продуктивност

Старомоден, но винаги работещ метод за висока продуктивност

Сигурен съм, че както моето, така и вашето ежедневие е изпълнено с извършването на постоянни, досадни и неприятни задачи. Мислим в движение за сто неща едновременно като повечето така или иначе ги отлагаме за по-късно – винаги за по-късно.

Опитваме се постоянно да вършим всичко наведнъж и когато ни писне и в главата ни настане хаос, обикновено отлагаме и ако седнем и се замислим за резултата от това, той може би никак няма да ни хареса. Макар че почти никой от нас изобщо не спира, живее неосъзнато, а камо ли да анализира и оценява резултатите си от този не чак толкова продуктивен начин на действие и мислене.

Не отлагайте за по-късно, направете го сега!

Но какво ще кажете, ако се занимавате само с едно дадено нещо в настоящия момент? Какво би станало, ако мислите само за една задача, ако отдадете целия си фокус върху един ангажимент? Вярно е, че това е един старомоден метод за по-висока продуктивност и нещо, което може би сте правили в миналото, но то работи и сега.

Справете се с дадена задача наведнъж! Направете го сега! В този случай това нещо ще е изцяло в ума ви и приключвайки с него ще можете напълно да се концентрирате върху следващия си проблем или задача, без да се разсейвате и притеснявате излишно.

Дали повечето от нас правят това? Ами. да разгледаме няколко нормални житейски и ежедневни ситуации. Сутрин бихме могли да отворим пощата си и да прочетем един куп с мейли и да си кажем: „Ще отговоря по-късно.“, „Ще реша по-късно какво да правя.“

Можете да видите различни неща в мейла си, които трябва да се свършат и да ги оставите настрана за малко по-късно, както и обикновено става, нали?

Ние ежедневно захвърляме настрани малките решения, които трябва да вземем и задачите, които трябва да свършим за по-късно и те се натрупват с невероятна тежест малко по малко върху плещите и умовете ни, дърпат ни назад, карат ни да мислим, че времето все не ни стига, докато ние не се сринем под тежестта на точно това „по-късно„.

Опитайте да приключите задачата веднага!

Ако отворите мейла си и имате писмо, изискващо отговор, вземете решение веднага, отговорете му веднага и приключете с това. Ако трябва да се срещнете с някого, отбележете го в календара си и се срещнете тогава.

Свършете някаква малка задача веднага или ако това ще ви отнеме твърде много време, можете да я оставите в списъка си със задачи, но се опитайте да избягвате това.

Авторът на бестселъри Дейвид Алън предлага двуминутното правило: ако задачата може да се направи за по-малко от 2 минути, свършете я сега.

Аз ви предлагам 5 минути, дори 10. Действате ли по този начин, означава, че ще имате постоянно едно нещо по-малко, за което да се притеснявате.

Във всеки случай в примера с електронната ви поща, веднъж прочели и отговорили на писмото, изтривате го или го архивирате и приключвате със задачата на момента – без отлагане, без оправдания. Продължавате напред и повтаряте упражнението.

Това се отнася и за всичко останало, не само за мейла ви. Може да приложите същата тактика и за обаждания, които трябва да направите /аз лично доста често ги отлагам за по-късно и повярвайте ми без проблем си намирам оправдания за това/, за заявки и т.н.

Справете се с тези задачи веднага или ако се налага насрочете си дата, на която да ги свършите, ако обстоятелствата изискват това. Когато сте готови да използвате тази стратегия за по-висока продуктивност, вие веднага приключвате с дадена задача и спирате да се тревожите за нея. В противен случай вие пак ще се тревожите малко или много, но в главата ви ще е каша от всички неща, които сте отложили за по-късно и стресът ще е в пъти по-голям, той направо ще ви погълне.

А така вероятността да не свършите нищо е доста по-голяма.

Безпорядъкът ще ви залее.

Когато готвите например, веднага след това измийте чиниите, подредете кухнята, за да избегнете бъркотията по-късно. Лично аз редовно правя точно обратното и когато в мивката се образува връх от чинии и няма и една чиста вилица, просто ми иде да заплача какво съм си причинил. Когато детето ви иска и моли за внимание, дайте му го сега, не го отлагайте за по-късно. Когато интимният ви партньор започва да говори с вас., затворете лаптопа, оставете си телефона, изгасете телевизора и говорете с него сега!

Всичко това означава, че ако се справяте с всяко нещо на момента и след това преминете на следващото с доста по-ясно съзнание и много по-фокусирани, умът ви няма да е разтеглен в милиони посоки едновременно.

Помислете за това – ние доста често се движим по прищявките на исканията на други хора, а не по това, което ние смятаме за важно.

И това може да бъде проблем, това направо си е проблем, защото вие не искате просто да бъдете ръката на някой, който иска да си свърши собствената работа, а искате и предпочитате да правите това, което вие смятате за важно.

Баланс може да бъде намерен

Когато се занимавате с вашата електронна поща или други форми на комуникация, направете го сега и приключете. Когато решите да работите върху нещо важно прочистете се от всичко друго, изключете facebook, чатове, скайпове и други подобни губещи огромно време съвременни инструменти на масова воайорщина и просто се фокусирайте върху тази важна задача, която ще свършите точно сега.

Не отвличайте вниманието си, направете го сега, затворете се и си свършете досадната и неприятна работа и се отървете от нея веднъж завинаги.

Сигурен съм, че този малък трик за по-висока продуктивност ще ви накара да работите прекрасно с много по-малка обремененост от ежедневните ви задачи, защото по този начин те просто няма да ви затрупат.

Е, никой от нас не е перфектен и винаги ще има работа, която така или иначе ще отлагаме, най-вече защото не разполагаме с възможността да я приключим, но за по-голямата част от нещата мисля, че можете да приложите тази идея и то още сега!

Опитайте, практикувайте тази малко старомодна техника за по-висока производителност и разберете как тя работи за вас. А след това може да споделите опита си в полето за коментарите. А защо да не го направите точно сега, защо да отлагате за по-късно?

Сподели 😍

17
Остави коментар

avatar
11 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
БилянаSiyanaAlbena Komitovalifehackerbg.comПетър Recent comment authors
нови стари харесвани
Биляна
Гост
Биляна

♥️❤️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

Биляна
Гост
Биляна

Много добър съвет

Биляна
Гост
Биляна

Много добри съвети

Siyana
Гост
Siyana

Много добър съвет,който трябва да се изпълни задължително 😀

Albena Komitova
Гост
Albena Komitova

Това ме вдъхнови и веднага изпълних препоръките. Почувствах се доста добре. Сега се чудя – колко време трае ефекта? 🙂

Петър
Гост
Петър

Абсолютно вярно.Отлагането на задачите винаги се стоварва със страшна сила и те прави да откачиш и да си кажеш: Добре де, що не го направих тогава а все отлагам.Така загубваш и момента.Както казва небеизвестният г-н Джо Витале -Вселената обича бързите.Много е вярно.Толкова моменти и възможности съм изпуснал в живота си поради отлагане за „по-добри времена“. Не казвам че с днешна дата това не съществува но от опит знам че свършиш ли дадена задача сега, просто после ще е по-лесно.Както се дава примерът с имейлите.Забелязах че не отговоря ли на секундата , след като съм го прочел – край.Забравям го или… Прочети всичко »

Maрия Хаджиева
Гост
Maрия Хаджиева

Aбсолютно правилно !Ще се старая да променя навиците си.

weasell
Гост
weasell

Балансът наистина е най-трудното нещо. За да го постигне човек, му трябва изцяло ново мислене. Направо се чудя има ли хора, които да уравновесили везните….

Христо Стоянов
Гост
Христо Стоянов

може и да има, но не са много като че ли 🙂

Ласка Ненова
Гост
Ласка Ненова

Христо, аз съм абсолютно съгласна с написаното от теб. Първият ми коментар не беше критика, а споделяне на опит. 🙂 Част от описаните принципи, вече са ми като вградени навици, но съм положила доста усилия докато станат такива! Е, дори и сега от време на време клинча, но все пак съм човек!

Христо Стоянов
Гост
Христо Стоянов

Ласка изобщо не съм го приел като критика, напротив! Много си беше права даже. Разбира се че е по-лесно да се напише, отколкото да се направи 🙂

Петрова
Гост
Петрова

В действителност, всичко което е написано е верно! Написаното ми допада и смятам, че трябва да се замисля по отношение на прочетената статия.

Ласка Ненова
Гост
Ласка Ненова

Ох, колко е лесно да се напише, а толкова трудно да се направи!

Христо Стоянов
Гост
Христо Стоянов

ей това е истината, наистина е така, безспорно. но все от някъде трябва да се почне 🙂 А и писането от нас, действията от вас! ние сме отговорни сами за себе си. който иска само да чете, който иска и да действа 🙂

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top