Този път наистина си обещавам – ще се променя! Но така ми се искаше да зная как…

В този материал ще ти разкажа за точните психологически принципи, които ще ти покажат посоката, в която да тръгнеш, за да намериш своето как! Те работят, затова прочети само ако си готов наистина да осъществиш така желаната промяна - у себе си и у другите!

Може да има милиони начини, но принципите са няколко. Този, който разбира принципите, сам си избира начините, а този, който изпробва различни начини, без да разбира принципите, със сигурност ще има проблеми. - Ралф Уолдо Емерсон

Така стоят нещата и с промяната! Но преди да разгледаме принципите, стоящи зад нейното осъществяване, нека ти разкажа една истинска история......

Джон Стегнър работил за компания – голям производител, но нещо го глождело отвътре, не му давало мира, защото виждал, че сума пари се хабят на вятъра.

„Смятах, че можем да намалим разходите за покупки не просто с 2 %, а с нещо от порядъка на един милиард долара в следващите пет години.“, казва той.

Стегнър знаел, че спестяванията можели да станат факт ако се осъществи промяна в начина на закупуване. Въпросът бил как да убеди висшестоящите в това, като по-голямата част от членовете на управителния съвет наистина не вярвали в тази възможност.

Ето какво направил:

Трябвал му крещящ пример за лошите покупателни навици на фирмата. Затова ангажирал един от стажантите със задачата да направи малко „разследване“ само за една стока – какви работни ръкавици носят работниците в повечето фабрики на компанията, на какви цени са закупени и от кои доставчици.

Информацията в доклада на стажанта била стряскаща: Фабриките купували 424 различни вида ръкавици! Нещо повече, подбирали най-различни доставчици и си договаряли сами цените. Така едни и същи ръкавици стрували $ 5 в едната фабрика и $ 17 в друга!

После Стегнър накарал стажанта да се сдобие с по един чифт от всичките тези 424 вида ръкавици, поставил им етикет с цена и ги наредил красиво върху голямата маса в заседателната зала. Погрижил се и да покани шефовете на отдели да видят тази представителна и интригуваща изложба.

И сега идва ред на грандиозната развръзка...?

⭐⭐⭐⭐⭐

За да продължите е необходимо да имате абонамент за MasterHack

Научете повече

Вече си в клубаЛогни се

Само за членове на клуба!