21 закона на мъжествеността: онези толкова важни неща, които много наши братя изгубиха… завинаги

мъжественост,братя

Прави са силните, живеят достойните, господстват победителите!

 Борис Дрангов

От мъжество се нуждаем повече от всякога…

Както губим силата си като общество, като ставаме по-тленни, по-малко разчитащи на себе си и по-зависими от другите хора, така и трябва да си върнем истинските мъже и истинските лидери, за да си възстановим реалната мощ и сила.

Може да се каже, че силата и мъжествеността са братовчеди.

Преди мъжете стояха на чело на семействата си, бяха лидери на племена – защитаваха ги от страховити зверове, а в последствие и от злите хора.

Мъжете бяха протектори и воини.

За да бъдат обаче и сега такива, трябва да са силни, било то тялом или духом, а в идеалния случай и двете. Ако мъжът притежава силата и увереността, те винаги ще му служат отлично, независимо дали е за бойното поле, в дома му или в арената наречена живот.

Този тип мъже са били и винаги ще бъдат победители.

Те са лошите момчета, които правят това, което искат, а обществото и културата се възползват от тяхната смелост и целеустременост.

Те не се страхуват и не треперят, не бягат и не се крият в моменти на слабост, изправят се и се борят. Това са ценности, които на всяка цена трябва да върнем обратно в нашата култура.


Уви, подбрали сме само 21 от законите на мъжествеността.

С всеки един от тях не искаме да те ограничим, а да те освободим, превръщайки те в свободен, силен, смел, амбициозен човек, какъвто си някъде дълбоко в себе си. Като мъж е важно е да имаш предвид, че си част от братство. Приеми, че точно ти си капитан Петко Войвода, Ботев, Наполеон, генерал Лий или Рузвелт.

Някъде в дълбините на твоята същност живее смелостта на Леонидас, дързостта на Цезар и жертвоготовността на Левски.

Всеки човек притежава способността да направи велики неща, но тъй като не всеки успява да изучи тези ценности, а други отказват да трансформират младежта си в мъжество, в днешно време произвеждаме все по-малко от тези велики войни.

Затова, нека тези закони ни поведат на воина, за да унищожим страхливеца в нас.

Ако имаш нещо да добавиш или да споделиш, независимо дали си съгласен с тези правила или не, застани мъжки и сподели мнението си в полето за коментари.


1. Мъжът трябва да разчита на себе си.

Самостоятелността е намаляваща характеристика сред мъжете. Но ти не търси милостиня. Ако имаш нужда от помощ приеми я. След това я върни, но не живей, за да бъдеш поддържан от другите, поддържай себе си.

Мъжът трябва да бъде колкото се може по-самостоятелен и да разчита предимно на себе си. Може да зависи от други хора за помощ и насоки, но за да бъде истински свободен – живота му, бъдещето му, успехите му, и щастие му – всичко трябва да зависи от него.

Само един слаб човек би дал тази власт на някой друг. 

  • Бъди Човекът, на когото другите се облягат и от когото търсят подкрепа, упора и утеха.
  • Бъди рамото и войникът, от който те имат нужда. Тревожи се за себе си по-късно.

2. Успехът и дори щастието ти зависят от теб самия

Не вярвай в общата заблуда, че успехът е нещо, с което си роден, а не нещо, за което трябва да работиш нещо, което трябва да спечелиш.

70% от всички милиардери на света са станали такива благодарение на собствените си усилия и труд. Това определение на успеха не се свежда само до успех в кариерата, но и до успех в живота, в който трябва да сме щастливи. Ако приемеш, че успехът не изисква упорита работа, а е рождено право, и че няма никакъв друг начин да се постигне, си загубил. Твоята решителност отслабва моментално.

Ще търсиш лесните решения за сложните проблеми, вероятно ще сложиш край на живота си – нещастен, беден и недоволен. Силата за съдбата ти е в собствените ти ръце и това е момента, в който можеш да я хванеш здраво и повече да не я изпускаш.

3. Следвай собствения си път. Стъпи на арената.

Не бъди страхливец…

Това е труден “закон”, който изисква както множество опити, така и множество грешки. Трябва да се провалиш много пъти и да опитваш много различни неща в живота си, преди да избереш пътя, който искаш да поемеш и най-вече да видиш мъжа, който искаш да бъдеш.

Единственият начин да се провалиш е да излезеш на арената и да опиташ … ако ще бъдеш истински войн и истински мъж, трябва да се изправиш срещу най-големите си страхове и да завладееш най-големите си демони.

Бъди човекът, който в края на играта иска всичко да е негово.

Бъди човекът, който продължава да тренира с часове в залата, след като всички други са си тръгнали.

Хвани свой собствен път в живота и прави неща, които другите в никакъв случай и за нищо не са склонни да направят.

4. Практикувай себеотрицание. Забрави за мигновеното удовлетворение.

Ние сме поколението на мигновеното удовлетворение, поколението на задълженията по кредитните карти, поколението на разходите за неща, които не можем да си позволим, но купуваме, за да впечатлим хора, които не харесваме. Това трябва и може да се промени, тук и сега.

Себеотрицанието винаги е обща характеристика на великите мъже в историята. Няма да си си полезен, ако няма себеотричане.

Почти невъзможно е да се промениш или да станеш по-добър човек, без това важно умение или придобивка.

Практикувай го ден за ден. Помисли си кои нещата в живота ти спират развитието ти и ги премахни. Това би могло да бъде телевизора, нездравословните храни и напитки или порното.

Каквито и да са, премахни ги от ежедневието си и ги замени с нещо друго, което да ти помага да се движиш напред.

5. Не се страхувай да останеш насаме с принципите и ценностите си.

Имаш ли нужда от поддържаща система? Всички имаме.

Всички се нуждаем от ментори, учители, последователи и лидери, но не и количествени бройки от празнодумци на всяка цена.

Количествената бройка съдържа сила, но ти не се нуждаеш от нея, понеже я носиш вътре в себе си! Не жадувай внимание, приобщаване и приемане от страна на другите хора.

Обществото и без друго се е насочило в тази посока – нашата стойност все повече и повече се определя в зависимост от това, какво другите мислят за нас. Склонни сме дори да променяме мисленето си на базата на тяхното мнение, само и само да изкупим вината си за желанието да бъдем и да се чувстваме приобщени и приети.

Недей! Индивидуалистите са тези, които се движат по свой собствен ритъм, а не под звуците на чуждата свирка.

Те са истинските лидери. Бъди лидер!

Бъди себе си. Помисли за себе си.

Бъди индивидуалистът.

Всеки, който е чел или изучавал великите мъже, вижда тяхната уникалност. Вижда тяхната оригиналност, не само в действията им, но и в мисленето им. Те със сигурност се вслушват в другите хора, но същевременно формират собствената си гледна точка и се придържат към нея. Ако искаш да си оригинален – а това е нещо, към което всеки от нас трябва да се стреми – помисли за себе си!

 Бележка: Не е нужно да се придържаш към всичко казано дотук. Ако то по някакъв начин те дразни, то тогава не го прилагай на практика. Това е същата онази информация, която ни заобикаля ежедневно по ТВ, интернет и в околния свят. Бъди мъж – за себе си, такъв, какъвто смяташ, че трябва да си. Дано, статията ти помогне да се доближиш до истинската си същност, независимо каква е тя. Ако ли не, спри до тук… В противен случай продължи…

6. Бори се. Дори при мисълта, че може да загубиш, бори се.

Страхливецът ще блъсне някой друг под автобуса, за да оправи бъркотиите си.

Ти обаче не бъди такъв! Не се страхувай от това, че носът ти може да прокърви в битката. Не се страхувай да живееш труден живот.

Такъв е живота на големия боец и войн, на този, който оставя следа след себе си и на този, който ние помним след време.

Повечето от мъжете днес, никога не са попадали в истинска схватка.

Важно да се озовеш в такава, като разбира се, човек трябва да е внимателен. И все пак, ако имаш нещо, което да трябва да защитиш или нещо, за което да се бориш, като например дамата ти, то не се страхувай – защити я!

Същото важи и за ценностите и разбиранията ти, бори се за тях.

Не се отричай от тях просто защото не са предпочитани, популярни и разбираеми от масата, или пък защото не съответстват на по-голямата част от обществената нагласа.

7. Бъди отговорен за действията си

Поемай вината си, когато я заслужаваш. 

Страхливецът рядко вижда собствените си грешки и често обвинява другите, когато му “липсва късмет” за да успее.

Честта е мимолетна и почти изчезнала характеристика в модерното общество, в което живеем. Вече не поемаме вина, когато сгрешим, а предоставяме извинения и оправдания. Не осъзнаваме грешките си, а се стремим да ги препишем на някой друг.


Обърни внимание на тези двама лидери: генерал Робърт Лий и Барак Обама. Остави политическите си убеждения на страна, забрави за пристрастията и съюзничествата и погледни характерите им. Виждаме двама лидери, които се открояват в своята епоха.

Лий донякъде беше продукт на своето време, време, в което ценностите изучавани и почитани, са въпрос на чест и достойнство, но той също така беше индивидуалист и човек изграден от дълбоки принципи, далеч по-дълбоки от тези на колегите му.

Обама от друга страна също е продукт на своето време, на нашето време.

Той отказва, както и повечето политици в днешно време, да приеме вината за всеки погрешно направен ход в рамките на администрацията му.

Той също така “щракна себе си” на помена на един от най-популярните мъже на нашето време, Нелсън Мандела, което е напълно плачевно и е ясна проекция на суетата на хората в днешното “модерно” общество.

Лий беше разбрал, че каквато и да е грешката, допусната от негов подчинен, независимо от връзката между началника и подчинения, то тя беше и негова грешка и той поемаше вината, като един не достатъчно добър лидер (в собствените си очи) или, за да поеме негативните преценки за постъпката на подчинения си.

Все още никой не поема вината за работните места, които Обама не осигури и вината все още тежи на раменете му.

Той обвинява срещуположни партии и смекчаващи вината икономически обстоятелства, все още отказва да се изправи, като мъж и да поеме отговорност.

Подобно поведение важи и за нашите, български политици!

Дори и вината наистина да би трябвало да бъде върху раменете на някой друг, то Лий и Обама имат доста различни подходи за справяне със ситуацията.

И всеки от тях е един микрокосмос от ценностите на своето време.

Мъжете от породата Лий, са изчезващ вид. Днес повечето са като Обама.
Първичната им реакция е незабавно да си осигурят оправдания, за да не се наложи да се изправят и да поемат вината. Точно това е необходимо да се промени.

Мъжът трябва да е мъж на честта и да бъде мъжествен. Ако е слаб, ако всъщност не “води”, не би могъл да причисли себе си към водачите.

8. Не се страхувай да се провалиш

Страхувай се повече от това, никога да не опиташ. Страхливецът се страхува от всичко и не прави нищо.

Всички говорим за големите си планове, без значение дали го правим, за да залъжем себе си или, за да се похвалим пред приятелите си.

Колко от нас обаче правят нещо, за да осъществят смелите си мечти, без да отлагат действията си за “в бъдеще”? Малцина действат днес.

Повечето само приказват ли приказват…

Мъжът говори малко, но прави много.

Действията му, а не думите му са тези, които оставят своя отпечатък във времето, те са и неговото наследство.

Говори по-малко и действай повече, така думите ти ще придобият далеч по-голяма стойност и значимост…

9. Прави добрини, но не проявявай слабости.

Хората не се нуждаят от подаръци, те се нуждаят от умения!

Един от вариантите е да им дадеш пари, с които да разрешиш проблемите им. Истинското разрешение обаче е да ги научиш на уменията необходими, за да бъдат самоуверени.

Ако притежаваш подобни умения, предай им ги. Подари им от времето и от опита си в разрешаването на проблема им, а не само парите си.

Достатъчни ли са ни парите? Понякога Да.

Те биха били невероятна ценност в ръцете на правилния човек.

Има благотворителни организации, които се нуждаят от пари, за да изградят училища и болници. Дай им парите си. Има и други области в живота, където парите са по-лесния и мързелив начин за справянето с даден проблем и това, често води до неправилната им употреба.

Бъди мил. Помагай на околните, не бъди изтривалка.

Не давай само защото си мислиш, че това е правилното нещо, което трябва да направиш.

Бъди мил, но не слаб. Слабостта е липсата на усилия и действителна грижа за благополучието на здравия човек. Слабост е да мислиш и единствено за себе си.

Истинският мъж не желае да бъде обгрижван.

Той иска да се грижи за себе си…

10. Нека да е просто и честно

Както намаляват мъжествените качества в обществото ни, така и представата ни за честност се трансформира.

Има все повече хора, които искат да си препишат чуждия труд и да жънат успехи на гърба на околните. Това е слаба психика.

Да, някои хора заслужават помощ от чисто човешка гледна точка, защото ние, като хора имаме задължение да се погрижим за тези, които не могат да се грижат за себе си, нали?

Разбира се, и зависи от мен и от вас да помогнем на тези хора.

Но като мъж, трябва да знаеш: признак на психическа слабост е да завиждаш, за това, което друг човек е направил (или дал). Слабост е да си мислиш, че е “справедливо” някой да ти дава от това, което има, защото смяташ, че не сте получили еднакви възможности в живота. Това не е справедливост, това е слабост. А и животът не е справедлив, просто е такъв. Правиш с живота си това, което искаш да направиш.

Силната мъжествена фигура ще прояви уважение към успелия човек, за всичко, което е постигнал. Ще поиска да постигне същото със собствената си воля и умения. Ще разбере, че парите далеч не са всичко на света и това, че да изградиш свой собствен план за постигане на успех е далеч по-голямо удоволствие, от колкото да го вземе наготово.

11. Никога не затваряй очите си за несправедливостта

Никога не подминавай нуждаещ се мъж или жена, ако можеш да им помогнеш. В продължение на хиляди години, мъжете са защитавали племената си. Първоначално са ги пазили от животни, а в последствие и от други хора. Днес мъжете не защитават племена.

Светът ни е изпълнен със зли и страхливи копелета, които изнасилват и блудстват с жени и деца, които са физически по-слаби от самите тях. А ние като общество си затваряме очите за тази ужасна несправедливост.

Мъжете, изоставят или оставят майките на децата си да се грижат за тях и семейството, като самостоятелни единици, правят ги уязвими и слаби.

Ако имаш дете, имаш и дълг да го защитаваш и пазиш. Като общество, ние сме длъжни да защитим детето от злодеите, които населяват планетата ни.

Изправи се срещу неправдите, които виждаш около себе си.

Не бъди мишка, бъди лъв…

luter kingМартин Лутер Кинг, младши го е казал: “Най-добре ще си спомняме не думите на враговете си, а мълчанието на приятелите си.”

Ние стоим безучастно дори когато лицата на жените от близкия изток са изгаряни с киселина, след като са били изнасилени и на тях е гледано, като на собственост на мъжа.

Стоим безучастно и когато деца в тийнейджърска възраст са принуждавани да се омъжат за три пъти по-възрастни от тях мъже.

Бедните обедняват, а ние купуваме още и още “неща” в стремежа си да запълним празнотата в живота си.

Стоим безучастно, когато коптските християни са заклани в Египет, притеснени единствено за това, което се случва в нашия личен живот, без да се интересуваме за обществото, към което принадлежим.

Когато мъже и жени злоупотребяват с властта си, сме притихнали, не говорим и не правим нищо по въпроса. Хората са мразени и са страдали заради пола си, вярванията си, сексуалната си ориентация, раса, а ние – силните, не действаме много, като такива.

Страхуваме се да останем сами и да се изправим срещу мнозинството.

Истинският мъж не се страхува да погледне опасността в лицето.

Той се изправя срещу нея, без значение дали е с цяла армия зад гърба си или сам с вятъра, борещ се с омразата и несправедливостта.

12. Чети често. Чети всичко

Чети за тези, които са за теб герои, но също така и за хора, които се противопоставят на възгледите ти.

Чети за бизнес, религии, фитнес, наука и икономика.

Научи повече за политиката и изучи различни култури.

Най-много в живота си човек научава от книгите и вършейки неща, които да го изкарват от зоната му на комфорт. Всеки един трябва да открие подаръка от четенето. То разширява кръгозора на твоя свят, отваря ти очите и засилва характера и решителността ти.

13. Изключи слабостите.

Това е ежедневния шум в нашия живот, който ни отдалечава от мисията ни, от ценностите ни от вярванията ни.

Размътва намеренията ни и целта ни става все по-неясна

Мълчанието е ценен приятел в живота.

Ние, като хора се нуждаем от тишина. Така осъществяваме връзката със себе си, с целите си, с вярванията си.

Имаме нужда от тишина, за да постигнем по-голяма яснота. Именно в тишината ще открием защо сме тук и какви са нашите цели.

Само в тишината ще чуеш страховете си силно и ясно.

Оставай насаме най-малко веднъж седмично.

Не е възможно да имаш ясна цел, ако не чуваш собствените си мисли.

14. Смей се ежедневно, особено на себе си

Какво е животът без радост? Всеки един от великите мъже, които познаваме от историята и тези, които познаваме лично са се смели много. Те притежават чувство за хумор.

Може би са странни. Всеки може да е странен.

Всеки от нас има тези малки особености, които го правят уникален и забавен. Добре е да се надсмиваш на себе си.

Хубаво е и да си повод за смях.

Открий, че хумора е най-бързия и лесен начин да събереш две противоположни страни в една.

Хуморът винаги отпуска напрегнатите моменти. Способен е да ти покаже абсурдната ти нагласа към ситуация или момент. Като Мъж, е изключително важно да умееш да се надсмиваш над себе си. Това е задължително упражнение, за да предпазиш себе си и своята същност.

15. Не живей в интернет

С възхода на социалните мрежи, получихме нова възможност да покажем на света кои сме. Истинските, физически взаимоотношения вече не са толкова често срещани.

Това дава възможност на хората да си създадат онлайн персонаж, на който не му се налага да живее в реалния свят, а не обратното.

Виж още и → Премини в режим OFFLINE-всяка една неделя

Например, ние можем да избираме какво да публикуваме във Фейсбук. Не е нужно да казваме на хората какви сме всъщност и да ги запознаваме с историята си, както и с това кои сме в действителност, както правим, когато сме лице в лице.

Отчасти това е опасно. Грижа ни е повече за това, какво мислят другите за нашата профилна страница, отколкото кои сме ние, като хора. Срещаме се във виртуалното пространство, вместо да се впуснем в света и да се срещаме с нови хора.

Създаваме виртуални взаимоотношения, вместо истински такива.

Мъжът не живее в интернет. Той живее в реалността, във физическия свят. Не робувай на профилите си.

Не се тревожи за това, колко лайка събират публикациите и снимките ти или от това, колко “приятели” имаш във виртуалното пространство.

Твоите истински приятели са тези, които присъстват в реалния ти живот и тези, който те познават в личен план. Фейсбук не е истинска действителност. Живей в истинския свят. Позволи на света да види кой си ти наистина и зарежи всеки, който не харесва това, което вижда!

16. Дръж се като рицар

Рицарството е почти мъртво.

Отчасти, защото на мъжете не им пука достатъчно, за да изминат още няколко допълнителни километра или да направят няколко крачки в повече, стремейки се към целта си (да не говорим, че в много от случаите те дори нямат такава), а и просто никога не са били научени, как да бъдат рицари, като преди.

Другата причина е, че феминистките организации отстраняват рицарството, като част, неприемлива за нашето общество.

Феминистките организации водят до нещо погрешно.

Вместо да създават честна и справедлива среда в обществото, те отстраняват справедливостта при много от нашите институции.

В стремежа на тези жени да бъдат третирани “точно както и мъжете”, те искат да бъдат “като мъже”. Тези мисли обаче са гласа на малцинството.

Повечето от жените искат мъжът да им отвори вратата, да им плати вечерята (поне на първата среща), да ги покани на среща. Въпреки, че това не е толкова популярно, колкото беше някога, рицарството и уважението към нежния пол трябва да съществува.

Истинският мъжкар вижда тази необходимост и живее по тeзи правила.

17. Осигури си поне едно голямо приключение.

Ето и няколко съвета за пътуването:

а) Не отсядай в хотел – Хотелите са скъпи.

Ако искаш по-продължителен престой, не можеш да си позволиш излишни харчове.

б) Не се ограничавай – Каквото и да искаш да направиш – направи го.

Не се безпокой за провала или от смъртта, от това да се изгубиш на непознато място.

Просто отиди там и разчитай на своята сила и умения за оцеляване.

18. Говори чрез действията си, не чрез устните си

Голямата уста не прави великият мъж. ~ John Wayne

Говори много, но нищо не прави – всички сме срещали „такива хора“.

Джон УейнМъжете действат, не говорят.

От всеки от героите си на големия екран, Джон Уейн изискваше да има мъжествени ценности.

Той искаше да обрисува издръжливост, смирение и гордост, а не слабост , суета и завист.

Искаше, чрез героите във филмите да учи мъжете от по-младото поколение как да бъдат доблестни хора, в полза на обществото цялото.

Днес не разполагаме с подобни архетипи в киното – мъже, които да са тихи и да действат, вместо да говорят за това.

Бъди този човек, бъди премерен с думите си и не забравяй, че всяка от тях притежава определено тегло. Бъди твърд в действията си – всяко от тях представлява пръстовия ти отпечатък на този свят, те са твоето наследство.

19. Не преследвай парите, търси смисъла

Моят десктоп е с изображение на много скъп мотоциклет. Това е едно от нещата, които преобладават в “списъка ми с желания”. С течение на времето обаче осъзнавам колко тривиални и празни са тези неща.

„Нещата, които притежаваш рано или късно започват да притежават теб“

Много е важно и здравословно да се разбере, че смисъла не може да се намери в “неща”. Следователно твоята гордост не трябва да се дължи на нещата, които притежаваш или на това, с което си облечен, а на това, кой си ти и какво си направил.

Изпълни живота си със смисъл. Живей, за да реализираш собствената си мисия, живей за семейството си, за вярванията си.

Живей за другите хора, за приключенията.

Не живей за заплата, за кола, мотоциклет или за къща.

Ако отдаваш прекалено голямо значение на вещите те ще започват да те притежават. Те ще те погубят. Идентичността ти ще започне да се преплита с неща, които няма да имат никаква реална стойност за теб. Разбира се, че ще си купиш всички неща, които ти се иска да имаш, но винаги бъди на ясно с тяхната незначителност в голямата картина.

20. Бъди най-добрия в това, което правиш

Просто да съществуваш никак не е хубаво. Човек осъзнава, че най-малкото е длъжен да опита да бъде в стихията си, за да стане най-добрия. Като основен закон за теб трябва да е, че трябва да опиташ да бъдеш най-добрия в това, което правиш, каквото и да е то.

Ако си баща, то бъди най-добрия баща за децата ти, най-добрия съпруг за жена си, ако си писател – то бъди най-добрия писател, ако си боксьор, бъди най-добрия боксьор, ако си войник, бъди най-добрия войник – схвана мисълта ми…

Не приемай посредствеността.

Това е най-мъжествения начин да постигнете много, много, много повече.

21. Извличай най-доброто от всяка ситуация

Извличай най-доброто от всяка ситуация, дори и от тази, която изглежда тъмна и безнадеждна. Винаги виждай някакво подобие на светлина или си научавай урока, който трябва да научиш от случилото се.

Това е начина, по който трябва да мислиш.

Не плачи в мъката си. Никога не си пожелавай да си някъде другаде или да живееш нечии чужд живот. Ти си там, където си и правиш най-доброто, на което си способен с живота, който водиш.

Такъв е пътя на истинския мъж, войнът и героят.

Той е водещият на представлението.

Ти си Левски, Ботев, хан Крум,хан Аспарух, Леонидас и Линкълн, ти си Мандела, Пат Милман и Наполеон.

Ти приятелю си Исус, Дезмънт Туту, и Св. Папа Йоан Павел II, ти си Ганди, Чърчил и Кинг, ти си Уилям Уолъс – ти си мъжът, ти си човекът.

Всеки истински войн появил се на този свят преди теб е вътре в теб. Смелостта им е някъде в душата ти.

Капацитетът за техните велики дела може да бъде достигнат, стига да имаш смелостта и постоянството да доведеш делата си до успешен край.

Ти си войн. Ти си истински мъж.

Това е годината, в която ще станеш героичен, мъжествен архетип, такъв, от който твоята страна и твоето семейство се нуждае и заслужава.

Успех братко!

boris drangovЩастието благоволи към смелия: не чакай сгоден миг, а създай го! Предпочитай да бъдеш съден за излишна смелост, отколкото заради излишна предпазливост. ~ полковник Борис Дрангов


Вижте още по темата:

  1. Пътят на самурая: кодекс на честта на японският войн  icon-external-link 
  2. 5 вечни закона на Сун Дзъ – принципи на пълноценния живот  icon-external-link 
  3. Бикът може да отнеме живота на тореадора, но не и славата му  icon-external-link 
  4. Искаш ли да си този, който винаги успява – в стил Макиавели  icon-external-link 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак