Схватка или бягство?

Fight or flight – това е въпросът…

Когато са изправени пред заплаха, била тя физическа или психическа, реална или въображаема, хората реагират по един от следните четири начина:

 • отстъпление,
 • подчинение,
 • търсене на обич
 • търсене на власт

Нека да ги разгледаме малко по-подробно:

Отстъпление

Бягаме. Когато това е физически невъзможно, оттегляме се в психиката и усещанията си като костенурка в корубата или като щраус, заравящ глава в пясъка.

Забележка: Костенурката се свива в корубата като ефективна защитна стратегия, за да изчака отдалечаването на неприятеля.

Но заравянето на глава в пясъка, било то образно или буквално, никога не може да бъде добра стратегия.

Нека цитираме любимия израз на Керълайн Шъмуей от „Черната наука“:

„Дори и да си заровиш главата в пясъка, пак могат да те ритнат по задника“ .

Това е разликата между „стратегическо отстъпление“… и паническия бяг.

Подчинение

Неспособни да избягаме, ние се предаваме. Подчиняваме се на „висшата власт“ и опитваме да се „снишим“.

„Подкрепяме безусловно“ с надеждата биячът да избере друг вместо нас. Понякога дори му помагаме да избере другия, за да останем незасегнати.

При по-силен натиск започваме и да бием.

Търсене на обич

В идеалния случай всички би трябвало да можем да се „изолираме“ от жестокия свят, като се обкръжаваме с хора, които искрено ни обичат и уважават.

При успех биваме благословени със семейство, приятели и истинска обич – съюзници, които ни дават чувството за сигурност, идващо от силна и сигурна подкрепа.

Когато не успеем да намерим истинска обич и уважение, в крайна сметка започваме да ги търсим на погрешни места – секти, банди и унищожаващи ни връзки.

Търсене на власт

Първите три категории – отстъпление, подчинение и търсене на обич – всъщност са начини да потърсим властта за контрол над живота си.

Нека най-напред да подчертаем, че власт не е мръсна дума. Естествено е да търсим контрол над ситуацията.

Още от раждането си ние непрестанно се борим за власт – власт над самите себе си (например учим се как да ходим) и власт над средата (например кога и накъде да вървим).

По-късно търсим власт над враговете си. Това е естествен импулс, има го в нашата ДНК.

Нещо повече, то е самата ни ДНК.

Колкото повече власт упражняваме над себе си и средата, толкова по-добри стават нашите шансове да оцелеем достатъчно дълго, за да предадем своята ДНК на идните поколения.

Чували ли сте за оцеляването на най-пригодния?

Приспособявай се или умри! – Обществото обаче традиционно полага всички усилия да премахне този естествен стремеж. Затова всички сме възпитани да отхвърляме всяка мисъл за лична власт.

Така ни учат политически и духовни водачи, защото властта да разсъждаваме самостоятелно – тази първа и най-важна власт – означава, че вече няма да разчитаме те да вършат това вместо нас. Когато ни учат, че „властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно“, те просто се плашат сами, защото са надникнали в огледалото твърде отблизо.

Освен това нима „властта да избираш“ не трябва да се отнася и до избора дали да бъдеш развратен или не? Някои хора биха избрали да бъдат мръсници.

И това би било чудесен начин да разберем кой наистина е „светец“ и кой определено не е.

Помислете си за колко много властолюбиви, но иначе съвършено безсилни нищожества, не би чул светът, ако Хитлер не бе дошъл да им предложи работа.

Но без властта макар и само властта да мислим самостоятелно – изборът ни е още по-ограничен. И твърде често надарените с власт избират вместо нас.

Често се отдръпваме от идеята за властта, защото я отъждествяваме с отговорност. Никой не иска да остане „на топа на устата“- да бъде онзи, който ще отговаря, когато всичко се провали.

Както искате – Без кураж няма слава.

Животът не е поемане на рискове, а поемане на контрол. Разбира се, понякога се налага да рискувате, за да вземете нещата в свои ръце.

Бий се. Заслужи съдбата си. Бъди войн. Бъди лъв. Бъди легенда.


Вижте още и:

 •  
 •  
 •  
 • В света на природата е имало и винаги ще има две групи:

  а) – Хищници
  б) – Жертви
  в) – и междинна група на паразитите

  Просто природата позволява преминаване от една група в друга непрекъснато. В това е красотата на тази статия. Опитите на коментиращите да усложняват природата са безмислени – защото идват от света на хората.

  Хищничеството трудно се контролира и в него почти няма справедливост.
  Жертвоготовността е и мъченичество – паметник на жертви се слага по-често отколкото на героя хищник – убил 20 за да спаси 2 000 души. И т н…….

  Най-правилно е да сте били жертва – после да сте станали хищник, който може да се контролира и да не ставате отново жертва и да помогнете и на останалите кандидат-жертви да не бъдат изядени от хищниците в обществото на хората.

  Паразитите не ги коментирам.

 • Факт е, че основната реакция е fight or flight. Но пълното описание на тази реакция за самосъхранение е fight or flight or freeze response. Freeze – (замръзни), лесно може да се наблюдава в света на животните. При хората също се вижда. Например пресичаме на пътя, изведнъж забелязваме кола и не бягаме, а замръзваме на място. Леко допълнение 🙂 Предполагам, че отчасти се допълва с „подчинението“.
  Ще направя още едно допълнение относно
  амигдалата. Първо тя е получава сигнала и след ужасно кратко време той стига и до разумната част. Затова е трудно да убедите някои с панически атаки, социална тревожност, фобрии и т.н. тревожни разстройства с логически аргументи да не се страхува. Работата с амигдалата е много важна и има прекрасни методи за тази задача, които действат и ни позволяват да не бягаме, да не се подчиняваме, а да се изправим срещу „заплахата“! Поздрави!

 • Здравей!Статията ми харесва,затова си позволявам да драсна няколко реда.

  Когато става въпрос за ситуация,в която няма място за някоя
  от тактическите маневри,посочени в статията,е възможно и да обърнеш съвсем
  осъзнато „другата си страна”(Проповедта на планината-Нов завет”..но който те
  плесне по дясната страна…”)Смисълът е всякакъв друг,но не и пасивен(не е в
  подчинението,не е в бягството…Стиховете внушават ,че злото може да бъде сведено до абсурд чрез неутрализиране на вредата.
  Затвор в Северна Русия. Колективът на надзирателите”призовава”
  затворниците на съревнование за насичане на дървата,струпани на двора(склад за дървен материал,купища колкото триетажна сграда)Който откаже е лишаван от
  храна.Сеченето започва, още по обяд всички спират от изнемога, но един от
  затворниците сече 20 часа без да спре-гледат го с насмешка,с учудване,а накрая
  и с ужас…
  Сторил го е не само защото бил млад(на 24) и не че вменил на
  врага вина,но изправил неприятеля пред „безсмислието
  на цялото начинание,обезсмислил вредата…”Подобен призив вече не бил отправян.
  Позоваванията са от
  Напътствено слово на Йосиф Бродски.

  • Здравей Таня, историята с купчината с дърва е страхотна добавка към материала! Да вземем да те вербуваме за автор 🙂

 • Хах, както обичам да си повтарям „няма случайни неща“ и това ми помага да разбера, че съм точно където трябва, когато трябва. Малко преди да пуснете тази статия и аз се ровех за повече информация относно реакцията „бий се или бягай“, както я наричаме в НЛП и по-точно къде из набръчкания ни мозък се заражда. Страх, гняв, тъга, отвращение и „бий се или бягай“ се зараждат в амигдалата. Тази част може да се потисне единствено чрез заетост и работа върху неемоционални дейности, точно заради това като се държите заети с нещо /хоби например или някаква дейност по къщата/ може да повдигне духа ви, когато сте нещастни, а за да постигнем щастие е нужно единствено да прибавим към рецептата цел и усещане за смисъл.
  Самоконтролът пък идва от орбито-фронталния кортекс, който за наше щастие се активира непосредствено преди амигдалата в случай изискващ емоционален отговор и тук вече става интересно, както Стивън Кови пише в една от книгите си: „между стимула и реакцията съществува пространство и ключът към щастието, усъвършенстването и израстването се крие точно там – в начина на използване на това пространство“.
  Лично според мен това пространство е преди активирането на орбито-фронталния кортекс /анализира ситуацията и ни дава стратегия за реакция/ и в него са заложени нашите ценности, които отново за наше щастие, а от друга гледна точка и нещастие, могат да бъдат програмирани.
  Осъзнаването и разбирането, което споделям е въз основа на информация от книгата на Стивън Кови „7-те навика на високоефективните хора“, http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/interactives/organs/brainmap/index.shtml
  и моя личен опит 🙂
  Поздрави и продължавайте все така със страхотните статии.

 • 🔐 Вход за клуба

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  -40% отстъпка за клуба | Практически ръководства, ресурси, секретна общност Научи повече →