продуктивност

Старомоден, но винаги работещ метод за висока продуктивност

Запази за по-късно

Сигурен съм, че както моето, така и вашето ежедневие е изпълнено с извършването на постоянни, досадни и неприятни задачи. Мислим в движение за сто неща едновременно като повечето така или иначе ги отлагаме за по-късно – винаги за по-късно.

Опитваме се постоянно да вършим всичко наведнъж и когато ни писне и в главата ни настане хаос, обикновено отлагаме и ако седнем и се замислим за резултата от това, той може би никак няма да ни хареса. Макар че почти никой от нас изобщо не спира, живее неосъзнато, а камо ли да анализира и оценява резултатите си от този не чак толкова продуктивен начин на действие и мислене.

Не отлагайте за по-късно, направете го сега!

Но какво ще кажете, ако се занимавате само с едно дадено нещо в настоящия момент? Какво би станало, ако мислите само за една задача, ако отдадете целия си фокус върху един ангажимент? Вярно е, че това е един старомоден метод за по-висока продуктивност и нещо, което може би сте правили в миналото, но то работи и сега.

Справете се с дадена задача наведнъж! Направете го сега! В този случай това нещо ще е изцяло в ума ви и приключвайки с него ще можете напълно да се концентрирате върху следващия си проблем или задача, без да се разсейвате и притеснявате излишно.

Дали повечето от нас правят това? Ами. да разгледаме няколко нормални житейски и ежедневни ситуации. Сутрин бихме могли да отворим пощата си и да прочетем един куп с мейли и да си кажем: „Ще отговоря по-късно.“, „Ще реша по-късно какво да правя.“

Можете да видите различни неща в мейла си, които трябва да се свършат и да ги оставите настрана за малко по-късно, както и обикновено става, нали?

Ние ежедневно захвърляме настрани малките решения, които трябва да вземем и задачите, които трябва да свършим за по-късно и те се натрупват с невероятна тежест малко по малко върху плещите и умовете ни, дърпат ни назад, карат ни да мислим, че времето все не ни стига, докато ние не се сринем под тежестта на точно това „по-късно„.

Опитайте да приключите задачата веднага!

Ако отворите мейла си и имате писмо, изискващо отговор, вземете решение веднага, отговорете му веднага и приключете с това. Ако трябва да се срещнете с някого, отбележете го в календара си и се срещнете тогава.

Свършете някаква малка задача веднага или ако това ще ви отнеме твърде много време, можете да я оставите в списъка си със задачи, но се опитайте да избягвате това.

Авторът на бестселъри Дейвид Алън предлага двуминутното правило: ако задачата може да се направи за по-малко от 2 минути, свършете я сега.

Аз ви предлагам 5 минути, дори 10. Действате ли по този начин, означава, че ще имате постоянно едно нещо по-малко, за което да се притеснявате.

Във всеки случай в примера с електронната ви поща, веднъж прочели и отговорили на писмото, изтривате го или го архивирате и приключвате със задачата на момента – без отлагане, без оправдания. Продължавате напред и повтаряте упражнението.

Това се отнася и за всичко останало, не само за мейла ви. Може да приложите същата тактика и за обаждания, които трябва да направите /аз лично доста често ги отлагам за по-късно и повярвайте ми без проблем си намирам оправдания за това/, за заявки и т.н.

Справете се с тези задачи веднага или ако се налага насрочете си дата, на която да ги свършите, ако обстоятелствата изискват това. Когато сте готови да използвате тази стратегия за по-висока продуктивност, вие веднага приключвате с дадена задача и спирате да се тревожите за нея. В противен случай вие пак ще се тревожите малко или много, но в главата ви ще е каша от всички неща, които сте отложили за по-късно и стресът ще е в пъти по-голям, той направо ще ви погълне.

А така вероятността да не свършите нищо е доста по-голяма.

Безпорядъкът ще ви залее.

Когато готвите например, веднага след това измийте чиниите, подредете кухнята, за да избегнете бъркотията по-късно. Лично аз редовно правя точно обратното и когато в мивката се образува връх от чинии и няма и една чиста вилица, просто ми иде да заплача какво съм си причинил. Когато детето ви иска и моли за внимание, дайте му го сега, не го отлагайте за по-късно. Когато интимният ви партньор започва да говори с вас., затворете лаптопа, оставете си телефона, изгасете телевизора и говорете с него сега!

Всичко това означава, че ако се справяте с всяко нещо на момента и след това преминете на следващото с доста по-ясно съзнание и много по-фокусирани, умът ви няма да е разтеглен в милиони посоки едновременно.

Помислете за това – ние доста често се движим по прищявките на исканията на други хора, а не по това, което ние смятаме за важно.

И това може да бъде проблем, това направо си е проблем, защото вие не искате просто да бъдете ръката на някой, който иска да си свърши собствената работа, а искате и предпочитате да правите това, което вие смятате за важно.

Баланс може да бъде намерен

Когато се занимавате с вашата електронна поща или други форми на комуникация, направете го сега и приключете. Когато решите да работите върху нещо важно прочистете се от всичко друго, изключете facebook, чатове, скайпове и други подобни губещи огромно време съвременни инструменти на масова воайорщина и просто се фокусирайте върху тази важна задача, която ще свършите точно сега.

Не отвличайте вниманието си, направете го сега, затворете се и си свършете досадната и неприятна работа и се отървете от нея веднъж завинаги.

Сигурен съм, че този малък трик за по-висока продуктивност ще ви накара да работите прекрасно с много по-малка обремененост от ежедневните ви задачи, защото по този начин те просто няма да ви затрупат.

Е, никой от нас не е перфектен и винаги ще има работа, която така или иначе ще отлагаме, най-вече защото не разполагаме с възможността да я приключим, но за по-голямата част от нещата мисля, че можете да приложите тази идея и то още сега!

Опитайте, практикувайте тази малко старомодна техника за по-висока производителност и разберете как тя работи за вас. А след това може да споделите опита си в полето за коментарите. А защо да не го направите точно сега, защо да отлагате за по-късно?

 • 19
 •  
 •  
 • Siyana каза:

  Много добър съвет,който трябва да се изпълни задължително 😀

 • Albena Komitova каза:

  Това ме вдъхнови и веднага изпълних препоръките. Почувствах се доста добре. Сега се чудя – колко време трае ефекта? 🙂

 • Петър каза:

  Абсолютно вярно.Отлагането на задачите винаги се стоварва със страшна сила и те прави да откачиш и да си кажеш: Добре де, що не го направих тогава а все отлагам.Така загубваш и момента.Както казва небеизвестният г-н Джо Витале -Вселената обича бързите.Много е вярно.Толкова моменти и възможности съм изпуснал в живота си поради отлагане за „по-добри времена“. Не казвам че с днешна дата това не съществува но от опит знам че свършиш ли дадена задача сега, просто после ще е по-лесно.Както се дава примерът с имейлите.Забелязах че не отговоря ли на секундата , след като съм го прочел – край.Забравям го или започвам да нямам настроение за отговор и ме домързява.Но така щях да загубя много приятели.А моите не са чак толкова много.Затова, веднага. Даже като се ангажираш и ти идват такива добри идеи че после се чудиш това ти ли го измисли и как така ти дойде на ума.Повярвайте ми така е.Има дребни нещица ,които като ги свършиш на момента си спестяваш нерви и разочарования за доста време напред.Това е.Много мога да пиша по темата но всичко се върти около една мисъл – Направете го сега.После ще сте щастливи.Даже в службата ще ви похвалят за добре свършена работа.А у дома? Просто едно задължение по-малко и малко екстра време за самия теб. 🙂 Дерзайте!

  • Петър, Благодарим ти, че си отделил от времето си, за да ни споделиш от опита си. Страхотен коментар, супер! Поздрави, Христо

 • Maрия Хаджиева каза:

  Aбсолютно правилно !Ще се старая да променя навиците си.

 • Балансът наистина е най-трудното нещо. За да го постигне човек, му трябва изцяло ново мислене. Направо се чудя има ли хора, които да уравновесили везните….

  • Христо Стоянов каза:

   може и да има, но не са много като че ли 🙂

 • Христо, аз съм абсолютно съгласна с написаното от теб. Първият ми коментар не беше критика, а споделяне на опит. 🙂 Част от описаните принципи, вече са ми като вградени навици, но съм положила доста усилия докато станат такива! Е, дори и сега от време на време клинча, но все пак съм човек!

  • Христо Стоянов каза:

   Ласка изобщо не съм го приел като критика, напротив! Много си беше права даже. Разбира се че е по-лесно да се напише, отколкото да се направи 🙂

 • Петрова каза:

  В действителност, всичко което е написано е верно! Написаното ми допада и смятам, че трябва да се замисля по отношение на прочетената статия.

  • Христо Стоянов каза:

   ей това е истината, наистина е така, безспорно. но все от някъде трябва да се почне 🙂 А и писането от нас, действията от вас! ние сме отговорни сами за себе си. който иска само да чете, който иска и да действа 🙂

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >