Как Никола Илчев успя да се изключи напълно от социалните мрежи за 30 дни + изводите от това

Резюме: като че ли телефонът, най-влиятелния съвременен дилър на наркотика “социални мрежи”, погълва живота ни, без дори да се усетим. Има хора, които много биха искали да се изключат, но малцина от тях успяват. Един от измъкналите се от заешката дупка е Никола Илчев, който мнозина от нашите читатели познават от работата му по подобряване средата за правене на онлайн търговия у нас и събитията, които организира с eCommerce Academy. Преди броени дни разбрах, че е успял да се изключи напълно от социалните мрежи за цели 30 дни и то при положение, че голяма част от работата му е свързана с тях. Стана ми любопитно! Веднага се свързах се с него и му зададох няколко въпроса. Ето какво сподели Никола за читателите на lifehack.bg ??

? Ники, нямаше как да не те разпитам как успя да се откъснеш от тази съвременна обсесия и то за цял месец! Защо реши да се изключиш от социалните мрежи – какво те провокира да го направиш?


Работата ми е свързана с постоянното използване на социални мрежи, чатове и месинджъри. Освен това по природа съм любознателен и винаги жаден за нови неща, което автоматично ме превръща в консуматор на съдържание от всякакъв тип.  Ежедневно приемам големи дози Facebook, Instagram, LinkedIn, Tik Tok, YouTube и Clubhouse, а желанието ми да съм свързан по всяко време и с всички пък ме е принудило да имам на телеофна си огромен брой чатове и месинджъри – FB Messenger, Viber, Telegram, WhatsApp, WeChat, Discord, Signal и iMesseges. От една страна имах желание да си почина малко, а от друга да видя какво пък толкова ще се случи, ако спра да ги използвам за 30 дни.

Ще пропусна ли нещо важно, ще спре ли земята да се върти? Е, оказа се, че нищо особено няма да се случи, поне във външния свят.

За мен лично се появиха наблюдения и изводи, за които съм сигурен, че ще мога да споделя в следващите отговори на въпросите ти.

Така започна всичко…

? Какво се случи през първите 5 дни – как успяваше да се сдържиш да не се дрогираш с един от най-силните съвременни наркотици?


Лесно.

Имам силна воля и щом реша, че правя нещо, аз го правя наистина, независимо дали това ми създава дискомфорт. За да съм сигурен, че няма да наруша детокса през първите дни, преместих сим картата си в устройство, на което няма нито едно от познатите упойващи приложения.

Така знаех, че няма как да има причина да посягам към телефона.

Трябва да ти призная нещо:

Детокс програмата ми не изключи от менюто консумирането на аудио книги и видео курсове, които си бях планирал да гледам. Вероятно това ми помогна до голяма степен да не се почувствам напълно откъснат от света.

? Кое ти беше най-трудно през цялото това време?


Да обясня на хората, че няма как “да вляза само за малко” и да обърна внимание на нещото, което са ми пратили.

Това ми се случваше почти ежедневно:

Някой приятел да ми прати нещо, както обикновено и след като не реагирам в рамките на няколко часа, да се обади и да ми каже “Хайде бе, влез само за 2 мин да видиш какво ти пратих. Никой няма да разбере”.

Всъщност, дадох си сметка, че хората са големи егоисти и не уважават решенията и изборите на другите.

Иначе, ако трябва да съм честен, след 10-тия ден вече не изпитвах някакво невероятно желание да бъда в мрежата и да се ровя във фийда.

? Като човек, свързван най-често с онлайн търговията, как успяваше да си вършиш работата при положение, че основната ти комуникация обикновено минава през чатовете на соц мрежите?


Преместих цялата комуникация на мейл и телефонни разговори.

За пореден път се затвърди мнението ми, че комуникацията по мейл е много, много по-подредена и ясна, а тази по телефон е много по-свързваща, защото все пак по гласовете на хората можеш да доловиш техните емоции.

Дадох си ясна сметка, че работата ми страда до голяма степен, защото аз използвам тези мрежи за промотиране на бизнеса си и то като Никола Илчев, а не само като eCommerce Academy, в управлението на чието съдържание участват и други хора. Всички знаят добре, че за да си “top of mind” за хората, които таргетираш, трябва да си непрекъснато в техния фийд.

Спаси ме това, че през август, когато се случи моя детокс, много хора са на почивка и респективно далеч от работните дела. Сега когато те се завръщат, аз пак съм там, дори вече съм подготвен с много ново съдържание.

? Честно казано не вярвах, че ще успеш, но факт – ти го направи! Кое ти помогна най-много да стоиш настрана от приложенията за Фейсбук и Clubhouse, където беше доста активен преди “детокса”.

Първото селфи на Никола след дигиталното пречистване
Първото селфи на Никола след дигиталното пречистване. Амин ??

От една страна волята ми, а от друга, че намерих много неща, с които да уплатня времето си, което очевидно преди това съм прекарвал в социалните мрежи. Прочетох почти 6 (може да се каже дебели) книги, коя от коя по-интересни. Изкарах два видео курса, които отлагах от доста време.

Направих едно много важно за мен бизнес проучване, което ще ми помогне да съм още по-добър в работата си. На последно място, но не по важност, седнах и на спокойствие подредих идеите и мислите си, свързани с работния ми процес и сега съм готов с много нови проекти.

? Кое беше най-интересното нещо, което забеляза у себе си и у другите хора, докато беше далеч от Facebook?


Категорично бях по-свързан с нещата, които се случват около мен.

Ще ти разкажа случка, която преживях и която истински ме впечатли.

Бях поканен на сватба на мои близки приятели.

Не е като да не съм бил на сватби досега, но сякаш никога в последните години не съм присъствал истински на подобен ритуал.

Гледах първо церемонията, после гостите, които честитят на младото семейство, после всичките ритуали с питката, танците и игрите. Доста качествено комуникирах с хората на моята маса.

В един момент си дадох сметка, че това се случва, точно защото не посягам през 5 мин към телефона си да видя какво ново има във фийда.

В един момент от вечерта реших да наблюдавам хората и ми направи впечатление, че когато не са на хорото или не се случва нещо от програмта, те са седнали на мястото си и са потънали в екраните на телефоните си.

Дано тук сега някой не си каже “Тоя тотално се е побъркал”.

Нищо подобно.

Аз няма да спра да използвам социалните мрежи, дори напротив, вероятно в следващите месеци ще съм още по-активен, но просто човек трябва да си даде сметка, че има моменти, в които тези неща трябва да бъдат оставени настрана и да се потопиш в момента и да го изживееш – наистина.

5 символа на модерното ни общество

Те ни депресират и ни пречат да бъдем щастливи

Направихме това, което всички реклами трябва да правят: Създадохме чувство на безпокойство, което можем да освободим само чрез покупка.

? 30 дни без социални мрежи за мнозина звучи като утопия, невъзможна за постигане. До какви изводи стигна след този дигитален пост?

Още преди да започна си бях направил списък от книги, които да прочета. Третата от тях беше “Неустоими” на Адъм Алтър.

Започнах я някъде в края на втората седмица и много бързо тази книга ме погълна. В нея авторът разглежда точно обсесиите, които хората имат, спрямо социални мрежи, мобилни устройства, порно и други подобни.

В разговори с много хора и четене на доста статии си дадох сметка, че зависимостта ни към мобилните устройства е огромна и това вероятно е болестта на 21 век, която според Адъм Алтър е много, много трудно лечима, защото човек няма как да живее в 21 век, без да се докосва до технологии и Интернет. Изводът за мен е, че аз, както и повечето хора, които познавам сме болни от точно тази болест и би било добре да намерим начин малко по-малко да се лекуваме, защото не се знае до какво може да доведе тя.

? Какви навици изгради и кои от тях ще запазиш?


За да не се налага да трия и после да подреждам всичко в телефона си, разлогнах повечето приложения, а за други просто премахнах известията. Вече два дена съм “обратно в мрежата” и много сериозно обмислям да оставя известията изключени.  Ще използвам всяко от приложенията когато аз преценя, че искам да го използвам и имам време за това, а не когато то иска да ме “закачи” с някоя от нотификациите си.

? Какво ще ни посъветваш – защо да пробваме и ние?


Защо да пробвате и вие ли?

За да проверите за себе си дали сте истински зависими.

Въпреки, че нямате причина да го правите, носите ли телефона навсякъде със себе си, поглеждате ли екрана му често, посягате ли с пръст към местата на приложенията, които най-често използвате, дори и да не са вече там.

Ако тези неща ви се случват, то вие имате нужда от помощ.

Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре.

За колко време да пробвате?

Всеки колко се чувства ОК.

Може би моите 30 дни ще са прекален период за някого. Не е важно да е някакво геройство. По-скоро за проверка и съставяне на мнение.

Ще повторя още веднъж:

Не се налага да отричаме социaлните мрежи, а просто да се научим да ги използваме в наша полза и да ги подчиним на нас и работата ни. А не да посягаме към тях всеки път, когато се почувстваме отегчени.


[P.S.] Бележка от Христо:

Ако имате приятел, който е пристрастен към телефона си и вярвате, че тази история ще му бъде полезна и ще го мотивира да се откъсне за малко от него, пратете му я. Или просто я споделете в любимата си социална мрежа.

А след това пробвайте да излезете от нея….

Ресурси

Ако имате нужда от помощ за дигиталния детокс, вижте:

В Мастърхак създадохме няколко практически ръководства, които ще ви осигурят съвети и ресурси за по-лесно ограничаване на телефона:


❤️ Тази статия е написана с любов и грижа, използвайки нашето ноу-хау за създаване на най-полезното съдържание на български.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак