ВЛЕЗ В КЛУБА

Лидерството – мъдростта и визията в него!

  • 92
  •  
  •  

Запази за после

От всички красиви истини, отнасящи се до душата, които са преоткрити и върнати към живот в наше време, няма no-радваща и изпълнена с божествено обещание и увереност от тази, че ти си господар на мислите си и създател на характера си, че ти твориш и оформяш условията, средата и съдбата. Джеймс Алън

Когато чуят думата „лидерство“, повечето хора я свързват единствено с бизнеса.

Представят си лидери на компании, които вдъхновяват последователите си да са по-продуктивни и да прегърнат грандиозните им визии за бъдещето. Но тибетските мъдреците ни научиха, че лидерството всъщност е много по-широко понятие:

Лидерството е философия за живота.

Директорите и мениджърите на компании могат да бъдат забележителни лидери, но същото се отнася за добрите учители, големите учени и състрадателните майки.

Треньорите са лидери на спортни отбори, а политиците – на своите общности.

А всичко това започва отвътре със самодисциплината да бъдеш свой собствен лидер и да познаеш себе си, да разбираш, че най-важното в живота ти се крие в лидерството.

Както казва Робърт Луис Стивънсън:

“Единствената цел в живота е да бъдем каквото сме и да станем каквито сме способни да станем.”

Мъдрите хора се стремят не само към лидерство в бизнеса, но и в живота си

Ето защо, може да разгледаме например живота на Ганди, човек, който според мен е един от най-великите и най- многостранни лидери в историята на света.

Той е притежавал мъдростта да поведе народа си към своята визия за бъдещето, но също така е имал смелостта да бъде свой собствен лидер и да живее с пълна сила. Той е пример за просветлено и ефективно лидерство.

Един ден Ганди слизал от влака, изпуснал сандала си и той паднал на релсите. В същия момент влакът потеглил, Ганди не успял да вземе сандала и направил нещо, което изненадало спътниците му.  Свалил и другия сандал и го хвърлил при първия. Спътниците му веднага поискали обяснение. Той тръгнал бос по перона, усмихнал се и отвърнал:

„Сега беднякът, който намери единия сандал, ще си има и втори, и ще може да ги носи.”

Ганди притежавал и голямо смирение, едно от най- важните качества па лидера.

Представете си че си поръчвате чаша чай, сервитьорът идва и  започва да ви налива от скъпия порцеланов чайник, чашата се пълни, а той не спира, продължава да налива.

Скоро всичко се разлива по масата и започва да се стича навсякъде.

Чашата е препълнена. Това е основен урок по лидерство, защото повечето лидери много приличат на тази чаша.

Също като чашата, те са пълни догоре.

Съзнанието им е толкова препълнено със собствените им мнения, представи и предразсъдъци, че в него НЕ може да влезе нищо ново.

А в нашия бързо променящ се свят, където лидерите трябва постоянно да учат нови неща и да се въоръжават с нови умения, това е смъртоносен недостатък.

Какво е решението?

Съвсем просто. Те трябва да изпразнят чашата си.

Трябва постоянно да са отворени за ново познание.

Трябва винаги да се саморазглеждат като хора, на които предстои да учат цял живот, независимо колко съкращения и титли стоят пред и след името на луксозната им визитна картичка. Трябва да възприемат нещо, което мъдреците от Изтока наричат „съзнанието на начинаещия” – най-важната нагласа за всеки лидер, стремящ се към успеха.

Трябва да бъдат скромни.

Ето защо тибетските монаси казват, че смирението е фундаментална дисциплина в лидерството. И точно затова можеда се възхищаваме от хора като Ганди.

Вътрешното лидерство предхожда външното и преди да постигнеш разбиране за това как да бъдеш лидер на другите, трябва да се научиш да бъдеш лидер на себе си.

Лидерът трябва да бъде Визионер!

„Предпочитам по-скоро да съм сляпа, отколкото да имам зрение без визия.” Хелън Келър

Преди много години в Америка се е носела история за пленен американски войник във Виетнам, който успял да оцелее дълги дни затворен в единична килия, като разигравал наум въображаеми партии шах. По този начин не само времето му минавало по-бързо, но и способностите му на шахматист драматично се подобрили.  

Когато го пуснали на свобода и получил възможност да играе с истински противник, на истинска шахматна дъска, той вече бил блестящ шахматист.

Един от уроците по лидерство, които може да научи всеки човек, е, че непосредствено преди голяма победа често преживяваш някакъв вид трудност. Важното е да запазиш фокус и да не губиш вяра.

Запомнете едно – големите организации започват от големите лидери.

А всеки голям лидер има смели мечти. Ефективните лидери са визионери – те изграждат ясна картина за бъдещето на компанията си и после я свързват с настоящата дейност на хората, които ръководят. По този начин всички действия имат цел – да приближат организацията към резултата, който лидерите си представят.

Точно това казва Удроу Уилсън:

„Не сте тук само за да си изкарвате прехраната. Тук сте, за да дадете възможност на света да живее по-богато, с повече визия, с по-висок дух на надежда и постижение. Тук сте, за да направите света по- богат и ако забравите тази задача, правите себе си победени.”

След като веднъж се посветиш на визията си, успехът започва да те преследва. В крайна сметка, невъзможно е ти да преследваш успеха – успехът винаги следва. Той се явява като страничен продукт на ефективните усилия, насочени към някаква достойна цел.

Хенри Кисинджър казва: „Задачата на лидера е да преведе хората си от там, където се намират, до там, където никога не са били.”

Най- добрият начин да успееш в бъдещето е като го създадеш.

Може би сте мениджър в някоя компания или управлявате своя собствена? Струва ви се, че винаги трябва да правите прекалено много неща и времето все не ви стига.

Всички очакват да намерите отговор на всичките им въпроси. Непрекъснато сте под стрес и изливате гнева си върху хората, което само влошава нещата.

А що се отнася до баланса между професионалния и личния ви живот, той си остава само мечта. Казвате си: „Догодина вече ще вляза във форма и ще отделям повече време за семейството си.” Но темпото никога не спада. Звучи ви познато нали?

За да се освободите от това убийствено ежедневие и да се прибирате вечер, сипвайки си поредното питие, което да ви успокои, първо си отговорете:

Какво всъщност означава думата лидерство?

Лидерството е преди всичко фокусирано действие, насочено към някаква достойна цел

Лидерството означава да осъзнаеш, че невъзможното по правило е онова, което не си опитвал. Много хора си мислят, че лидерът е онзи мъж или жена, който носи титлата главен директор или президент. Всъщност лидерството не е свързано с длъжността, а с действието. Твоите мениджъри могат да бъдат добри лидери. Твоите програмисти могат да бъдат добри лидери. Началникът на цеха в производствения отдел може да бъде добър лидер.  Разбираш ли, да си лидер означава да вдъхновяваш, да изпълваш с енергия и да влияеш. Лидерството означава не да управляваш нещата, а да развиваш хората, а ти се опитваш точно да ги управляваш. Не може да управляваш всичко, все пак си човек.

Далновидните лидери са онези, които разбират, че истинският капитал на всяка организация сутрин и вечер се качва и слиза с асансьора.

Лидерството означава да помогнеш на хората да освободят докрай таланта си и същевременно да преследват визията, която си ги убедил, че е достойна и важна.

Ти можеш да го направиш. Твоите мениджъри могат да го направят. Дори работниците ти могат да показват лидерство в работата, която вършат.

Действително ефективните лидери трябва да живеят едновременно на две места

Най-добрите лидери съзнават, че лидерството е занаят, а не дарба.

Те непрекъснато се стремят да усъвършенстват това изкуство, а едно от нещата, за чието развитие полагат най-много усилия, е способността да са стъпили в настоящето и да гледат в бъдещето. Великите лидери са усвоили две умения, които кървят ръка за ръка – да управляват настоящето и в същото време да създават бъдещето.

Ето защо казвам, че те трябва да живеят едновременно на две места. Трябва да живеят в настоящето и да ръководят усъвършенстването на текущите операции, като подобряват качеството, оптимизират системите и повишават стандартите за обслужване.

Но същевременно те трябва да създават, оформят и поддържат ясен план за бъдещето.

„Далновиден с онзи лидер, който знае как да не изпуска върха от погледа си, докато се изкачва по пътеката към него.”


  • 92
  •  
  •  
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this