[ 10 ] породи кучета, които страхотно биха се разбирали с деца

Кое е най-подходящото куче за семейство с деца? Когато обмисляте да си вземете четириног приятел, важно е домашният любимец да може лесно да се сприятели с всички членове на вашето семейство и особено с детето ви.

В тази статия събрахме някои от най-подходящите породи кучета, които се разбират добре с малчуганите и могат лесно да се обучат, за да се превърнат в техни верни и безопасни приятели.

Ако сте решили да си вземете куче, необходимо е да се съобразите с мнението на всеки един член на семейство. А ако имате дете, помислете за (безопасна) порода, с която мъникът да има огромна вероятност да се сприятели. Нека видим няколко:

Ако вече сте си взели кученце – обучение на куче в 10 стъпки


Бигъл

Активният, приветлив и любящ Бигъл винаги е много добър към децата – способен е с часове да си играе с тях. Не забравяйте обаче, че породата Бигъл има добре развит ловджийски инстинкт – най-добре е да гледате тези кучета в частен дом и да не ги оставяте сами за дълго време. Ако се грижите правилно за Бигъл-а, като разбира се не забравяте за неговото дресиране и го обградите с грижи и внимание, то по-добър приятел и охранител за вашето дете няма да намерите.

Коли

Първоначално Коли били овчарски кучета – помагали на овчарите в събирането на скитащите се овце. Затова породата „Коли“ са много отговорни и активни животни. Те могат с часове да тичат-играят-лудуват с вашите деца, а те най-вероятно ще се изморят от толкова активност, доста по-рано отколкото кучето.

Така че следете вашият любимец да не изтощи прекалено много детето ви.

Като цяло, Коли е куче, на което може да се доверите. То безгранично ще обича всички членове на семейството. Особено силно се привързва обаче към децата, не е агресивна порода и лесно подлежи на дресировка.

Лабрадор (Голдън) ретривър

Лабрадор Ретривър – надеждно, търпеливо и любящо куче, което никога умишлено няма да причини вреда на вашето дете – едно от най-подходящите кучета за общуване с деца.

По своята природа това куче е спасител, което има потенциал да стане надежден пазител на вашето дете. Не забравяйте обаче, че най-напред трябва да отделите време за възпитанието и дресирането на Лабрадора.

Внимавайте за следната ситуация: ако сте си взели кученце Лабрадор, то не трябва да го оставяте насаме с малко дете, без да ги наблюдавате. Разбира се, дори малко кученце ще се привърже към детето и ще намери общ език с него, но комбинацията от двама мъници в момент на игра може да причини взаимна вреда.

Пудел

Жизнерадостно, дружелюбно куче. Те са послушни домашни любимци, които с удоволствие ще си играят с детето ви динамични игри. Неслучайно Пуделите много често участват като артисти в цирка. Те са умни и лесно се дресират, а вашето дете ще може самостоятелно да обучи пудела на различни трикове и команди.

Не забравяйте, че пуделите искат внимателни и постоянни грижи: необходимо е често да ги къпете и решете, особено след активни игри и разходки с децата.

Немска овчарка

Истинският приятел и отлична охрана за вашето дете – и не само. От 9-10 годишна възраст едно дете би могло самостоятелно да се грижи за Немската овчарка и да се занимава с дресировката на уникалната порода кучета. Този неизменен спътник, ще бъде навсякъде и ще следва плътно стопанина си.

Не забравяйте, че Немската овчарка не е куче, което ще може постоянно да седи между четири стени (гледането в апартамент е тегаво – и за стопанина и за кучето). Те имат нужда от постоянни разходки (2 часа е оптималния вариант) и разбира се, винаги трябва да са заети с нещо, тъй като се изморяват изключително трудно.

Ирландски сетер

https://www.youtube.com/watch?v=LWSYKNk_Brs

Ирландският сетер е активно куче, жадно за общуване. То би било отлична компания за вашето дете. Това куче постоянно е в движение, никога няма да се откаже от приятно прекараното време и няма да обиди членовете на семейството, а и отлично ще се разбере с дете на ученическа възраст.

Може да си вземете Ирландски сетер дори ако имате бебе, но помнете, че ирландеца може да се окаже прекалено активен и прекалено много да изтощи детето.

Бележка: друга хипер активна порода са Джак Ръсел-ите, които освен огромната енергия, която имат (каквото и да правите те няма да се уморят), често се случва, докато си играят, да захапват децата по-силно от препоръчителното – от опит!

Санбернар

https://www.youtube.com/watch?v=cjbyd9DSQ8o

Това са едни от най-търпеливите и снизходителни кучета. Прекрасни защитници, които няма да причинят вреда на детето. Заради големите си размери обаче, добре е да следите за съвместните игри на Санбернара с невръстния ви мъник.

Кокер шпаньол

Куче, което много обича децата, добродушно и енергично, домашен любимец, който няма да позволи на стопаните си да скучаят.

Кокер шпаньолите са търсещи приключения кучета, добър спътник на детето по време на разходка и поход. Любознателни, умни, мили и добродушни, те никога няма да си позволят да проявят агресия по отношение на деца.

Шелти / Шетландска овчарка

Шелти е едно от най-семейните кучета – привързва се към всеки член на семейството, обича да е в центъра на вниманието, общително и отзивчиво. Рядко ще се откаже от игра или веселие с вашето дете. Шелти ще смята себе си за пълноправен член на семейството и ще изисква подобаващо отношение към него.

Казват, че Шелти е доста шумно куче. Възможно е това да е така, но не бива да забравяте колко умна е „Шелти“ и че при правилно отношение и възпитание лесно ще я обучите на дисциплинирано поведение у дома.

Непородисто куче – смесена порода (мелез)

Тялото може и да е от смесена порода, но сърцето само от една – любов! – Едуард Асадов

Непородистите кучета могат да са едни от най-умните, дружелюбните и предани четириноги приятели. Ако си вземете кученце без знатно потекло, не само ще спасите един живот, но и ще научите детето на състрадание, загриженост и отговорност.

Разбира се, съществуват и множество други породи кучета, които прекрасно биха се разбирали с деца и могат да станат техни добри приятели и надеждни защитници. Ако познавате такива, които не срещнахте в тази статия, споделете ги с нас в коментарите.


Нещо забавно: да ни преглежда доктор си е доста досадно. Този Бултериер обаче проявява истинско търпение, невиждано до сега. Вижте:


[su_box title=“Още по темата за възпитанието на децата:“ style=“soft“ box_color=“#ffffff“ title_color=“#8b8b8b“ radius=“2″]
 1. Безумните неща, които пропускаме при възпитанието на децата ни
 2. Възпитанието на деца – подсъзнание преследващо успеха, стремеж към цел, копнежи за победа
 3. 5 опасни неща, които трябва да позволите на децата си да правят
[/su_box]
 •  
 •  
 •  
 • Сега има разлика между голдън ретривър и лабрадор две различни породи са ама различни. И последното не е мелез, а бултериер има разлика все пак. И бихте могли да добавите мопсили булдог.

 • Смятам да си взема куче, спряла съм се на няколко и имам въпрос :Померан или Джак Ръсел Териер? Вариант са и Бигъла и Американското Боо/Бу/Бо.
  Знам че Джак Ръсел Териерът е хиперактивен, но наскоро прочетох, че и Померанът е такъв.
  Нямам опит в отглеждането на кучета, и ще се грижа за него сама. (знам че тези породи са за хора с опит в отглеждането на животни)
  Живея в малък апартамент,но имам възможност за поне 1 час разхадка на ден, ако се наложи може и малко повече ( максимум 2:30 часа).
  Вкъщи винаги има човек, често обаче няма възможност да се занимава с кучето, за щастие обаче няма да го остави без храна и вода.
  У дома съм от около 15:00 до 7:30.
  Относно кучето: нямам идея от къде да го взема, но най-вероятно ще е от разъдник.
  Относно възпитанието: Нямам възможност за учители/дресьори; лесто се ядосвам, но никога не бих наранила животно.
  Относно храната: имам представа какво харесват повечето кучета и кои храни са качествени.
  Относно лакомствата:не знам как да различавам добрите от не чак толкова, но с практика и това ще науча,но знам обаче кога,как и защо се дават.
  Относно аксесоарите(каишки, нашийници, дрешки…): знам малко, само как да ги избирам,не знам откъде да ги закупя (живея в гр. Перник).
  Може да педложите куче с подобни характеристики: около 5-10 кг., ниско до средно на ръст,не много агресивно, не много гръмогласно (да,знам че, вякои от кучетата по-горе са с високи гласове), без твърде специална грижа за кожата (или не много трудна).

  Кога е на колко месеца е най-добре да го взема?
  Чух, че трябва кучето да е на около 2 месеца.
  Смятам да го взема през лятото, но прочетох, че ако дълго време се постоянно с него е след това за дълго време се разделите ще започне да скимти, да те търси, да се ядосва, а не искам да му го причинявам, ако е така наистина.
  ПС:Извинете за грешките и дългия коментар.

 • Защо на „непородисто куче“ сте сложили клип с бултериер? По-породист няма как да бъде.

 • Непородистите кучета са най-добри с децата.Знам го от опит.Дъщеря ми на 4г. донесе от улицата едно кученце на около месец и вече 12г. е най- верният и приятел.Играеха и се бореха като две деца .Въпреки че стана голямо куче.Имах и повече доверие от колкото на дъщеря ми,тя е най-внимателното куче което съм имала.

 • Боксер – уникално куче! Някога имахме – живя с нас и 3те ни деца. Когато четох какво куче да си вземем за многолюдно семейство с малки деца, за много кучета пишеше – не е подходящо за деца или пък търпи деца, а за боксера пишеше – обожава децата. Вярно е! Вече не е на този свят – живя много по-дълго отколкото породата предполагаше, но ще остане в сърцето ми цял живот. И сега като видя боксер – трепвам 🙂

   • Болонка..френска..малтиер или плачеща…имах такава малка и умна ..децата от блока я обожаваха..Стой на два крака..танцува..прави много трикове..бързо се научава ..много любвеобилна красива и сладка..Живя 15 години..Всички в къщи плакаха..когато си отиде..Всичко разбираше..по хубавите и очички и личеше..че не е обикновено куче..а прероден човек моята Руби..Рубела…Винаги ще я обичаме

 • 🔐 Вход за клуба

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  -40% отстъпка за клуба | Практически ръководства, ресурси, секретна общност Научи повече →