Старомоден, но винаги работещ метод за висока продуктивност

продуктивност
Запази за после

Сигурен съм, че както моето, така и вашето ежедневие е изпълнено с извършването на постоянни, досадни и неприятни задачи. Мислим в движение за сто неща едновременно като повечето така или иначе ги отлагаме за по-късно – винаги за по-късно.

Опитваме се постоянно да вършим всичко наведнъж и когато ни писне и в главата ни настане хаос, обикновено отлагаме и ако седнем и се замислим за резултата от това, той може би никак няма да ни хареса. Макар че почти никой от нас изобщо не спира, живее неосъзнато, а камо ли да анализира и оценява резултатите си от този не чак толкова продуктивен начин на действие и мислене.

Не отлагайте за по-късно, направете го сега!

Но какво ще кажете, ако се занимавате само с едно дадено нещо в настоящия момент? Какво би станало, ако мислите само за една задача, ако отдадете целия си фокус върху един ангажимент? Вярно е, че това е един старомоден метод за по-висока продуктивност и нещо, което може би сте правили в миналото, но то работи и сега.

Справете се с дадена задача наведнъж! Направете го сега! В този случай това нещо ще е изцяло в ума ви и приключвайки с него ще можете напълно да се концентрирате върху следващия си проблем или задача, без да се разсейвате и притеснявате излишно.

Дали повечето от нас правят това? Ами. да разгледаме няколко нормални житейски и ежедневни ситуации. Сутрин бихме могли да отворим пощата си и да прочетем един куп с мейли и да си кажем: “Ще отговоря по-късно.”, “Ще реша по-късно какво да правя.”

Можете да видите различни неща в мейла си, които трябва да се свършат и да ги оставите настрана за малко по-късно, както и обикновено става, нали?

Ние ежедневно захвърляме настрани малките решения, които трябва да вземем и задачите, които трябва да свършим за по-късно и те се натрупват с невероятна тежест малко по малко върху плещите и умовете ни, дърпат ни назад, карат ни да мислим, че времето все не ни стига, докато ние не се сринем под тежестта на точно това “по-късно“.

Опитайте да приключите задачата веднага!

Ако отворите мейла си и имате писмо, изискващо отговор, вземете решение веднага, отговорете му веднага и приключете с това. Ако трябва да се срещнете с някого, отбележете го в календара си и се срещнете тогава.

Свършете някаква малка задача веднага или ако това ще ви отнеме твърде много време, можете да я оставите в списъка си със задачи, но се опитайте да избягвате това.

Авторът на бестселъри Дейвид Алън предлага двуминутното правило: ако задачата може да се направи за по-малко от 2 минути, свършете я сега.

Аз ви предлагам 5 минути, дори 10. Действате ли по този начин, означава, че ще имате постоянно едно нещо по-малко, за което да се притеснявате.

Във всеки случай в примера с електронната ви поща, веднъж прочели и отговорили на писмото, изтривате го или го архивирате и приключвате със задачата на момента – без отлагане, без оправдания. Продължавате напред и повтаряте упражнението.

Това се отнася и за всичко останало, не само за мейла ви. Може да приложите същата тактика и за обаждания, които трябва да направите /аз лично доста често ги отлагам за по-късно и повярвайте ми без проблем си намирам оправдания за това/, за заявки и т.н.

Справете се с тези задачи веднага или ако се налага насрочете си дата, на която да ги свършите, ако обстоятелствата изискват това. Когато сте готови да използвате тази стратегия за по-висока продуктивност, вие веднага приключвате с дадена задача и спирате да се тревожите за нея. В противен случай вие пак ще се тревожите малко или много, но в главата ви ще е каша от всички неща, които сте отложили за по-късно и стресът ще е в пъти по-голям, той направо ще ви погълне.

А така вероятността да не свършите нищо е доста по-голяма.

Безпорядъкът ще ви залее.

Когато готвите например, веднага след това измийте чиниите, подредете кухнята, за да избегнете бъркотията по-късно. Лично аз редовно правя точно обратното и когато в мивката се образува връх от чинии и няма и една чиста вилица, просто ми иде да заплача какво съм си причинил. Когато детето ви иска и моли за внимание, дайте му го сега, не го отлагайте за по-късно. Когато интимният ви партньор започва да говори с вас., затворете лаптопа, оставете си телефона, изгасете телевизора и говорете с него сега!

Всичко това означава, че ако се справяте с всяко нещо на момента и след това преминете на следващото с доста по-ясно съзнание и много по-фокусирани, умът ви няма да е разтеглен в милиони посоки едновременно.

Помислете за това – ние доста често се движим по прищявките на исканията на други хора, а не по това, което ние смятаме за важно.

И това може да бъде проблем, това направо си е проблем, защото вие не искате просто да бъдете ръката на някой, който иска да си свърши собствената работа, а искате и предпочитате да правите това, което вие смятате за важно.

Баланс може да бъде намерен

Когато се занимавате с вашата електронна поща или други форми на комуникация, направете го сега и приключете. Когато решите да работите върху нещо важно прочистете се от всичко друго, изключете facebook, чатове, скайпове и други подобни губещи огромно време съвременни инструменти на масова воайорщина и просто се фокусирайте върху тази важна задача, която ще свършите точно сега.

Не отвличайте вниманието си, направете го сега, затворете се и си свършете досадната и неприятна работа и се отървете от нея веднъж завинаги.

Сигурен съм, че този малък трик за по-висока продуктивност ще ви накара да работите прекрасно с много по-малка обремененост от ежедневните ви задачи, защото по този начин те просто няма да ви затрупат.

Е, никой от нас не е перфектен и винаги ще има работа, която така или иначе ще отлагаме, най-вече защото не разполагаме с възможността да я приключим, но за по-голямата част от нещата мисля, че можете да приложите тази идея и то още сега!

Опитайте, практикувайте тази малко старомодна техника за по-висока производителност и разберете как тя работи за вас. А след това може да споделите опита си в полето за коментарите. А защо да не го направите точно сега, защо да отлагате за по-късно?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак