[ 10 ] породи кучета, които страхотно биха се разбирали с деца

Кое е най-подходящото куче за семейство с деца? Когато обмисляте да си вземете четириног приятел, важно е домашният любимец да може лесно да се сприятели с всички членове на вашето семейство и особено с детето ви.

В тази статия събрахме някои от най-подходящите породи кучета, които се разбират добре с малчуганите и могат лесно да се обучат, за да се превърнат в техни верни и безопасни приятели.

Ако сте решили да си вземете куче, необходимо е да се съобразите с мнението на всеки един член на семейство. А ако имате дете, помислете за (безопасна) порода, с която мъникът да има огромна вероятност да се сприятели. Нека видим няколко:

Ако вече сте си взели кученце – обучение на куче в 10 стъпки


Бигъл

Активният, приветлив и любящ Бигъл винаги е много добър към децата – способен е с часове да си играе с тях. Не забравяйте обаче, че породата Бигъл има добре развит ловджийски инстинкт – най-добре е да гледате тези кучета в частен дом и да не ги оставяте сами за дълго време. Ако се грижите правилно за Бигъл-а, като разбира се не забравяте за неговото дресиране и го обградите с грижи и внимание, то по-добър приятел и охранител за вашето дете няма да намерите.

Коли

Първоначално Коли били овчарски кучета – помагали на овчарите в събирането на скитащите се овце. Затова породата „Коли“ са много отговорни и активни животни. Те могат с часове да тичат-играят-лудуват с вашите деца, а те най-вероятно ще се изморят от толкова активност, доста по-рано отколкото кучето.

Така че следете вашият любимец да не изтощи прекалено много детето ви.

Като цяло, Коли е куче, на което може да се доверите. То безгранично ще обича всички членове на семейството. Особено силно се привързва обаче към децата, не е агресивна порода и лесно подлежи на дресировка.

Лабрадор (Голдън) ретривър

Лабрадор Ретривър – надеждно, търпеливо и любящо куче, което никога умишлено няма да причини вреда на вашето дете – едно от най-подходящите кучета за общуване с деца.

По своята природа това куче е спасител, което има потенциал да стане надежден пазител на вашето дете. Не забравяйте обаче, че най-напред трябва да отделите време за възпитанието и дресирането на Лабрадора.

Внимавайте за следната ситуация: ако сте си взели кученце Лабрадор, то не трябва да го оставяте насаме с малко дете, без да ги наблюдавате. Разбира се, дори малко кученце ще се привърже към детето и ще намери общ език с него, но комбинацията от двама мъници в момент на игра може да причини взаимна вреда.

Пудел

Жизнерадостно, дружелюбно куче. Те са послушни домашни любимци, които с удоволствие ще си играят с детето ви динамични игри. Неслучайно Пуделите много често участват като артисти в цирка. Те са умни и лесно се дресират, а вашето дете ще може самостоятелно да обучи пудела на различни трикове и команди.

Не забравяйте, че пуделите искат внимателни и постоянни грижи: необходимо е често да ги къпете и решете, особено след активни игри и разходки с децата.

Немска овчарка

Истинският приятел и отлична охрана за вашето дете – и не само. От 9-10 годишна възраст едно дете би могло самостоятелно да се грижи за Немската овчарка и да се занимава с дресировката на уникалната порода кучета. Този неизменен спътник, ще бъде навсякъде и ще следва плътно стопанина си.

Не забравяйте, че Немската овчарка не е куче, което ще може постоянно да седи между четири стени (гледането в апартамент е тегаво – и за стопанина и за кучето). Те имат нужда от постоянни разходки (2 часа е оптималния вариант) и разбира се, винаги трябва да са заети с нещо, тъй като се изморяват изключително трудно.

Ирландски сетер

Ирландският сетер е активно куче, жадно за общуване. То би било отлична компания за вашето дете. Това куче постоянно е в движение, никога няма да се откаже от приятно прекараното време и няма да обиди членовете на семейството, а и отлично ще се разбере с дете на ученическа възраст.

Може да си вземете Ирландски сетер дори ако имате бебе, но помнете, че ирландеца може да се окаже прекалено активен и прекалено много да изтощи детето.

Бележка: друга хипер активна порода са Джак Ръсел-ите, които освен огромната енергия, която имат (каквото и да правите те няма да се уморят), често се случва, докато си играят, да захапват децата по-силно от препоръчителното – от опит!

Санбернар

Това са едни от най-търпеливите и снизходителни кучета. Прекрасни защитници, които няма да причинят вреда на детето. Заради големите си размери обаче, добре е да следите за съвместните игри на Санбернара с невръстния ви мъник.

Кокер шпаньол

Куче, което много обича децата, добродушно и енергично, домашен любимец, който няма да позволи на стопаните си да скучаят.

Кокер шпаньолите са търсещи приключения кучета, добър спътник на детето по време на разходка и поход. Любознателни, умни, мили и добродушни, те никога няма да си позволят да проявят агресия по отношение на деца.

Шелти / Шетландска овчарка

Шелти е едно от най-семейните кучета – привързва се към всеки член на семейството, обича да е в центъра на вниманието, общително и отзивчиво. Рядко ще се откаже от игра или веселие с вашето дете. Шелти ще смята себе си за пълноправен член на семейството и ще изисква подобаващо отношение към него.

Казват, че Шелти е доста шумно куче. Възможно е това да е така, но не бива да забравяте колко умна е „Шелти“ и че при правилно отношение и възпитание лесно ще я обучите на дисциплинирано поведение у дома.

Непородисто куче – смесена порода (мелез)

Тялото може и да е от смесена порода, но сърцето само от една – любов! – Едуард Асадов

Непородистите кучета могат да са едни от най-умните, дружелюбните и предани четириноги приятели. Ако си вземете кученце без знатно потекло, не само ще спасите един живот, но и ще научите детето на състрадание, загриженост и отговорност.

Разбира се, съществуват и множество други породи кучета, които прекрасно биха се разбирали с деца и могат да станат техни добри приятели и надеждни защитници. Ако познавате такива, които не срещнахте в тази статия, споделете ги с нас в коментарите.


Нещо забавно: да ни преглежда доктор си е доста досадно. Този Бултериер обаче проявява истинско търпение, невиждано до сега. Вижте:


[su_box title=“Още по темата за възпитанието на децата:“ style=“soft“ box_color=“#ffffff“ title_color=“#8b8b8b“ radius=“2″]
 1. Безумните неща, които пропускаме при възпитанието на децата ни
 2. Възпитанието на деца – подсъзнание преследващо успеха, стремеж към цел, копнежи за победа
 3. 5 опасни неща, които трябва да позволите на децата си да правят
[/su_box]
11 Коментара
 1. Боби каза

  Сега има разлика между голдън ретривър и лабрадор две различни породи са ама различни. И последното не е мелез, а бултериер има разлика все пак. И бихте могли да добавите мопсили булдог.

 2. Лилия каза

  Ами хъскито?!

 3. Златко каза

  Питбул сте пропуснали

 4. Йоана Борисова каза

  Смятам да си взема куче, спряла съм се на няколко и имам въпрос :Померан или Джак Ръсел Териер? Вариант са и Бигъла и Американското Боо/Бу/Бо.
  Знам че Джак Ръсел Териерът е хиперактивен, но наскоро прочетох, че и Померанът е такъв.
  Нямам опит в отглеждането на кучета, и ще се грижа за него сама. (знам че тези породи са за хора с опит в отглеждането на животни)
  Живея в малък апартамент,но имам възможност за поне 1 час разхадка на ден, ако се наложи може и малко повече ( максимум 2:30 часа).
  Вкъщи винаги има човек, често обаче няма възможност да се занимава с кучето, за щастие обаче няма да го остави без храна и вода.
  У дома съм от около 15:00 до 7:30.
  Относно кучето: нямам идея от къде да го взема, но най-вероятно ще е от разъдник.
  Относно възпитанието: Нямам възможност за учители/дресьори; лесто се ядосвам, но никога не бих наранила животно.
  Относно храната: имам представа какво харесват повечето кучета и кои храни са качествени.
  Относно лакомствата:не знам как да различавам добрите от не чак толкова, но с практика и това ще науча,но знам обаче кога,как и защо се дават.
  Относно аксесоарите(каишки, нашийници, дрешки…): знам малко, само как да ги избирам,не знам откъде да ги закупя (живея в гр. Перник).
  Може да педложите куче с подобни характеристики: около 5-10 кг., ниско до средно на ръст,не много агресивно, не много гръмогласно (да,знам че, вякои от кучетата по-горе са с високи гласове), без твърде специална грижа за кожата (или не много трудна).

  Кога е на колко месеца е най-добре да го взема?
  Чух, че трябва кучето да е на около 2 месеца.
  Смятам да го взема през лятото, но прочетох, че ако дълго време се постоянно с него е след това за дълго време се разделите ще започне да скимти, да те търси, да се ядосва, а не искам да му го причинявам, ако е така наистина.
  ПС:Извинете за грешките и дългия коментар.

 5. Queixada каза

  Защо на „непородисто куче“ сте сложили клип с бултериер? По-породист няма как да бъде.

  1. Queixada каза

   disregard, не бях прочела текста докрай 🙂 съжалявам за спама

   1. Христо Стоянов каза

    Не се притеснявайте 😉

 6. Мариана Костадинова каза

  Непородистите кучета са най-добри с децата.Знам го от опит.Дъщеря ми на 4г. донесе от улицата едно кученце на около месец и вече 12г. е най- верният и приятел.Играеха и се бореха като две деца .Въпреки че стана голямо куче.Имах и повече доверие от колкото на дъщеря ми,тя е най-внимателното куче което съм имала.

 7. Олга Люцканова каза

  Боксер – уникално куче! Някога имахме – живя с нас и 3те ни деца. Когато четох какво куче да си вземем за многолюдно семейство с малки деца, за много кучета пишеше – не е подходящо за деца или пък търпи деца, а за боксера пишеше – обожава децата. Вярно е! Вече не е на този свят – живя много по-дълго отколкото породата предполагаше, но ще остане в сърцето ми цял живот. И сега като видя боксер – трепвам 🙂

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравейте Олга, благодарим Ви за страхотната история и коментар 🙂

   1. Valentina Koleva каза

    Болонка..френска..малтиер или плачеща…имах такава малка и умна ..децата от блока я обожаваха..Стой на два крака..танцува..прави много трикове..бързо се научава ..много любвеобилна красива и сладка..Живя 15 години..Всички в къщи плакаха..когато си отиде..Всичко разбираше..по хубавите и очички и личеше..че не е обикновено куче..а прероден човек моята Руби..Рубела…Винаги ще я обичаме

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!