12-те принципа на Тойота, които ще ви помогнат да оптимизирате и подобрите работата и бизнеса си

  • 47
  •  
  •  

Успехът на Тойота е легендарен!

Той е резултат от разбирането на хората и стремежа им към съвършенство.

Практическата му част е под формата на специална производствена система от 12 принципа, благодарение, на която компанията вече десетилетия наред не спира да оптимизира дейността си, да намалява разходите си, да създава продукти с пословично качество и иновации и да бъде лидер на един от най-агресивните пазари.

В този материал ще ви разкажем най-важното за тази уникална система, която може да бъде фундамент за всеки бизнес, включително и за вашия.

И независимо дали предлагате услуги или произвеждате продукти, в края на материала ви гарантирам, че ще сте си взели най-малко 3 идеи, с които да оптимизирате процесите в работата или бизнеса си, с които ще намалите последиците от настоящата ситуация!

Стремим се да определим собствената си съдба. Работим с увереност в себе си, вярваме в нашите способности. Поемаме отговорността за своето поведение и за поддържането и усъвършенстването на уменията, които ни дават възможност да произвеждаме добавена стойност.

- от официалния документ за Стила Тойота

От отломъците на Втората световна война Тойота поема наглед непосилно предизвикателство да достигне производителността на “Форд”.

Тайичи Оно и неговите съвременници прилагат тези принципи в цеховете си в продължение на години проби и грешки. Той и екипът му извършват това сами, без да разчитат на гаранции от японското правителство или трета страна.

Ситуацията им не е била по-различна от тази, в която се намираме днес.

Важно е да подчертаем, че производствената система Toyota (ТПС) не е стилът Toyota.

ТПС е най-систематичният и съвършен подход за производтсво, докато стилът Toyota се състои от принципите свързани с културата на японския гигант, която позволява на ТПС да функционира толкова ефективно (за стила ще ви разкажем в друг материал).

🏆 Принципите на Toyota са безценно ръководство за всеки бизнес.

Те са пример за устойчивост при всякакви обстоятелства , изпълнени с идеи как да съхраните, поддържате и развиете бизнеса си и в трудни и в добри времена.

Как започва всичко?

Управленската философия, известна още като "Lean manufacturing", се формира през 50-те години на XX век под ръководството на Тийчи Оно. Целта е следната:

🎯 Значителното повишаване на стойността на продукта за клиента и в същия момент намаляване на производствените загуби / разходи.

Системата на Тойота съдържа 12 стратегически бизнес процеса. Известни са още и като Кайзен - непрекъснатата система за усъвършенстване на Тойота.

кайзен

Преди да започнем, важно е да знаете:

Цялата система обикновено се онагледява като къща.

Всъщност, схемата на “къщата на ТПС” стана един от най-познатите символи в съвременното производство. Защо къща ли? Защото къщата е структурна система. Къщата е здрава само ако покривът, носещите греди и основата са здрави.

Една слаба връзка отслабва цялата система!

В центъра на японската система са хората.

Те трябва да се обучават, да забелязват загубите, да решават проблеми и да си задават въпроси защо всъщност възниква даден проблем. Да, това е истинско предизвикателство в родната действителност, но именно решаването на проблемите в бизнеса е мястото, където се вижда какво става в него в действителност (генчи генбуцу).

Всеки елемент от "къщата на Тойота" е от значение, но по-важен е начинът, по който елементите се подсилват взаимно един друг.

Това беше общата картина.

А сега нека да разгледаме в детайли най-добрата производствена система...

🚨 Важно: първият въпрос в ТПС винаги е “какво иска клиентът от този процес”. (Както вътрешният клиент - дадено производствено звено, така и крайният, външен клиент.) Това определя стойността. През очите на клиента (вътрешен за производството или крайния) можете да наблюдавате един процес и да отделите етапите с добавена стойност, премахвайки тези, които носят само загуби и не добавят стойност.


  • 47
  •  
  •  

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg