ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
факти ,спане ,сънища

9 любопитни факта за сънищата и сънуването. Какво се случва в главата Ви, докато спите?

Запази за после

Учени от всички краища на света не спират да провеждат проучвания и експерименти разглеждащи процеса на сънуване, мечтаене и активност на мозъка докато спим. Като цяло се установява прогрес в тази област, но ние като обикновена част от населението знаем доста малко за съдържанието, причината и целта на този процес.

Не знам дали знаете, че на английски език думата за сънища и мечти – dream произлиза от думата dreme, което означава радост, музика. До края на статията ще разберете  още 9 невероятни факта за сънищата, които със сигурност ще ви бъде от полза да научите. Да започваме…

1. Вашият мозък работи усилено, докато спите

Изследвания са представили доказателства, които предполагат огромни различия в мозъчната активност по време на сън. Това е било демонстрирано, чрез използването на ЕЕГ технология. Учените са идентифицирали 5 различни стадия на съня, които се характеризират с различия в мозъчната активност.

Етапите от 1 до 4, както и финалния етап се отличават с наличието на бързи, краткосрочни очни движения, познати като REM, които се появяват в различна честота, в зависимост от това в кой етап от съня се намирате.

Когато се събудите от един такъв REM сън вие се сещате, че сте сънували.

Изследователите също установили, че определени области на мозъка са изключително активни по време на REM състоянието, дори по активни, отколкото когато сме будни.

Проучванията показват, че определени визуални области от човешкия кортекс, които декодират сложни визуални сцени, са значително по-активни по време на REM съня.

Подобна интензивна активност се наблюдава и в лимбичната система, която е в структурата на мозъка вземаща активно участие в оформянето на човешките емоции.

2. Животните и сънищата

Не можем да сме 100% сигурни, че животните сънуват по подобен начин като хората, но те също влизат в състояние на REM сън.

Предполагам сте виждали кучето си ако имате такова как, докато спи очите му доста бързо да се мърдат. REM съня е характерен за почти всички бозайници.

спящо куче

Работните хипотези за РЕМ съня, представени от Фредерик Шнайдер през 1966г правят предположение, че много от бозайниците се събуждат веднага щом навлязат в РЕМ състояние, като това води изследователя до извода, че този процес се използва от животните като някакъв вид защитен механизъм.

Много птици също показват признаци на РЕМ състояние, но влечугите и други студенокръвни представители на животинския свят НЕ.

Ехидната например навлиза в РЕМ състояние по време на сън, но само ако средата, в която се намира е с температура около 25 градуса по целзий.

3. Марихуаната и сънищата

Много хора, които пушат марихуана съобщават, че не сънуват, но след като я откажат същите тези хора докладват, че са изпитали изключително ярък и интензивен процес изпълнен със сънища. Най-запомнящите се и емоционални сънища се проявяват по време на REM съня, така че логичния научен въпрос е “Има ли марихуаната влияние върху РЕМ съня?”

Проучване, проведено през 1975г сравнило модели на съня на хора употребяващи трева с такива, които не пушат изобщо. Резултатите показали намалена активност в движението на очите и по-рядко изпадане в РЕМ състоянието на сън при тези употребили марихуана, в сравнение с хората, които не пушат трева.

Изследването също показва и отскок в РЕМ ефекта, при отказването от тревата.

Съществуват научни доказателства за връзката между употребата на трева със загубата на РЕМ съня и процесите свързани с това състояние, така че следващия път, когато се напушите с марихуана и не си спомняте какво сте сънували вече ще знаете защо!

4. Епичните сънища

Епичните сънища са изключително ярки и имат силата да променят живота ви.

Тези сънища са толкова убедителни, че често в тях се генерира много по-добро осъзнаване и усещане на околната среда в съня, от вашата естествена такава в реалността.

сънища

Така наречените епични сънища ни дават един нов поглед върху различни аспекти на живота, а много често поставят и началото на гениални идеи. Когато се събудите от един такъв епичен сън ще се почувствате като че ли сте открили нещо дълбоко, нещо невероятно.

Сънят епос ще остане с вас в продължение на години. Хората, които имат такива сънища често съобщават за продължителна сюжетна линия, която изгражда един напълно различен свят от настоящият им живот.

За съжаление такива сънища ни връхлитат сравнително рядко!

5. Полови различия при сънищата

Много изследвания са били проведени, за да се разгледат различията относно сънищата и сънуването при мъжете и жените.

Доказано е, че и двата пола сънуват сравнително еднакво, макар че 67% от сънищата на мъжете се доминират от герои от мъжки пол.

Сънищата при жените са по-продължителни и заредени с по-висок емоционален заряд, докато при мъжете са характерни наличието на повече насилие, коли и пътища.

Средно около 8% от сънищата на хората включват сексуална активност.

Основната разлика между половете по отношение на сексуалните или т.нар. розови сънища е, че мъжете са склонни да сънуват и мечтаят за непознати или обществени места и техните сънища често съдържат непознати жени, докато при жените е вярно обратното.

Доказано е, че нежния пол доста често сънува затворени водни басейни и водоеми като езера, блата и плувни комплекси. Разбира се тези данни се основават на осреднени, общи проценти в проучванията и не се отнасят за абсолютно всеки!

6. Сънна парализа

Сънната парализа е състояние, което засяга много хора по света. Тя е пряко свързана със състоянието на РЕМ съня и сънуването.

Сънната парализа кореспондира с РЕМ съня и се появява точно в това състояние.

Човек преживява този вид парализа, когато мозъка се събуди от REM сънния цикъл, но човек се парализира и не може да мърда. Той е в съзнание, но не може да се движи.

Когато мъж или жена изпитат това те продължават да сънуват и в много случаи може да изпитат визуално преживяване на сънищата си в стаята, където спят.

Този, който изпитва сънна парализа всъщност не е в съзнание в пълния смисъл на думата, но добре осъзнава това, което се случва.

Състоянието се описва като навлизане в изкривен тунел.

Случаите на сънна парализа често се придружават от екстремни халюцинации и чувство за опасност. В много исторически записки на отвличания от извънземни в крайна сметка е установено, че са случаи точно на сънна парализа!

7. Кошмарите срещу нощния тероризъм

Ернест Хартман е публикувал доста книги и статии по темата за кошмарите. Неговата работа е установила, че най-честата тема на кошмарите е преследването.

кошмари

В своите сънища възрастните често са преследвани от мъжка фигура, а децата от животни или фентъзи създания.

Около 5 до 10% от хората имат кошмари веднъж месечно или по-често.

Работата на Хартман предполага, че неприятните и страшни сънища пряко корелират с ежедневните дейности и са показател за наличието на чувства на страх или безпокойство – състояния, които трябва да бъдат премахнати.

Доста от неприятните сънища, които ни тормозят през нощта могат да бъдат причинени от злоупотреба с наркотици, травматични събития или загуба на любим човек.

Нощните ужаси обаче са доста по различни от кошмарите.

Те се проявяват през първите един или два часа на съня и по време на състоянието обратно на РЕМ съня, при което очите не се движат бързо докато спим.

В това състояние, на спящия му е трудно да се събуди и обикновено си спомня не повече от едно поразително чувство или само една сцена.

Нощните ужаси са много по-редки от кошмарите. Децата на възраст от 2 до 6 години са най-податливи на тях и общо взето засягат 15% от всички малчугани.

8. Известните сънища

Сънищата често са били свързани с влиянието им върху променящи света събития. Мери Шели написва “Франкенщайн” след като е имала кошмар с чудовище.

“Видях отвратителен образ на разтегнат и разкъсан човек, който след работа с мощна машина върху него показа признаци на живот и се размърда показвайки полу-жизнено движение”, казва Мери.

Елиас Хау пионер на шевната машина казва, че сънувал доста ярък сън, в който група канибали танцували около врящ казан, в който се канели да го сготвят и размахвали копията си нагоре-надолу. Хоу забелязал, че във върха на всяко от копията им имало малка дупка, което в крайна сметка му дало идеята за преминаване на конеца през иглата близо до върха, а не в другия край. Този сън е направил възможна тази важна иновация на базата, на която е създадена шевната машина.

Ученият Фридрих Август Кекуле открил на пръв поглед невъзможната химическа структура на бензина (C6H6), след като сънувал сън с група змии поглъщащи собствените си опашки. Сега за нас този сън може нищо да не значи, но за Фридрих явно е имало значение, за да открие тази важна формула.

През 1953г Джеймс Уотсън и Франсис Крик открили структурата на ДНК. Уотсън по-късно съобщава, че идеята му дошла, след като имал сън за поредица от спирални тръби.

Няколко дни преди смъртта си Ейбрахам Линкълн обсъждал с жена си сън, в който той визуализирал мъртво тяло увито в погребални одежди, заобиколено от стотици опечалени. След този сън, Линкълн твърди, че е казал на един от телохранителите си, че президента/самият той/ ще бъде убит!

Малко след това е извършено покушение срещу него, в което той наистина е убит!

9. Ярките, интензивни и ясни сънища помагат при ученето

REM съня започва, когато сигнали се излъчват от основата на мозъка, от една област наречена “pons”, която разпространява сигнали към таламуса, който ги насочва към кората на главния мозък. В кората на главния мозък е частта, отговорна за обучението, мисленето и организирането на информация.

С две думи REM съня активира частта от мозъка, която ние използваме за обучение.

Това може да е изключително важен фактор за нормалното развитие на мозъка по време на детството. Може да обясни и защо малките деца прекарват много повече време в REM сън от възрастните.

Освен това РЕМ съня се свързва и с повишаването на белтъка в мозъка.

Проведени са проучвания, които свързват РЕМ съня и умствените способностите за учене на човека. В тях са били разделени групи от хора, които са обучавани в едни и същи умения. По-голям процент от тях, които са изпадали за по дълго време в РЕМ сън през нощта са били в състояние да си припомнят доста по-добре научените умения на следващия ден. Тази теория се нарича Онтогенетична Хипотеза на съня REM.

Вижте още по темата за съня и:

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
 

Подарък: най-полезната безплатна книга на български
Постигай повече за 5 мин / седмица