Кое е по-изгодно да си – сова или чучулига?

чучулига,сова

Зависят ли успеха в живота, нивото на доходи и умствените способности от това по кое време на деня предпочитаме да работим? Да. Може би си струва да се замислим и да променим своя “хронотип”, за да станем по-щастливи. Или пък не…Нека видим:

Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise
Бенджамин Франклин

Този цитат звучи страхотно, но истината може би е малко по-различна…

Всеки от нас отдавна е определил своя хронотип, а именно зависимостта на биоритмите от денонощието. Чучулигата се събужда рано, около 6-7 часа, леко и непринудено. Но вечер хората от този тип се чувстват уморени, дори да нямат желание за сън. Обикновено те трябва да си лягат около 22:00ч. Най-продуктивни са до обяд.

Совите пък са съвършено неспособни да стават рано. Затова пък могат да са бодри цяла нощ: през тъмната част от денонощието тяхната работоспособност се увеличава.

Това е много стара класификация, потвърдена на запад от научни изследвания още през седемдесетте години. Тези изследвания са се провели на основата на въпроси от Morningless-Eveningless и са позволили на много хора да определят своя биоритъм.

Неотдавна учените въведоха още два подтипа.

Хората от единия стават рано и късно заспиват. А от втория подтип не само обичат да остават до късно в леглото, но и си лягат рано.

Вижте още и: Как да повишите продуктивността си с 200%

Кой хронотип е най-изгоден – носи по-висока продуктивност?

Това е сложен и спорен въпрос. Много статии, пословици и изказвания на известни личности са посветени на това, че е по-добре да си чучулига: „Който става рано, нему подава Бог”, “Рано пиле, рано пее” и т.н.

Науката обаче не е напълно съгласна с подобно съждение.

?Совите могат да бъдат по-умни

ezgif.com-optimize-1_1432680340-630x630

Психолозите Ричард Робъртс от университета в Сидни и Патрик Килонен от BBC Research Group тествали 420 представители от различни хронотипа.

Променяло се нивото на професионална подготовка, знанието по обща математика, скоростта на четене, скоростта на възприемане и паметта.

Изследванията били публикувани през 1999 година в едно от големите списания по психология. Най-добри резултати показали любителите на вечерен и нощен начин на живот. Най-голяма разлика се наблюдавала в областта на паметта и възможността да бъдат извършени няколко неща едновременно (образно казано), бързо превключване между задачите. Тези показатели при совите били значително по-добри.

Така че въпреки противоположното устойчиво мнение, именно совите са по-работоспособни и успешни в работата, а не чучулигите.

Чучулигите не са по-успешни от совите

Пословиците и поговорките гласят, че да си чучулига е по-изгодно.  Работата на двама епидемиолози от Саутхемотънския университет, чиито резултати били публикувани в списание BMJ през 1998 година опровергават това разпространено твърдение.

Учените провели изследване с участието на повече от 300 човека от всеки хронотип. Избраните групи се сравнявали по доход, ниво на интелект, заемано в обществото положение и състояние на здравето. Удивително, но совите се оказали по-успешни и припечелвали повече. Освен това, статистиката показала, че хората предпочитащи да работят вечерно време и да спят повече сутрин по-често имат личен автомобил.

А здравето, нивото на образованост, интелект и съобразителност не зависи от хронотипа на човек. И двете групи били съвършено идентични по тези въпроси.

Совите са по-романтични. И не само.

ezgif.com-optimize-7_1432682442-630x354

Резултатите от запитването на 284 мъже в Германия през 2012 година показали, че совите са по „палави”: тяхното сексуално поведение е по-активно, отколкото при чучулигите.

Това не касае количеството полови актове – тук те са равни. Но хората, причисляващи себе си към совите, съобщили за голямо количество партньори. Съпружеската невярност също е по-често явление сред совите, отколкото сред чучулигите.

Изследователи свързали тези факти с това, че най-голямата сексуална активност на организма се появява вечер (при някои е сутрин). Точно тогава, когато чучулигите са пасивни или спят, активността на совите съвпада с този биоритъм. Учените отбелязват и че тези твърдения може и да са спорни, но всяка теория има право на живот.

Чучулигите са дружелюбни и добросъвестни

Интересен е факта, че хората отнасящи се към совите се отличават с по-голяма склонност за откриване на нови неща, отколкото чучулигите. Рендлер и Гейделберг публикували работа, в която открили връзка между вечерния психотип и стремежа към новости. Това изследване показало, че чучулигите са по-настойчиви и предпочитат кооперирането при изпълнението на различни видове работа. В този план те са по-приятни и добросъвестни, отколкото совите. И по-активни при съвместна работа.

Совите в голяма степен са подложени на вредни навици

Някой данни говорят за това, че совите са по-подложени на различни вредни навици, отколкото чучулигите. Така например, изследване потвърдено във Финландия, показало, че совите пушачи много по-рядко отказват цигарите, а и като цяло сред тях има повече пушачи. Аналогично изследване показало, че хората, по-активни вечерно време употребяват повече алкохол, отколкото активните сутрин.

Още не е известно, какво точно подтиква совите към подобно поведение. Възможно е причината да се крие в това, че чучулигите по-бързо се изморяват и не успяват да употребят по-голямо количество алкохол. Совите водят по-активен нощен живот и по-често се заседяват в увеселителните заведения, клубове и барове.

Чучулигите – трудещи се. Совите – отлагащи

Чучулигите са по-трудолюбиви като цяло. През 1997 година резултатите от запитване, проведено в Университет Де Пол, показали, че онези, които отлагат повече обичат да наричат себе си „нощни хора”. Изследователите изяснили, че совите обичат да отлагат делата за после, дори да избягват едни или други задачи.

Но анкетираните били студенти, а те имат свойството да оставят всичко за по-късно и да мързелуват, така че резултатите могат да бъдат поставени под съмнение.

Вижте още и: Как да се преборим с отлагането: най-добрия съвет на света!

PH2CbPn_1432679971-630x356

През 2008 година същата научна група изяснила, че на 50 години нищо не се променя. Совите си остават “отлагачи” и оставят всичко за по-късно или изобщо не се занимават с него. Изследователите предположили, че причината се крие в предпочитанията им да работят вечерно време. Но отбелязали също, че това не създава проблеми на работата.

Който става рано…е малко по-щастлив

На който и хронотип да се оприличавате, това не може да не окаже влияние на общото ниво на живот и себеусещане. Хората активни вечер са принудени да насилват себе си да работят сутрин, за сметка на което емоционално прегарят и съкращавайки времето си за сън. Тази теория е представена през 2012 г. от учените от Университета в Торонто.

След запитване на 435 анкетирани на възраст от 17 до 38 години и 297 от 59 до 79 години изследователите забелязали, че чучулигите получават повече положителни емоции. Това разбира се не може еднозначно да свидетелства за това, че те са по-щастливи.

Хронотип – това не е диагноза

giphy

Трудно е да определим дали е по-добре да сте сова или чучулига. И фраза от типа „Аз съм сова, значи сутринта ще свърша задачите си, а вечерта ще работя” всъщност не е нищо повече от самовнушение – дори самият глас на мързела.

Изследване от 2011 година доказало, че всъщност човек е способен на по-творчески решения в нестандартно за себе си работно време. Тестова група от 428 човека получила шест задачи, които трябвало да се изпълнят в случайно за тях работно време. Част от активностите били логически, а друга били проява на творчески способности.

Резултатите от изследването показали, че при изпълнение на логически задачи от двата хронотипа, те еднакво добре се справят с тях, както в удобно за тях работно време, така и в нестандартно. Интересното е, че задачите изискващи креативност, зададени в неподходящо време, се изпълнявали по-качествено, намирали се по-неочаквани решения, отколкото по време на нормалния за совите или чучулигите работен ден.

Подобен резултат учените обяснили с това, че почивката от продължителната работа може да доведе до по-добри показатели.

В крайна сметка какъв е по-добре да си?

Нито едно изследване няма да отговори на този въпрос.

Щастието, успехът и другите съставки на нашия живот, преди всичко зависят от самите нас. И при желание совата може да стане чучулига, а чучулигата – сова.

Основното – вслушвайте се в потребностите на организма и се старайте да нагласяте работния си график към себе си, а не вие да се нагаждате към него. Лека нощ!

Може да оставите вашия коментар по темата във Facebook или в Google+


Още трикове за много по-висока продуктивност:

  1. Свръх продуктивност: 4-те стълба от философията на Брус Лий
  2. Това е най-мощният подход в света за свръх висока продуктивност!
  3. 17 съвета, чрез които ще удвоите продуктивността си за 14 дни
  4. Науката стояща зад високата продуктивност
  5. Хард порното в продуктивността

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА