да намеря повече време за това, което обичам?

*това са точни думи на наши читатели, които се повтаряха многократно!

Денят има точно определен брой часове и фокусирането върху управлението на времето просто ни дава по-ясна картина колко от тези часове губим!

💢 По-добрият вариант е управление на вниманието:

Дайте приоритет на хората и проектите, които са ви важни и няма да има значение колко време ви отнема, занимавайки се с тях!

Всъщност, управлението на вниманието е изкуството да се съсредоточите върху това да си свършите нещата, които правите в момента в съответствие с правилната причина, правилното място и точния момент.

[Това се отнася и за нещата, които четете в момента! Влезте в клуб MasterHack, ако още не сте го направили, и четете и прилагайте смислените неща като този материал.]

Управлението на времето е безсилно и, когато липсва мотивация!

Да сте продуктивни само по себе си не е добродетел. По-скоро е средство за постигане на някаква цел. Ако да сте супер продуктивни е целта ви, то ще трябва да разчитате на силата на волята (тя е изчерпаем ресурс), за да се мотивирате и да приключите задачата.

Как да намерите мотивация ли? Ако обърнете внимание на емоцията, която ще ви донесе приключването на конкретен проект и положителния ефект върху финансите и статуса ви, то е много вероятно да намерите така нужния импулс, за да приключите.

📑 Бележка: когато започнах да пиша тази статия по навик бързах да я приключа, за да минавам към следващата задача. Нали искам да съм супер продуктивен. Но проучвайки темата започнах да се питам друго: защо вместо да се фокусирам върху това колко бързо ще напиша материала, не насоча вниманието си върху това, защо искам да го напиша - може би и аз ще науча нещо ново, веднага щом синтезирам събраната информация... Да, най-накрая ще мога да споделя с нашите читатели един от най-важните материали, когато някой от вас ме попита "как по дяволите да върша повече, щом всичко ми краде от времето?" Дори написаното тук може да помогне на някой от вас!

📜 И като говорим за кражби, вижте още и: Как да се фокусирам по-бързо, когато всичко около мен лесно ми краде вниманието – UPDATE

Добре! Обезвредихме крадците на внимание, но тук изниква въпроса...

Как да си свърша работата, без да се притеснявам за времето?

Ето и отговорът...

 • 131
 •  
 •  
  • Благодаря ти! Не я знаех тази, ще я пробвам 🙂

 • pechevvess каза:

  Даааммм, делото е ясно, да влезе убития, 😊, майтап.
  Истината е, че човешкият род е мързелив и става все повече и повече, очаква друг да му върши работата, друг да му поднася благатак, и друг да му плаща заплата.
  Паралелно с мускула на вниманието трябва да се развие и физически, да върши с лекота тежка работа.
  После, трябва да си набави и необходимата психическа енергия, която да движи с лекота всички процеси в тялото, било то мисловни или физически.
  Тя е най-важна за мен.
  Тя движи ума и разума,
  и тя най-трудно се добива и съхранява.

  • Абсолютно съм съгласен с теб! Особено за физическата работа, от която произлиза и много по-голяма психическа енергия. Но докато се преодолее мързела…

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >