Мохамед Али: размисли за успеха от един велик човек и голям боксьор!

Мохамед Али

Роден под името Касиъс Клей, Мохамед Али е един от най-великите боксьори тежка категория на всички времена. Още като аматьор печели златен медал на летните олимпийски игри през 1960г в Рим. След това получава лиценз за професионален боксьор и става първия, който печели последователно три пъти титлата в тежка категория.

Мохамед Али отказва да бъде приет в армията на САЩ на базата на религиозни убеждения и заради убежденията си против войната във Виетнам. Заради това е арестуван и признат за виновен.

Поради тази причина е лишен от боксьорската си титла, професионалния си лиценз и бива отстранен от бокса. Въпреки това Али никога не влиза в затвора, тъй като върховния съд на САЩ отменя присъдата му. Али по прякор “The Greatest”/най-великия/ е участвал в няколко исторически битки, включително 3 с Джо Фрейзър и една с Джордж Форман.

В кариерата си той натрупва 56 победи и само 5 загуби. Успехът на Мохамед Али, неговият неподправен боен стил -“летящ като пеперуда и жилещ като пчела“, тежките му обидни думи към опонентите му, го превръщат в Икона! През 1999г Али е коронован за “Спортист на века” от Sports Illustrated и “Спортна личност на века” от BBC.

Добър пример за човек постигнал успех нали?

Ето и 7-те урока, които трябва да научим от Мохамед Али:

1. Страдай и се мъчи СЕГА, за да ти е лесно на ринга!

Страдай СЕГА!- Али срещу Фрейзър

Мразех всяка минута на обучение и тренировки, но си казвах:

Не се отказвай. Страдай сега и живей останалата част от живота си като шампион.

Страдай сега, плати цената в момента – въпреки, че е висока, заслужава си.

В крайна сметка цената на успеха ще бъде много по малка от цената на неуспеха, а вие ще сте направили една добра сделка!

В дългосрочен план това ще ви струва по-малко, отколкото да се провалите. Така че платете цената сега, помъчете се сега и живейте до края на живота си като шампион!

2.Желание, Мечта, Визуализация

Желание, Мечта, Визуализация

“Шампионите не се създават в залата. Шампионите са направени от нещо, което е дълбоко вътре в тях – едно желание, една мечта, една визия.”

Имате ли желание да постигнете успех?

Не бързайте! Имате ли наистина силно желание да постигнете успех? Има ли нещо, което ви кара да се будите късно през нощта и да ставате рано сутринта?

Шампионите са движени от желанието за успех.

Те имат вътрешна картина на това как изглежда той и са решени на всичко да реализират тази картина, тази визия! Шампионите никога не спират, докато целта им не е постигната, те не могат да спрат – това е тяхната мисия!

3. Утвърди себе си, Бъди най-великия!

“Носи се като пеперуда, жили като пчела. Никой не може да те победи!”

Али казва: “Повтаряйки някакво твърдение много пъти, постепенно то се превръща в убеждение. И след като тази вяра стане дълбоко убеждение, нещата започват да се случват”  Така че не чакайте някой да утвърди тази вяра във вас, затвърдете я сами! Али прави това през цялото време.

Той заявява: “Ако някога си си мечтаел да ме биеш, по добре се събуди и ми се извини. Аз съм най-великият на всички времена.”

Той казва още: “Трудно е да бъдат смирени противниците ти, когато си толкова голям колкото съм Аз” Опитайте си да си казвате тези неща по няколко пъти на ден и да видим…

Знам, че смирението е важно, но продължи право напред, кажи си някое от последните твърдения на Али няколко пъти и да видим как се чувстваш след това! Кажи си отново:

“Трудно е да си смирен, когато си толкова голям, колкото съм Аз” Кажи го отново!

4. Промяна

“Човек, който на петдесет вижда света, по същия начин, както когато е бил на 20 е пропилял 30 години от живота си.”

Имате ли нужда от промяна? Думата “Промяна” често има лоша репутация.

Ако видите някой, когото не сте виждал от около година и той ви каже “Променил си се”, вие вероятно ще му кажете Благодаря, нали? Животът е промяна, животът е растеж, поемане на рискове за постигане на все повече и повече. Али казва: “Този, който не е достатъчно смел да поема рискове, няма да постигне нищо в живота.”

5. Използвай крилете си – твоето въображение

“Човек, който няма въображение е човек, който няма криле.”

Една птица, която още в началото не използва крилете си, няма скоро да полети! Ние, хората имаме крила, и това е нашето въображение.

Ние постоянно имаме възможност да напуснем светския живот и да скочим в един свят пълен с възможности, един свят без граници.

Ако вярваме в това, което виждаме в нашия въображаем свят, ако се сдобием с визия от този свят, всичко това ще се роди и в нашия истински живот.

6. Целите са всичко

“Това, което ме държи жив и ме кара да продължавам, това са моите цели!”

А при теб как стоят нещата? Какви са твоите цели, кое те кара да продължиш напред? Ако имате цели, ще ги знаете и ще бъдете в състояние ако ви събудят рано сутринта да ги цитирате без да се замислите. Визуализирате ги ежедневно, малко преди да сложите главата си на възглавницата вечер и още един път рано сутрин.

Целите са всичко, от което имате нужда – разбира се и от план, който да ви води към тях! Никога не подценявайте необходимостта от поставянето на цели. Това ще ви поддържа успешни и мотивирани и ще ви кара да вървите напред!

7. Подготви се да успееш

[sws_divider_line]

Подготви се да успееш

“Борбата се губи или печели далеч от свидетели – зад сцената. Борбата се губи или печели в залата или навън, на пътя, дълго преди да танцуваш или паднеш под светлината на прожекторите”

Вие не успявате, когато мечтата ви е осъществена. Вие успявате или се проваляте точно тук и сега! Ежедневните ви навици определят до колко далеч можете да стигнете.

Не става въпрос за “светлините на прожектора”, става въпрос за това как сте се подготвили за тези “светлини”. Подготвени ли сте?

Устремени ли сте достатъчно? Готови ли сте за светлините…?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак