Премини в режим OFFLINE – всяка неделя

режим offline,неделя

Как да хакнете вашата седмица като в неделя останете далеч от интернет и превключите на режим OFF-line?


Много от нас прекарват доста време онлайн всеки един ден.

Независимо дали активно сърфирате в мрежата или имате купища имейли в пощата, които да проверите и да отговорите, вие сте неизменно заседнали пред компютъра.

Дори и с изключени уведомления от социалните ви профили и пощата ви, правейки всичко възможно да избегнете безпорядъка и хаоса на многозадачността, вероятно сте свързани с виртуалния свят.

Правите това ежедневно, всеки следващ ден.

Защо не си вземете почивка от това?

Какво ще кажете, ако ви предложа да бъдете малко по-неконвенционални, да бъдете малко по-нестандартни?

Какво би станало, ако точно вие за разлика от всички ваши приятели, останете в неделя извън мрежата!

Като се позамислите не изглежда лесно, нали?

И въпреки това опитайте – Изключете се напълно!

Не се занимавайте с този, в повечето случаи, безмилостен убиец на социалните мрежи. Оставете туитването и пощата за малко – нека се напълни добре. Няма да се озорите след това, докато приведете всичко в ред – все пак е неделя и няма да се скъсат да ви пишат.

Защо да правите всичко това ли?

Ами, защото успеете ли да пречупите един от най-закостенелите навици в нашето модерно общество – да висим безобразно много пред компютъра – ще ви хареса и ще заобичате неделята – ден за книга, филм, добра музика или разходка, а и ще си бъдете невъобразимо полезни – полезни за себе си. И така, как може някой, който изкарва прехраната си като работи онлайн или някой интернет ентусиаст подобен на мен да се изключи от мрежата за цял един ден и то всяка седмица?

Тук трябва да ви призная нещо – току-що прочетох за тази идея и самият аз още не съм я опитал, само съм си поставил за задача да го направя.

Не знам дали ще успея, но със сигурност ще се пробвам. Предполагам, че ще ми коства доста усилия, но какво пък, ще е само за добро. Не ме разбирайте погрешно-няма да е лесно, особено за хора прекарвайки повечето време в будно състояние пред компютъра.

Представям си вече как затварям лаптопа и мозъкът казва постоянно на ръката ми да хване мишката и да си провери пощата или социалната мрежа. Не знам дали и аз самият ще успея, но съм убеден, че това е полезно за нас и трябва да отделим един ден за себе си, за истинското си аз, а не за излъскания ни имидж във Facebook. Или опитвайки се да свършим всичко наведнъж, касаещо работата ни.

Няма да е лесно, но веднъж свикнем ли, надявам се ще осъзнаем, че това е правилното нещо, което трябва да направим за себе си, семейството си и работата ни. Ето как го е направил популярният блогър на тема продуктивност Марк Варди…Да видим неговите съвети за това как да се изключим един ден в седмицата

Премини в режим OFF line-всяка една неделя…

режим offline,неделя
© снимка: Христо Стоянов

1. Автоматизирай

Аз лично НЕ СЪМ много ЗА автоматизирането на всяка една услуга, която вършим онлайн, но съм до известна степен застъпник на това, когато времето е подходящо и правилно да се направи.

Дали ще сме на почивка или просто ще успеем да се изключим от мрежата за известно време, това е идеалният момент да автоматизираме колкото е възможно повече належащите си задачи.

Разбира се, доколкото може…

Организирайте график на някои от услугите, които ползвате, да се изпълнят автоматично, ако това е възможно.

Ако използвате мейл, е… със сигурност използвате мейл в работата си – организирайте си предварително автоматични отговори под формата на мейл съобщения /или т.нар. autoresponder/.

Има предостатъчно инструменти, които да ни позволят поне един ден да пропуснем да разположим дупето си удобно на стола пред компютъра, а вместо това да го разлеем още по-удобно на дивана с книга в ръка или раздвижвайки го интензивно някъде навън.

Просто трябва да отделите време, за да сложите на място тези инструменти и най-вече да ги използвате, а не само да четете за тях!

Настройте необходимите приложения за автоматизиране на задачите ви предварително, насърчете развиването на навика да сте един ден далеч от компютъра и се насладете на свободата от “изключването“….

2. Използвайте off-line устройства

Само защото сте решили да прекарате цяла една неделя далеч от интернет не означава, че не можете да използвате останалите ваши устройства в този DAY OFF.

Може да седнете удобно, да хванете лист хартия или любимия си тефтер и да нахвърляте идеите, за които все не ви остава време.

Можете също да отворите любимия си органайзер на компютъра и да направите едно бързо организиране на задачите, които ви предстоят следващата седмица като, разбира се, останете offline.

Трудно е, но си го наложете – може би ще си заслужава…

Уверете се, че сте дръпнали кабела на мрежата или че сте изключили безжичната си връзка, ако използвате някоя програма на компютъра си.

Като така ще си гарантирате, че нищо няма да изскочи като уведомление за някое съобщение от скайпа, мейла или социала.

Това ще ви държи настрана от интернет и мозъкът ви ще се тренира да знае, че ако има някакви неща, които, за да се направят изискват онлайн връзка, те ще изчакат до понеделник. Светът няма да свърши от това, нито ще обеднеете или ще забогатеете повече.

Това почти винаги води до съвсем ясен график за неделята. 

График, който е изпълнен с един приятен дневен ред – посветен изцяло на реалния живот веднъж седмично…

3. Прекъсни връзката, за да се закачиш отново…

…към истинския живот! Преминавайки в режим offline вие се свързвате директно с нещата извън онлайн света.

Всъщност вие ще възстановите позагубената връзка с някои неща, с които сте загубили допирните си точки през седмицата.

Може би ще се върнете обратно към живота, а това понякога не звучи толкова пресилено… Може да планирате храненето си за новата диета, която сте решили да започнете, да разгледате предложения за екскурзия или да направите такава, да прочетете книгата, която пренебрегвате толкова много време. Важно е да дадете на мозъка и очите си останалите неща от потопа информация и задачи, които идват към вас с пълна сила в резултат на ежедневната ви работа в интернет.

Да останете недоспали дни наред, блещейки се пред браузъра си, навлязъл в поредната интернет страница или социална мрежа, няма да бъде добре за никого.

Чудите се още дали да опитате?

Помислете за моментното си седемдневно пребиваване в интернет по подобен на гореописания начин-седем дни в седмицата!

Трябва да си вземете почивка от него и това е точно изключването, което ще ви позволи да се върнете свежи и фокусирани следващия път, когато отново се закачите онлайн!

Изключете се, за да се заредите…

режим offline,неделя

Не е невъзможно да останете напълно в режим offline, казва Майк Варди! Направете го заради собственото си благосъстояние, заради собственото си благоразположение на духа и тялото, така че да можете да се настроите за успех. Когато автоматизирате част от задачите си, какво друго има да правите през цялата неделя, освен да давате на себе си спокойствие на духа от излишния онлайн социалномрежови шум и да се наслаждавате на деня и на хората около вас лице в лице.

Когато НЕ ограничавате напълно използването на всички ваши устройства с достъп до света, а просто им ударите ключа за един ден, вие не притискате себе си по начин, чрез който да не сте си полезни, а напротив. Когато се изключвате напълно ще се освежите, така че да можете да поемете обратно вълната с пълна сила, когато се свържете отново и осъществите връзка с мрежата. 

Но най-голямата полза, дърпайки кабела всяка една неделя е, че вие ще подобрите живота си – както онлайн, така и офлайн.

Е, няма да бъде лесно, но нека да опитаме…..

Какво мислите?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак