ТОП 10 тактики за подобряване на паметта

ускоряване на паметта

Как се казва учителката на дъщеря ми и къде пак си забравих ключовете? Познато ли ви е това? Защото на мен – да.

Резюме: Ако някога сте си търсили лесни трикове, за да подобрите паметта си, следва да ви разкажем за тях.
Този материал съдържа последните открития на експертите, които са свързани с развитието на мускулите на мозъка, отговарящи за по-добра памет.


#1. Разговаряйте с ръцете си

Вероятно ви звучи странно, но размахвайки ръцете си и посочвайки с тях, когато разговаряте за нещо важно или се опитвате да запомните понятия, помага на мозъка ви да запомня. Същото важи и ако мислено изписвате нещо с пръстите си, казва доктор Джефри Браун съавтор на книгата бестселър “Победителят на мозъка”.

Посочвайки и махайки смислено с ръцетe си, докато учите или се опитвате да запомните нещо важно, ще ви помогне по-късно да си го спомните.

Идеята е, че така мозъкът съхранява информация по два различни начина и ще си припомните по-лесно, когато ви се наложи.

Добър пример е когато децата говорят за нещо, свързано с математиката на глас, но също така работят и във въздуха с ръце. Какво имам предвид?

Ето една тактика, с която да опитате:

Когато току-що научавате името на някого, напишете го на дланта на ръката си с вашия пръст (разбира се направете това дискретно).

Актът на проследяване на буквите, които изписвате върху дланта си, може да помогне на мозъка да си спомни написаното.

Може да приложите тази тактика за всяко нещо, което мислите, че ще забравите, а не искате. Просто си пишете с пръст по ръката важните неща. Може би звучи глупаво, обаче работи.

#2. Вземете си хапчето за стрес и го намалете

Това за хапчето, разбира се е шега!
Да се научим на спокойствие и да не се тревожим толкова, може значително да облекчи нашия мозък. Д-р Елизабет Ломбардо, психолог и физиотерапевт в Уексфорд, Пенсилвания и автор на книгата: “Щастливият Вие: Оптимална рецепта за щастие”, казва:

Най-добрият съвет за подобряване на паметта е да намалите стреса.

Изследванията показват и доказват, че когато хората изпитват хроничен стрес, техният хипокампус – частта от мозъка, отговаряща за спомени, буквално се свива по размер.

Факт: Изследване от 2007 година за списание “Неврология”, изследователите от Rush University Medical School откриват, че хора, които лесно се стресират и изпитват преобладаващи негативни мисли; хора, подложени на хроничен стрес са много по-склонни да развият проблеми с паметта, отколкото по-спокойните и такива с по-положително мислене.

Лесно е да се каже, но как да намалим стреса?

  •  Помислете за делегиране на повече задачи по време на работа
  •  Изчистете календара за уикенда и оставете неща, които са ви приятни
  •  Прочистете негативните връзки във вашия живот
  •  Разкарайте хората, които ви причиняват стрес

#3. Вземайте си един добър нощен сън.

Добрият нощен сън може да подобри значително паметта ви. Той е критично важен за консолидацията на вашата памет. Вземането на един шест часов непрекъснат сън преди излагането на нова информация, може да спомогне за възвръщането на тази информация впоследствие.

Но тук има една важна бележка.

Номерът е да си легнете директно в леглото, без да се излагате преди това на нова информация или да извършвате други активности между това, което искате да си спомните и самото заспиване – т.е. без четене, без телевизия, без секс, без музика. За съжаление, това е начина.

#4. Яжте повече плодове и зеленчуци

Храненето със спанак, моркови и грах е добро за тялото, но също и за ума. Скорошно изследване на Харвардският университет установява, че хора, които ядат повече зеленчуци, имат много по-малък спад в мозъчната активност от тези, които не консумират. Можете да намерите ускорители на паметта в зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, зеле и спанак.

Също така и в ярко оцветени плодове като червени ябълки и грозде – ярките им цветове са индикация, че в тях има вещества, ускоряващи мозъчната активност /антиоксиданти/.

#5. Присъединете се към книжен клуб или четете повече книги и ги обсъждайте с приятели.

ускоряване на паметта

Не само четенето на книгата ще ускори мозъчната ви активност, но и самото обсъждане и ще направи голям скок в продуктивността на вашата памет, казва д-р Сандра Бонд Чапман.

Доказано е, че четенето на книга и обсъждането и след това, ще развие и укрепи функцията на вашия фронтален лоб /преден дял/ на мозъка. Той е последната част, която се развива и първата, която намалява, като функция с възрастта, обяснява д-р Чапман. За да засилите този дял, при четенето можете да се впуснете в по-дълбоки нива на мислене, като интерпретиране на прочетеното, неговото по-задълбочено обсъждане, както и какво да извлечете от съдържанието.

#6. Запишете се на клас по йога

Какво може да направи една йога поза за развитието и подобряването на вашата памет? Според д-р Джина Норман, йога учител в Ню Йорк може да направи много:

Ново проучване от Университета на Северна Каролина показват, че кратки медитативни упражнение помагат за познания и умения, необходими за увеличаване на критичното мислене.

Изследванията показват, че упражненията (не само йога), увеличават притока на кръв към всички области на тялото, включително и в мозъка и по-специално в области, засягащи паметта, казва още тя.

Според изследване мишките, подложени на физическа активност генерират нови мозъчни клетки в една част от хипокампуса, която бива засегната като функция с нарастването на възрастта.

Опитайте с джогинг, правете упражнения, пуснете си една хубава песен и си потанцувайте, вземете детето си и скачайте 10 минути върху леглото заедно, раздвижете кръвта си в мозъка си.

#7. Вземете си малко Розмарин

Магданозът и градинският чай са страхотни, както и мащерката, но когато става въпрос за ускоряване на мозъчната активност и в частност паметта розмаринът е цар. В проучване на изследователи от Великобритания се разглеждали аромати и как те подсилват или отнемат от психичните резултати на офис служители. Те открили, че служителите, при които има поставен аромат на Розмарин, разчитат на по-добра дългосрочна памет от тези, в чийто кабини имало други аромати.

Има и други аромати и етерични масла за подобряване на паметта, но Розмаринът е най-добрият и най-икономичният, смята д-р Шер Кор, ароматерапевт в Бостън. Това е страхотен избор за учащите се и хора, които се нуждаят от помощ с паметта и концентрацията.

#8. Бъдете фокусирани, обръщайте внимание

Според експерти, когато хората си мислят, че срещат проблеми с паметта, това е така защото са разсеяни или не записват информацията в мозъка си правилно, казва Линда Едълстайн, д-р от Северозападния университет и автор на “Изкуството на средната възраст”.

Когато хората не могат да си спомнят дадена информация, това често означава, че като са я възприемали, те не са я поставили на първо място. Трудно ще си припомним информация, която не сме отчели правилно или сме ѝ дали много по-нисък приоритет, нали?

ускоряване на паметта

Тук номерът е да бъдем по-фокусирани и да обръщаме повече внимание.

Това означава да изключите телефона си, докато обядвате с приятелите си, да изключите телевизора, когато се опитвате да прочетете нещо, да не позволявате очите ви да скитат, докато говорите с някого на парти, например – ще бъде и по-вероятно да си спомните и името му после.

#9. Научете една нова песен

Случвало ли ви се е да искате да си изтананикате някоя ваша любима песен отпреди 10 години, която сте слушали много пъти, но да не можете да се сетите за текста? Ученето на думи може да бъде забавно, но и полезно за подобряването на вашата памет.

Чрез запаметяването на песен вие работите с два вида памет – звукова и вербална /с устни/, което вероятно е нещо, което не правите много често, казва д-р Синтия Грийн американски експерт по здравеопазване.

Отправянето на постоянни интелектуални предизвикателства към мозъка, може да засили нашия интелектуален потенциал и значително да забави старческата деменция в дългосрочен план.

#10. Нарисувайте нещо или просто си драскайте

Кога за последно хванахте молив и хартия и оставихте ума си да се прояви, рисувайки сърца и дъги или каквото ви изплува в главата и във вашето въображение. Изненадващо, казва д-р Грийн, но оставяйки химикалката да се рее свободно върху листа, се оказва от ключово значение за развитието на центровете на мозъка, свързани с паметта.

Ако и вие имате някакъв трик за подобряване на паметта, който сме пропуснали, ще се радваме да го споделите с нас в полето за коментарите.


Искате ли да растете, независимо от обстоятелствата?

Това са 3 начина, с които мога да ви помогна:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: