ВЛЕЗ В КЛУБА
заплаха

Схватка или бягство?

  •  
  •  
  •  

Запази за после

Fight or flight – това е въпросът…

Когато са изправени пред заплаха, била тя физическа или психическа, реална или въображаема, хората реагират по един от следните четири начина:

  • отстъпление,
  • подчинение,
  • търсене на обич
  • търсене на власт

Нека да ги разгледаме малко по-подробно:

Отстъпление

Бягаме. Когато това е физически невъзможно, оттегляме се в психиката и усещанията си като костенурка в корубата или като щраус, заравящ глава в пясъка.

Забележка: Костенурката се свива в корубата като ефективна защитна стратегия, за да изчака отдалечаването на неприятеля.

Но заравянето на глава в пясъка, било то образно или буквално, никога не може да бъде добра стратегия.

Нека цитираме любимия израз на Керълайн Шъмуей от „Черната наука”:

„Дори и да си заровиш главата в пясъка, пак могат да те ритнат по задника” .

Това е разликата между „стратегическо отстъпление”… и паническия бяг.

Подчинение

Неспособни да избягаме, ние се предаваме. Подчиняваме се на „висшата власт” и опитваме да се „снишим”.

„Подкрепяме безусловно” с надеждата биячът да избере друг вместо нас. Понякога дори му помагаме да избере другия, за да останем незасегнати.

При по-силен натиск започваме и да бием.

Търсене на обич

В идеалния случай всички би трябвало да можем да се „изолираме” от жестокия свят, като се обкръжаваме с хора, които искрено ни обичат и уважават.

При успех биваме благословени със семейство, приятели и истинска обич – съюзници, които ни дават чувството за сигурност, идващо от силна и сигурна подкрепа.

Когато не успеем да намерим истинска обич и уважение, в крайна сметка започваме да ги търсим на погрешни места – секти, банди и унищожаващи ни връзки.

Търсене на власт

Първите три категории – отстъпление, подчинение и търсене на обич – всъщност са начини да потърсим властта за контрол над живота си.

Нека най-напред да подчертаем, че власт не е мръсна дума. Естествено е да търсим контрол над ситуацията.

Още от раждането си ние непрестанно се борим за власт – власт над самите себе си (например учим се как да ходим) и власт над средата (например кога и накъде да вървим).

По-късно търсим власт над враговете си. Това е естествен импулс, има го в нашата ДНК.

Нещо повече, то е самата ни ДНК.

Колкото повече власт упражняваме над себе си и средата, толкова по-добри стават нашите шансове да оцелеем достатъчно дълго, за да предадем своята ДНК на идните поколения.

Чували ли сте за оцеляването на най-пригодния?

Приспособявай се или умри! – Обществото обаче традиционно полага всички усилия да премахне този естествен стремеж. Затова всички сме възпитани да отхвърляме всяка мисъл за лична власт.

Така ни учат политически и духовни водачи, защото властта да разсъждаваме самостоятелно – тази първа и най-важна власт – означава, че вече няма да разчитаме те да вършат това вместо нас. Когато ни учат, че „властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно”, те просто се плашат сами, защото са надникнали в огледалото твърде отблизо.

Освен това нима „властта да избираш” не трябва да се отнася и до избора дали да бъдеш развратен или не? Някои хора биха избрали да бъдат мръсници.

И това би било чудесен начин да разберем кой наистина е „светец” и кой определено не е.

Помислете си за колко много властолюбиви, но иначе съвършено безсилни нищожества, не би чул светът, ако Хитлер не бе дошъл да им предложи работа.

Но без властта макар и само властта да мислим самостоятелно – изборът ни е още по-ограничен. И твърде често надарените с власт избират вместо нас.

Често се отдръпваме от идеята за властта, защото я отъждествяваме с отговорност. Никой не иска да остане „на топа на устата”- да бъде онзи, който ще отговаря, когато всичко се провали.

Както искате – Без кураж няма слава.

Животът не е поемане на рискове, а поемане на контрол. Разбира се, понякога се налага да рискувате, за да вземете нещата в свои ръце.

Бий се. Заслужи съдбата си. Бъди войн. Бъди лъв. Бъди легенда.


Вижте още и:


  •  
  •  
  •  
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this