Стратегията за планиране “Ако…, тогава…” ще ви помогне да постигнете всяка ваша цел

продуктивност,цел,стратегия

Ние простосмъртните се разсейваме и отлагаме – погълнати от псевдо значимите аспекти на даден проект, когато по-добре би било да насочим вниманието си към други, по-съществени неща.

За щастие има простичка стратегия, за която безспорно е доказано, че съдържа в себе си потенциал да ни помогне да се справим по-ефективно с липсата на фокус и отвличане на вниманието…

Точно с нея искам да ви запозная в тази статия, въпреки че от тук усещам обхваналият ви вече скептицизъм. Но не бързайте.

Ако търсите начин да изградите по-добри навици и да въведете в живота си ред и дисциплина, не търсете повече…, а приложете:

Ако…, тогава… – стратегия за успешно планиране и постигане на цели


Въпросния метод се нарича “Ако…,тогава” планиране и наистина е мощно средство, което ще ви помогне да постигате повечето от целите си.

Над 100 проучвания на всичко – от диети и упражнения, до водене на преговори и управление на време са показали, че ние предварително решаваме кога и къде ще предприемем конкретни действия, за да постигнем набелязаната цел.

Например:ако в момента е 4ч следобед, тогава ще отговоря на всички обаждания, които трябваше да направя днес” – това може да удвои, дори да утрои шансовете ви за успех да свършите тази работа!

Ако си създадете “Ако…, тогава” план, чрез който да се справите с текущите си проекти или да достигнете така бленуваната мечта да изпълните целите си за изминалата година, това вероятно, без никакво преувеличение ще бъде ефективен метод, който може да приложите, за да гарантирате успеха си и да повишите продуктивността си.

Формула: тази стратегия “Ако…, тогава”, би трябвало да приеме следната форма: Ако се случи събитие “Х”, тогава аз ще направя задача “У”. – това е!

Да разгледаме няколко примера:

  • Ако не съм привършил с доклада си до обяд, тогава ще направя тази задача основен приоритет, когато се върна.
  • Ако е 2ч следобед, тогава ще прекарам един час в четене и отговор на важни мейли.
  • Ако съм твърде разсеян от колегите си, тогава ще се придържам към максимум 5 минутни разговори с тях, след което отново се връщам към работата си.

Мога да се обзаложа, че веднага се запитахте:

Колко ефективни биха могли да бъдат тези планове?

Разбира се, прави сте да питате и да се чудите.

В тази връзка едно проучване насочва погледа си към хора, които са си поставили за цел да станат редовно спортуващи.

Половината от участниците са били помолени да планират къде и кога ще изпълняват тази своя цел всяка седмица. По примера на стратегията Ако…, тогава: ако е понеделник, сряда или петък, тогава ще се изстрелям в залата за едночасова тренировка преди работа.

Резултатите са драматични: месец по-късно, 91% от “ако…, тогава” планиращата половина от участниците все още тренира редовно, в сравнение със само 39% от тези, които не са планирали по този начин! При последния преглед на резултатите от 94 проучвания, които използват техниката “Ако…, тогава.” участниците в тях са постигнали значително по-високи нива на успех спрямо всяка цел, която са си поставили, всяка цел, за която може да ви дойде на ум, включително:

Месечни медицински изследвания, подготовка за тестове, използване на обществения транспорт вместо шофиране, замяна на храната с органична и здравословна такава, ограничаване на facebook и намаляване консумацията на алкохол, загуба на тегло, по-добро управление на времетоизбягване на стереотипни и вредни мисли.

Защо този вид планиране е толкова ефективно?


Защото тази стратегия е написана на езика на вашия мозък – езика на непредвидените обстоятелства. 

Човешките същества са особено добри в кодирането и запаметяването на информация, която се използва при условията на метода “ако възникне събитие Х, тогава ще извърша действие У.”, както и при използването на тези непредвидени обстоятелства с цел мозъка ни да направлява поведението ни, често направо в нашето подсъзнание.

Тази стратегия ви дава възможност да се възползвате от критичния момент на настъпването на събитието в частта “ако…”, дори когато сте заети с други неща. Веднъж след като сте формулирали вашия “ако…., тогава…” план, вашата подсъзнателна част на мозъка ще започне сканиране на околната среда, търсейки ситуация в “ако” частта на вашия план. Това ви дава възможност да се възползвате от критичния момент – “Ооо, 4ч следобед е, по-добре да направя тези телефонни разговори” /от примера по-горе/, дори когато сте заети с други неща!

И тъй като вече сте решили какво точно трябва да направите, вие може да изпълните плана си без да се налага съзнателно да мислите за това или да губите време в обсъждане какво тепърва трябва да се свърши.


С този метод не се налага да осъзнавате самите действия, които залагате предварително, не се налага да действате съзнателно, което означава, че целите ви могат да бъдат изпълнени, когато сте заети с други неща!

А това е невероятно полезно.

Вижте, прилагайки стратегията “ако…, тогава…” няма да добавите допълнителни часове към ежедневието си, но със сигурност ще изглежда че това е точно така…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА