5 начина да хакнеш проблемния си сън!

сън

Всъщност сънят е време, в което сме доста заети.

В моментите, когато спим и сънуваме, в главата ни се преплитат потоци от мисли със свързаните с тях емоционални ценности – обвързани с това, което представлява нашата идентичност. Когато спим безспорно нашият мозък е в активно състояние – това е резултат от свързването на новия опит с този, който вече се съхранява в мрежите на паметта ни.

Но преди да продължим нататък запомнете – паметта никога не е точен дубликат на оригинала…, а вместо това е един  непрекъснат акт на сътворение!

В това натоварено ежедневие доста от нас имат проблеми не само с безсънието, но и със самото качество на съня.

Доста често въпреки че сме спали повече от 6-7 часа – през целия ден се чувстваме отпаднали, сънени, непродуктивни и неудовлетворени!

Как ефективно да се справим точно с този проблем?

Практични и обосновани отговори на тоз така важен въпрос ще получим от известния интернет предприемач и автор на бестселъри Тим Ферис!

Тим ФерисТим Ферис или наричан още “Индиана Джоунс” на дигиталната епоха е млад предприемач, изследовател и автор на няколко книги, най-известна може би от които е “4 часовата работна седмица“, превърнала се в бестселър на New York Times, Wall Street Journal и BusinessWeek. Номиниран е от Fast Company в класацията за “Най-иновативните бизнес хора” за 2007г и е инвеститор в едни от най-големите интернет начинания като StumbleUpon, Digg и Twitter.

Блогът му, от който е последващия материал в тази статия е номиниран в Топ 150 на блоговете за мениджмънт и лидерство на базата на най-авторитетните измерители в интернет като Google PageRank, Алекса трафик ранг, Bing, Technorati, Feedburner. Участник е в редица експерименти за продуктивност и социални кампании! Със сигурност това няма да е последната статия в lifehack.bg, чийто автор е Тим-просто защото е много добър!

Ето какво е открил Тим Ферис за това как да направим съня си по продуктивен и качествен без много усилия!

Като нов в специализирането на неврология в университета в Принстън, Тим Ферис отделя доста време да експериментира с оптимизацията на съня и изпробването на варианти, които ще подобрят неговото качество и бързина!

През 1996г Ферис решава да прекара почти 5 дена без сън само, за да види:

  • Дали може да изкара така една седмица-е не, не може!
  • Да види какви ще са страничните ефекти.

В тази статия ще ви разкажа за няколко ефективни техники и хакове, които са открити през последните 5 години от биохимични докторанти и биолози от университета в Станфорд, както и разбира се от експериментите на Тим!

1. Консумирайте 150-250 калории от храни с нисък гликемичен индекс/бедни на въглехидрати/ преди да си легнете!

Умората, която ви наляга още от сутринта с първото “Доброутро” и главоболието не са само от недостига на сън или просто от лошия ви сън…

bademi

Ниската кръвна захар често също е важен фактор за това ваше неразположение. Точно преди да си легнете направете си малка закуска. Като например няколко стръка целина и бадемово масло, една мандарина с 5-6 бадема или обикновено кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, /но НЕ без мазнини/ и една ябълка.

Винаги съм се чудел как може да се спи 8-10 часа и след това човек да се чувства изморен или с чувството че още му се спи.

Точно това е и  част от обяснението. Уверете се че тази малка/нека бъде наистина малка/ закуска преди лягане ще бъде част от вашата хранителна програма.

Ако към гореизброените примери за закуска преди лягане добавите и 1-2 супени лъжици ленено масло /това са около 120-140 калории/ в комбинация с останалите неща, които хапвате преди да заспите,  още повече ще увеличите процеса по ремонтиране на клетките ви по време на сън. Защото докато спите става точно това-ремонтирате се.

Вярно е че лененото масло има вкус на нещо между чиста урина и аспержи и затова ви препоръчвам да си запушите носа докато го приемате.

Или най-добре приемайте лененото масло под формата на капсули!

2. Направете си ледена вана или си вземете студен душ, за да провокирате съня

Японците имат най-голяма продължителност на живота в сравнение с всички останали етноси. Дали обаче има и още по-ефективен метод?

Направете си ледена вана

Една от теориите е че редовните така наречени “ofuro” или топли бани, които си вземат редовно тия дребните хорица преди лягане, за да спят по добре, освобождава мелатонин-което се смята че удължава живота им.

Парадоксално, но според виден професор от Стандфорд, преподаващ биология и биохимия, студеното всъщност е по ефективен метод за по-лесно заспиване от топлата вана, но пък това може би няма връзка с производството на мелатонин.

Тим Ферис решава да опита двете неща в едно.

Тоест да тества ефекта от комбиниране на 10 минутна баня с лед, отброявани с кухненски таймер, един час преди лягане и вземането на много малка доза мелатонин /1,5 до 3мг/.

Целта е да види как това ще се отрази на качеството и бързината на съня! Тим взема лед от близкия магазин, изчаква го да се разтопи до към 80% и така влиза във ваната. Той препоръчва /ако някой от вас е толкова луд че да го пробва/, ако сте начинаещ да започнете само с потапяне на долната част на тялото през първите 5 минути и през следващите 5 бавно да потапяте и останалата част на тялото.

Според него тази ледена вана оказва влияние и на загубата на тегло и увеличава броя на сперматозоидите при мъжете, но не казва нищо повече за това 🙂

Резултатът: Според Тим това е толкова голямо успокоително че все едно те е ударил слон-буквално! Но не се очаква да бъде приятно първите пъти, нали?

3. Да приемате храна на определени интервали от време може да бъде толкова важно, колкото и спането по график

Вземането на храна в определени интервали помага да регулирате мелатонина, грелина, лептина и други хормони оказващи ефект върху подобряването цикъла на съня.

Така че направете си график и хапвайте по-малко на определени интервали. С това съм сигурен че не ви казвам нищо ново! Но дали го правите?

4. Вземи си 20 минутна дрямка, вместо поредното кафе!

Това е нещо наистина страхотно, което можете да направите за себе си и за своята по висока продуктивност, по-добър живот и настроение.

sleep1

Изисква се малко дисциплина обаче.

Направете си една дрямка между 13-15часа следобед. Навийте си алармата за не повече от 20 мин и не позволявайте на нищо да ви пробуди в средата на този възстановителен цикъл.

Прекъсването му често ще ви накара да се чувствате по-лошо, отколкото при липсата му.

Макар че някои изследователи твърдят че по добри резултати в продуктивността ни ще имаме независимо дали ни е прекъснал някой, важното е просто да спрем за малко и да затворим очи, да се отпуснем и да починем.

За по дълъг вариант на дрямката използвайте 90 минути или така наречения в някои вестници “ultradian” ритъм. Въпреки че Томас Едисон е презирал спането през нощта и е спал по малко от 4 часа на нощ, се знае че той почти винаги през деня е  отделя от 2 до 3 часа общо за да си направи кратки дремки, в които не рядко се е случвало да му дойде някоя от поредните блестящи идеи, които дължим на него.

Вижте още какво мисли по въпроса великия Дейл Карнеги в: Как да добавите по един час на ден към живота си в будно състояние

5. Прекратявайте активните си действия и загриженост с наближаването на следобеда…

…използвайте го за планиране на следващия ден!

Тим казва че като повечето мъже в семейството му и той страда от състоянието “insomnia” Няма проблеми да стои заспал, но понякога му е трудно да заспива.

Той споделя че понякога ляга в леглото и лежи 1-2 часа без да може да заспи.

На всички ни се е случвало това-да ни връхлита мисъл след мисъл без да можем да ги контролираме особено. В някои случаи това стоене до късно го правим и от необходимост да свършим задачи, останали ни от през деня, както и да планираме следващия.

Това носи доста грижи и притеснения точно когато трябва да сме спокойни и да заспим, за да си починем пълноценно.

В този случай Тим Ферис препоръчва два варианта с добър ефект  да се справим с нуждата да стоим до късно, за да свършим нещо.

  • В следобедната част на деня седнете и си направете списък със задачи.
  • Определете най-важните за вас приоритети за следващия ден, за да избегнете планирането до късно вечерта, дори и през нощта.
  • Не четете.

Ако четете например фантастика точно преди лягане ще насърчите мозъка да изработва най-различни картини и проекции. Чрез четенето на книга вечер преди да заспите, в голяма степен ще ангажирате въображението си и мозъкът ви ще е в състояние на по голямо внимание и генериране на поток от мисли.

Ако четете бизнес книга несъмнено ще започнете без да искате да планирате или да мислите как да приложите някакви неща, които може и да не ви позволят да заспите от големия ентусиазъм, който са ви предизвикали. Аз обичам да чета преди да легна, предполагам и вие и май ще избегна този съвет и ще прибягна до студената вана и лененото масло, въпреки че четеното понякога наистина ми пречи на съня!

От загубата на мазнини до подобряването и консолидирането на паметта, сънят е не по малко важен фактор за вашия високо ефективен, добър и щастлив живот!

Така че не го пренебрегвайте за нищо на света!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: