Хвани се здраво за живота, поеми контрола и подчини волята си [Tony Schwartz]

живот ,контрол

Тук е проблемът, пред който сме изправени във всеки един ден от живота си. А именно, че почти всичко, което генерира трайна стойност изисква усилия, фокус и дори някои дискомфортни положения по пътя към постигане на добрия резултат, по пътя към целта.

В същото време аз и ти сме прекалено задълбочени във всички възможни начини и варианти да избегнем всяка болка по време на живота си, която тялото и съзнанието ни разпознават като смъртоносна опасност или заплаха и вместо да я преодолеем, преминаваме напред към удоволствието-колкото по-бързо, толкова по добре!

[sws_divider_line]

Освен това ние също сме изложени на изкушения повече от всякога. Светът буквално е на върха на пръстите ни, които натискат по клавишите на компютрите ни.

Всички изкушения около нас винаги ни махат и ни отправят зов, за да ни примамят, както сирените пеят на Одисей от едноименната история, в която той се закрепя за мачтата на кораба си, за да се противопостави на техния уникално изкушаващ повик.

Не му е било никак лесно! Но както на него, тия подобни да ги наречем “Сирени” пеят и на нас: хапни си десерт, пропусни работата, отложи тренировката си, отлагай задачите за после, ела да се забавляваме, порови се безцелно в нета, провери си пощата няколко пъти, отиди на пазар, направи го по лесния начин, воайорствай във Facebook и други такива подобни примамливи оферти, на които ужасно трудно се устоява, независимо за колко здрава мачта сте се хванали.

Одисей и сирените...

Но благодарение на изследователя Рой Баумайстер и други учени е доказано очевидно и ясно, че ние имаме един определен резервоар от воля. Силно ограничен ресурс, който се изчерпва с всяко действие, което изисква ползването му.

И така, след всички тези констатации и не толкова приятни истини за нашия живот, как все пак да си върнем контрола над него?

Това, което следва по-надолу в статията са ключовите ходове, които можеш да направиш ти, зада се задържиш на мачтата и да не се изкушиш точно когато не трябва.

Не знам дали всички мисли накуп, които следват ще Ви помогнат, но поне една със сигурност ще Ви свърши работа, така че продължавайте да четете…изберете си нещо като за Вас и действайте.

Гениален план за поемане на контрол върху живота ти и обуздаване на волята ти:

[sws_divider_line]

1. Направете голяма част от вашето поведение автоматично

Тук съм сигурен, че веднага си казахте – ама как, нали всеки ни говори да живеем по осъзнато.  Е, прави сте, но точно тук става въпрос за нещо малко по различно.

В тази точка имам предвид не начина, по който живеем като цяло, а действията, които ни се налага да извършваме през ежедневието, за да подобрим този живот, действията, които подлагат на изпитание волята ни.

И тъй като нашата воля е толкова ограничена, най-добрата ти защита би била несъмнено да разчиташ на нея по малко.

Ето какво блестящият математик Алфред Норт Уайтхед мисли по въпроса:

Цивилизацията напредва чрез разширяване броя на операциите, които можем да изпълняваме, без да се замисляме за тях

Част от ежедневните ни ритуали изискват изключително прецизно поведение, което обаче се повтаря отново и отново, като допълнение се изпълнява и в специфично време.

Така че с времето тези в началото не толкова прости действия стават автоматични и вече не изискват толкова много воля, за да се извършат.

2. Извади себе си от пътя на изкушението

Извади себе си от пътя на изкушениетоВие разбира се не може лесно да се закрепите за “мачтата” и да избегнете изкушенията, които понякога са само на един клик разстояние, но вие може избирателно да ги избегнете – поне част от тях!

Ако искате да отслабнете може би ще има смисъл да премахнете високо калоричните храни от рафтовете в кухнята си и да кажете на сервитьора от ресторанта, че НЕ искате да ви носи хляб с яденето.

Ако имате за цел да приключите с важна, ползотворна и отговорна задача може би няма да е зле ако изключите вашия компютър и мейл изцяло за определен период от време, вместо да се опитвате да се противопоставяте на т.нар. условен рефлекс на Павлов/като видите компютър несъзнателно, без да се замисляте, първото нещо, което правите е да тръгнете да си отваряте пощата или Facebook-вариация на звънеца, храната и кучето от експеримента на Павлов/.

3. Каквото и да ви кара да се чувствате принудени да го правите, недейте!

на сила хубост не става

Колкото по мощно ви кара нещо да се задвижите и да се налага да предприемете незабавни действия спрямо него, толкова по вероятно е да НЕ го направите/трябва да ходя на работа, трябва да тренирам, трябва да се разбирам с тази жена, трябва да се държа мило с него, защото няма да си купи от мен и т.н./

Когато натиска, чувството за задължение, чувствително ви притиска, то вероятно сте активирали вашия “бий се или бягай” психологически механизъм, присъщ на човешката физиология от както свят светува.

Това е страхотен рефлекс, в случаите, когато сте изправени пред ситуация на живот и смърт, или когато жена ви е хванала да и изневерявате/което долу горе е същата ситуация/ и да реагирате незабавно си е необходимост и нормална реакция.

Но в повечето случай в живота обаче е по-добре да помислите, преди да реагирате и да се поддадете на този заложен в човека първичен импулс, понякога така пагубен за всичко градивно, което изпускаме заради него!

4. Спете толкова, колкото ви е нужно, за да се чувствате напълно отпочинали

спете колкото ви е нужно

За почти 98% от всички нас това означава най-малко 7 часа на нощ.

Умората, казва Винс Ломбарди, прави страхливци всички нас.” Това си има психологическо обяснения, но няма да се спираме подробно на това тук!

Но по конкретно, тя, умората подкопава нашата способност за самоконтрол и е по-малко вероятно да изпитаме някакво удовлетворение.

Най-добрия ритуал преди заспиване не е просто да изберете всеки път точно време, в което да си легнете, но също така да и  започнете да се подготвяте за това 30 минути преди да загасите лампите.

5. Направете най-важното нещо първо-още сутринта

Това е времето, в което по-голяма част от нас имат най-много енергия и най-малко поводи за разсейване. Нашият енергиен резервоар намалява с напредването на деня, което показва защо е толкова трудно да стигнем до най-трудния си ангажимент в края на деня.

Колкото по фокусирани сте, толкова по-високо е качеството на работа, която ще свършите и толкова повече ще свършите.

Ако направите това, може да сте сигурни, че доста от важната ви работа ще е свършена още през първите 90 минути на сутринта, отколкото в часовете през останалата много по-голяма част на деня  взети заедно.

6. Яжте богати на енергия храни в малки дози на чести интервали

живот ,контрол

Храната и специално глюкозата буквално и напълно реално зарежда нивата на вашата воля! За съжаление обаче тялото може да използва само ограничено количество от нея и храната като цяло в определен момент.

Знаете какво става с излишното-да, става на мазнини! Така че вие трябва да се зареждате с енергия най-малко на всеки три часа.

Захарите и простите въглехидрати осигуряват енергия, която не трае никак дълго, докато чистите протеини и сложни въглехидрати осигуряват по стабилен и траен източник на енергия и следователно и по-голяма воля!

7. Правете само едно нещо в даден момент

правете само едно нещо в даден момент

Толкова много неща идват към нас, затрупват ни постоянно и така безмилостно: мейли, текстове, хора, информация.

Ние доста често правим грешката да допуснем да предположим, че единственият начин да се справим с всичко това и да свършим целия този огромен абсурд от задачи е да жонглираме с всички едновременно, по едно и също време.

В действителност, при придвижването между задачите, които имаме да вършим ние създаваме нещо, което се нарича “време за превключване” или на англ. switching time.

Тоест, когато измествате вашето внимание от един фокус към друг, средното време, необходимо, за да се завърши първата от всички  задачи, които сте започнали се увеличава минимум с 25%.

Така че, когато решите следващия път да хванете да вършите сто неща едновременно-помислете за това!

8. Работа на спринт!

Човешките същества не са предназначени да работят като компютри, при високи скорости и то непрекъснато. Напротив, ние сме така устроени, че да съществуваме през времето на разход и подновяването на енергията ни.

В нашите тела има непрекъснато повтарящ се 90 минутен цикъл, по време на който се движим от състояние на висша физиологична възбуда към постепенно образуване на умора.

От това следва, че интензивен и добър фокус може да имате върху нещата, в идеалния случай без прекъсване, за не повече от 90 минути в даден момент от време.

И след като направите един такъв цикъл си вземете истинска почивка поне за няколко минути, с което да се отпуснете емоционално, да релаксирате ума си и да се презаредите физически.

Още за методи за истинска и продуктивна почивка горещо ви препоръчвам статията ни със заглавие: Как да добавите по един час на ден към живота си в будно състояние?

Какво излезе от този гениален план?

[sws_divider_line]

каква е твоята цел

Преди всичко друго, от критично значение е да знаете точно какво искате в даден момент и точно каква ви е целта, а не какво ви се прави. Звучи просто, ама никак не е.

И то не защото е ракетна наука, а просто защото все ще се намери нещо, което да ни разсея и да отвлече и нас и вниманието ни далеч от това, което наистина искаме да постигнем.

Неведнъж ми се е случвало да имам за цел да направя страхотна статия от материал, който съм намерил и в крайна сметка да приключа с безцелно сърфиране в интернет и социалните мрежи.

И това е само един от малкото лоши примери в моя живот, в които се поддавам на “песента на сирените“, омайващи не само Одисей, но и всички нас!

Знаейки точно какво целите в даден момент и го осъзнавате напълно, вие ще имате уникално мощно гориво за супер рационално поведение, особено когато нещата се усложнят и изкушението да приключите по най-лесният начин взема превес над волята ви.

Ако сте наясно, кой искате да бъдете в дадена ситуация, а не просто какво ви се иска да правите, “зовът на сирените” със сигурност няма да бъде толкова съблазнителен и намаляващ вашата воля!

Ами вие? Как поддържате волята си? Как оставате фокусирани и мотивирани, без да си губите времето занимавайки се с глупости? Кажете ни в полетата за коментарите…

статията е по материали на Tony Schwartz, автор на книгата Be Excellent at Anything

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: