Защо е важно да мислите за “голямата картина”?

голямата картина
Запази за после

„Трябва да мислите за „големите неща”, докато вършите малките, така че всички малки неща да вървят в правилната посока.”

Интуитивно вероятно осъзнавате, че този тип мислене е полезно. Малко хора искат да са тесногръди. Никой не се стреми целенасочено да е такъв. В случай че не сте напълно убедени обаче, да разгледаме няколко конкретни причини, поради които трябва да положите усилието да станете по-добър мислител за голямата картина.

Преди да продължим напред, може би ще искате да хвърлите едно око и на първа част със заглавие: Мъдростта на мисленето за голямата картина – приемете я, придобийте я!, където засегнахме какъв е смисъла и философията на този тип поглед над нещата.

1. Мисленето за голямата картина ще ви позволи да водите


Преди няколко години в списание Leadership Лин Андерсън описа един инцидент от американската история, за да илюстрира ограниченото мислене.

Преди повече от три века първите английски заселници акостират на бреговете на американския континент с огромна смелост и визия.

През първата година малка група от заселници основава град. През следващата година избират градски съвет. През третата този градски съвет предлага да се построи път от пет мили към пустошта, за да се разшири градът на запад. На следващата година обаче хората критикуват предложението като разхищение на обществени фондове.

Очевидно не са могли да видят голямата картина.

Както посочва Андерсън:

Първите английски заселници някога са били способни да видят през океаните, а малко по-късно във времето – неспособни да видят на пет мили в пустоща.

Можете да откриете много мислители от позицията на голямата картина, които не са лидери, но ще намерите малко лидери, които не са такива мислители.

Лидерите трябва да могат да вършат множество важни неща за своите хора:

  • Да виждат визията преди другите.

Това е една от причините, поради които те са способни да водят. Лидерите не само виждат голямата картина преди другите, но и съзират повече нейни части. Това им позволява да:

  • Преценяват ситуациите, вземайки предвид множество променливи.

Лидерите, които виждат голямата картина, идентифицират не само проблемите, но и възможностите. Както казва Макс дьо Пре, първата отговорност на лидера е да дефинира реалността. Това е и първата стъпка към оформянето на основата за изглаждане на визията. След като лидерите са направили това, могат…

  • Да нахвърлят скица на дестинацията, към която екипът върви.

Твърде често, когато хората представят голямата картина, тя се очертава като ярък образ без никакви предизвикателства или пречки.

Този фалшив портрет води единствено до обезсърчение, когато последователите в действителност поемат на това пътуване. Целта на лидерите не е просто да накарат хората си да се чувстват добре, а да им помогнат да бъдат добри и да постигат мечтата.

Представена правилно, визията ще позволи на лидерите да…

  • Показват как бъдещето се свързва с миналото

Повечето хора искат да докоснат миналото си, преди да посегнат към бъдещето. Когато могат да направят това, придвижването напред изглежда естествено и правилно.

Когато лидерите осъзнаят тази потребност от връзка и прехвърлят мост между миналото и бъдещето, могат да…

  • Уловят момента, когато времето е дошло.

В лидерството, кога правиш дадена крачка, е също толкова важно, колкото и какво правиш. Както казва Уинстън Чърчил:

„В живота на всеки човек идва специален момент, момент, за който той се е родил… Когато го улови, това е неговият най-добър час”.

Независимо дали строите пътища, планирате пътуване или увличате другите, мисленето от позициите на голямата картина ви позволява да се радвате на по-голям успех.

Хората, които не изпускат от поглед голямата картина, имат най-добрия шанс да успеят във всяко начинание.

2. Мисленето за голямата картина ще ви поддържа целенасочени


Томас Фулър, свещеникът на Чарлз II в Англия, отбелязва:

„Този, който е навсякъде, е никъде”.

За да вършите нещата, имате нужда от фокус.

Същевременно, за да вършите правилните неща, имате нужда да обмислите голямата картина. Само като поставите всекидневните си дейности в контекста на голямата картина, ще успеете да сте целенасочени.

Вижте още и → 12 доказали се упражнения за по-добър фокус и концентрация от 1918г

3. Да виждаме онова, което виждат другите


Едно от най-важните умения, които може те да развиете в човешките отношения, е способността да разглеждате нещата от гледната точка на другия.

Това е един от ключовете в работата с клиенти, удовлетворяването на потребители, поддържането на брака, отглеждането на децата, подпомагането на онези, които нямат такъв голям късмет, и т.н. Всички човешки взаимодействия са подпомогнати от способността да се поставите на мястото на другия. Как да постигнете това? Как да излезете от собствената си кожа и да погледнете на нещата от нечия чужда гледна точка?

Хвърляте поглед отвъд себе си, собствените си интереси и свят. Гледайте голямата картина.

Когато полагате усилия, за да обмислите даден въпрос от всеки възможен ъгъл, изследвайте го в светлината на биографията на другия, открийте интересите и притесненията на другите и се опитайте да оставите настрана собствения си дневен ред, и ще започнете да виждате онова, което виждат другите. А това умение има невероятни последици.

4. Мисленето за голямата картина подпомага работата в екип


Ако участвате в някаква екипна дейност, знаете колко важно е членовете на групата да виждат цялата картина, а не само своята част от нея.

Всеки пък, когато човек не знае как неговата работа се съчетава с тази на колегите му, целият екип има проблем. Колкото по-добре схващат голямата картина хората в групата, толкова по-голям е потенциалът им да работят заедно като екип.

Да обмислим как хората работят заедно по време на полувремето на мач за колежанската купа по футбол. Ако сте присъствали на мача, вие – заедно с всеки друг на стадиона – вероятно сте били инструктирани да държите едноцветна карта през полувремето.

Сама за себе си, картата не прави никакво впечатление.

Дори сто карти заедно не показват много. За всеки, който може да види целия стадион обаче, е очевидно, че всички карти заедно изричат послание.

Когато членовете на екипа могат да виждат голямата картина, получават и посланието.

5. Мисленето за голямата картина ви пречи да потъвате в рутината


Нека погледнем истината в очите: някои аспекти на всекидневния живот са абсолютно необходими, но и напълно безинтересни.

Мислещите от позицията на голямата картина не позволяват отегчителната работа да ги завладее напълно, защото не губят от поглед изключително важния общ обзор.

Те знаят, че човекът, който забравя висшата цел, е роб на неотложното.

Започвайте всеки ден с умствена нагласа на голямата картина. За да постигнете това, преглеждайте писмения си дневен ред за деня. Той ще ви позволи да видите целия ден с един поглед. От графика си изберете „основното събитие” – онова нещо, чието успешно осъществяване е най-важно, което може да направи деня ви прекрасен или да го съсипе.

Подготвяйки се за деня, се фокусирайте върху това основно събитие и се запитайте: За да го осъществя успешно, какво трябва да знам, какво трябва да направя, какво да видя и какво да елиминирам? След като отговорите на тези въпроси, ще сте в състояние да подходите към деня си от перспективата на голямата картина. Някои неща ще са забавни, други – не. С тази подготовка обаче най-важното събитие ще бъде свършено както трябва.

6. Голямата картина ви помага да чертаете карти на непознати територии


Чували ли сте някога израза: „Ще пресечем този мост, когато стигнем до него.”? Тази фраза несъмнено е измислена от някой, който е имал проблеми с виждането на голямата картина.

Светът е построен от хора, които „са пресичали мостове” в съзнанието си много преди всеки останал. Единственият начин да стъпите на нова земя или да навлезете в неочертана територия е да погледнете отвъд непосредственото и да видите голямата картина.

Помислете за Христофор Колумб.

Когато той и екипажът му плават на запад в „Ниня”, „Пинта” и „Санта Мария”, го правят под знамето на кралица Изабела от Испания, на което е изписано мотото Ne Plus Ultra, т.е. „нищо по-далеч”. Когато Колумб се връща при монарха, за да докладва за откритията си, кралицата нарежда да се изличи, така че мотото да стане Plus Ultra.

Това означава, че Колумб е очертал неочертана територия и сега нови хоризонти и нови възможности лежат пред тези, които желаят да се възползват от тях.

Следва продължение → кликнете тук за 2-ра част!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак