35 подаръка, които децата ви никога няма да забравят (само ако им ги подарите)

дете,деца,подаръци

В ерата на консуматорското потребление децата разполагат с огромно количество играчки. Затова да бъдат изненадани приятно от нас възрастните става все по-сложно. Но независимо от времето, в което живеем едно не се е променило – има неща, които са по-важни за едно дете, неща които не може да се купят в нито един магазин.

В следващите редове ще намерите списък (без да е степенуван) с идеи, които ще ви подскажат какъв подарък си струва да поднесете на едно дете. А колко от тях вече сте подарили на вашето?

 1. Подарете му подкрепа

Само една дума на одобрение могат да накарат детето ви да се почувства по съвсем различен начин – състояние, което да го зареди с енергия и мотивация. Нека децата ви знаят, колко ги цените.

Нека знаят, че вярвате в тях.

Не забравяйте да им напомняте за това.

 1. Прегръдки и целувки

Бащата казва на 7 годишния си син, че той вече е голям за целувки.

И все пак за децата е важна родителската любов и топлината на прегръдката, независимо дали са на 7, 20 или 30 години!

Помнете, че колкото и голямо да е вашето дете, никога не е късно да го прегърнете или целунете и по този начин да изразите своята любов.

И все пак не прекалявайте, защото това може да бъде нож с 2 остриета…

 1. Обяд и вечеря с цялото семейство

Съвместните обеди и вечери са прекрасна възможност да се съберете цялото семейство, да обсъдите изминалия ден или плановете за утрешния. Толкова прекрасна, че семейството, което не се храни заедно не се и развива заедно.

 1. Чувство за хумор

Намерете време да се посмеете заедно с децата – чувството за хумор е една от малкото черти на характера, която все още не е убила никого.

 1. Покажете им как да забелязват красотата

Помогнете на детето си да открива красотата във всичко, което види и във всеки, който срещне. Покажете му разнообразието в изкуството и многообразието в човешките души.

 1. Възможността да допуска грешки

Децата са си деца и често са под влиянието на неудържимо веселие, което понякога изисква огромното ви търпение.

Дайте им пространство, където могат да експериментират, изследват и грешат. Покажете им, че това не е толкова страшно. Не ги критикувайте.

 1. Стабилно семейство

Стабилното семейство е онзи фундамент, върху който децата строят целия си живот. Когато е възможно и имат нужда трябва да получат вашата подкрепа и разбиране. Постарайте (ако ви е възможно) да съхраните семейството цяло.

 1. Подарете му желание за постигане на повече

Поощрявайте амбициозните желания на вашето дете. Това ще му позволи да постигне много или поне да се опита да постигне повече от останалите – може би дори повече, отколкото можете да си представите.

 1. Подарете му време

Времето е единствения подарък, който никога няма да може да върнете назад. И това е един от най-ценните дарове, които можете да поднесете на своето дете. Подарете им време с вас, работата ви може да почака…

 1. Внимание

Времето само по себе си не е достатъчно.

Трябва да сте изцяло в него, да сте тялом и духом с детето си.

А не просто да отбиете номера като го заведете в парка, а в главата ви все още да работите! На пръв поглед това звучи естествено, но все по-често изпитваме затруднения да се фокусираме и да бъдем истински с детето си. Бъдете близо до него! Не изпускайте моменти.

 1. Научете го да проявява състрадание

Животът често е несправедлив!

И когато нещо нечестно се случи, научете детето си да не остава пасивен страничен наблюдател, а да помага на онзи, който се нуждае от помощ.

 1. Подарете му умението да цени

Един от най-добрите подаръци, който можете да направите на детето си е да го научите да цени това, което има, но да не спира там, където е в момента.

 1. Любопитство

Запалете двигателят на прогреса у вашето дете, който за кратко наричаме любопитство. Научете го да задава въпроси и да търси отговори.

Стига си задавал толкова много въпроси!

…са думите, които никога не трябва да излизат от устата ви.

 1. Решителност

За постигането на успех е нужен не само късмет, добра подготовка.

Много помага и умението да проявявате решителност, а за това е необходима сила на волята.

 1. Самодисциплина

Децата трябва да се научат на много неща: как да се държат, как да се разбират с останалите, как да постигат цели, да осъществяват желания.

Разбира се, основна част от възпитанието е дисциплината, но не я градете въз основа на забрани, а се постарайте да я градите в позитивна и полезна насока.

За целта много ще ви помогне тази статия.

 1. Подарете му поощрение

Думите имат огромна сила. Думите, които казвате всеки ден на детето си могат както да го подкрепят, така и да го накарат да се отчае.

Затова, подбирайте ги внимателно.

 1. Създайте у детето желание да твори

Благодарение на интернет да твориш и да се учиш на нещо ново стана много по-лесно и оправданията, че не разбирате от нещо вече не вървят. Поощрявайте в детето креативност.

Светът има нужда от хора, които са способни да създават…

 1. Научете го на щедрост

Научете детето си да бъде щедро с вашите неща сега, за да може да е щедро и със своите собствени.

И все пак внимавайте да не подари цялата ви къща…

 1. Научете детето си на духовност

Вярата извисява нашата представа за вселената, нашия свят и живот. Щеше да бъде много лесно ако в съзнанието на децата автоматично беше програмирано, че те се състоят не само от плът и кръв, но и от ум, сърце, душа и воля. И че решенията взимани от тях в живота, трябва да се основават не само на това, което изисква плътта и кръвта, а ума и душата. Уви, тази задача трябва да я свършим ние, техните родители…

 1. Научете го на честност

Децата, които от малки се учат да бъдат честни имат много по-големи възможности да останат такива като пораснат. А и честните хора като правило се чувстват по-добре и се наслаждават повече на живота.

И най-важното – спят спокойно през нощта.

 1. Заредете го с надежда

Надеждата придава сили, формира издръжливост и ни зарежда с решимост. И дори в трудни времена и моменти на отчаяние тя ни помага да вървим напред.

 1. Въображение – един от най-ценните подаръци

Живота се променя все по-бързо и по-бързо с всеки изминал ден, а утрешният делник със сигурност не прилича на днешния.

Този нов свят се създава от онези хора, които умеят не само да включват своето въображение, но и да го използват целенасочено.

 1. Осъзнатост

Възпитаването на децата е важно и отговорно занимание, което изисква висока степен на осъзнатост. Добре си изяснете кой сте и какво искате да постигнете. И задължително научете и вашите деца на това.

 1. Влечение към знанието

Страстта към знанието няма нищо общо със зубренето в училище.

Това е качество, което се отглежда в семейството.

Така че, четете, задавайте въпроси, анализирайте и подлагайте на съмнение нещата от живота заедно с вашите деца.

Давайте им пример, покажете им как да мислят и да научават нови неща.

 1. Подарете им страст към природата

Децата, които се учат да ценят света около себе си в последствие се грижат за него. Често ги караме да поддържат чистота и порядък у дома. Защо да не ги научим да се грижат за чистота и порядък и извън него?

 1. Желание да опитват нещо ново

Нека научим децата на желанието да опитват нови неща.

И то не само, за да се наслаждават на разнообразието в живота, но и да разберат какво им харесва и на какво са способни.

И да, това не изисква чак толкова много пари.

 1. Подарете му оптимизъм

Песимистите не променят света. Това е дело на оптимистите.

 1. Умението да се гордеят и радват на победите

Празнувайте малките победи в живота.

В края на краищата тези малки или големи постижения по време на детството изграждат увереност и с годините стават все по-важни.

 1. Научете ги да обичат света около себе си

Самотата е едно от онези обстоятелства, които ни изяждат, когато пораснем. Научете детето си да обича света около себе си, да го приема с отворени обятия. Покажете му красотата на общуването с хората и богатството на приятелите.

 1. Научете го да се придържа към ценностите си

Децата, които знаят как да оценят себе си обикновено са по-уверени и имат изградено силно чувство на собствено достойнство и самоуважение. В резултат на това те порастват със собствени ценности, към които се придържат.

 1. Покажете на вашето дете, че е уникално

Нашите различия ни правят ценни – и за нас и за обществото.

Помогнете на детето си да разкрие потенциала си и да демонстрира с гордост на света онова, за което могат да го оценят по достойнство онова, по което се отличава…

 1. Научете го да говори с вас

Канете често малчугана да сяда на коленете ви, за да поговорите! Това е едно от най-важните неща, на които може да научите детето си, ако искате и когато порасне да бъде отново близък приятел с вас, който споделя тревоги и радости.

 1. Любов към домашното огнище

Да знаеш, че вкъщи те обичат и чакат, да знаеш, че вкъщи ще намериш уют и топлина – това са едни от най-приятните и вдъхновяващи усещания в живота.

Дава ли вашият дом тази топлина на детето ви?

 1. Вярност към човека до тях

Вярност – това е поведение присъщо не само на нашите тела, но и действието на очите, ума, сърцето и душата. И да, децата забелязват и много тънко усещат такива неща.

 1. Любов

За къде без нея?

Най-важните подаръци за вашето дете накратко:


 1. Подарете му подкрепа
 2. Прегръдки и целувки
 3. Обяд и вечеря с цялото семейство
 4. Чувство за хумор
 5. Покажете им как да забелязват красотата
 6. Възможността да допуска грешки
 7. Стабилно семейство
 8. Подарете му желание за постигане на повече
 9. Подарете им време
 10. Внимание
 11. Научете го да проявява състрадание
 12. Подарете му умението да цени
 13. Любопитство
 14. Решителност
 15. Самодисциплина
 16. Подарете му поощрение
 17. Създайте у детето желание да твори
 18. Научете го на щедрост
 19. Научете детето си на духовност
 20. Научете го на честност
 21. Заредете го с надежда
 22. Въображение – един от най-ценните подаръци
 23. Осъзнатост
 24. Влечение към знанието
 25. Подарете им страст към природата
 26. Желание да опитват нещо ново
 27. Подарете им оптимизъм
 28. Умението да се гордеят и радват на победите
 29. Научете ги да обичат света около себе си
 30. Научете го да се придържа към ценностите си
 31. Покажете на вашето дете, че е уникално
 32. Научете го да говори с вас
 33. Любов към домашното огнище
 34. Вярност към човека до тях
 35. Любов


Вижте още по темата и:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак