Какво причинява Алкохола на мозъка? Знаете ли, че може да спаси живота ви!

алкохол

Да пием може да се окаже здравословно!

Алкохола, както кофеина има противоречива репутация.

Тук ще се опитам да ви покажа как се абсорбира от организма, колко бързо, парадоксалния му секс ефект и защо някои напитки като червеното вино имат потенциал да удължават живота. Всеки човек по някакъв начин се е ориентирал за това как алкохола се отразява на ума и тялото му от смесицата от знания, личен опит, култура, невероятните преживявания през дългите парти-нощи. Както и от безбройните съвети получени по време на студентските времена в периода, когато толкова сте се натряскали предната вечер, че ви се е искало главата ви просто да я няма на сутринта.

Отделните хора харесват различен вид алкохол.

Някои обичат да пият вино на вечеря, други бира по време на футболен мач.

Има въздържатели и такива, които прекаляват с пиенето. Човечеството се отдава на консумацията на ферментирали течности от както свят светува и почти от също толкова дълго време дискутира ползите (и вредите) от тях за здравето.

Алкохолът може да бъде както лековит, така и отровен.

Разликата между доброто и лошото му лице се крие в количеството. Ако се пие с мярка – не повече от 1-2 питиета дневно, той носи редица ползи.

Проучвания доказват, че хората, консумиращи алкохол в умерени количества, живеят по-дълго, както от онези, които пият прекалено много, така и от пълните въздържатели. Освен това имат и по-здрави сърца. Дългогодишни изследвания, включващи над 750 000 души, са доказали, че умереното пиене понижава риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт и/или смърт, свързана със сърдечносъдови заболявания, с 30-40%.

Освен това пиещите в разумни количества са по-склонни да се придържат към здравословни навици. Според изследванията за тях е по-вероятно да поддържат оптимално тегло, да спят по 7-8 часа и да спортуват редовно, за разлика от трезвениците или консумиращите големи количества спиртни напитки.

Хората, които пият умерено, се радват и на пълноценен, спокоен социален живот. Накратко, те имат щастливи сърца – и емоционално, и физически.

Обратното може да се каже за онези, които прекаляват с алкохола.

алкохол

Когато се консумира в големи дози, етанолът, активната съставка в спиртните напитки, нарушава когнитивната функция и уврежда всички органи. Злоупотребата с алкохол може да допринесе за или директно да причини високо кръвно налягане, затлъстяване, кардиомио-патия (значително отслабване на сърдечния мускул), сърдечна недостатъчност, сърдечна аритмия (неравномерен пулс) и внезапна сърдечна смърт.

Сред другите рискови фактори се включва алкохолизмът, а злоупотребата с алкохол е честа причина за многото автомобилни катастрофи.

Може би сте чули или усетили, че алкохола е депресант/доказано е че по време на изтрезняване човек изпада в депресивни състояния/, че дехидратира тялото и, че ако изпиете само едно питие в рамките на час ще останете трезвени и т.н. По-голяма част от тези твърдения наистина са верни, но останалите зависят от голям брой фактори!

Алкохола работи различно при пълен стомах, при някои азиатци и при тези взели аспирин.

Тялото ви гледа на алкохола като отрова или поне като нещо, което всъщност не иска да бъде вътре в него. За да отвърне на удара, човешкия организъм е развил способността да произвежда ензим наречен “alcohol dehydrogenase”.

Този ензим получава удар от алкохола, отделя се, когато преминава през лигавицата на стомаха ви и особено, когато алкохола достига до черния дроб.

Така се започва процес на алдехид дехидрогенеза, можещ да се определи като един вид метод за почистване, смятащ се за причинител на махмурлука и обезводняването.

Изглежда просто, нали? Като цяло това е борбата между това, колко можете да изпиете, в сравнение с това колко бързо въпросният ензим може да се справи с разграждането на алкохола. Но много фактори влияят и върху този процес:

 • алкохолната дехидрогенеза е по-ефективна при мъжете, отколкото при жените.

Младите мъже, в действителност могат да разполагат с 70-80% по-голяма ензимна активност при наличието на алкохол в организма си.

Но тази ефективност при мъжете спада и с възрастта по-бързо, отколкото при жените. Така че мъжете на 55-60 години може да се окажат в състояние да се справят с по-малко алкохол, отколкото техните колеги по чашка жени на същата възраст!

 • пълния стомах спомага да се “събори” алкохола, но не защото храната просмуква алкохола!

Когато хапвате добре, вашия “pyloric sphincter” на стомаха ви праща един вид съобщение на тънките черва да се затворят плътно.

Тялото ви знае, че има храна вътре в него и я задържа, за да може да се обработи добре и затова я държи, преди да премине през тънките черва, като по този начин организма ви дава повече време за работа по справяне с алкохола. Пийте на гладно и течността бързо ще се отправи към тънките ви черва, където има около 200 квадратни метра площ за абсорбация на вещества в тялото ви и гаранция, че ще се нацепите много бързо!

 • друг голям фактор в усвояването на алкохола от вашето тяло е генетиката.

Вашите пра-пра баби и пра-дядовци имат право на глас за това как ще станете в събота сутрин след петъчното препиване!

Алкохола както знаем върви с реакция като зачервяване на лицето и носа дължаща се на “почистващия екипаж” на алдехид дехидрогенезата, което пък от своя страна е свързано със способността ви да разграждате алкохола и неговите странични продукти, чиято степен на успеваемост и бързина зависи именно от генетиката ви.

-не приемайте аспирин преди пиене, освен ако не обичате махмурлука!

Аспирина сериозно намалява ефективността на ензимите разграждащи алкохола в тялото ви. В едно изследване през 1990г средните нива на алкохол в кръвта на тези, които са взели 2 таблетки аспирин  преди употреба на алкохол са били средно с 26% по-високи от тези, които не са взели аспирин преди пиене. Така че преди да си помислите да ползвате аспирина като помощник за справяне с махмурлука, помислете още веднъж!

Алкохола полезен за здравето?

Айде стига бе, наистина ли?

На всеки няколко седмици излиза проучване, което показва, че чаша вино или някое “старо” питие удължава живота ако не се прекалява.

Клинични и експериментални изследвания на 1824 души в продължение на общо 20 години на възраст между 55-65 години показват, че от тези, които се въздържат изцяло, 69% умират по-бързо в сравнение с 41% на тези, които пият в умерени количества.

Това е разлика от цели 23% в полза на редовните умерени пиячи! Дори “тежките” пияници успяват да се наложат по-добре в това изследване от въздържателите!

Логично е да си зададем въпроса как може вещество, което тялото ни смята за отрова, вещество, което ни кара да се чувстваме като парцал след прекаляването с него, да е полезно до някаква степен?

Популярните теории казват, че причината за това е съдържащите се антиоксиданти и някои други полезни за тялото компоненти, както и че алкохола повишава нивата на добрия HDL холестерол.

Връзката между алкохола и по-дългия живот не е пряка, но най-вероятно е съвсем реална.

Това се отнася и до ползата на алкохола за намаляване на стреса, както и ролята на пиячката в улесняването на срещите между хората в качеството му на “социална смазка”

Какво общо има това с дълголетието ли?

Както казах връзката не е права, но е доказано от социолози, че самотата в дългосрочен план може да е изключително опасна.

Ние сме социални примати и когато сме откъснати от социалната мрежа е доста вероятно да умрем от почти всичко, особено от сърдечно-съдови заболявания.

Тук връзката между въздържанието и социалната изолация е само хипотетична, но като се има предвид поведението на хората, когато си пийнат в една добра социална среда, отношенията, които се зараждат по този начин е причина да мислим, че пиенето в умерени количества прави много по лесно за нас да развиваме и насърчаваме социалните си отношения и да създаваме връзки, контакти и приятели/да не забравяме и сексуални отношения/. А тези отношения, връзки, контакти и приятели ни поддържат живи!

Теоретично можете да изградите добра социална мрежа и да имате същите ползи и ако сте пияч само на диетична кола и вода, но аз честно казано, съмнявам се в това!

Най-вероятно комбинацията от конкретни ситуации и алкохол, добра компания и ниски нива на стрес отново благодарение на алкохола ще са една добра причина за вашия по дълъг живот и добра социална среда!

Алкохола не “убива” мозъчни клетки, но ги възпрепятства!

Вярно е, че при високи концентрации на алкохол, почти 100% чист, използван при стерилизация може да убива мозъчни клетки и неврони/и почти всичко друго/.

Но като се има предвид това, че чрез кръвта, в мозъка ви достига около 0,08% алкохол ако сте в много леко нетрезво състояние или да речем 0,25% ако току-що сте затворили голяма сделка в Токио и сте ударили едно голямо на екс, няма опасност от “убийство” на мозъчни клетки!

Не вярвате ли?

Проучване направено от Грет Дженсън и колегите му през 1993г при сравнение на мозъчни проби взети както от алкохолици така и от не-алкохолици показват, че няма открити значими разлики в броя или плътността на мозъчните клетки и на двете групи!

Алкохола оказва влияние в частите на мозъка, отговарящи за контрола на мускулите, речта, координацията, вземането на решения и т.н.

Имайте го това в предвид, когато следващия път някой ви каже, че шофира или изпълнява някаква задача по-добре с помощта на алкохол!

Субстанции като кокаин или ЛСД работят върху мозъка като фармакологични скалпели, променят функционирането на една или няколко мозъчни вериги. Алкохолът по-скоро е като фармакологична ръчна граната. Той засяга всичко около себе си!

Секса и Алкохола

Секса и Алкохола

Изследванията в тази посока са многобройни и изводите от тях също. Всчички сме се напивали в резултат, на което ни е обземало силно желание да “ударим” нещо! Няма да философствам по този въпрос, тъй като е казано доста и навсякъде. Само искам да ви цитирам една мисъл от Шекспир, която мисля, че казва всичко по въпроса:

Алкохола провокира желание, но отнема ефективност” – Уилям Шекспир

Алкохола може да бъде ужасен помощник на съня

Как всъщност действа алкохола на нашия мозък, когато вземаме т.нар. вечерно питие? Хората отдавна смятат, че алкохола помага да се заспи по-лесно и да се спи по-добре-това може би е вярно, за някои! След като сте заспали, все пак, взаимодействието на алкохола с мозъка може да доведе до някои колебания в съня или да не спите изобщо, особено ако сте добавили и кофеин през деня. Ако във вашата система сте вкарали кафе и алкохол по едно и също време, мозъка ви се опитва да се справи и с двата наркотика, което може да доведе понякога до доста неспокоен сън според д-р Браун!

Ако към тази комбинация добавите и цигари наистина ще натоварите сърцето и аз ви гарантирам, че не ви очаква спокойна нощ!

Може ли алкохола да спаси живота ви?

Ето една страхотна новина: пиенето на чаша-две алкохол дневно всъщност може да удължи живота ви!

Това, което изследователите от университета “Остин” в Тексас са открили след проучване на хора приемащи и НЕ приемащи алкохол, че тези, които пият 1-2чаши алкохол дневно е по-малко вероятно да умрат в по-ранна възраст от тези, които се напиват всеки ден и тези, които се въздържат напълно от пиенето/никакво въздържание повече/.

И докато не е толкова пресилено да се смята, че пиенето е полезно, учените са открили и други интересни неща свързани с алкохола.

Най-изненадващото, от които е, че пиенето може да бъде полезно за здравето ви повече, отколкото да се въздържате от него. Което поставя въпроса: Наистина ли?

Ето и подробностите: изследвания в продължение на 20 години показват, че на 1000 души, тези, които не пият е 49% по-вероятно да умрат, поради каквато и да е причина от тези, които пият умерено.

И това, независимо от съществуващите проблеми, здравеопазване, социални фактори и икономическия статус на изследваните лица!

НО тежките пиячи имат 42% по-голям шанс от ранна смърт в сравнение с умерените консуматори на алкохол. Това проучване обаче е изпълнено с равни дози вълнение и скептицизъм.

“Това е изненадващо и неочаквано и със сигурност си заслужава внимание” казва д-р Джон Елефтеридаес, директор на сърдечно-съдовата клиника в “Иейл”.

Алкохола няма спор, че в големи количества и редовно приеман може да бъде пагубен, но от друга страна неговото консумиране ни носи и редица ползи за сърдечно-съдовата система.

Той може да повиши вашето ниво на добър холестерол, да намали кръвното ви налягане, както и ще ви даде една не-лоша доза антиоксиданти.

И ако сега попитате трябва ли да започна да пия още повече, за да съм по здрав, отговорът би бил НЕ, просто продължавайте да си вземате редовно чашата червено вино вечер и всичко ще бъде ок, но за виното подробно малко по-надолу в статията!

Д-р Шах, участник в 20 годишното изследване за влиянието на алкохола казва че повечето проучвания подкрепят идеята, че практически всеки вид алкохол е от полза за организма в умерени количества.

Но ползите трябва да бъдат балансирани и с рисковете свързани с пристраствяването и опасността от токсикация на организма.

“Ако беше напълно безопасно, да, ние щяхме да ви препоръчаме да пиете алкохол. Но трябва да сте много внимателни да не ползвате алкохола като лекарство, тъй като има хора, които са склонни към пристраствяване”, казва още д-р Шах/този д-р говори така, защото не е опитвал греяна ракия/.

Така че ако си пийвате по 1-2 чаши алкохол на ден нямате никаква причина да спрете да го правите. Наздраве!

Още за алкохола! Малко научни факти.

алкохол
Умереното количество алкохол може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Според Британската кардиологична фондация 1-2 чаши вино на ден могат да ни предпазят от инфаркт Тъй като опасностите от прекалена консумация на спиртни напитки може да надхвърлят ползите от умерената, ограничете се до 1 чаша вино на ден с вечерята.

Според Британската кардиологична фондация това количество може да предотврати инфаркт при мъже над 40 години и жени след мено-паузата.

Но организацията твърди също, че по-големите количества алкохол могат да повишат кръвното налягане и да доведат до затлъстяване и други здравословни и социални проблеми. Ако пиете редовно и по малко, следват някои съвети, с които да увеличите ползите за сърцето си от това, както споменахме и по-нагоре в статията.

алкохол

Великото грозде!

Независимо дали предпочитате джин с тоник, вино или бира, всички алкохолни напитки в умерени количества осигуряват защита за сърцето.

Проучване сред 12 321 британски лекари мъже, родени между 1900 и 1930 г., установило, че до 1991 г. най-ниска смъртност имало сред доброволците, които консумирали между 8 и 14 питиета седмично. Процентът смъртност при тях бил по-малък, отколкото при въздържателите и при онези, които пиели по-малко от 8 чашки седмично. А смъртността се покачвала прогресивно с увеличаването на количеството питиета на над 21 седмично.

Любопитно: Въпреки че всички видове алкохол притежават полезни за сърцето качества, виното води класацията. Може би сте чували за „френския парадокс” – ироничното откритие, че въпреки че много французи пушат и се хранят с наситени мазнини, те са почти наполовина по-малко застрашени от смърт от сърдечносъдово заболяване в сравнение с англичаните.

Преди учените обясняваха причината за здравите сърца на французите само с навика им да пият червено вино, но е по-вероятно средиземноморската им диета – богата на пресни плодове и зеленчуци, зехтин, чесън и риба – също да има важен принос за това.

Други фактори във френския начин на живот, като ежедневната физическа активност и спокойствието, също влияят благотворно, но безспорно виното съдържа елементи, които неутрализират вредителите на сърцето.

Различни проучвания доказват, че нациите, които предпочитат виното, имат по-ниска сърдечносъдова заболеваемост от oнeзи, които наблягат на бира или концентрати.

Виното съдържа антиоксиданти, известни като полифеноли, както и флавоноила кверцетин и съединението ресвератрол и двете предотвратяват окисляването на „лошия” холестерол, което намалява вероятността той да се отложи и в артериалните стени.

Учените в момента изследват друга група съединения, наречени сапонини. Те се съдържат в обвивките на гроздовите зърна и действат, като се свързват с холестерола и така пречат на абсорбацията му в крьвта. Могат също да редуцират и възпаленията.

Мислете, когато пиете!

Ако пиете, правете го разумно. Следващите съвети ще ви насочат как да не се лишавате от алкохол, като същевременно помагате на сърцето си.

■ Изберете плътното.

Така вероятно ще разочароваме любителите на шардоне, но що се отнася до ползите за здравето белите вина бледнеят в сравнение с червените.

Това се дължи на факта, че при производството на бели вина не се включват обвивките на гроздето (или джибрите, съдържащи обвивките, се отстраняват от производствения процес на ранен етап), където се намират най-полезните вещества.

Когато избирате червено вино, се спирайте на онези, които са най-плътни, тъй като са най-богати на полезни елементи. В това отношение са добри Cotes du Rhone, австралийски шираз, каберне совиньон, мерло или калифорнийски зинфандел.

■    Пийте с вечерята.

Според някои изследвания лечебните свойства на виното се проявяват най-пълно, когато го пиете с основното блюдо.

Допълнителен плюс е, че консумирането му с ястията може да понижи опасността от инфекции, свързани с храните.

Британски екип, изследващ рисковете за инфектиране на устната кухина от чашата за причастие, установил, че виното има бактерицидно действие върху повечето изследвани микроорганизми – с други думи убива всички познати микроби.

■    Не забравяйте добавките.

Алкохолът блокира усвояването на фолата и неутрализира действието му в организма. Това понякога е опасно, тъй като фолатът има значение за елиминирането на хомоцистина, но все пак самото вино понижава концентрацията на хомоцистин, така че това може да се приеме за компенсиращо действие.

Факт е, че поначало твърде малко хора консумират зеленолистни зеленчуци и други богати на фолиева киселина храни. За целта приемането на таблетка мулти-витамини ежедневно може да покрие какъвто и да било дефицит.

■    Извлечете полза и без алкохол.

Можете да се възползвате от добрите качества на гроздето и без да е под формата на алкохол. Пийте червен гроздов сок, който съдържа повечето от активните съставки на виното. Но помнете, че алкохолът има своя дял в предпазването на сърцето, така че безалкохолните напитки няма да ви осигурят съвсем същия ефект.

■    Внимавайте с разредителите.

Повечето разредители съдържат много захар и калории. Изберете минерална вода, неподсладени плодови сокове или диетични варианти на смесени напитки, например тоннк, и избягвайте коктейли, направени със сладки ликьори или висококалорични плодови нектари, обикновена или кокосова сметана.

Внимавайте и с ирландското кафе, пинаколадите и питиетата, получени чрез смесване на алкохол и газирана напитка, тъй като те често съдържат много захар.

■ По малко всеки ден.

Пиенето на средно по 1-2 чаши на ден е съвсем различно от това цяла седмица да не употребявате алкохол, а през уикенда да си организирате пиршество.

Изследвания показват, че хората, които пият по малко всеки ден, имат по ниськ риск от инфаркт, отколкото онези, които пият рядко, но по много.

Знайте си мярката

Вероятно пиете повече, отколкото си мислите. Голяма част от хората не знаят какво е стандартна алкохолна единица, а алкохолното съдържание в много напитки се е повишило през последните години.

Например, преди 3 години в една бира „Хайнекен” се съдържаха 3,4% алкохол, а сега – 5%. Същото се отнася за вината – преди бяха с 9-10% алкохол, а днес са с 13-14%. Следва списък с алкохолните единици в най-популярните напитки:

 • 1 халба светла бира = 2 единици
 • 1 халба по-силно алкохолна бира = 3 единици
 • 1 халба горчива бира = 2 единици
 • 1 чаша ябълково вино = 2 единици
 • 175 мл вино = 2 единици
 • 35 мл концентрат = 1 единица
 • 1 коктейл (алкохол и газирана напитка) = 1,5 единици
 • бутилка вино = 7-9 единици
 • бутилка водка = 32 единици
 • малко шери = 1 единица

Здравните служители съветват мъжете да не консумират над 3-4 единици дневно, а жените – не повече от 2-3.

За финал мога да ти кажа само: НАЗДРАВЕ

Имате показателен пример за сблъсък с алкохола?

Очаквам вашите мисли и мнения по въпроса в полето за коментарите. Мисля, че имате много какво да кажете по въпроса, нали?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта