8 ценни урока за супер креативност от тандемът Стивън Спилбърг и Дж. Дж. Ейбрамс

Запази за по-късно

pablo-picassoИма художници, които превръщат Слънцето в жълто петно, но има и такива, които с помощта на своето изкуство и интелигентност трансформират жълтото петно в Слънце! – Пабло Пикасо

След излизането на филма “Super 8”, Джей Джей Ейбрамс и Стивън Спилбърг разказват пред списание “Entertainment Weekly” общите си преживявания от съвместната творческа работа. Ето ценните уроци, които споделят:


 icon-caret-square-o-right Урок № 1. Избирайте сътрудничество с хора, които са по-силни от вас.

Това може да е малко стряскащо – да работиш с творческа сила, която има повече опит, слава или просто по-добри идеи.

Но кой е най-добрия път да станеш по-креативен ако не този? Ейбрамс казва, че понякога работата със Спилбърг го „парализира”. И въпреки това той смята Стивън за свой креативен “consigliere” – съветник.

 icon-caret-square-o-right Урок № 2. Фокусирайте своята креативност.

Когато се е разработвал филма „Войната на световете”, Спилбърг помолил Ейбрамс да подготви сценарий за него. През това време Ейбрамс бил зает с работа по невероятния сериал „Lost” и затова, без много да се замисля му отказал помощта си.

 icon-caret-square-o-right Урок № 3. Творете със страст, използвайки най-ярките си таланти.

„Super 8” предоставил на режисьорите възможност да продължат главната за тях дейност още от младежките си години, а именно да създават супер филми.

Тази продукция съчетава в себе си техните общи интереси към научната фантастика, а създаването на нещо с истинска страст винаги изглежда доста по-леко.

 icon-caret-square-o-right Урок № 4. Създавайте, събирайки различни парченца в едно цяло.

За обогатяване на сюжетната линия на „Super 8” Ейбрамс доста често прекъсвал работата по чудовищната продукция, въпреки че тя вече била пусната в студиото.

Няма закон, който да забранява творчески сливания. Започнете да търсите други идеи и концепции, които може да вплетете към текущия си творчески проект.

Вижте още и → 12 страхотни начина да СМАЧКАШ креативността icon-external-link

 icon-caret-square-o-right Урок № 5. Творчество – това е творчество.

Често творчеството си е чисто изкуство.

Друг път си е натурален прагматизъм, като например придържането към начертания път и избягването на проблеми. Първият „филм“ на Спилбърг, като дете бил да организира катастрофи на детски влакчета. Баща му казал, че ако и за напред ще потрошава влакчета, които му купува, ще ги вземе.

А с помощта на киното големият режисьор вече може спокойно да гледа как неговите влакове се сблъскват отново и отново, без да се страхува от наказание.

 icon-caret-square-o-right Урок № 6. Комбинирайте творчески жанрове.

Ейбрамс обича да „комбинирана жанрове”.

Той описва киното, което създал по времето, когато бил в гимназия като  комбинация от „комедия-научна фантастика и любовна история”.

Проявяването на вашата креативност може да означава комбиниране на онова, което преди вас никой все още не е поискал или не е могъл да комбинира.

 icon-caret-square-o-right Урок № 7. Вървете право срещу тенденциите и статуквото.

Обсъждайки филма „Close Encounters of the Third Kind”, Спилбърг споделил, че до този момент взаимодействието с хора и извънземни в киното създавали елемент на конфронтация и създаването на антагонистични герои, които се възприемали като врагове на човечеството. Неговата цел била „да пречупи тази тенденция” и да изобрази във филмите си нещо съвсем различно.

Негова отправна за точка за тази цел била да изгради визията, че извънземните идват при нас от толкова далеч не, за да причиняват насилие, а да бъдат наши приятели.

 icon-caret-square-o-right Урок № 8. Правилният творчески момент има голямо значение.

Това, което може да бъде подходящо за креативността сега, по-късно може да не е никак подходящо. Когато Спилбърг и Ейбрамс обсъждат влиянието на „Close Encounters of the Third Kind”, те се чудели дали да разкажат за човек, който се отказва от своето семейство и близки , за да последва извънземните.

Тогава те споделили един на друг съмненията си дали студиото ще заснеме филм с такъв сюжет. По този повод Спилбърг – баща на 7 деца, признава, че няма как да напише сценарии за това, как баща оставя семейството си.


Работата на двамата режисьори не оставя никакво съмнения в това, че те знаят за какво говорят и как да го направят.

Ако трябва да изберем само един от всичките осем съвета, предполагам, че най-ефективния би бил – „Избирайте сътрудничество с хора, които са по-силни от вас.”

Всъщност, кой е любимия Ви филм, създаден от Стивън Спилбърг?

Вижте още по темата за креативността и:

  •  
  •  
  •  
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

0
Имаш мнение? Остави коментар:x
()
x