8 неща, които НЕ знаеш за твоята Вагина!

вагина

Независимо дали сте били твърде срамежливи, за да поискате информация или да потърсите такава, най-вероятно има много неща, за които сте се чудили, свързани с онова място “там долу”.

От това какво да очаквате след назряването на вашата сексуална функция до зрялата възраст, в тази статия ще разберете изненадващи факти, които може би не знаете за вашите интимни части!

1. Вашата вагина може да се почиства и сама

Направете стъпка в страни от сапуна и тежките почистващи препарати за това деликатно и нежно място момичета.

Вашата вагина се поддържа и почиства сама.

“Тя е облицована от различни жлези, които произвеждат течности, необходими за смазването и почистването на вагиналната област”-казва Лиза Стърн, доктор работещ по темата семейно планиране в Лос Анджелис.

“По-голяма част от вагиналните инфекции, които виждам в кабинета си, са предизвикани предимно от жените, които си мислят, че правят нещо добро за себе си като измиват вагината си със сапун или още по лошо с душ гел.”-казва още д-р Стърн.

Продуктите за баня, особено тези с химични добавени бои и аромати, могат да предизвикат възпаление на влагалището и да отмият така необходимите и полезни за това място смазочни материали и фауна/бактерии и дрожди/, които са нормални и естествени. Когато тези полезни съединения биват отмивани с някой уж страхотен сапун или душ гел, женското тяло получава сигнал, че трябва да започне да произвежда още повече анаеробни бактерии и дрожди, в резултат на това те се размножават повечко, а това довежда до симптоми като освобождаване на неприятен мирис и сърбеж.

Запомнете: мекият сапун за срамните ви части е нещо страхотно и е ок да го ползвате. Тялото ви обаче ще свърши останалата чудесна работа по почистването на това много важно за вас място!

2. Вагината Ви нараства по размер, когато сте възбудени

“Средната дължина на влагалището е около 3-4см” казва д-р Лиса Ранкин, гинеколог и автор на “Какво става там долу”

Този факт на пръв поглед не звучи като особено важен, но ако вашият съпруг, любовник или партньор не е надарен особено много, този факт изведнъж се превръща в страхотно предимство за половите ви отношения, нали?

Така че ако вашият палавник е с малка пишка, природата все пак се е погрижила и за това неудобство, помислила е и за вас-ще увеличи размера на вагината ви, така че да усетите размера на члена на партньора си като двоен-обяснява д-р Ранкин.

Но тя също допълва още, че много жени изпитват болка по време на секс, когато сексуалният им партньор е от страната на момчетата с големи размери!

Д-р Ранки препоръчва задължително в тези случаи да се използва повечко лубрикант и да се действа по-бавничко ако е възможно/поне в началото/.

Насърчете партньора си да се забавлява с любовната игра повечко, казва още тя. Колкото по-предизвикателна и желана се чувствате, толкова по малко половият акт ще боли!

3. Както при лицето, вагината придобива бръчки с възрастта

Това е факт от живота: Външния вид на вашата дама и всички части свързани с нея, могат да се променят с възрастта, тоест не че могат, те ще се променят.

Така е и при мъжете-и ние се сбръчкваме отвсякъде като поостареем.

С възрастта срамните устни могат да станат по тънки, тъй като нивата на естроген/женския хормон/ намаляват, мастните възглавнички на онова място също се свиват от наличието на все по малко колаген, което може да доведе и до увисване, казва д-р Ранкин. Кожата на вагината може да потъмнее или да изсветлее от обичайното и клитора може да се свие. Това е в нормалния случай. Звучи плашещо и страшно, нали?

Но не е, това си е част от живота, от нашата биология. На нас пък мъжете започва да не ни става-да не мислите, че вашето е по страшно! Тези промени, които често са свързани с намаляването на нивата на естроген с възрастта,при жените не засягат колко удоволствие различните части на тялото на вашето момиче могат да ви донесат/за мъжете/

вагина

4. Не можете да загубите нищо във вагината си – като тампон например или пък голяма краставичка…

Всеки е чувал мита, че нещата, вкарани “там” могат и да се “загубят”.

Вагината е ограничена до вътрешния край на шийката на матката и от собствените си тъкани, казва д-р Стърн. С други думи, вагината Ви не е свързана с друга част на тялото, така че не се тревожете ако загубите нещо там! Или просто си купувайте по големи вибратори. Въпреки това понякога се случва тампона ви да влезе по-надълбоко навътре във вагината ви, ако случайно го забравите там по време на секс или страстта ви в момента ви кара да не мислите за него! Ако това се случи вашият гинеколог ще може да го махне лесно с помощта на инструмента “speculum” и пинсети казва д-р Стърн.

5. Някои жени, еякулират, когато изпитват оргазъм

“Това определено се случва и не е никак необичайно”, казва д-р Ранкин.

“Изглежда, че това е събитие и умение, което се случва по-често, когато жените пораснат и научат как работят телата им.” И така, как се случва това?

Има жлези около “уретрата”-тръба между пикочния мехур и външния свят/ако мога така да се изразя/, които има вероятност да отделят течност, особено когато предната стена на вагината-там, където е т.нар G точка, се стимулира. Д-р Бевърли Уипъл-изследовател на секса и професор в Рутгерс-колеж за медицински сестри, описва това пространство като “женската простата”-колекция от жлези, кръвоносни съдове, нерви и подобна на гъба тъкан, която, когато бъде задействана, създава течност при някои жени/Винаги съм се чудел защо понякога в порнофилмите жените правят такива работи, но сега разбрах/

6. Влагалището може да се промени след раждането

Ако не сте доволни от това как изглежда вагината ви след раждането или се чувствате некомфортно, д-р Ранкин препоръчва да се правят упражнения чрез свиване на мускулите, които се използват за пускане и спиране на потока на урината за по няколко секунди, по няколко пъти на ден./т.нар. “Кегел” упражнения-вижте видеото по долу/ Можете да ги правите навсякъде, казва още д-р Ранкин.

Видео, описващо какво представляват “Kegel” упражненията

[sws_divider_line]

7. Вагината е като бицепса-използвайте я или я загубете/на английски звучи много добре: use it or lose it/

“Вярно е, че влагалището остава здраво, без болести и проблеми, когато се използва доста често и редовно”, казва д-р Ранкин.

Това честно казано на мен много ми допада като факт и мисля да го натикам в лицето на приятелката си/шегувам се/. Ако продължавате да напомняте постоянно на вагината си, че възпроизвеждането ни не е единствената и цел, а има и друга, като секса например-няма да имате особени проблеми с нея. Ако се отнасяте към влагалището си небрежно за дълго време: оставите я без секс, без упражненията, за които говорихме по горе, стените на вагината ви могат да станат “чупливи”, казва д-р Ранкин.

И когато менопаузата удари своя час, тя може да я затвори малко и да излязат белези. И въпреки това секса не е единствения отговор на този проблем.

Вашият гинеколог може да ви предложи специални упражнения и инструменти, които да ви помогнат вашата вагина да остане в тип-топ форма.

8. Количеството на вагиналния секрет варира от жена на жена.

Д-р Ранкин отбелязва, че средният размер на вагиналното течение на една жена в репродуктивна възраст отделяща за период от 8 часа, тежи 1.55 грама/1грам се равнява на около 1/4 чаена лъжичка/. Но някои жени произвеждат много по-малко, а други много повече и тези изменения са напълно нормални.

“Жените произвеждат най-много вагинален секрет по време на овулация, средно около 1.96 грама, казва д-р Ранкин. Разбира се при всяка жена е различно. В зависимост от това как е разположена лигавицата за производство на този секрет в тялото на жената, зависи и колко вагинален секрет ще произвежда тялото и. Някои жени произвеждат много оскъдни количества, а други пък точно обратното. И ако към секрета ви има пигмент /бял цвят/ това не означава задължително, че имате инфекция! Но ако вагиналния ви секрет е оцветен в зеленикаво, имате сърбеж или парене, както и миризма задължително проверете какво става при вашият гинеколог, защото може би имате проблем!

По материали от едно от най-известните женски списания в света – WomansDay

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: