Стъпка №1 от плана Ви за супер продуктивност

продуктивност

“Да ставаш рано, още преди изгрева е от тези навици, които допринасят за здраве, богатство и мъдрост” Аристотел

Любопитно е че повечето успели хора имат един изключително важен навик, който притежават и който почти никога не споменават.

Каква е тайната съставка на тяхната продуктивност, на техния успешен дневен режим?

Естествено това не е нещо невероятно-тези хора просто стават много рано! Не сте очаквали да открия топлата вода нали?

Харесва ли ви или не, има едно безспорно ниво на корелация между ставането рано и това да бъдеш успешен.

Следващата показателна инфографика нагледно изобразява това с примери за дневния режим на изключително успешни хора, разгледайте я:

как работят известните

Ще взема една /много/ случайна извадка от известни хора като Чарлз Дарвин, Тони Морисън, Бенджамин Франклин, Емили Пост, Герхард Рихтер, всички тези успели хора е доказано че притежават този навик-навика да стават много рано! Едно скорошно изследване, проведено от Кристоф Рандлер, професор по биология от университета в Хайделберк подкрепя теорията, че ранобудните хора са по активни и по този начин стават и по продуктивни за разлика от “нощните птици”, които си лягат късно и стават късно.

Рандлер анкетира 367 студенти като ги пита кога са били най-активни и кога са имали най-голямо желание за промяна. Оказва се че това са “сутрешните” хора, тези които стават рано и които са по склонни да се съгласят с твърдения като:

“Чувствам се много зареден да накарам нещата да се случат” и “Отделям време да идентифицирам важните дългосрочни цели за себе си всяка сутрин”

Данните от това изследване имат смисъл: ако сте станали рано, вие вероятно вече имате добра представа за това което искате да постигнете през този ден/например ставате много рано, имате време за кафе през което си правите целите за деня, а не да станете в последния момент и да хукнете на работа/.

В противен случай би било трудно да се мотивирате да ставате рано, за да бъдете на първо място. Бидейки от хората, които стават с петлите вие със сигурност ще изградите естествен навик за дисциплина, ключова черта на особено продуктивните хора.

Ето какво казва великия Ърнест Хемингуей по въпроса за ранното ставане: “Когато работя върху история или книга, пиша всяка сутрин, веднага след появата на първата светлина в небето. Няма никой който да ме безпокои в този момент“.

Ако оставим на страна шегите на Хемингуей за сексуалните му апели рано сутрин, които е отправял/както и всички ние/, той също така отбелязва важна точка за прекрасния страничен ефект от ранното ставане: а именно да свършите тонове смислена работа преди повечето хора още дори да са започнали.

А това със сигурност ви позволява да преминете през останалата част от деня с чувство на удовлетвореност, с чувство за постижение, и значително по малко безпокойство!

Ако Вие НЕ сте човек с естествени наклонности към ранното ставане?

[sws_divider_line]

Има много хора, които твърдят че най-продуктивното време за тях е късно вечерта-тяхната творческа енергия, техния пик на продуктивност идва когато всички останали са заспали. До известна степен нашите биоритми също са един вкоренен фактор, от който зависи през кое време от деня ще сме най мотивирани да си свършим работата.

Някои от нас сме предразположени към творенето късно вечер, а други естествено се събуждат с изгрева на слънцето. Възрастта също е фактор-колко възрастни хора познавате, които спят до късно?

Нашият човек с изследването Професор Рандлер в представянето на резултатите си пред Harvard Business Review твърди че “Въпреки че “вечерните хора” имат някои предимства, те не са в синхрон с типичния корпоративен бизнес график.

Когато става въпрос за успеха в бизнеса, “сутрешните хора” държат много по важни карти в ръцете си чрез ранното ставане сутрин

Независимо дали ви харесва или не, по голямата част от света работи в график от 9 до 5, което до някаква степен естествено произвежда ранобудници с различни предимства.

Има и хора, които работят до много късно през нощта и спят през деня, но това изглежда несъвместимо с идеята да си напълно продуктивен член на обществото в наши дни.

Разбира се можете да сте ефективни и като работите през ноща, но когато става въпрос за бизнес, за графици, за информация на време, ние всички трябва да присъстваме и то през светлата част на деня, всички трябва да си отворим мейла навреме, да спазваме графиците, да сме навреме на преговорите през деня-просто в сегашното ежедневие е по лесно да си активен и да спазваш график през светлата част на деня. Ако сте от хората, които проявяват своето творчество, креативност и желание за работа през късните часове на нощта има голяма вероятност да станете един нормален ранобудник.

В една публикация от гуруто по енергиен мениджмънт Тони Шварц, той твърди че по-малко от 10% от населението притежава биоритми на нощен бухал.

С една дума, повечето от нас можем да се обучаваме без особено големи трудности в това да се превърнем в ранобудници ако сме достатъчно мотивирани за това разбира се.

Как можем да се превърнем в продуктивен човек, които става рано?

[sws_divider_line]

И така, как можем да се превърнем в продуктивен човек, които става рано?

На първо място това е навик като почти всички останали навици, които Ви правят по продуктивни: В началото е трудно. Ето няколко съвета, с които да започнете:

1. Задайте точно време, в което да се измъкнете от леглото

Ако обикновено ставате в 11ч, някак си звучи нереалистично рязко да започнете да ставате в 6ч сутринта. Помислете за това в кое време бихте искали да станете сутринта и да започнете с работата си.

Опитайте се да се събуждате всеки път с  30 минути по-рано всяка седмица, докато не стигнете до желаното от вас време.

2. Нагласете си времето за лягане в синхрон с времето, в което имате намерение да станете

Седем до осем часа сън е препоръчителната доза за максимална продуктивност/с няколко супер човешки изключения/. Така че ако искате да станете сутринта в 6ч, би трябвало да си легнете най късно в 23ч вечерта.

Ако се опитате да си легнете в полунощ и след това да станете в 5ч сутринта, в крайна сметка ще се сблъскате с някои проблеми, а и ще се чувствате като парцал/но това вече съм сигурен че го знаете/.

3. Станете от леглото веднага

В момента, в който започнете да протакате и да натискате познатия на всички бутон на алармата snooze, ще започнете да си намирате и хиляди причини поради, които не бихте искали да ставате от леглото. Изобщо не си позволявайте това да се случи ако искате да се научите да ставате рано-като звънне алармата просто станете!

4. Изложете себе си на слънчева светлина

Слънчевата светлина е от ключово значение за адаптирането ви към био ритмите за ранното ставане.

Ако имаш проблем при събуждането, не затваряй щорите напълно, за да може естествената слънчева светлина сутрин да те събуди и да ти извика “ставай”

Вече веднъж станали от леглото, една кратка разходка/или бягане както го правят американците по филмите/ще ви помогне допълнително да се събудите и да укрепите тялото си. Адаптирано за нашите български условия, просто станете и се разходете изкъщи, за да се разсъните!

5. Създайте си приятна рутина за вашата по-продуктивна сутрин

[sws_divider_line]

Създайте си приятна рутина за вашата по-продуктивна сутрин

Независимо дали става въпрос за това да погледате изгрева, да си сварите чаша чай, да прочетете нещо, или да отидете да изпиете едно кафе надолу по улицата в близкия бар, много по вероятно е да искате да продължите да ставате рано и това да ви харесва ако си изградите една такава подобна рутина, чрез която да се награждавате по някакъв начин за това че сте станали толкова рано.

6. Придържайте се към този план

Трябва да сте наясно че да се събуждате рано ще отнеме известно време, може би около 30 дни ще са достатъчни, за да изградите този навик. Не очаквайте още от първия ден да изхвърчите без проблем от леглото.

Но ако се придържате към вашия си план, ако се мотивирате достатъчно и разберете че един такъв навик може да ви бъде много полезен, съвсем скоро ставането рано може да се превърне в един от любимите ви ритуали.

Да ставате рано е страхотен навик.

Все едно плавате през работния ден чувствайки че почти сте пресекли финалната линия, почти сте свършили работата си, възползвайки се от високите нива на енергия и мотивация, още преди другите да са започнали изобщо да вършат нещо.

Веднъж в една от любимите ми книги от Стив Павлина, той казваше: “Когато стана в 5ч сутринта, до 9ч съм свършил повече работа, отколкото много хора вършат за цял ден” И ако това не е мотивиращо…

И като говорим за Стив Павлина, гуруто в личностното развитие и блогър номер 1 в света, не мога да пропусна и неговата гледна точка по въпроса как да ставаме по рано и какви са ползите от това! Вижте и неговото мнение за този полезен навик:

Още едно компетентно мнение по случая!

Как да се превърнеш в ранобудник? от Стив Павлина

[sws_divider_line]

Може би се питате дали “сутрешните хора” са родени така или сами са изградили този навик? Според Стив Павлина това се изгражда!

През 20-те си години Стив е лягал след полунощ и е ставал късно на обяд. Започвал е деня си доста след останалите.

Но след известно време както споменахме и по горе, той не е можел да игнорира тясната връзка между успеха и ранното ставане, дори в собствения си живот.

В редките случаи когато е ставал рано през този период от живота си, забелязва че  в тези случаи производителността му почти винаги е по висока и то не само  сутринта, но и през целия ден. Осъзнавайки ползата от ранното ставане Стив веднага започва да се опитва да си изгради този навик. И така до ден днешен той става точно в 5ч всяка сутрин.

Вижте още и един от хитовете на нашия сайт: 30-дневни проби-успешен метод за изграждане на добри навици от Стив Павлина

Но ако си мислите че му е било лесно да свикне на това, грешите. Когато решава да се научи да става рано, наглася алармата си за 5ч сутринта и на следващата сутрин става малко преди обяд! Мда, неуспешен опит!

Последващите му опити да стане много рано също се увенчават с неуспех. Той започва да си мисли че да ставаш рано си е нещо, което е вродено.

И всеки път когато чуе алармата на часовника си, първата му мисъл е била как да спре този отвратителен шум и да се върне отново към съня.

След множество опити, Стив Павлина в крайна сметка се натъква на някои идеи, които му показват че е гледал на проблема със ставането по грешен начин.

След като прилага тези свои открития върху себе си той вече спокойно се превръща в един перманентно ранно ставащ човек, получаващ всички ползи от това!

Наистина трудно е да се превърнеш в ранобудник ако използваш грешна стратегия, но ако използваш правилната това е сравнително лесно/вижте отново 6те правила по-горе/

Изглежда има две основни мнения за съня

[sws_divider_line]

Първото е че трябва да си лягаме и да ставаме по едно и също време всеки ден.

Това е като все едно да имаме часовник с аларма от двете страни-тоест да се опитваме да спим едни и същи часове всяка нощ. Това изглежда практически в съвременното ни общество, защото се нуждаем от предсказуемост в нашите планове, както и да сме сигурни че сме си осигурили нужната почивка. Второто мнение казва че трябва да се вслушваме в нуждите на организма си и да си лягаме когато се почувстваме изморени и да ставаме, когато естествено се събудим.

Този подход се корени в биологията. Телата ни трябва да знаят колко точно се нуждаем от почивка, така че би трябвало да се вслушваме в тях.

Чрез опити и грешки Стив разбира за себе си че тези две мнения са не оптимални примери за  добър сън и по-висока продуктивност.

И двете мнения са грешни, ако ги свържем с продуктивността.

Ето защо: Ако си лягате в точно определен час, понякога ще отивате в леглото без да сте достатъчно сънени. Ако ви отнеме повече от 5 мин да заспите всяка вечер, това означава че НЕ ви се спи достатъчно.

Така си губите времето като лежите в леглото будни и не спите. Друг проблем е че приемането на еднакви часове сън всеки ден е много грешно и невярно предположение.

Вашият сън трябва да варира всеки ден тъй като вие не сте робот,който изпълнява една и съща функция постоянно, нали? Натоварванията са различни, а това предполага различна нужда от сън и почивка! Ако спите на базата на това, което тялото ви казва, вероятно ще спите повече отколкото трябва-в много случаи много повече, около 10-15 часа допълнително на седмица/колкото един пълен работен ден/.

Също така сутрините ви ще са много непредсказуеми тъй като ще ставате по различно време всеки път ако спите слушайки само собственото си тяло.

И тъй като нашите природни биоритми понякога не се съобразяват с 24 часовия часовник можете да откриете че вашето време за сън по този начин започва да се измества.

Оптималното решение, което взема за себе си Стив е да комбинира двата подхода.Много е лесно и доста от ранобудните хора го правят без дори да се замислят, но за Стив Павлина, както и за много от нас това си е важен пробив.

Решението му е да си ляга винаги, когато е сънен, когато му се доспи/винаги и само тогава/ и да става във фиксирано време чрез алармен часовник 7дни в седмицата. Така че по този начин той винаги става по едно и също време/в неговия случай в 5ч/, но си ляга по различно време всяка вечер. Той отива в леглото всеки път, когато повече не може да стои буден и да приема информация.А за да разбере дали е много сънен взема книга и ако не може да прочете една-две страници без да се унася значи вече е готов за леглото.

Понякога си ляга в 21:30ч, друг път чак в полунощ като през повечето време си ляга между 22-23ч.Ако не е сънен, той остава буден докато очите му вече не могат да стоят дълго време отворени.

Четенето е отлична дейност, която можете да правите през това време, тъй като става очевидно, когато вече сте твърде сънлив, за да продължите с него.

Четох някъде че повечето страдащи от безсъние, са хора които отиват в леглото, когато още не са сънени. Ако не ви се е доспало наистина, останете буден, не лягайте, въздържайте се от сън докато тялото ви не започне да освобождава хормони, които да ви лишат от съзнание и така неусетно да се предадете на съня.

Ако просто си лягате когато сте сънени и изморени и след това ставате в точно определен час, ще се излекувате от безсънието.

Така че ако искате да се превърнете в един ранно ставащ човек, ако искате да сте много по продуктивен или просто да имате повече контрол върху моделите ви на сън опитайте това: Отидете в леглото само когато сте твърде сънливи, за да стоите прави и ставайте в точно определено време всяка сутрин. Това е рецептата на Стив Павлина!

В заключение

[sws_divider_line]

Да контролирате съня си, да ставате рано е неизменна част от нашата продуктивност и резултата от нея. Така че безспорен факт е че ранното ставане ще ни донесе освен болка в началото докато свикнете и изключително много ползи в последствие.

Изграждането на този навик никак няма да е лесна работа, особено за тези които обичат да си поспиват и да стоят до късно.

Но ако наистина искате да имате повече контрол върху времето си, ако искате да свършите повече работа и да приключите още преди другите да са започнали,  съветите и примерите, които прочетохте мисля че ще са ви от полза!

Остава само да опитате…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси