Как да се преборим със страха в 14 лесни стъпки

страх,браян трейси

Има ли нещо, от което се страхувате? Има ли нещо, което спира растежа и задържа успеха ви? Не знам за вас, но от време на време аз имам такива проблеми!

И чрез тези страхотни мисли по въпроса за страха от авторитета в личностното развитие Брайан Трейси някак минавам през страховете си малко по-лесно.

Ще помогнат и на вас, ако имате желание да се борите естествено. Ето какво ни казва мистър Трейси за страха и то без да даваме и лев за скъпите му семинари….

Всеки ваш житейски успех е всъщност успех на вашето упорство. Вашата способност да определяте какво искате, да предприемате реализация на замислите си, да преодолявате препятствията и трудностите е главната причина за победите ви.

Другата страна на упорството е куражът.

Вероятно най-сериозното предизвикателство е преодоляването на страха и оттам развитието на безстрашието. Уинстън Чърчил е казал:

Куражът е напълно справедливо считан за най-важното достойнство, защото от него зависят всички останали достойнства.

Страхът и Самодисциплината

#1. Покоряване на страха

Страхът е бил и си остава най-големият враг на човечеството.

Когато Франклин Д. Рузвелт казва, че „единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх”, той има предвид, че самото чувство на страх е онова, което по-скоро предизвиква стрес и непреодолима тревожност у нас, а не толкова самият плашещ ни обект от действителността.

Ако съумеем да развием у себе си кураж и непоколебима самоувереност пред нас се открива свят с нови възможности. Само си помислете какви биха били вашите мечти и дела ако не се бояхте от нищо на този свят.

#2. По възможностите ви е да научите всичко, което ви е нужно

За щастие куражът може да бъде усвоен както всяко друго нещо.

Затова е нужно да работите над себе си, едновременно преодолявайки страха и насаждайки в личността си увереност, която ще ви позволи да преодолявате неминуемите падения, сервирани от съдбата.

Журналистката Ан Лендърс отбелязва:

„Ако ме помолеха да дам на хората някакъв особено важен съвет, то аз бих казала следното: Приемете проблемите като неотменна част от живота и ги посрещайте с високо вдигната глава. Гледайте ги право в очите и им заявявайте, че сте по силни от тях”.

#3. Причини за страха и лековете за него

Първият етап в преодоляването на страха е трезвият поглед върху породилите го фактори.

Както е известно, основните причини за страха се крият в детството. Например деструктивната критика на родителите може да бъде основа за страха от неуспеха и страха от неодобрението и отхвърлянето.

Именно тук се крият първопричините на нашия страх да не загубим пари, време или добро отношение на околните. Така ставаме прекалено чувствителни към мнението и критиката на околните, при това до такава степен, че понякога се боим да не направим каквото и да било, което би предизвикало тяхното неодобрение.

По този начин тези ни страхове ни правят колебливи и не ни позволяват да действаме конструктивно. Развиваме склонността да си измисляме предлози, за да не предприемаме решителни действия. И в крайна сметка се озоваваме в затворен кръг: „аз съм длъжен да направя еди-какво си, но не мога; не мога, но все пак съм длъжен да го направя”. И така зацикляме по безнадежден начин.

#4. Страхът и невежеството вървят рамо до рамо

Страхът може да се поражда от невежество. Когато разполагаме с малко информация, не можем да бъдем сигурни в резултатите от собствените си действия. Невежеството ни кара да се плашим от промените, от неизвестността и да избягваме новото и различното.

Истина е и обратното.

Разполагането с информация и опит в една или друга област ни изпълва с увереност и смелост. Има сфери, в които няма от какво да се страхувате, защото в тях сте достигнали определено ниво на майсторство. Благодарение на знанието и опита вие сте сто процента сигурни в способността си да се справите с всяка ситуация и всеки проблем. Така че бъдете информирани – това означава увереност и липса на страх!

#5. Умората също ни прави страхливи

страх,браян трейси

Когато сме уморени или се чувстваме зле, ние сме значително повече предразположени към съмнения и тревоги, отколкото когато сме изпълнени с бодрост и енергичност.

Вие можете коренно да промените отношението към себе си като просто добре се наспите или пък при нужда си вземете отпуск, който ще ви позволи да възстановите силите си.

Отдихът и разтоварването допринасят за решителността и увереността не по-малко от другите фактори.

#6. Страхът е присъщ на всекиго

Това е един важен момент. Всички нормални хора се опасяват от нещо. Вълненията на човек около неговото физическо, емоционално и финансово състояние са естествени. Смелият човек не е онзи, който не се страхува.

Марк Твен неслучайно пише: „Смелостта не е отсъствие на страх, а е съпротивление на страха, покоряване на страха”.

Работата не е в това дали се боите или не, защото всички се боим. Важното е как посрещате страха. Смелият човек продължава да върви напред с цената на всичко.

Ето още нещо, което съм научил: Когато оказвате съпротива на страха и се движите насрещно срещу онова, от което се страхувате, вашите страхове постепенно изчезват, а увереността и самоуважението ви нарастват.

Обаче ако се опитате да се скриете от страховете си, да избягате и като щраус да заровите главата си в пясъка, те ще започнат да контролират живота ви. И колкото са по-силни, толкова по-слаби са вашите увереност, самоуважение и самооценка.

Затова актьорът Глен Форд е казал:

Ако не правите онова, от което се боите, страхът ще подчини и управлява целия ви живот.

#7. Анализирайте страховете си

След като идентифицираме факторите, предизвикващи страх у нас, следващата стъпка е да седнем и спокойно и обективно да анализираме своите опасения.

На горната част на лист хартия запишете въпроса „От какво се боя?”. Започнете да съставяте списък на всички свои страхове, записвайки подред всичко онова, което предизвиква у вас тревога и безпокойство.

Някои хора, доминирани от страха от провал, изразходват огромно количество енергия, оправдавайки се или скривайки своите грешки. Те не могат да се примирят с мисълта за възможна неудача. Други пък са толкова чувствителни към мнението на околните, че сякаш са изобщо неспособни за каквито и да били самостоятелни постъпки и решения. Ако се убедят, че някой не одобрява избора им, не предприемат никакви действия.

#8. Степенувайте страховете си

Съставете списък на страховете, които могат да окажат негативно въздействие върху вашето мислене и поведение и ги подредете по степен на важност.

Страхът от какво оказва най-силно влияние на вашия начин на мислене и препречва пътя ви към целта? А кой е следващият ви страх по значение? След като установите доминиращия ви страх отговорете си на три въпроса:

  • По какъв начин този страх ми пречи?
  • Как той би могъл да ми помогне в бъдеще или вече ми е помагал в миналото?
  • Какво ще спечеля ако се избавя от него?

#9. Практиката води до укрепване на навиците

Ако правите неизменно даден вид постъпки, те ще навлязат в динамичния ви стереотип. Ако повтаряте едно и също действие отново и отново, то в крайна сметка ще ви стане навик. Ще развиете смелост, ако се държите смело, когато обстоятелствата го изискват.

Нужно е да се направи първата стъпка. Тази стъпка е най-сложната. Без наличието на смелост никога не ще се решите да опитате нещо ново или различно от това, което сте правили по-рано, не ще ви се удаде да се измъкнете от рутината на посредствеността.

Професор Робърт Ронстад от Бабсън Колидж, преподаващ основи на предприемачеството,  проследил по-нататъшната съдба на свои студенти и установил, че 10% от тях основали собствени фирми и то с успех! Успял да разпознае едно общо качество за всички – тяхното страстно желание да имат собствен бизнес, а не само да говорят за това без конкретни стъпки, което било характерно за останалите.

? Ако имате бизнес идея, но не сте сигурни дали наистина работи, опитайте да създадете работещ бизнес план с помощта на практическото ръководство.

#10. Да имаш смелостта да започнеш

Робърт Ронстад въвежда „принципа на коридора”:

Успяващите хора се придвижват право към своята цел като по дълъг коридор, а пред тях се разтварят нови и нови врати, които биха останали незабелязани от тях, ако те си стояха на едно място.

Оказва се, че повечето от завършилите колеж вместо да се възползват от знанията, получени в него, чакат нещата да се подредят от само себе си, без никакви начални стъпки от тяхна страна. Те не желаят да се впуснат по непознатия коридор, без да имат гаранцията, че това ще се увенчае с успех. При подобен подход това просто не се случва!

#11. Бъдещето принадлежи на онези, които рискуват

страх,браян трейси

Бъдещето принадлежи на тези, които не се боят да рискуват, а не на онези, които крият главите си в пясъка. Има толкова много положителни примери за това!

Животът в известен смисъл е перверзен: Колкото повече търсите в него сигурност и стабилност, толкова по-малко ги намирате. И обратното – колкото повече сте склонни да опитвате нови и нови възможности, толкова повече нараства вероятността да намерите жадуваната надеждност.

Когато се усетите в плен на страх или тревога и се нуждаете от мобилизиране на целия си кураж, за да устоите пред трудностите и да преодолеете препятствията, превключете вниманието си към целите си.

Започнете мислено да рисувате образа на човека, който искате да бъдете!

В чувството на страх няма нищо съдбовно, стига да сте в състояние да му противопоставите вярата си в собствените сили. Овладяването на страха и стимулирането на куража са основните предпоставки за щастлив и успешен живот.

Ако ревностно преследвате желанието си да развиете кураж и решителност накрая ще дойде времето, когато страхът вече няма да играе предопределяща роля в живота ви.

Тогава ще можете да си поставяте сериозни цели с увереността, че ще ги постигате, както и ще сте способни да посрещате самоуверено всяка ситуация. А ключът към това е куражът.

#12. Учете се от майсторите

Ако ви се представи случай да общувате с преуспял човек, който е готов да ви разкрие тайните на успеха си, смятате ли, че това би ви помогнало? А ако ви се открие възможност да общувате с повече такива хора?

Ако пък нямате възможност да се срещате лице в лице с такива личности има стотици книги написани от доказали се и успели хора, за начина, по който извървяват техния път. Можете да се срещнете с тях на страниците на техните произведения, стига да искате.

#13. Действието е всичко

Вероятно ще кажете, че подобни общувания или четене на книги от успели хора ще ви бъдат от несравнима полза. Обаче истината е, че нито един съвет, колкото и ценен да е той, не ще ви донесе измерима полза дотогава, докато не започнете да го прилагате на практика. Същото се отнася и за тази статия. Какво като сте я прочели, а след това не направите нищо съществено?

Ако за големите дела бяха достатъчни само знанията, тогава успехът ви би бил сигурен на 200%. Книжарниците са пълни с книги, които дават съвети и идеи в тази насока. Но всеки такъв съвет добива стойност, само когато започнете да действате целенасочено.

Най-важният въпрос тук е: „Ще направя ли това, което съм решил да направя?” .

#14. Разковничето е в самодисциплината

Най-важната предпоставка на успеха е самодисциплината, тоест вътрешната способност, основана на силата на вашия дух и характер, да правите необходимото, когато това се налага, независимо дали ви се харесва или не.

Силата на характера, това е умението човек да доведе замисъла си докрай, дори когато първоначалният му ентусиазъм е поугаснал. Става дума за това дали сте в състояние да се мобилизирате и да платите нужната цена, докато не се доберете до крайната цел.

Самодисциплината ви е необходима за поставянето на целите и за разработката на плановете за постигането им. Тя ще ви е нужна и за регулярната преработка на плановете и тяхната актуализация в случай на поява на нова информация.

Самодисциплината ще ви помага и рационално да използвате времето, като се концентрирате върху най-важната за момента задача. Без самодисциплина не ще ви се удаде да се усъвършенствате постоянно, придобивайки нови знания и повишавайки нивото на своя професионализъм.

Самодисциплината е необходима на човек и за икономията на парите и разпределението на финансите така, че с времето той да достигне финансова независимост.

Без нея не може да се съсредоточи върху целите и мечтите си, не може да се бори със страховете и съмненията си, не може позитивно и конструктивно да реагира спрямо появяващите се затруднения по пътя.

Самодисциплината в действие:

Навярно най-ярката проява на самодисциплина е наличието на непримиримо упорство без капка колебание при трудна ситуация. Именно това е самодисциплината в действие и истинският критерий за човешкия характер.

Всеки път, когато проявявате твърдост при разочароващи обстоятелства, вие доизграждате своята устойчивост, издигате самоуважението си на нова степен и се изпълвате с по-голяма решителност – онова желязно качество, което ще ви помага да преодолявате препятствията, стоящи по житейския път на всекиго от нас.

И след всичките тези приказки за страха искам да ви споделя една мисъл на тази тема от  Петър Дънов, която може би казва почти толкова, колкото и цялата статия:

Това, което разваля живота на хората са безполезните тревоги. Не обаче и чистата мисъл. Чистата мисъл укрепва мозъка, укрепва цялата нервна система. Затова аз бих ви препоръчал: мислете интензивно, но НЕ се тревожете, НЕ се страхувайте. Не говоря за мисъл свързана със страх, такава мисъл съдържа отрова в себе си. Страхът всякога ражда по-голямо зло – помнете това!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: