Влез в Клуба
продуктивност

Why the FUCK – Най-мощният подход в света за свръх висока продуктивност!

  •  
  •  
  •  

Запази за после

За продуктивността се говори много, ние тук в lifehack.bg също говорим много, и то не за друго, а просто защото в нашия забързан живот това понятие е особено важно – разбира се в повечето случаи си е чиста химера.

Какво имам предвид: нито имаме дисциплината да прилагаме различните модели и стратегии, нито пък можем да намерим лесни тези, които биха ни паснал най-добре, с което да вършим повече за единица време.

Но има един подход, който мисля, че ще се хареса на всички ви.

За него ще ни разкаже авторът Франциско Дао и то от първо лице, единствено число:

Искам да Ви призная нещо, след което спокойно може да ме обвините, че се хваля! Аз си подремвам всеки ден, понякога по два пъти. А мейла ми винаги е занулен на нула непрочетени писма.

Не мога и да си спомня последния път, когато използвах алармата на часовника си.

Вижте още и: Как да добавите по един час на ден към живота си в будно състояние

Да, разбирам факта, че моят бизнес е малко по-гъвкав, отколкото са повечето, с които вие се занимавате, но все още не разбирам защо всички са толкова заети.

Преди известно време говорих с мой познат, който се оплакваше, че трябва да присъства на някаква ужасна за него среща за обяд.

И тогава аз реших да го попитам:

Защо по дяволите, ще отидеш на тази среща, защо по дяволите трябва да правиш това?

И визирайки толкова натоварения му график, аз не спирах да го питам: Защо мамка му, ще ходиш на тази среща?

Докато най-накрая не ми хрумна идеята, че така бихме могли да оптимизираме живота си, чрез задаване на този въпрос, преди да направим нещо. Това повярвайте ми е страхотно средство за увеличаване на продуктивността.

Някой идиот или досадна колежка искат да се срещнат по повод на някакъв въпрос с вас по време на обяд? Запитайте се: Защо по дяволите трябва да направя това?

И ако не намерите добра причина, не отивайте.

Ще ви дам още един показателен пример за силата на тази стратегия:

Хората понякога си казват: Искам да си взема домашен любимец. В този случай гласче в главата ви никак няма да е зле ако ви нашепне: Защо по дяволите имаш нужда от домашен любимец?

Тук ще е добре да излезете с наистина добър аргумент, който да компенсира главоболията по събирането на кучешки лайна или всекидневното използване на прахосмукачката, за да съберете космите, от които има дори в устата ви…

Всеки път, когато видя нов инструмент за управление на електронната поща, веднага си помислям: Защо по дяволите хората просто не се отписват от досадните мейл абонаменти, които така и така изобщо не четат?

Защо по дяволите хората вършат неща, които са нито приятни, нито продуктивни, а просто защото се очаква от тях да ги свършат….?

Имайте предвид: Не самото почистване на бъркотията е по-добрия вариант, а самата реорганизация на процеса.

Когато някой в офиса ви каже:

“Нека да планираме кога и как ще проведем конферентен разговор”, докато в същия момент много добре знае, че той ще бъде напълно безполезен и ужасен за всички, които участват в него,

…точно защото конферентните разговори са скучни и ужасни.

Защо по дяволите трябва да правите това? Кажете НЕ на конферентния разговор.

Това беше просто пример с някаква случайно избрана дейност и съм сигурен, че схванахте идеята, нали?

С прилагането на уникално лесната стратегия, която и без това е заложена вътре в нас “Защо по дяволите да правя това?” ще спестите време, ще разкарате хората, които не може да понасяте и в крайна сметка ще ви направи по ефективен.

Техниката за по-висока продуктивност “Защо по дяволите?” дори може да ви помогне да станете по интроспективен /термин от психологията – човек, който се самонаблюдава/ и дори по-добър що се отнася до спокойствие и организация.

Сега се сещам, че чудесен пример за полезността на тази ако изобщо можем да я наречем техника /по-скоро психологическо лекарство/ е когато искаме някой лично да ни препоръча или представи.

Вие на практика искате като услуга, човека отсреща да заложи своето име като гарантира за вас.

Така че преди да поискате това, поставете се за миг в неговите обувки и се запитайте вълшебния въпрос:

Защо по дяволите този човек ще гарантира за мен?

Ако не можете да излезете с поне няколко сериозни основателни причини, може би е редно да помислите защо  все още сте недостоен за тази чест….

За да работи този подход трябва просто да използвате един единствен ключ – да бъдете честен със себе си, когато си задавате божествения въпрос “Защо по дяволите бих направи това или онова?

Ако не сте честен със себе си ще получите единствено глупави, оправдателни отговори, които веднага ще ви върнат в изходна позиция.

Но ако сте искрени и наистина направите усилие да излезете с реални за себе си констатации, мисля, че задаването на този въпрос ще разчисти значително количество от ненужни задачи, излишен шум и досада.

И не само вие ще се окаже, че ще сте много по-продуктивен, не само ще ви остане повечко време като на мен за дневни дрямки, но също така и ще дадете на хората един критичен поглед над нещо, което вършат глупаво, като просто ги попитате:

Наистина, Защо по дяволите бихте направили това…?

Франциско Дао е основател на 50Kings, частна общност за технологични и медийни новатори. Той е бивш журналист, колумнист в Inc.com, предприемач и автор. Пише всеки Вторник и Четвъртък за популярния блог PandoDaily.


  •  
  •  
  •  
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
инструмента
за супер продуктивност
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да работиш по-бързо и по-леко
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си
-50% отстъпка - всеки месец
Само 29 лв / месец за достъп до премиум съдържанието на Лайфхак, включващ:
СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА
  • Достъп до микро ръководства и премиум материали
  • Достъп до секретна група в иновативна платформа
  • Достъп до библиотеката с подбрани книги (en)
  • Спираш подновяването, когато си поискаш
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this