Как да преборим отлагането: най-добрият съвет на света!

отлагане

Вероятно веднага, след като прочетохте заглавието на тази статия, първата ви мисъл беше: О, чел съм го това вече някъде, знам го! Но не, не сте!

Дайте шанс на следващите няколко реда….Прочетете това сега! Ще ви отнеме точно две минути, а в замяна може би ще ви спести безброй часове.

В lifehack.bg сме писали дълги статии по темата за отлагането и продуктивността!

Но днес идвам във вашият компютър само, за да ви дам още една, но този път много бърза и простичка техника, чрез която ще разберете как можете да сритате отлагането, което ви държи неподвижни в лапите си и не ви дава да продължите напред. Невероятно лесно е, но както с всичко и тук това изисква малко практика. Не спирайте точно тук, опитайте това сега:

Определете най-важното нещо, което трябва да направите днес!


Пристъпете леко напред, направете първата, малка част от това, което смятате, че е най-важно и трябва да свършите днес – само първата минута или дори 30 секунди от това, което е най-големият приоритет за деня ви.

Първата стъпка е единственото нещо на света, което има значение сега…

Изчистете пътя си от това, което отвлича вниманието ви. Изключете всичко.

Затворете всички програми и сайтове. Трябва да бъдете само вие и вашата задача…или поне първите минути от нея! Седнете на мързеливия си задник и се фокусирайте единствено върху първите стъпки. Не мислете как ще свършите цялата задача, просто започнете, просто стартирайте… Обърнете внимание на ума си, на мислите си, които подло ще ви призовават да преминете към нещо друго за вършене, преди дори да сте започнали да работите върху тази най-важна задача.

Мислите и навиците ви вероятно ще ви призовават да проверите мейла си, Facebook, фен страницата на любимия ви сайт или просто да се изгубите в Twitter.

Ще ви се иска да поиграете на любимата си игра, да поговорите по телефона или просто да започнете отначало с друга, по-интересна задача.

Ще видите как мислите ви препускат в главата ви, настоявайки да се захванете със сто неща наведнъж, които ще започнете, но едва ли ще приключите напълно, тъй като процеса се повтаря и повтаря…, но вие вече знаете това, изпитвали сте го!

Отбележете мислите, които ви разсейват от това, което определихте като най-важно за деня и ги оставете да преминат, просто ги пропуснете през главата си.

Играта на мозъка ви, с която той ви кара да препускате от задача в задача или от занимание в занимание, това призоваване и непрекъснато разсейване е доста интензивно в началото, идва като висока приливна вълна, но много скоро, ако не му се поддадете, отминава… Оставете всяка една подобна вълна да премине през вас, без да и обръщате внимание…., раздвижете се, пристъпете леко напред!

Опитайте се също да забележите и да осмислите, защо умът ви се опитва да не оправдае извършването на задачата, с която сте се хванали, ами коварно ви насочва към друга такава, без още дори да сте приключили с първата.

Сега, точно в този момент направете едно малко движение, стартирайте… Направете го с колкото се може по-малка стъпка…

Просто направете първата крачка, а останалото ще се задвижи само….

движи се, мърдай

Не пропускайте и материала със заглавие Ето един старомоден, но винаги работещ метод за висока продуктивност, който също много ще ви помогне в битката с отлагането!

източник Leo Babauta

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта