[ 10 ] породи кучета, които страхотно биха се разбирали с деца

Кое е най-подходящото куче за семейство с деца? Когато обмисляте да си вземете четириног приятел, важно е домашният любимец да може лесно да се сприятели с всички членове на вашето семейство и особено с детето ви.

В тази статия събрахме някои от най-подходящите породи кучета, които се разбират добре с малчуганите и могат лесно да се обучат, за да се превърнат в техни верни и безопасни приятели.

Ако сте решили да си вземете куче, необходимо е да се съобразите с мнението на всеки един член на семейство. А ако имате дете, помислете за (безопасна) порода, с която мъникът да има огромна вероятност да се сприятели. Нека видим няколко:

Ако вече сте си взели кученце – обучение на куче в 10 стъпки


Бигъл

Активният, приветлив и любящ Бигъл винаги е много добър към децата – способен е с часове да си играе с тях. Не забравяйте обаче, че породата Бигъл има добре развит ловджийски инстинкт – най-добре е да гледате тези кучета в частен дом и да не ги оставяте сами за дълго време. Ако се грижите правилно за Бигъл-а, като разбира се не забравяте за неговото дресиране и го обградите с грижи и внимание, то по-добър приятел и охранител за вашето дете няма да намерите.

Коли

Първоначално Коли били овчарски кучета – помагали на овчарите в събирането на скитащите се овце. Затова породата „Коли“ са много отговорни и активни животни. Те могат с часове да тичат-играят-лудуват с вашите деца, а те най-вероятно ще се изморят от толкова активност, доста по-рано отколкото кучето.

Така че следете вашият любимец да не изтощи прекалено много детето ви.

Като цяло, Коли е куче, на което може да се доверите. То безгранично ще обича всички членове на семейството. Особено силно се привързва обаче към децата, не е агресивна порода и лесно подлежи на дресировка.

Лабрадор (Голдън) ретривър

Лабрадор Ретривър – надеждно, търпеливо и любящо куче, което никога умишлено няма да причини вреда на вашето дете – едно от най-подходящите кучета за общуване с деца.

По своята природа това куче е спасител, което има потенциал да стане надежден пазител на вашето дете. Не забравяйте обаче, че най-напред трябва да отделите време за възпитанието и дресирането на Лабрадора.

Внимавайте за следната ситуация: ако сте си взели кученце Лабрадор, то не трябва да го оставяте насаме с малко дете, без да ги наблюдавате. Разбира се, дори малко кученце ще се привърже към детето и ще намери общ език с него, но комбинацията от двама мъници в момент на игра може да причини взаимна вреда.

Пудел

Жизнерадостно, дружелюбно куче. Те са послушни домашни любимци, които с удоволствие ще си играят с детето ви динамични игри. Неслучайно Пуделите много често участват като артисти в цирка. Те са умни и лесно се дресират, а вашето дете ще може самостоятелно да обучи пудела на различни трикове и команди.

Не забравяйте, че пуделите искат внимателни и постоянни грижи: необходимо е често да ги къпете и решете, особено след активни игри и разходки с децата.

Немска овчарка

Истинският приятел и отлична охрана за вашето дете – и не само. От 9-10 годишна възраст едно дете би могло самостоятелно да се грижи за Немската овчарка и да се занимава с дресировката на уникалната порода кучета. Този неизменен спътник, ще бъде навсякъде и ще следва плътно стопанина си.

Не забравяйте, че Немската овчарка не е куче, което ще може постоянно да седи между четири стени (гледането в апартамент е тегаво – и за стопанина и за кучето). Те имат нужда от постоянни разходки (2 часа е оптималния вариант) и разбира се, винаги трябва да са заети с нещо, тъй като се изморяват изключително трудно.

Ирландски сетер

Ирландският сетер е активно куче, жадно за общуване. То би било отлична компания за вашето дете. Това куче постоянно е в движение, никога няма да се откаже от приятно прекараното време и няма да обиди членовете на семейството, а и отлично ще се разбере с дете на ученическа възраст.

Може да си вземете Ирландски сетер дори ако имате бебе, но помнете, че ирландеца може да се окаже прекалено активен и прекалено много да изтощи детето.

Бележка: друга хипер активна порода са Джак Ръсел-ите, които освен огромната енергия, която имат (каквото и да правите те няма да се уморят), често се случва, докато си играят, да захапват децата по-силно от препоръчителното – от опит!

Санбернар

Това са едни от най-търпеливите и снизходителни кучета. Прекрасни защитници, които няма да причинят вреда на детето. Заради големите си размери обаче, добре е да следите за съвместните игри на Санбернара с невръстния ви мъник.

Кокер шпаньол

Куче, което много обича децата, добродушно и енергично, домашен любимец, който няма да позволи на стопаните си да скучаят.

Кокер шпаньолите са търсещи приключения кучета, добър спътник на детето по време на разходка и поход. Любознателни, умни, мили и добродушни, те никога няма да си позволят да проявят агресия по отношение на деца.

Шелти / Шетландска овчарка

Шелти е едно от най-семейните кучета – привързва се към всеки член на семейството, обича да е в центъра на вниманието, общително и отзивчиво. Рядко ще се откаже от игра или веселие с вашето дете. Шелти ще смята себе си за пълноправен член на семейството и ще изисква подобаващо отношение към него.

Казват, че Шелти е доста шумно куче. Възможно е това да е така, но не бива да забравяте колко умна е „Шелти“ и че при правилно отношение и възпитание лесно ще я обучите на дисциплинирано поведение у дома.

Непородисто куче – смесена порода (мелез)

Тялото може и да е от смесена порода, но сърцето само от една – любов! – Едуард Асадов

Непородистите кучета могат да са едни от най-умните, дружелюбните и предани четириноги приятели. Ако си вземете кученце без знатно потекло, не само ще спасите един живот, но и ще научите детето на състрадание, загриженост и отговорност.

Разбира се, съществуват и множество други породи кучета, които прекрасно биха се разбирали с деца и могат да станат техни добри приятели и надеждни защитници. Ако познавате такива, които не срещнахте в тази статия, споделете ги с нас в коментарите.


Нещо забавно: да ни преглежда доктор си е доста досадно. Този Бултериер обаче проявява истинско търпение, невиждано до сега. Вижте:


Не пропускай и:

Остави коментар

10 Коментара към "[ 10 ] породи кучета, които страхотно биха се разбирали с деца"

avatar
нови стари харесвани
Лилия
Гост

Ами хъскито?!

Златко
Гост

Питбул сте пропуснали

Йоана Борисова
Гост
Йоана Борисова
Смятам да си взема куче, спряла съм се на няколко и имам въпрос :Померан или Джак Ръсел Териер? Вариант са и Бигъла и Американското Боо/Бу/Бо. Знам че Джак Ръсел Териерът е хиперактивен, но наскоро прочетох, че и Померанът е такъв. Нямам опит в отглеждането на кучета, и ще се грижа за него сама. (знам че тези породи са за хора с опит в отглеждането на животни) Живея в малък апартамент,но имам възможност за поне 1 час разхадка на ден, ако се наложи може и малко повече ( максимум 2:30 часа). Вкъщи винаги има човек, често обаче няма възможност да се… Read more »
Queixada
Гост

Защо на „непородисто куче“ сте сложили клип с бултериер? По-породист няма как да бъде.

Queixada
Гост

disregard, не бях прочела текста докрай 🙂 съжалявам за спама

Христо Стоянов
Admin

Не се притеснявайте 😉

Мариана Костадинова
Гост
Мариана Костадинова

Непородистите кучета са най-добри с децата.Знам го от опит.Дъщеря ми на 4г. донесе от улицата едно кученце на около месец и вече 12г. е най- верният и приятел.Играеха и се бореха като две деца .Въпреки че стана голямо куче.Имах и повече доверие от колкото на дъщеря ми,тя е най-внимателното куче което съм имала.

Олга Люцканова
Гост
Олга Люцканова

Боксер – уникално куче! Някога имахме – живя с нас и 3те ни деца. Когато четох какво куче да си вземем за многолюдно семейство с малки деца, за много кучета пишеше – не е подходящо за деца или пък търпи деца, а за боксера пишеше – обожава децата. Вярно е! Вече не е на този свят – живя много по-дълго отколкото породата предполагаше, но ще остане в сърцето ми цял живот. И сега като видя боксер – трепвам 🙂

lifehackerbg.com
Гост

Здравейте Олга, благодарим Ви за страхотната история и коментар 🙂

Valentina Koleva
Гост

Болонка..френска..малтиер или плачеща…имах такава малка и умна ..децата от блока я обожаваха..Стой на два крака..танцува..прави много трикове..бързо се научава ..много любвеобилна красива и сладка..Живя 15 години..Всички в къщи плакаха..когато си отиде..Всичко разбираше..по хубавите и очички и личеше..че не е обикновено куче..а прероден човек моята Руби..Рубела…Винаги ще я обичаме