ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
© Jason Lyon

Контролирайте вниманието си и ще контролирате живота си

🎧 + Аудио версия за абонати

Управлението на времето или т.нар. “time management” не е решението — всъщност, то е част от проблема.

Живеем в епоха, обсебена от мисълта за продуктивност.

В голяма част от времето си ние хората не осъзнаваме, че сме спрели да обръщаме внимание, докато не стане твърде късно. Този „полет на ума“, както го нарече Вирджиния Улф, често е извън съзнателния ни контрол.

Поглъщаме тонове информация, четем книги, за това как да вършим повече за по-малко. Прекланяме се пред олтара на цифровия шум и се хвалим, че сме заети. Че и за 4 часова работна седмица мечтаем.

И на всичкото отгоре почти навсякъде се проповядва една и съща мантра, която ни закопава още повече, а именно, че ключът за постигане на мечтаната лична продуктивност се крие в управлението на времето.

Ако по-добре си пренаредите графика и използвате интелигентни и удобни програми за списъци със задачи то неминуемо ще достигнете до производителна нирвана.

Уважаеми читатели, няма нищо по-грешно от това, въпреки, че и аз като повечето от вас вярвах, че тайната, магията, вълшебството и лекът се криели именно в управлението на нашето време.

Да, и аз понякога бъркам, но със следващите редове, уверявам ви, ще се поправя и ще ви покажа защо не бива да се заблуждавате като мен!

Правили сме няколко сериозни анкети в lifehack.bg и винаги, винаги, винаги основните проблеми пред нашите читатели са следните:

  • Как да оптимизирам деня си, за да приключа с работата си за нула време?
  • Как да превърна лудницата, в която работя и живея в организиран хаос?
  • Как да преодолея своята разпиляност и неорганизираност? Веднъж завинаги!
  • Как правилно да приоритизирам важните неща в живота си?
  • Как да намеря повече време за това, което обичам?

*това са точни думи на наши читатели, които се повтаряха многократно!

Денят има точно определен брой часове и фокусирането върху управлението на времето просто ни дава по-ясна картина колко от тези часове губим!

? По-добрият вариант е управление на вниманието:

Дайте приоритет на хората и проектите, които са ви важни и няма да има значение колко време ви отнема, занимавайки се с тях!

Всъщност, управлението на вниманието е изкуството да се съсредоточите върху това да си свършите нещата, които правите в момента в съответствие с правилната причина, правилното място и точния момент.

Управлението на времето е безсилно и, когато липсва мотивация!

Да сте продуктивни само по себе си не е добродетел.

По-скоро е средство за постигане на някаква цел. Ако да сте супер продуктивни е целта ви, то ще трябва да разчитате на силата на волята (тя е изчерпаем ресурс), за да се мотивирате и да приключите задачата.

Как да намерите мотивация ли?

Ако обърнете внимание на емоцията, която ще ви донесе приключването на конкретен проект и положителния ефект върху финансите и статуса ви, то е много вероятно да намерите така нужния импулс, за да приключите.

Бележка: когато започнах да пиша тази статия по навик бързах да я приключа, за да минавам към следващата задача. Нали искам да съм супер продуктивен. Но проучвайки темата започнах да се питам друго: защо вместо да се фокусирам върху това колко бързо ще напиша материала, не насоча вниманието си върху това, защо искам да го напиша - може би и аз ще науча нещо ново, веднага щом синтезирам събраната информация... Да, най-накрая ще мога да споделя с нашите читатели един от най-важните материали, когато някой от вас ме попита "как по дяволите да върша повече, щом всичко ми краде от времето?" Дори написаното тук може да помогне на някой от вас!

И като говорим за кражби, вижте още и: Как да се фокусирам по-бързо, когато всичко около мен лесно ми краде вниманието – UPDATE

Добре! Обезвредихме крадците на внимание, но тук изниква въпроса...

Как да си свърша работата, без да се притеснявам за времето?

Ето и отговорът...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
★★★★★
Постигай повече за 5 мин / седмица