Да Хакнеш себе си: Нещо, което ще разбуди духа ти!

Запази за по-късно
 

Можеш да бъдеш щастлив. Можеш да живееш живота, който искаш да живееш! Можеш да се превърнеш в човека, когото искаш да бъдеш!


Това е изключителното нещо, което открива за себе си американският писател на хорър книги Michael Montoure . Нека да видим мислите в тази посока, които той споделя…..

Спри да си приписваш вина!

Това е първата крачка. Спри да се виниш и остави миналото зад гърба си. Знаеш кой е виновен за това, че животът ти не е перфектен.

Твоят шеф, учителите ти, предишните ти любовници. Тези, които са те наранили, тези, които са те обидили, тези, които са те оставяли да „кървиш“.

Ти знаеш кой е виновен за провала ти, ти си си го казвал на себе си през целия си живот.

Знаейки кой е причината за твоя неуспех, за твоето нещастие, знаейки кой прави живота ти гаден е отличен начин да се освободиш от всички отговорности и да не вземеш живота си в ръце.

Забрави за това!

Остави го. Миналото не е истинско! Ако не говорим за нещо, което е истинско в  живота ти точно сега, то тогава няма никакъв смисъл. Нищо не може да се направи за него.

А ако нищо не може да се направи за това нереално минало, тогава просто не изхабявай енергията си и не прекарвай времето си, мислейки за това. Имаш други неща за вършене.

Може би съветът звучи жестоко или пък твърде просто – да оставиш миналото си зад теб.

Само помисли: Животът не иска и не може да продължава да се задържа над това и да чака  да си оближеш раните. Състезанието на живота си върви и не чака никого. Така че ставай и продължавай да се движиш. Напред.

Ти не можеш да направиш нищо за „вчера“, но можеш да направиш нещо за „утре“, за „вдругиден“… Фокусирай енергията си върху това!

„Нямам време.“, „Не мога да танцувам.“, „Не мога да говоря с нови хора.“, „Не съм атрактивен.“  Това го чуваш през цялото време, нали?

Постоянно ще се натъкваш на хора около теб, които саботират сами себе си, рисувайки линии, граници, ограничаващи кутии около тях самите.

Ами тогава: направи си време, танцувай, бъди атрактивен, просто говори с нови хора.

Да, отново може би ще си кажеш, че нещата се опростяват и всичко звучи твърде лесно, но не е ли също толкова опростено и лесно от твоя страна да казваш, че не можеш да го направиш, че нямаш време и…. Това са две прости неща с различна гледна точка и сила!

Ние се вглеждаме в себе си, в историята си, в нашето поведение и рисуваме прави линии между точките. Приемаме това просто защото правим нещата по един сигурен начин в миналото и винаги ще го правим така по същия начин и в бъдещето.

Ако сме се провалили преди ние винаги ще се проваляме.

Майната му на това! Изненадай себе си! Не, не – учуди себе си!

Не е нужно да продължаваш да правиш нещата, които мразиш. Излез някъде, кажи на себе си няколко окуражителни думи, намери някой, когото смяташ за наистина атрактивен.

Могат ли щетите, които ще направи един евентуален отказ и отхвърляне да са по-лоши за теб от щетите, които ще нанесе една пропусната възможност, един пропилян шанс?

Намери твоя демон!

Знаеш ли за какво става дума? Това е малкият глас в задната част на главата ти, който постоянно ти нашепва „Ти не можеш!“.

Познаваш този демон! Може да мислиш, че мразиш своя демон, но НЕ, ти го обичаш, ти го притежаваш, правиш всичко, което ти каже.

Всеки път има нещо, което искаш да консултираш първо със своя демон, за да видиш дали той ще ти каже „Не можеш да го направиш!“.

Това, което може би не осъзнаваш, е, че демонът не знае нищо, той е просто един идиот!

Той не е нищо друго освен папагал, повтарящ ти всички негативни неща, които си чувал и всички неща, които те нараняват, всичко, което те кара да се гърчиш докато го слушаш.

Той не знае за какво говори, той не се интересува!

Дай клетва пред себе си!

Можеш да приемеш тези думи буквално или не, направи го както е подходящо за теб и както ти харесва, както ще те накара да се почувстваш добре.

Ето нещо полезно да направиш, когато чуеш отново този глас в главата си:

Представи си демона, визуализирай го като нещо физическо, което можеш да хванеш, усети пръстите му как отслабват и губят силата си, с която са хванали гръбнака ти, смачкай го на прах докато стане едно нищо, стъпчи го, мачкай го под краката си на пътя, на който ти предстои да танцуваш с радост!

Ти можеш. Да, мислиш си, че не можеш, но това ти го казва той, демонът ти. Ти можеш!

Ти не съществуваш! Ти просто мислиш, че го правиш!

Ние не сме нищо, ние сме просто историите, които казваме на себе си. Знаем в сърцата си какви хора сме, на какво сме способни, защото сме казали на себе си какви сме.

Ако не ти харесва историята на живота, който получаваш, просто разкажи по-добра история на себе си!

Помисли за човека, когото искаш да бъдеш и просто прави така както би правил този човек, действай както би действал този човек.

Въображението няма граници, просто превърни представата си в действие.

Удивително е, когато започнеш да действаш като човека, когото искаш да бъдеш как и хората ще започнат да те третират като точно този човек от твоята представа.

Ти и сега правиш това, но дали ти харесва историята, която си разказваш за този човек сега? Отговори си на въпроса честно и без заобикалки.

И накрая ще започнеш да си вярваш, че си точно този човек и това ще бъде истина, ще бъде вярно. Добре дошъл в новото себе си! 

Ти си продукт на твоята среда!

Повечето хора осъзнават това – обикновено! Но забравят един важен факт – хората са господари на промяната в тяхната среда. Какво означава това?

Ако твоята среда влияе върху теб и ти можеш да влияеш на средата, тогава очевидно ти можеш да влияеш и върху себе си!

Твоята околна среда включва хора.

Определи кой в твоя живот не ти влияе добре, кой е този, чието присъствие ти докарва сълзи, лошо настроение, кой е този, чиято близост е отрова за теб и с чиято „помощ“ преживяваш повече неприятни моменти, отколкото добри.

Премахни го от живота си, направо го изритай! Няма значение ако това е най-добрият ти приятел, шефът ти, майка ти, любовницата ти.

Ако тези хора те карат да се чувстваш зле, виновен, повече отколкото да те правят щастлив, ако не правят нищо, за да променят това, ако постоянно говорят зле на теб и за теб самия, тогава взаимоотношенията ти с тях трябва радикално да се променят. Или да приключат. Просто си създай нови навици, в които те не влизат изобщо!

Твоята околна среда включва твоите цели.

Твоите цели трябва да бъдат добри за теб, а не да са източник на болка и страдание.

Целта ти трябва да е постижима. Задай я и се срещни с нея, изпълни я. Не казвай на себе си, че не можеш, защото това е стара история. Използваше я да си казваш на себе си каква бедна, жалка, тъжна жертва си и как никога няма да промениш нищо в живота си.

Ти можеш да постигнеш целите си и това е новата история!

Опитай се да изчистиш къщата си. Чистата къща ще ти помогне да се чувстваш по-добре.

Само не казвай: „Днес ще изчистя цялата къщата от горе до долу.“, когато нямаш времето и енергията за това – не настройвай себе си за провал, не подхранвай демона! Просто кажи: „Днес ще измия чиниите в мивката и ще изчистя кухнята.“ и го направи!

Не казвай: „Днес ще напиша роман.“, а просто „Днес ще напиша 5 страници.“ и го направи!

Вземи мечтите си и ги раздели на малки парченца и съвсем скоро ще ги държиш много здраво в ръцете си преди да си разбрал.

Ще откриеш колко добре се чувстваш, когато започнеш да постигаш тези малки цели.

Ще се чувстваш уверен и способен и това ще ти хареса, ще ти създаде глад за още повече успехи и нови цели, ще те мотивира!

Твоята околна среда включва и теб самия – твоето физическо присъствие! Прави това, което знаеш, че трябва да правиш – чувствай се добре.

Яж правилно, спи, упражнявай се. Това не значи, че не можеш да излизаш от време на време до късно през нощта, да спреш да ядеш шоколад, да престанеш да ходиш на кино.

Това просто значи да правиш нещата, които ще те накарат да изглеждаш и да се чувстваш добре, както добре правиш и нещата, които са по-лоши за теб, също толкова често!

Това не е „всичко или нищо“ стратегията! Не е необходимо да посвещаваш живота си само на ядене на здравословни ядки. Толкова е скучно!

Просто когато имаш възможност яж повече плодове, вегетарианска храна, прави повече разходки и така лека-полека ще се почувстваш по-добре. Стане ли това, сам ще искаш да си сипеш допълнително от нещата, които те карат да се чувстваш добре. Ще видиш…

Твоята околна среда включва и външния ти вид.

Ако не си щастлив със себе си, ако не ти харесва човека в огледалото, можеш да застанеш пред него, да си признаеш, че имаш нужда от промяна и да го промениш така, че да започнеш да го харесваш. Без допълнителни уговорки.

Опитай с нови очила, бижута, дрехи, смени прическата. Не е нужно да харчиш много пари, има толкова възможности на пазара това да стане с малко пари, само ги потърси.

Когато решиш какъв човек искаш да бъдеш, след това реши как искаш да изглежда той!

Облечи тази променена част от теб подобаващо! Това не е просто суета или нещо маловажно, а една нова трансформация на теб самия.

Дори и най-примитивните племена са разбирали важността на маските за ритуали, костюмите, гримовете и всичко необходимо за промяна, за превръщането в някой друг!

Ти не си просто обект, а си система. Подобно на всяка система, ако промениш входа – това, случващото се вътре – ще промениш и това, което ще излезе на изхода!

И все пак си дай сметка и за нещо много важно: Самоанализът може да бъде парализиращ. Не забравяй да дишаш, просто дишай!

Има един парадокс в центъра на всичко това, който се синтезира във въпроса „Мога ли да издържа да бъда човека, когото искам да бъда?“. Той е за смелите.

И накрая:

Спри да си губиш времето да се опитваш да бъдеш щастлив! Просто бъди щастлив!

 • 130
 •  
 •  
 • Не губи времето си или то ще те погуби!

 • Izabela каза:

  Прекрасна статия! С годините стигнах точно до тези изводи и ги приложих, но изисква опит и мъдрост, за да може човек да осъзнае нещата, които му пречат да бъде човекът, който иска да бъде и да го приложи на практика.

 • Маргото каза:

  Статията е много готина, но има една подробност, която разваля или помага „да се затвори“ болката. Това е не да фантазираш и да правиш ритуали срещу демона, а да се върнеш към себе си, отвъд ролята, която си избрал или са ти наложили. Болката е индикатор за проблем. Противоречие между онова, което очакваш и това, което получаваш, или между онова, което средата очаква от теб и това, което й даваш. Може да е вътрешен конфликт от неправилни представи и понятия, може да е лош шанс, но болката те изважда от съня на благополучието и те кара да откриеш нов начин, ново пътуване към себе си. Маската, която ролята ни поставя, ограничава израстването ни и понякога влиза в противоречие с маските на останалите актьори в пиесата, тогава трябва да загърбиш болката и оттам нататък е онова, което статията разкрива.

 • Мария Делева каза:

  Благодаря ти за статията. В момента съм в странно настроение и това ми дойде добре.

 • Сияна Рашкова каза:

  Изключително вдъхновяваща статия за тези, които виждат Демона в себе си….адмирации…Стига само, човек да повярва в себе си…просто и елементарно приложимо,като детска игра😊
  Благодаря Ви😊

 • Даск каза:

  Уникална статия.Победим ли веднъж демона в нас , ще може да побеждаваме и демоните около нас!

 • Мариян Цветанов каза:

  Страхотна статия! Браво!

 • туко що прочетох няколко статии и смятам, че си много мъдър 🙂

 • admin каза:

  Още с първата глътка въздух ние поемаме правото си на щастие и личен избор.Защо малцина са щастливи?Ами защото им е по лесно да бъдат нещастни.Да ги съжаляват ,да постигат успехи в работата,живота ,любовта на базата на съжалението .Щастието е борба ежедневна ,усещане,способност да виждаш и ва най-дребното нещо красота.Щастието е и отговорност.Колко от нас могат да носят отговорност?По лесно е да бъдем вено жертва на нещо и някой.Нали така по-лено заспиваме вечер.Да нещата на пръв поглед никак не са сложни ,но за този ,който може и иска да мисли ,да вижда,да усеща,да бъде щастлив.Сами ковем съдбата си ,защото сме получили правото на свободна воля.Щом искаме свобода трябва да бъдем достойни за нея

 • Щастието е толкова желано от хората, но защо малцина са истински щастливи? Може би, защото както си написал, прехвърляме отговорността върху някой друг. Липсата на отговорност означава липса на вътрешна сила. А без тази сила се превръщаме в жертва на своята среда ( виновни за нещастието ни стават управляващите, системата, условията).

  Нещата не са толкова сложни на пръв поглед.

  Сами ковем съдбата си и тя е в нашите ръце!

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >