Науката стояща зад високата продуктивност + още няколко свръх любопитни “мозъчни” видео клипа…

психология,висока продуктивност

В статията ще видите следните страхотни видеа:

 • Супер трик за висока продуктивност вдъхновен от най-добрите музиканти в света
 • Алкохола и въздействието му върху мозъка
 • Науката на осъзнатото сънуване – как да режисирате съзнателно съня си
 • Сериозното влияние на музиката върху нашия мозък
 • За биологията на оргазмите, секса и пристрастяването към порно сайтове!

[sws_divider_line]

Изследвания, които са правени в сферата на продуктивността и креативността са установили, че най-елитните цигулари в света като цяло следват 90 минутен режим на работа, последван от 15-20 минутна почивка след това!

Що се отнася и до вредната ни склонност да отлагаме, се потвърждава и факта, че нашата воля е изчерпаем източник, а навикът е ключът към всичко.

Както и че специфични, екшън стратегии за повишаване на нашата собствена ефективност се свързват много сериозно с дневната ни рутина и воденето на бележник с цели и задачи!

Може и да ви се стори леко шокиращо, но когато насочим поглед към най-елитните музиканти, живели някога, ще открием, че те не се отличават толкова с това, че практикуват повече като обем в своята работа, дори напротив, а вместо това работят много по-осъзнато и целенасочено!

Това е така, тъй като те прекарват повече време, фокусирани първо върху най-трудната си задача и съсредоточават енергията си като в единичен пакет, а не я разпределят на много и малки части – те насочват силите си в една посока, а не ги разреждат през деня.

Доказано е, че цялата им дейност се базира на периоди на интензивна работа, следвани от регулярни почивки. Те не разчитат на волята си, те разчитат на навика и на дисциплината, когато става въпрос за тяхната работа.

И точно както споменахме още и в началото на статията – техният цикъл на работа, който им осигурява свръх креативност и продуктивност е средно 90 минути целенасочена, интензивна работа  и то в една единствена посока, последвана от 20 минутна почивка!

Волята не е достатъчна! Вижте защо:

Интересното от видеото накратко:

 • Най-важното – просто започнете, започнете сега: преди да стартирате някоя задача, мозъка си представя как върши работата, която сте решили да изпълните – това или ще ви помогне или напротив, ще ви откаже – не отлагайте много много.
 • По отношение на отлагането, задължително вижте и статията: Връзката между Отлагането и Ефекта Зейгарник, Дикенс и Сериалите!
 • Ние определено не завършваме задачи, при които изпитваме дискомфорт!
 • За да успеете да се научите да прилагате правилото за 90 минути работа, последвано от 15 минути почивка има един трик: поставете си краен срок! Така е доста по-вероятно да приключите със задачата.
 • Тук може да намерите доста полезни инструменти за продуктивност!
 • И накрая: забравете за многозадачността или т.нар. мултитаскинг! Една страхотна статия по темата: Истината за multitasking-a в продуктивността: как всъщност нашия мозък обработва информацията?

Вижте още и свръх любопитните видео клипове, които показват:

[sws_divider_line]

Как алкохола влияе на мозъка

Най-общо казано, алкохола нарушава комуникацията между различните неврони в мозъка и затова, когато сме под негово влияние помним, усещаме, възприемаме, разбираме доста по-малко.

Между другото, чувствали ли сте се потиснати, депресирани и объркани, след като сте препили? – един от популярните симптоми на махмурлука.

Вижте и нашата подробна статия по темата, където ще откриете доста интересна информация по темата: Какво причинява Алкохола на мозъка? Знаете ли, че той може да спаси живота ви!

Науката на просветеното, осъзнато сънуване

Всички ние преживяваме от 3 до 7 сънища всяка нощ – проблемът е, че бързо ги забравяме!

Ако науката за съня и емоционалната функция на сънуването не са достатъчно очарователни за вас сами по себе си, нещата стават по-интересни, когато става дума за т.нар. ясен, осъзнат сън – състояние на сънуване, в което сте способни да манипулирате сюжета на съня си и вашите преживявания в него – нещо, което се оказва напълно възможно.

Но как точно става това и може ли да се научите да го правите? Изгледайте клипа по-горе, създаден от екипа на AsapSCIENCE, които преди да го направят са проучили тайните на това интересно явление!

Как музиката омагьосва нашия мозък – перфектният, натурален стимулант за щастие!

Как хармонията, мелодията и ритъма задействат същите системи на възнаграждение в мозъка, които задвижват и нашето желание за храна и секс?

Дълбоката връзка между музиката и мозъка отдавна очарова учени и философи и вероятно има доста силна връзка с нашата еволюция.

Прекрасния дует от AsapSCIENCE в състав Мичъл Мофит и Грегъри Браун ще ни покажат във видеото отгоре, способността на музиката да създаде в нас състояние на възбуда и удоволствие чрез предизвикване на освобождаване на невротрансмитера допамин.

Този химикал в нашето тяло е отговорен за неврохимията на любовта и щастието, усещането за награда и други прекрасни чувства, подобни на тези, които ни карат да изпитваме и наркотиците.

По същия начин, както лекарствено индуцирания допамин се повишава /имайте предвид като се надрусаме, особено с кокаин/ и тук хубавата музика може леко да води до пристрастяване/разбира се съвсем не като при наркотиците/.

Увеличения допамин в нашето тяло благодарение на музиката създава у нас желание да търсим повече и повече прекрасни мелодии и звуци, за да задоволим тази жажда за удоволствие.

Науката за оргазмите и как мозъка ви реагира на порното

Сложната вътрешна плетеница от биология и поведение, които оформят отношението ни към така определящ поведението ни секс.

Но какво точно се случва в мозъка, когато тялото ни изпитва оргазъм или цялостен сексуален триумф? Вижте какво екипа на AsapSCIENCE обяснява по темата във видеото отгоре!

Ние хората вече сме изследвали произхода на половете, неврохимията на разбитото сърце и начина по който наркотиците влияят на желанията ни.

Но какво да кажем за сексуалните преживявания, които не включват пряк контакт с друг партньор? Сещате се за какво говоря, нали?

Сигурно ви се е случвало да си посягате…

Та да разберем какво се случва в мозъка, когато го правим може би ще е доста интригуващо.

По-интересно от видеото:

При мъжът оргазъма включва контракции в: мускулите на ануса, простатата и мускулите на пениса, а при жената конвулсиите са също в ануса, област наречена утерус и разбира се в така важната вагина.

И все пак мозъка контролира всичко, отделяйки и в този случай допамин, както и химикала на любовта окситоцин, а подложени на скенер мъже и жени показват едни и същи нива на мозъчна активност по време на оргазъм.

Целия процес на удоволствие при мъжа трае от 3 до 10 секунди, докато при жената над 20 секунди.

В следващото видео отдолу, в лекция на TEDxGlasgow, физиолога Гари Уилсън повдига завесата на комплексни научни процеси, които съпътстват и поддържат пристрастяването ни към интернет секса, порнографията и по-специално ефекта на Coolidge, който гласи:

В биологията и психологията ефекта на Кулидж е явление, проявяващо се при почти всеки вид бозайник, при което се наблюдават проява на естествено подновяване при мъжките /и в по-малка степен при женските/ индивиди на сексуален интерес при поява на нови, различни сексуални партньори – дори при наличието на настоящ, основен партньор!

“Момчета, които не гледат порно просто не съществуват” – Simon Lajeunesse

За още изключително любопитни видео клипове с обяснения и информация свързани с нашия мозък, реакции и поведение, вижте и останалите материали от страхотния youtube канал на AsapSCIENCE.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта