мислене

Мащабно мислене или великата мъдрост на визията за голямата картина [2 част]

4 препоръчителни условия за мащабно мислене

Ако желаете да се възползвате от нови възможности и да откривате нови хоризонти, определено трябва да добавите към способностите си мисленето за голямата картина.

За да станете добър мислител, който е по-способен да види голямата картина, в никакъв случай не забравяйте следните добри препоръки:

1. Не се стремете към сигурност


Мислещите от позициите на голямата картина се чувстват удобно с неопределеността.

Те не се опитват да вкарат всяко наблюдение или къс информация в предварително формирани удобни умствени чекмеджета.

Те мислят широко и могат да жонглират в съзнанието си с множество привидно противоречащи си мисли.

Консултантът по мениджмънт Патрик М. Ленсиони се докосва до тази идея в The Five Temptations of the CEO („Петте изкушения на шефа“).

Той предупреждава, че главният изпълнителен директор не бива да се опитва да преследва хармонията. Вместо това трябва да прегърне здравословния, продуктивен конфликт.

Нито пък трябва да се стреми към сигурност, а да се опитва да открие яснота.

Ако искате да култивирате способността да мислите за голямата картина, трябва да свикнете да прегръщате сложни и разнообразни идеи и да боравите с тях.

Необходимо е да развиете навика да обединявате различни концепции, като приемете едновременно привидно противоположни гледни точки, както и това, което Джеймс К. Колинс и Джери И. Порас наричат „Гения на И“.

В бизнеса например преследвайте цел И печалба, прегръщайте фиксирана базисна идеология И енергична промяна и новаторство, бъдете визионери И изпълнявайте стриктно детайлите.

2. Учете от всекидневния опит


Мислещите от позициите на голямата картина разширяват светогледа си, като се стремят да учат от всяко преживяване. Те не лежат на лаврите си, а се учат от тях.

По-важното е, че те се учат и от провалите си. Могат да направят това, защото остават обучаеми.

Във Failing Forward („Да се проваляш напред“) обучаемият дух е описан по следния начин:

Обучаемостта е нагласа, умствена установка, която казва: „Без значение колко знам (или колко си мисля, че знам), мога да уча от тази ситуация“.

Този тип мислене може да ви помогне да превърнете злополучието в предимство. То може да ви направи победител дори и в най-трудните обстоятелства.

Разнообразните преживявания – положителни и отрицателни – ви помагат да видите голямата картина. Колкото по-голямо е многообразието на преживявания и успехи, толкова по-голям потенциал за учене имате.

Ако желаете да сте мислител от позициите на голямата картина, направете крачка навън и опитвайте редица неща, приемайте различни възможности и отделяйте време да учите след всяка победа или поражение.

3. Събирайте прозрения от различни хора


Мислещите от позициите на голямата картина се учат от преживяванията си. Освен това обаче учат от преживяванията, които нямат.

С други думи, учат, като получават прозрения от другите – от клиенти, служители, колеги и лидери.

Ако желаете да разширите мисленето си и да видите по-голяма част от голямата картина, търсете консултанти, по-опитни хора, които да ви помогнат.

Бъдете обаче мъдри в избора си на човек, от когото да търсите съвет – някои просто са си въобразили, че ги бива за всичко, а това далеч не е така.

В популярен комикс, наречен „Фъстъчетата“ се показва колко важно значение има това. В комикса Чарли Браун е вдигнал ръце и казва на Люси:

„Това са ръце, които един ден може би ще постигнат велики неща. Това са ръце, които някой ден може би ще сътворят чудесни произведения! Могат да построят солидни мостове или да изцеляват болните, или да бележат голове, или да пишат вдъхновяващи душата романи! Това са ръце, които някой ден могат да променят хода на съдбата!“. Люси поглежда ръцете му и просто казва: „Имаш конфитюр по тях“.

Събирането на прозрения от различни хора не означава да спирате всеки по коридорите и на опашките в супермаркета и да го питате какво мисли по дадена тема.

Бъдете избирателни.

Говорете с хора, които ви познават и се интересуват от вас, които познават своята област и са носители на опит, много по-дълбок и по-широк от вашия.

4. Позволете си да разширите своя свят


Ако искате да сте мислител от позициите на голямата картина, трябва да вървите срещу течението на света. Обществото иска да държи хората в кутии.

Повечето хора са женени умствено за статуквото. Те искат онова, което е било, а не което може да бъде. Търсят безопасност и прости отговори.

За да мислите мащабно, трябва да си разрешите да вървите по различен път, да стъпвате на нова земя, да откривате нови светове за завладяване.

И когато светът ви стане по-голям, трябва да празнувате. Никога не забравяйте, че в света има повече, отколкото сте преживели.

„Малкият човек е изграден от малки мисли“. – Виктор Юго

Толкова е важно да продължавате да учите, да се развивате и в никакъв случай да не губите от поглед голямата картина!

Ако желаете да сте добър мислител, това е, което трябва да направите.


Вижте и първа част → Да постигнете мъдростта на мисленето за голямата картина

Сподели 😍

4
Остави коментар

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Смитlifehackerbg.comРоберт Recent comment authors
нови стари харесвани
Смит
Гост
Смит

Повечето
хора са повлияни от вездесъщото статукво,
изтъкано от суеверие, тиражирани предразсъдъци и нравствени догми, които
целонасочено
скъсяват техният кръгозор. А това е било толкова удобно за някои
кръгове, че векове
наред са развивали една деструктивна доктрина, за сметка на познанието.
Така успешно са размивали човешката идивидуалност и не са позволявали на
волният човешкият дух да разгърне своя потенционал.

Роберт
Гост
Роберт

Съгласен съм със статията. Например аз нарочно се впускам в странни начинания и пътувания, независимо от това дали мисля че ще е „тъпо“ или безсмислено. След преживяването осъзнавам че съм открил един нов свят, ако ме привлича значи е призвание, ако не означава че е просто още едно нещо зачеркнато от списъка на живота и се продължава напред. Надявам се ми разбирате мисълта

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top