facebook_pixel

Как да тренираме кучето си в 10 лесни стъпки?

Всеки има становище по въпроса, всеки от нас получава различни съвети както от ветеринаря си така и от добронамерени приятели, как по най добрия начин да обучим своето куче.

Обучението и възпитанието на този вид животни е задължително за последващото му поведение и проблемите свързани с него когато порасне. Твърдя това от личен опит, тъй като във възпитанието на моето собствено имам големи пропуски и в момента колкото и да му се ядосвам и гневя за белите, които прави, осъзнавам че сам съм си виновен. Това е точно като при децата, както го възпитате когато е малко такова и ще си остане до голяма степен, когато порасне.

Така че тук искам да ви дам 10 лесни стъпки, с които да обучите кучето си и да не допускате моята грешка, а най-хубавото е че това са съвети не от мен, а от може би най-известният блог за домашни любимци petalot.com. Ето ги и тях:

Вижте кои породи кучета са най-подходящи за деца →

1. Бъдете последователни

Кучетата се учат най-добре чрез повторения. Колкото повече са подложени на едно и също нещо, толкова по-добре и ще го научат-имайте предвид че това важи и за лошите навици.

2. Никога не викайте кучето си с команда да дойде при вас, за да…

…започнете някакво упражнение за възпитание. Кучетата не са перфектни и в повечето случаи ще правят неща, които не харесвате. Никога не използвайте команда, с която викате кучето да дойде при вас/ела тук, тук до мен и т.н/ ако ще започвате да го дисциплинирате. Винаги вие отидете при него.

3. Никога не удряйте кучето си

Да си призная на мен понякога ми е било доста трудно да се сдържам.

Ако обаче го правите кучето ще се научи да се страхува от вас, а не да ви уважава като негов лидер, като водач на глутницата/кучетата възприемат хората с които съжителстват като част от глутницата във всяка от която има лидер/

Биете ли кучето си този лидер няма да сте вие.

И както знаем повечето кучета хапят не от злоба, а от страх!

4. Винаги награждавайте положителния резултат.

Ако вашето куче направи нещо правилно, в отговор на това поощрете го, покажете му че това, което е направило наистина е добро. Може да не е винаги с лакомство, едно „Добро куче“ с благ тон също е добър вариант, кучето ще ви усети и разбере повярвайте ми!

5. Нека цялото семейство да се намеси в обучението и възпитанието

Всеки от хората живеещи с домашния любимец трябва да бъде замесен във възпитанието. Това е много важно и необходимо, за да разбере животното своята роля в семейството или на кучешки език-своята роля в глутницата.

6. Не допускайте кучето ви да има доминиращо поведение

Как да тренираме кучето си в 10 лесни стъпки?

Както вече ви казах кучетата са животни живеещи и оцеляващи под формата на глутници. Ако те чувстват че имат надмощие над вас или над определен член от семейството, това може да ескалира, кучето да си помисли че е лидер на групата, което ще доведе до тежки проблеми в неговото поведение – с две думи ще ви се качи на главата!

7. Бъдете търпеливи – обучението отнема време

От първите 3-4 месеца до първата година на кучето се постарайте да обърнете най-голямо внимание на възпитанието. Този период е много важен, няма да съжалявате след това. Аз лично го изпуснах и се сдобих с една много непослушна немска овчарка, а в последствие и джак ръсел териер!

8. Придържайте се към основното

Не започвайте да учите кучето си на странни, смешни и сложни трикове за напреднали само и само да се забавлявате. Оставете в началото сложните команди, придържайте се към основното. Оставете хората, които не са прочели тази важна статия :)  да объркат кучетата си и се забавлявайте с техните, а за вашето поставете основите!

9. Бедете внимателни

Не се доверявайте сляпо на съветите на всеки срещнат ваш познат, не се доверявайте напълно и на тази статия без значение от авторитетния и източник. Вие сами най-добре усещате и познавате своя домашен любимец, на какво реагира и на какво не, какво му харесва и какво не обича да прави.

10. Не забравяйте, всичко това може да го направите сами

Вземете ли си куче имайте предвид че трябва да се отдадете на него.

Кучето не бива да е поредната ви играчка, която като ви омръзне и ще и обърнете гръб. Ако решите наистина да се отдадете на него,  всичко казано до тук можете да го направите сами

В заключение:

съвети за обучение на куче

Можете да намерите хиляди тренировъчни програми, да изхарчите много пари за обучението и възпитанието на вашето куче. Можете дори да си наемете треньор, който да ви обещае че кучето ви ще прави чудеса. И след всичко това още има вероятност да не сте научили тайната как да тренирате, да обучите вашето куче.

Но с търпение и подкрепа всеки може да научи любимеца си и редовно да тренира своето куче, като по този начин да направи връзката си с него още по-силна!

Ако имате някой полезен съвет, който сме пропуснали или искате да споделите различно мнение от нашето, каним ви да го направите в полето за коментарите, ще ви бъдем благодарни!

Още по темата:

 1. Как ще се промени животът ти след като си вземеш куче
 2. [ 10 ] породи кучета, които страхотно биха се разбирали с деца
 3. Как да контролирате косопада на вашето куче
Препоръчвам ти и:
130 Коментара
 1. Александар каза

  Искам да питам защо не лае нашата немска овчарка на чужди хора

 2. Кики каза

  Така и аз имам малък проблем,ако мога да го нарека проблем.Имам дого аржентинка сега на 24.04 ще направи годинка.Нямаме проблеми нито с обучение,нито с акане и пишкане.Взехме я на 40 дни и на 41 вече знаеше,че се ака и пишка само на вън!За тази година е унищожила само 2 чифта обувки,един крин и една шапка и то когато и разтяха зъбките.Уникално социална е както с хора така и със животни.Не е страхлива изобщо и уникално мощно се защитава ако е нападната.Даже беше на 7месеца и се скараха с 2годишна тренирана питбулка и за наше удивление взе надмощие,но има друго което ме притеснява.Ако срещу мен не дай си боже застане някой с нож,пистолет или просто ме удря,няма да реагира.Искам някак си при команда да я науча.Или и аз незнам как да разбере както аз пазя нея,така и тя мен.Не дай си боже някой да влезне унас да краде,тя ще му се радва :D

  1. Magi каза

   Не се притеснявай когато кучето вижда че те нападат ще те защити.
   Дори и ако някой твой близък ти посегне кучето ще го усети и ще предпази. Повярвай ми знам го от личен опит.

 3. Ива каза

  Аз ще говоря за коте.То ме будеше рано, защото майка ми го храни рано през работната седмица,но уикенда аз трябва да го храня, ама не ми се става и не му обръщам внимание глуха съм или го махам от кревата и захърквам на другата страна

 4. Дани каза

  Така здрасти.. Преди една седмица, си взех Питбул. На 9 месеца е и въобще нито е агресивен нито игрив.. Сякаш няма желание да живее.. Мисля че е тормозен и за това е такъв, само лежи и дори не лае.. Постоянно го е страх и не се храни.. Мислех че има глисти, но няма водих го на лекър и така.. Дайте съвет какво да правя или ще го върна, А не ми се иска. :/

  1. Кирчо каза

   Дани.. играй си със него спи една нощ и може би ще се оправи повярвай ми

 5. Мata каза

  Прочетох внимателно Вашата статия и открих моите грешки, които съм допуснала. Имам женска немска овчарка на две годи ни и няколко месеца. Първо куче ми е и разбрах, че основната ми грешка при възпитанието й е, че я удрях от време на време и в момента е страхлива, но… Вчера неочаквано за мен тръгна към дете. Каква е причината не мога да кажа. Просто реши и тръгна. Детето не я е предизвикало по никакъв начин с поведението си. Какво да направя с овчарката?
  Проявява агресия към другите кучета и котки, но до сега не е вършила тези неща. Тренирали сме за послушание с треньор. Съветват ме или да я кастрирам или да я дам да ми я обучат. Незнам какво да направя. Моля Ви за съвет.

 6. Пепо каза

  „Този период е много важен, няма да съжалявате след това. Аз лично го изпуснах и се сдобих с една много непослушна немска овчарка, а в последствие и джак ръсел териер“…… Иииии бях до тук с четенето

 7. Йоана Борисова каза

  Имам нужда от съвет:Померан или Джак Ръсел Териер? (не знам дали е важно, но кучето задължително ще е мъжко,независимо от породата)
  Живея в малък апартамент но имам възможност за поне 1 час разходка , ако се наложи и малко повече (максимум 2 часа).Знам че Джак Ръсел Териерът е хиперактивет , но наскоро прочетох , че померана също е такъв. Вариант са и Бигъл и Американско Боо/Бу/Бо.Но нямам финансови възможности за кучета с специална грижа за козината (по-специални шампоани,чести посещения при фризьор и др. подобни),затова ме притесняват Померанът и Американското Боо/Бу/Бо.
  В жилището винаги има човек, но най-често той не може да се занимава с кучето (не е физически способен) , за щастие няма да остави животинчето без храна и вода.
  Вкъщи съм само до около 7:30 сутринта и от около 15:00 следобед ,затова разходките най-вероятно ще са ранни и късни.
  Може да предложите и други породи в подобни характеристики: до около 5-6 кг. ниски до средни на ръст, подходящи за отглеждане в апартамент и бързи разходки рано сутрин , дълги – по-късно следобед, не особено шумни (да,знам ,че накои от по-горе изброените кучета са гръмогласни ).
  Относно възпитанието: нямам никъкъв опит и възможности за учители/дресьори. лесно се ядосвам , но не бих набила куче.
  Относно храната: имам опит и представа какво предпочитат повечето кучета, както и възможност да осигурявам качествена храна за любимеца.
  Относно лакомствата: нямам понятие как да различавам качествените от не чак толкова добрите, но с опит и това ще разбера, знам обаче кога,как,защо се дават.
  Относно аксесоарите (каишки,нашийници,дрешки…):съм горе-долу запозната,но не знам от къде да се ги купя (живея в гр. Перник )
  Относно самото куче: нямам идея откъде да го взема, чух че е по-добре от развъдник, отколкото от зоомагазин и има логика.
  ПС:Извинете за правописните грешки и дългия коментар.

 8. Тео каза

  Нашето куче е много малко на 50 дни, но обича да хапе панталоните, когато вървим, връзките на обувките и минава пред краката ни когато ходим и понеже ние много я обичаме и е можем да я възпитаме.

  1. Пепо каза

   То не е плюшена играчка,калво очаквахте?

 9. Евгения каза

  Здравейте имам Джак(Парсън)Ръсел на 3месеца и половина.Проблема е там че го изкарваме много често но той стиска и чака да се изпишка в нас а не върши почти нищо навън(още дори не е ходил по голяма нужда).Опитах всичко като му взимах от акото и от урината и ги слагах на вестник и ги поставях навън но като ги подуши не прави нищо…какво да правя моля пишете на-evgenia_g.vasileva@abv.bg

 10. Ekaterina каза

  Моето куче е Голдън Ретривър на 3 години, когато беше бебе и беше още дребосъче на 3 месеца, аз му купувах памперси, от които взимам 1 или 2, но по-често е 1 слагам го на пода във коридора и излизам някъде навън, когато се прибрах работата си я беше свършила отгоре на памперса, бо това е за малки кучета, на мен ми беше доста полезно.! За всички, които малки кучета – бебета все още, нека опитат това!. Благодаря!. ????

 11. Зари каза

  Бих искал някой да ми каже как да накарам 4 месечния ми питбул да се успокои поне малко, всеки път като ме види избухва в една неуписуема еуфория от радост която немога да успокоя пробвах всичко и поставянвто на нагръдника е почти невъзможно, не проявява агресия напротив много е дружолюбна това е черта която ми харесва но тази БУРНА РАДОСТ ми идва в повече. Който има решение да ми пише в профила ми в фейсбук zary naidenov мерси!!!

  1. Гери каза

   Аз имах същият проблем с моята птичарка, опитай се да не му обръщаш внимание когато го прави, но трябва да е последователно поне 6/7 пъти и повишаване на тон, получава се, когато започне просто му обърни гръб

 12. Тони каза

  Здравейте, имам женска смеска от немска и канадска овчарка на 46 дена, тя пишка на всякъде другаде, но нене и в банята, искам да го науча да ходи там докато не му сложа ваксините и да започна да го изкарвам. Затварям го в банята когато се изпишка в някоя другадруга стая, там постоянно лае, вие е плаче. Удрям го по дупето и му доближавам муцунката до нацапаното от нея място. Някакви идеи какво да правя с нея?

  1. блабла каза

   Имам 2 кучета и правех вашите грешки с първото си куче.Никога не бийте кучето си,ще стане или страхливо или агресивно куче.Нито с вестник,нито с нищо.Все едно да имате бебе на 3 месеца и да го биете,че се е напишало в гащите си.Същото е.Извеждайте го по често навън .Засечете през колко време пиша и го изкарвайте по това време навън.Никога не затваряйте кучето в някоя стая.Чувства се самотно и се стресира.По добре седнете почетете в интернет за кучетата вместо да тормозите животното.Кучетата сами се научават да стискат след като минат 6-ия месец.Надали сте си взели куче,за да го тормозите.Ако му давате много любов,то ще ви се отплаща със същото.Успех !

 13. Алиса каза

  Как да дресирам моето куче на един месец е в някои моменти ме слуша но в повечето не и когато искам да я погаля винаги ме хапе но не силно може ли по този начи тя да играе така и е пуделче

  1. Антоанета каза

   Здравейте! Имам лабрадор на една година. Сутрин е много игрив, но имам проблем с една от игрите му. Щом съм с блуза с дълъг ръкав непрекъснато скача за да ме хване за ръкава и заедно с него отива и кожата ми. Ръката ми е насинена. Не ме слуша, когато му казвам да спре. Как да се справя с този ужасен нави?

  2. блабла каза

   Кученцето е още съвсем мъничко,за да бъде дресирано.Като стане на 4 месеца тогава започнете с първата команда“Седни“.Нормално е да иска да ръба нещо тъй като му растат зъбки и го сърбят венците.Купете му гумени играчки.Само внимавайте да не лапне нещо като си играе

 14. Владимир каза

  molq vi pomosht predi 1 den si vzeh nemska ovcharka no e mnogo tujen neznam zashto za purvi put mi e
  pomognete molq

  1. блабла каза

   на колко време е кученцето ? дали не го оставяте само за дълго време? извеждате ли го често,ако е минало 3 месеца ? кучетата имат нужда от разходка и пространство

 15. Петя каза

  Здравейте. Имам голдън ретривър на 7 месеца. Когато сме на разходка на едната поляна, където я пускам да тича, когато е на повод ме дърпа много силно, а през другото време стои и слуша команда „редом”. Как да я науча да стои до мен още от входната втата. На втория етаж съм но по стълбите съм на ръба да падна. Също когато вземе нещо най-често пръчка ръмжи на игра и бяга, ляга и започва да гризе. Докато не я взема не спира да бяга от мен. Тя от 4-5 месечна се научи да носи нещо, но после се измени в това-хвърлям нещо тя взима, но не връща. Какво да правя? А, да и още един въпрос. Има ли друго да знае освен тези: седни, легни, здрасти, завърти се, донеси, редом и хигиенни навици? Което би трябвало да знае.

  PS: Пиша от тел, извинявайте ме ако има грешки.

  1. Веселин каза

   знам че е грубо но пробвай с строг нашийник или с лакомство колкото до хвърлянето достатъчно е да тича и да се забавлява на тях това им е играта не очаквайте да ви върне и не се притеснявайте. Моите не познават нашийник от 1вата разходка го пускам да ходят след мене и така е и сега когато не иска да дойде при вас тръгнете по познат за кучето път той ще дойде не забравяй да я възнаградиш

   1. блабла каза

    строг нашийник и ел.нашийник са най-грубите средства за обучение на куче и най-бруталните

  2. Радина каза

   Как го научихте да спазва хигиенни навици.

   1. блабла каза

    кучетата сами се учат

 16. алекс каза

  Здравейте имам смесица между немска овчарка и хъски то не ме слуша и дори рамжи на децата и мен ме искарват виновен и тръгв а да напада хората.Като тръгна да го разхождам и той като види някоя котка и мен ме повлича с каишката.Какво да правя???Помощ!!!!!!!

 17. анита каза

  Здравейте взех преди няколко дни мопс на почти 2 години, много сладък, много мил, но не спира да плаче и почти не ме слуша… много е тъжен и не съм се отделяла почти от него през последните 3 дни… не знам как да се държа с него за първи път имам куче, което не е израствало в ръцете ми.

  1. теди М. каза

   ако прекараш повече време с кучето си може да спре да плаче :)

  2. Денис каза

   Играй си повече с него , занимавай се с дресировка с лакомства , и по-често го гали за да може да разбере ,че няма нищо лошо да му направиш и лека полека ще се успокои. :)

 18. Zevs Borisov каза

  ako nqkoi ima vaprosi kak da dresia ku4eto si d api6e

  1. niki каза

   Zdravei imam 5 mesechen doberman imam golqmi problemi s pishkaneto i akaneto po poda. oshte kogato go ostavq v staqta zapochva da pishti i da vie mnogo shte sum vi blagodaren ako mi kajete kak da postupq

   1. Веселин каза

    по чести разходки докато почне да усеща миризмите още малко ти остава и ще спре

   2. блабла каза

    кучето винаги започва да скимти или да издава разни звуци като ви казва по този начин,че иска да пиша и има нужда да се изведе

  2. Marian каза

   Имам пидбул на година и половина уча го да сяда но ништо не прави

   1. блабла каза

    големите кучета се учат по принцип малко по трудно,но зависи все пак от кучето.пробвайте с лакомство като го опрете до носа му и му кажете седни го натиснете леко по задницата,за да седне и когато седне му кажете браво и го погалете.ако не стане с лакомство пробвайте с любимата му играчка.говорете му положително и никога строго при такива команди .с повече игри и търпение от ваша страна се научават

  3. Даниел каза

   Имам ротвайлер на 2 месеца е и неме слуша имам го от седмица като захапи някоя пръчка или нещо друго и него пуска как трябва даго науча на тази Команда примерно като му кажа пусни и да пусне пръчката а и като се опитам да му взема пръчката ме хапе.

   1. блабла каза

    та той е още бебе и не знае къде се намира,вие искате да го научите да пуска.изчакайте след третия месец и тогава.като захапе нещо му поднесете лакомство под носа и му кажете да пусне пръчката,после му кажете браво и го погалете и му дайте лакомството.така ще се научи

  4. Милена каза

   Как да науча кучето да не посяга към храната на масата?

 19. Zevs Borisov каза

  djzevsa

 20. lubomir каза

  zdraveite imam 4 mesechen jenski pit bull koito kogato sum s tochno opredeleni drehi zapochva da me durpa i hape po rukavite kak da q otucha

 21. Nasko Valchev каза

  ще си взема куче немска овчарка ако можи да ми дадете някой друг съвет за дресировка ще съм благодарен на съвети от хора които разбират от кучета

 22. паола каза

  здравейте! Имам пинчер и винаги когато си играе с някаква играчка и искам да оправя леглото винаги ми ръмжи и ми се спуска!!!!! Тази вечер бях оставила салфетка накрая на масата и той я взе когато отидох да му я взема той започна да ръмжи толкова силно че все едно ще ме нападне и ще ме убие,Случва се с всичко което не е негово и го вземе може ли някой да ми даде съвет как да го отдуча от този навик мъжки е на 1година и 2месеца!!!!

  1. блабла каза

   с наказание.първи метод:казвате строго не,издърпвате предмета от устата му и го наказвате в най далечния ъгъл само ,вързано с каишката и без никакво внимание и без храна.най-голямото наказание за едно куче е да се игнорира и да не му се говори и да не се поглежда изобщо.това е втория метод.трети метод ако ви ухапе затворено само в една стая без храна и вода за няколко часа.ще вие пищи,но ще разбере защо е наказано ако го направите на момента.ако ви е страх кучетата усещат страха и така доминира над вас

 23. Теодора каза

  Здравейте,имам джак ръсел териер на почти 4 месеца , много е див и много обича да спи в мен. ;д Но понякога е ужасен..Хигиенни навици почти има смисъл вече много рядко се случва да се изпишка някъде.Но ужасно много хапе..Понякога ме изкарва извън нерви,казвам му да спре и че ме боли,но той не спира..Понякога изпадам в ситуация,че го удрям през муцунката ,но наистина не се издържа..купила съм му милиони играчки,но не ..изяде первазите,масата,дори леглото си разкъса.Много се притесних като видях по-горе в точките , че никога не трябва да удряме кучето си,не искам,но наистина ме изкарва извън нерви.Та въпроса ми е как да го науча да спре да хапе?И като съм го удряла ,това има ли някакво влияние сега?И ако може още някой съвет за това как да го науча да си ходи на памперса?Моля ви помогнете ми.

  1. Теодора каза

   Забравих да спомена , че е мъжко. :)

  2. hari каза

   Моля, кажете ми как се справихте?

  3. блабла каза

   никога не учете кучето си да пиша у вас.така го стимулирате да пиша у вас и като го изкарате навън може да започне да стиска и ще чака да се приберете,че да се изпиша у вас.джак ръселите са ловни кучета.това са едни от най-енергичните кучета.извеждате го навън в най-близкия кучкарник и започвате да му хвърляте топка докато се умори.искат много игри и внимание.обожават да тичат.повече разходки,но най вече игри.голяма грешка е да удряте кучето си и също да го учите да спи на леглото.вие сте лидера,а не то.не бива да очовечавате кучето си,тъй като кучетата имат само инстинкти .веднага отучете кучето си да спи на леглото ,и изобщо го изгонете от спалнята.трябва да има свое собствено място за сън.казвате твърдо не като ви захапе или се качи на леглото.събаряте го от леглото.трябва да намерите местенце което да е само за кучето.изморете кучето и така всеки ден и повече команди за тренинг което психически ги изморява много също и ще спи като къпано.няма да се сети да прави бели.ако продължи му сложете кренвирш във фризера и после като замръзне му го дайте.това успокоява при болка във венците,което предизвиква гризане

   1. блабла каза

    удрянето на куче има 2 страни.едната кучето е да стане агресивно,а другата да стане плашливо.вас как ви боли много като ви ударят през носа ? носа е най-чувствителната зона на кучето

 24. Anna каза

  http://Www.kucheto.ocoz.RU -самообучител за кучета. Малко от учебник по зоология – два различно вида не образуват глутницата. Съвместният живот на различно видные е симбиоза.

 25. Simona каза

  Pomosht
  Imam kyche jak rasel terier jensko i ne moga da razbera zashto hape povoda kato tragvame na rashodka,no kato izlezem na ylizata spira da hape.
  Nishto ne e prekaleno stegnato ili shiroko.Ako znaete molq vi otgovorete mi!!!

  1. блабла каза

   дайте му пръчка в устата да си носи,отвлечете му вниманието с нещо и ше спре да я хапе

 26. Вили каза

  Здравейте! Имам крещяща нужда от помощ! Имам немска овчарка на 2 години. Живея в къща и той е вързан в двора. Беше малък и наехме учител – много бързо схващаше, но учителят изчезна и не дойде повече. Проблемът е, че не спира да лае(по-скоро едно тънко лаене като скимтене). Когато не ни вижда – не лае. Но щом сме около него-не спира! Съседите страшно много се сърдят и не знаем какво да правим! Моля Ви за съвет!

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравейте, признавам, че нямам идея каква може да е причината. Защо не се обърнете към вашия ветеринар да го попитате за мнение?

  2. valentin каза

   Отвържи си кучето и си поиграй с него, скимтенето е молба да му обърнете внимание!И другото-ако някой те върже на една верига 24ч. и само ти дава хра на и вода и не можеш да отидеш и до тоалетна-как би се чувствал?

  3. блабла каза

   повече разходки

  4. Йоана Борисова каза

   Възможно е да скимти ,защото му липсва учителя или има нужда от време с семейството си и игри.
   ПС:Не съм най-компетентния човек стане ли дума за кучета,нямам никакъв опит, но знам доста като цяло за възпитанието.

 27. juliana каза

  ku4eto ne trqbva da se polzva za igra4ki i ne trqbva da qde sladko za6toto ima golqma veroqtnost da uslepee i koito kazva 4e ako ku4eto qde 6okolad 6te uslepee no to trqbva da izqde tonove 6okolad 4e da stigne do tova
  nadqvam se da sum vi pomognala

  1. lifehackerbg.com каза

   Имам някакъв спомен, че кучетата имаха проблем или по-скоро липса на панкреас, който да обработи въглехидратите

 28. Милена каза

  Привет на всички! Преди година и половина си взех хинче, но до ден днешен не мога да усетя как и по какъв начин на го науча на елементарни хигиенни навици. Всяка сутрин разходка, памперси, вестник…дори и шамарки. Е, нищо не помага а времето си върви, той расте с вредните си навици. Знае, че не е редно защото го прави само когато няма никой в къщи. Когато се приберем и видим какво е „сготвил“ (най-често е малката нужда), се скрива под масата или бюрото. Явно е от страх. Но въпреки всичко си прави каквото е наумил. Шамарите по дупето явно засилват някакъв стремеж за отмъщение, знам ли!!! Давайте съвет, че взе прекалено много да злоупотребява, започна да се катери на масата на хола и да пика върху нея…чашата преля тотално!!!

  1. lifehackerbg.com каза

   Радвай се, че не е джак ръсел териер ;)

  2. петя каза

   И при нас беше така пишкаше навсякаде после караници после пак пиш и накрая разбрах той наистина отмъщава така с ново пиш.Решението при мен беше след пиша бърша без нищо да казвам и я водя до мястото където трябва да пишка стискам зъби бърша мълча и водя до мястото нямаше и седмица и всичко се оправи дори мога да кажа че още на 4 месеца беше научена

  3. блабла каза

   ами и аз да ви набия и вие ще искате да си отмъстите.ама да ви пребия много по дупето.едва ли ще се кротнете

 29. Bozzo Pit Bull каза

  Здравейте, приятели! Имам американски пит бул взех го на 1 месец и няколко дена. Още щом го взех веднага започнах да го “тренирам“. Проблемите с пишкането бяха на лице, ходеше където си иска, но щом направеше белята с един вестник го удрях през дупето и постоянно му говорех !! После започна да хапе всичко което види заради зъбките, естествено пак му се карах. На 5-тия месец някъде за мой късмет лошите навици изчезнаха, сутрин ме будеше за да го изведа и колкото и да му се пишка тои стоеше до врата седнало и не мърдаше. Също го научих да дава лапичка, при командата “дръж“ да се втурва. И да искам просто да ви кажа, че колкото и да е гадно, вие трябва да го поступвате в рамките на разумтоно както правех аз с вестника… :)

 30. Mariq каза

  zdraveite! Imam golden redriever na 1 godinka iii ne spira da qde vsichko. Sled nqkoq poredna obuvka i pokazvam che tova ne se qde i q nakazvam i pomaga za 2 nai-mnogo 3 dena i sled tova na novo sichko. Kak moga da q otycha?

 31. всв каза

  аз нямам проблеми

 32. Ивелина каза

  Здравейте! Имам женско кученце на 2 месеца голдън ретривър. Имам два проблема с него. Първият е, че пишка където си поиска. Научихме го да го прави в тоалетната и само си ходеше там, но от 2 дни започна да пишка из цялата къща и не знам защо пак го прави, уж всичко беше наред. Вторият проблем е, че постоянно ме хапе – не реагира въобще на думата НЕ, на побутване, на нищо. Днес така ме захапа, че имаше и кръв. Трябва ми съвет.

  1. ENGIN каза

   Vzemate vestnik ogIvate go v rolo i kato napravi belqta i leko sis vestnik go udrqtye po mucunata ;)

 33. Никол Петрова каза

  Здравейте!Аз имам кученце-смеска на 5 месеца (мъжко).Има само малък проблем,че когато аз искам да го погаля и той почва да ме хапе и понеже зъбките му растат започва да ме боли.И незнам как да го науча да не го прави.Ако може да ми дадете малък съвет! :) Иначе си е много добро кученце. :)

  1. ENGIN каза

   i moyto kuce ima takIv navig
   sishto sis vestnik ogivate go v rolo i leko udrqte po mucunata

 34. Anita Kichukova каза

  Имам женски джак ръсел териер!Тя постоянно пишка където и падне толкова много пъти я водихме в банята уж там да си върши работата,но тя пак си пишка навсякъде опитах опита с парфюма когато се изпикае и аз го бърша и пръскам мястото с парфюм но никаква полза от това!Тя също много обича да хапи аз едвам се сдържам да не я ударя,но знам,че няма полза от това пък и хич не ми се иска!!Мама и тати вече мислят,че кучето е било грешка!!Вече не знам какво да правя!! :(

  1. gabi каза

   пробвай вместо парфюм с белина.Силната миризма ще му покаже че там не е позволено :)

 35. ivo каза

  Imam kuche krustoska mejdu kane korso i rotvailer na 5 meseca.Kogato beshe malka me slushashe mnogo no kato porastna sprq da dava lapa i taka da se kaje samo izpulnqva komandata sedni i ponqkoga elatuk.Molq daite mi suvet kak da me slusha poveche i nai veche kak otnovo da q naucha da dava lapa

 36. anitoo каза

  Huskito mi e na 7 meseca I oshte pishka I aka v nas kakvo da pravq ?

  1. Мирослав Станчев каза

   sled syn i sled qdene go izkarvai pri men proraboti i na mestaa koito e markiral mu zalichi mirizmata :)

 37. Georgi каза

  moito kuche e na 2 meseca porodata mu e pitubll jenski e i e malko agresivna nau4ih q da mi dava lapa da seda pri komanda i igraem donesi :) noo kogato iskam da q pogalq tq mi hape rakata i mi pravi ujasni rani ……

 38. iva каза

  zdraveite , az iskam da si vzema iorkshirski terrier no edna moq priqtelka mi kaza che sa malko agresivni taka che se zamislix….dali ima vuzmojnost ako go vzema da sujalqvam za izbora si?

  1. lifehackerbg.com каза

   Както го научиш Ева!

 39. габриел каза

  Здравей имам ротбайлер на 3 месеца

  много е непослушен немога да го накарам да слуша

 40. Александрина каза

  Здравейте, имам хъски на 5 месеца и половина(женско) и искам да я науча да седи самичка вкъщи. Правим й доста разходки, пускаме я в защитени места където няма опасност да забегне и да се изгуби, но не иска да остане вързана, започва да къса, да лае . Живеем в апартамент.

 41. krasimirss каза

  zdr imam jak russel na 4eteri meseca tova e nai luduto umno i hitro ku4e koeto sam vijdal kak da go nakaram da se krotne malko

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравей, и аз имам Джак Ръсел на 1 година и от сега да знаеш, че няма шанс да го укротиш. И доктори съм питал, такава е породата, но там му е чара. И на 5 години да стане пак ще е така ;)

 42. Нина каза

  Здравейте имам Бигъл на 1г. който не иска да стои сам вкъщи…остане ли сам за 10мин,дори да съм в другата стая започва едно лаене едно виене,голямо чудо.И не можем да го оставим сам…Как да го приуча най-лесно без да събори апартамента докато ни няма да седи самичък?

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравейте, от скромния ми опит мога да кажа само, че най-добре е, въпреки недеволството на кучето, да се оставя няколко последователни дена само. Поне аз така съм правил и в крайна сметка се научава

 43. Аделина каза

  Здравейте, имам кокер шпаньол на 5 месеца. Взех го когато беше на 4 месеца и все още пика и ака вкъщи.Има си режим на хранене и с памперси пробвах, и с какво ли още не но с нищо не става… Проблема е че той е много страхлив тъй като преди да го взема аз е бил при еди момчета и са го били…

 44. Евгени каза

  здравей Притежавам чистокръвен турски кангал на 9месеца е още чишка клекнал кога ще маркира с дигнал крак

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравей, на въпроса ти признавам не бих могъл да отговоря кога точно, но те поздравявам за избора на порода. Уникални кучета са Кангалите!

 45. Пламен каза

  Аз ще ми вземат мопс като на последната снимка ама бебе :))))))))) ^_^

 46. Пепи каза

  Пропусналисте как да пазбере къде да се изходи .

 47. Ивета каза

  Скоро ще ми подарят бебе каракачанка (мъжко), та аз от рано търся решение на проблемите които ще си създам, ако не го обуча да бъде възпитано и отговорно куче. И за тази цел ще използвам вашите препоръки.

 48. ббз каза

  Здравейте!Едвам успях да накарам нашите да ми вземат куче!Няма да имам време да отделям за него по 1-2 часа,защото то ще е на вилата а аз живея в града и ще ходя при него 2-пъти в седмицата.Дали ще мога да го обуча-мисля от рано,преди да ми вземат куче!

 49. gabi каза

  Аз имам немска овчарка.Тя е на около 3 години, когато беше малка не я научих на основните команди и единственото което знае е да не се отделя от мен. Но имам проблеми когато се опитвам да я вържа за разходка. Въпроса ми е ще мога ли да я науча на някакви команди на тази възраст?

  1. ENGIN каза

   kategoricno da

 50. Кристиян каза

  ще си взимам немска овчарка и ще използвам съветите Ви

  благодаря ви

  1. lifehackerbg.com каза

   дано да са Ви полезни. Аз също имах немска овчарка, страхотни кучета!

 51. svetlito21140 каза

  Благодаря за страхотната статия , скоро ще си взимам немска овчарка на 40 дена е и всичко което съм чела до сега не беше кой знае какво, но вие определено ми помогнахте с това което прочетох :)

  1. lifehackerbg.com каза

   супер, успех с отглеждането :)

 52. jujka каза

  blagodarq vi

 53. Dave98 каза

  Zdraveite imam problem s moeto kuche.Predi 3 meseca ni podariha nemska ovcharka tq e na 1godina i 8 meseca no se strahuva ot durgi kucheta po malki ot neq(Pincheri,Pekines i drugi) nqkoi ima li ideq zashto i kak moje tozi problem da bude razreshen.

  1. паола каза

   ами моето куче е пинчер и когато лае плаши дори и по големи кучета това е защото пинчерите пикинезите те са по агресивни но научи я на дръж лай и мисля че ще помогне!!!

 54. мими каза

  благодаря Ви

 55. lifehackerbg.com каза

  Здравейте на всички, много бихме искали да Ви помогнем, но не сме чак такива специалисти за съжаление :)

 56. englandin каза

  Здравейте! Моля за помощ! Скоро осинових питбул, но се оказа, че не се погажда с други домашни животни. Минала е 1 годинка. Дайте ми съвет как да й покажа,че тя трябва да ги опази от други кучета, а не да ги убие. Благодаря предварително!

  1. Наталия каза

   Почти съм сигурна че няма как да стане,понеже е вече голямо куче.Тези навици се изграждат докато е малко,питбула е куче създадено да се бие до смърт,толкова голямо вече има изграден характер

 57. мими каза

  извинете но чака ме спешен отговор моля ви посъветвайте ни благодаря

 58. мими каза

  здравей те има ме куче немска овчарка на 2 години и както пише по-долу ние не можем да го удържим като види други кучета и котки не знам дали защото все още си няма приятелка или от омраза но не знам какво ще е спасението моля ви помогнете ни благодаря предварително

 59. мими каза

  здравей те има ме куче немска овчарка на 2 години и както пише по-долу ние не можем да го удържим като види други кучета и котки не знам дали защото все още си няма приятелка или от омраза но не знам какво ще е спасението моля ви помогнете ни благодаря предварително

 60. мими каза

  здравей те има ме куче немска овчарка на 2 години и както пише по-долу ние не можем да го удържим като види други кучета и котки не знам дали защото все още си няма приятелка или от омраза но не знам какво ще е спасението моля ви помогнете ни благодаря предварително

 61. мими каза

  здравей те има ме куче немска овчарка на 2 години и както пише по-долу ние не можем да го удържим като види други кучета и котки не знам дали защото все още си няма приятелка или от омраза но не знам какво ще е спасението моля ви помогнете ни благодаря предварително

 62. Buba каза

  Здравейте, аз преди два месеца си взех кученце и като го взех беше на два месеца! И така докато го науча за хигиените навици яде много бой, но то постоянно прави бели и не се стърпявам и го бия само с вестник и да кажа честно и има ефект, но проблема е че както пише в статията има страх от мен а още е на 4-ри месеца. И понякога ми прави на пук, но пак си го заслужава …..

  1. lifehackerbg.com каза

   Ще се научи да не пикае вкъщи, но от друга страна ще се чуди как да избяга от вас или просто ще си създадете едно уплашено животно. Трябва да има респект от вас, не да се страхува ;)

   1. Buba каза

    Е тя за хигиените навици се отучи, но проблема е там, че прави постоянно на пук и е много нахална знам че ще се страхува от мен, но въпреки всичко пак е отгоре ми и постоянно търси мен. Казаха ми след 6-я месец ще се оправи, тя е порода сърнист пинчер ….

 63. ivo каза

  zdrasti zdobix se predi den s jensko kangal4e na 40 dni e zam 4e o6te svikva s men novata obstanovka no problema e 4e neznam kak da go nau4a da xodi po nujda na opredeleno mqsto a ne kadeto mu padne za sega tova mi e osnovniqt problem ako moje nqkoi da me posavetva blagodarq predvaritelno

  1. паола каза

   ами когато се изпижка вътре му се скарай и напръскай с парфюм отиди с него до тоалетната и му покажи къде трябва да ходи до тоалетна!@!@

 64. Николай каза

  Благодаря за статията, интересна беше. Имам 4 месечно хъски и искам да го обуча добре. Изчетох доста информация в нета, но в 90% от случаите, тя е доста обща и непълна. Някой може ли да ме насочи към по-конкретна информация за техники при дресиране. Ще съм му много благодарен. Поздрави!

 65. Hristo каза

  Добре, ще го имам на предвид. (bow)

 66. Hristo каза

  Добър вечер, преди 2-ва дни си взех пинчер, той е на 30-т дни. Искам да попитам дали подлежи на дресиране, или е прекалено рано, а както се казва колкото по-скоро толкова по-доре? Благодаря предварително за отзивите :)

  1. lifehackerbg каза

   Добра да е, не е рано, просто не насилвайте животното прекалено много и имайте търпение. Успех ;)

   1. Hristo каза

    Благодаря за бързият отговор и няма да прекалявам! :)
    Но също така четох, че трябва да се отделя по 2-ва часа на ден, има ли нещо вярно в тази тезе, или е само дадено мнение?

    1. lifehackerbg каза

     индивидуално е. кучето също има характер. сам ще разбереш колко да отделяш.

 67. Boogye__MAN каза

  Този блог е мноо яак.Аз имам Роки,тои е на полвина питбул на полвина бултериер още е малак може би(3 месеца) но като види друго кутре и не мога да го извикам при мен сякаш не саществувам помогнете

  1. Елеонора каза

   Имам Амастаф,дайте ми съвет как да го науча да пиша и ака навън.На 5 месеца е и от скоро излиза навън заради ваксини.

 68. :) каза

  Blagodarq ti za statiqta i mislq 4e e vreme da se zaema s oby4enieto na ku4eto mi. Imam haski no i az kato teb izpusnax klu4oviq moment za oby4enie znam 4e sega 6te e dosta po trudno no kakto se kazva nikoga ne e kasno :)

  1. lifehackerbg каза

   пожелавам ти успех. сигурен съм, че ще има резултат, нищо че си изпуснал момента ;)

 69. animal&lover каза

  Statiqta mnogo mi haresa i naistina ne6tata v neq sa vqrni i smeq da go tvurdq ot lichen opit,blagodarq za poleznata informaciq!!Smqtam da se pridurjam kum napisanite ot vas tochki…

  Animal&lover

 70. vikinga каза

  хареса ми статията.. би било страхотно, ако всеки можеше да разбере написаното.
  кучетата (и не само те) са изключително интелигентни, чувствителни и преданни, независимо от породата.
  за жалост повечето хора, които си взимат животно, мислят, че могат да направят от него човек и малоуважават тяхната природа, техните инстинкти.
  благодарение на моите косматковци научавам все повече за тях, за нас и се радвам на един весел, пълноценен живот. винаги ме посрещат с огромна радост и ми дават всичко от което се нуждая.
  весели празници!

  1. admin каза

   Викинг така си е както казваш! Добре дошъл тук. Пожелавам ти още страшно много хубави мигове с твоите косматковци. Весели празници и на теб :)

   1. ани каза

    извинете че питам но моето куче въобще не ни слуша и много хапе а когато играем с топка той идва и започва да ни хапе дори остави белег на моята приятелка.пробвахме какво ли не…и със вестник и го подритвахме и му се карахме но той започна да слуша само татко и мама…незнам дали е от батко ми защото той започна да му говори страшно силно и го дразнеше и му хващаше устата и не му я пускаше а сега му натиска главата на райграса…а попринцип от стопанина му научихме че по принцип е много игривно не хапеше толкова много…МОЛЯ КАЖЕТЕ МИ КАК ДА ГО НАУЧА!!!!!
    о и е смеска отт самоед и лабрадор.

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!