Интелигентно управление и контрол над критиката!

5 ефективни начина за работа с критици

Мразя критиката, направо я ненавиждам! Хич не ми харесва някой да ме критикува.

Ако има човек около вас, който да твърди, че обича да го критикуват, защото видите ли било полезно, имайте на предвид, че много яко ви послъгва!

От друга страна – много от нас имат вроден рефлекс да се молят на всеки, да се опитват да се харесат на всеки, само и само да не бъдат критикувани.

В опитите ни да бъдем добри лидери, необходимостта да отправяме критика е рефлекс, който може да замени за съжаление други по-важни приложения на енергията ни.

Докато внимателно претегляме цената, която плащаме и печалбата, която ни носят решенията, които вземаме, критиката има склонност често да ни води и към заблуждение.

Разбира се тя е важна. Ранното откриване на разочарования или липса на разбиране може да ни спести цял куп смут и сътресения по пътя ни напред.

Но много често усилията ни да се справим с критиците си се превръща в мания. Дори по-лошо, тези същите усилия могат да обвият задника ни в пламъци и да ни побъркат!

Тежък коментар в блога ви или във Facebook, не особено приятно мнение за вас от друг човек, все неща, които могат да се превърнат в обидна и агресивна размяна на реплики.

А това от своя страна може да ви създаде такова безпокойство, че да не  спите дни наред, премятайки през главата си ситуацията отново и отново.

Една такава случка със сигурност не е никак конструктивна.

По тази причина доста видни блогъри, компании в световен мащаб и т.н. са отстранили полетата за коментари /тук причините могат да бъдат и други/, както и възможността за обратна връзка в социалните си профили и други опции за комуникация.

Явно просто като мен – те също не обичат критиката.

НО истината е, че критиците са нещо без, което не бива да оставаме. Подобно на конкуренцията, критиката е другият мотор към прогреса.

Тя е като онзи досаден работник, който адски много ви дразни, дори го ненавиждате, но не бихте искали да уволните, защото в крайна сметка с работата се справя добре.

Не се вбесявайте на критиците си, управлявайте ги!

Отношението относно нас и работата ни, помагат да коригираме курса, който сме поели и ни подтикват към диалог, който в най-добрия случай ще ни послужи да си създадем собствена малка общност за полезна обратна връзка.

Вместо да бягате от критиката все едно тя всеки момент ще ви събуе гащите и ще ви направи нещо неприятно и болезнено, изслушайте я и решете как и къде да и отговорите.

Разбира се невинаги ще е породена от искрено желание да се оправи нещо, а просто от чиста проба завист към вашия успех!

И в този ред на мисли ви предлагам да разгледаме няколко отправни точки за това как да управляваме и контролираме своите критици така, че да седят мирно и да ни бъдат само и единствено полезни, без да нарушават така ценното ни душевно равновесие:

1. Оставете критиците си да коментират, но не им позволявайте да се разпалват

Тук приказката „плачът и мрънкането те карат да се чувстваш по-добре“ придобива някакъв смисъл. Често предоставянето на място, където хората да се оплакват и ревтунят може да успокои болката им. И те го правят, облекчават се…

Нека ги оставим да говорят, нека да им излекуваме болката!

Ако отговорите със съгласие на рязък и суров коментар и го оставите неадресиран към никого, той скоро ще бъде забравен.

Но ако едно  подобно нападателно мнение получи незабавна контра реакция – може да създаде голям пожар. Струва си да изчакате няколко часа, за да позволите на гнева породен от критичния отклик да се разсея и чак тогава да го коментирате.

Ако и Вие като мен сте доста припрени – уверявам ви – това е много лоша тактика.

Изчаквайки да ви премине напрежението ще си осигурите повече яснота пред неясния ви поглед. Емоционалното натоварване ще спадне и може би ще се случи да осъзнаете, че критикуващия проблема може и да има право.

2. Не се правете на някой друг

Когато отговориш на критика или ако изобщо го направиш – винаги бъди себе си, поне се опитай. Да действаш под псевдоним или да се представяш за някой друг не е никак мъдро.

Измамниците се открояват все някога и само могат да влошат нещата.

Освен да не се представяш с чуждо име или от името на някой друг бъди самия себе си, дори когато си слагаш своето собствено име – разбра ме какво имам предвид.

Ако трябва – забий едно твърдо контра мнение, защото не може винаги да бъдеш мил.

3. Признайте си честно грешките

Коригирането на фактите е важно, особено ако държите на репутацията си.

Ако някой критик твърди, че сте сложили неправилен цитат – отговорете на тази забележка като помолите за правилния отговор или го намерите сами.

Направете го с неутрален глас: не със злоба, не и с фалшиво ласкателство.

Това, което се опитвате да избегнете е да не захраните яростта и отбранителния рефлекс на коментиращия – човешката злоба е убийствено мощен стимул, не я предизвиквайте.

Най-добре би било и да не се ядосвате на някой, който ви прави забележка за едно и също нещо два пъти. Просто го насочете към вашия предишен отговор.

По този начин опростявате разговора и изолирате тази конкретна критика в отделна тема и дискусия, а не я разпространявате като се заяждате.

4. Поканете ги на среща очи в очи

Ако имате фирма и тя притежава корпоративен блог не е никак лоша идея да поканите най-върлите си критици да обсъдите техните оплаквания лице в лице.

По този начин недоволствата и споровете доста често завършват с приемане на вашата гледна точка, ако разбира се не сте сгафили здравата.

Най-добрата практика тук би била да трансформирате анонимната и в доста случаи клеветническа кампания в човешка комуникация.

Един коментар като: „Не се колебайте да ми се обадите директно на телефон…., за да изчистим това недоразумение“ може незабавно да реши проблема или най-малкото да го придвижи с една стъпка напред към положителната му развръзка.

Това в крайна сметка може да се окаже от много голяма полза за вас ако решите да направите отговорите на забележките публични, достъпни за всички!

5. Обновявайте работата си на база критиката

Критиците обичат да знаят, че те са причина за промяната на климата!

Когато обмяната на мнения към вас под формата на критика е конструктивна, трябва да използвате всяка възможност, за да разберат критиците,

…че са били изслушани и че тяхната намеса е имала ефект.

Наврете им в лицето факта, че те са причина да редактирате статията, те са причината да смените повредената им стока, те са причината да оправите нещата!

По този начин утвърждавате усилията им, а това може да ви послужи като мощно признание за вас и марката ви.

Ако подходите така, няма да е изненада те, от ваши критици да се превърнат във вашите най-върли фенове. Кой човек не харесва хора, които му обръщат внимание?

Финални думи за интелигентното управление на критиката

Неизбежно при пускането на блог, нова статия, продукт, книга или каквото и да е друго ние ще подложим тревожно ухо върху земята, за да чуем шепота на недоволството от работата ни и искрено ще се надяваме да не чуем и звук. Не отричайте това.

Не обичаме критика, но пък получим ли я се опитваме да се измъкнем чисти и неопетнени от създалата се ситуация, защото не искаме нищо да стои между нас и добрата ни репутация.

Грижа ни е какво мислят хората за нас и с право.

Но вместо да се опитваме отчаяно да гасим недоволството като неуправляем горски пожар, да се постараем да го контролираме и управляваме разумно.

Да се въздържаме и да бъдем благодарни, че все пак има някой, който отделя то времето си, за да ни каже как да оправим кашата, която сме си създали!

Е, сега е време за Вашето мнение или ако трябва да сме в крак с темата – време е за вашата убийствена критика. Разкъсайте ме в полето за коментарите,  не се колебайте, критикувайте ме…..бъдете сигурни, че има за какво!

Сподели статията:
  • 31
    Shares

12
Остави коментар

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Христо СтояновПавлинаStanislavMilchevlifehackerbg.comschmo Recent comment authors
нови стари харесвани
Павлина
Гост
Павлина

Здравейте! Ето една забележка от мен – някъде из текста видях „в предвид“. Нямаше да си правя труда да я напиша, ако не харесвах какво поднасяте – по принцип и в случая😊. Поздравления за интересните материали!

StanislavMilchev
Гост
StanislavMilchev

Всъщност последното изречение субкомуникира “ аз досега ви говоря колко е готино да ме храните , защото от това ще мога да направя само активи за себе си , и съответно аз ще изляза победител от тази неравна битка със вас простите критици , и хора който не се занимават със психология , затова , че по – добре напишете нещо готино , защото то пък и статията е готина , и ще ми е много от полза за напред в бъдещето , и пича заслужава да поучи одобрителни коментари , за труда който е положил , и всеки който… Read more »

lifehackerbg.com
Гост

Благодаря за включването Станислав, интересна гледна точка 😉 Нещо такова трябваше да се получи, да

schmo
Гост
schmo

Нама̀сте дами и господа !

Прочетох само пред пред последното изречение в бледо жълтия бокс, и ще се възползвам………….да бучна, така да се каже, една критика.
Бъдете сигурни, че в такива случаи НЕ емоциите са Ви проблема.

Друга файда е причината за неудачна реакция в повечето случаи. Задачата на четящите този коментар е да открият ( не да питат ) и коментират по-долу – дали този изтрещял писателник ( потребител ) има право, или………..к’во аджеба иска да каже ?

Поздрави !

lifehackerbg.com
Гост

дълго търсене ще да е 🙂

Ivelin Peychev
Гост
Ivelin Peychev

Много полезна статия! Наистина е ключово да можеш да владееш емоциите си в такива моменти! 🙂

lifehackerbg.com
Гост

абе не е лесно 🙂

Iliyan Lazarov
Гост
Iliyan Lazarov

Поздравления, от известно време търсех подобно четиво! Наистина е трудно човек да овладява емоцията си (поне на мен понякога ми е) и е добре да знаеш, какво е добре да се случи в дадена ситуация.

lifehackerbg.com
Гост

Здрарвейте и Благодаря!

уверявам Ви и аз съм имал подобни трудности и все още имам – но ще се борим да се въздържаме, няма как

Поздрави

Десислава Христова
Гост
Десислава Христова

Откривам официално „Книгата за похвали.Раздел „LIFEHACK.BG“ za 2014! 🙂 Особено полезна тема за такива ,като мен,дето вдигат 200 за 2 секунди! :))

lifehackerbg.com
Гост

трудно се овладява тази енергия :). Благодаря ти Деси!

LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие. Ежедневно публикуваме полезно съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.