Как създавам съдържанието в lifehack.bg – моята система, инструменти, трикове, шаблони

В това ръководство ще ти споделя моя личен опит и ноу-хау в създаването на качествено съдържание. Ще ти покажа как да пишеш текстове, които мотивират действия - за повече трафик или за продажби, текстове, които читателите ще четат и споделят. Ще ти споделя и моите работни файлове и шаблони, точните ми процесите ми на работа и инструментите, които използвам.

Основната цел на всяко мое изречение в този сайт, е да поиска читателят да прочете следващото! - Христо Стоянов

Предстои да ти споделя нещо уникално! Нещо, което не съм споделял с никой друг!

В този материал ще ти разкрия моята лична система за създаване на супер съдържание, такова, което ангажира, такова, което носи трафик и продажби, такова, което превърна този сайт в най-добрия в своята ниша!

Днес lifehack™ е българска марка (да, запазена марка е), превърнала се в символ на полезна информация благодарение не само на постоянството, с което работим по сайта, но най-вече на своето уникално съдържание.

Всъщност, когато говоря за това се сещам за нещо любопитно...

Не минава и седмица, в която да не се намери някой, който услужливо да ми пише колко дълги били статиите ни, как нямало кой да ги чете, как никой няма да отдели време да се занимава, как трябвало да пиша по-кратко (в новинарски стил) и така вече 9 години.

Ако бях послушал хората, когато ми казваха какво точно искат, сега нямаше да произвеждам автомобили, а щях да развъждам просто по-бързи коне. - Форд

Никога не се вслушах в този съвет...

Ако си бях казал: "Добре, щом читателя иска по-кратки статии ще му ги дам.", то сега щях да приличам на всички останали, вече несъществуващи, сайтове, които се опитаха да ни подражават. Въпреки, че понякога (само понякога) е добре да се вслушваш в своите потребители или читатели, винаги избирай своята уникална посока.

Създавай своя син океан, своята лилава крава и няма да сгрешиш. Или поне няма да бъдеш като всички останали, което е по-лошо от това да се провалиш.

Вярвам в това!


Преди да ти разкрия моят стратегически план и начина, по който се работи в lifehack.bg, бих искал да ти предложа един съвет:

Не пиши, за да впечатляваш! Пиши да споделиш чувство!

Не винаги успявам, но се опитвам да следвам това правило.

Ще разделя материала на няколко части:

 • Първо ще ти разкрия стратегическия план, който използвам за създаването на съдържание - моят супер шаблон за проучване, таргетиране и писане.
 • Второ, ще ти покажа точните ми стъпки при създаването на всяка една статия.
 • Трето, ще ти отворя моята кутия с трикове и инструменти за писане, от която да си вземеш онази "копирайтинг отверка", която ще ти свърши работа
 • Накрая ще ти подаря и 7 специални шаблона, които да използваш при създаването на своето съдържание (супер полезни са)!

Това, което следва не са общи приказки, а екшън списък, план,  който директно можеш да копираш в своята работа и ако се наложи да модифицираш спрямо своята аудитория и начин на писане.

Е, нека сега да видим как да станеш еднорог сред стадо от коне...

 • 133
 •  
 •  
 • Абсолютна класика Иче. Всички твои фенове и ученици трябва по-често да се замисляме какво всъщност ни даваш. Безценен си, БЛАГОДАРЯ ти!

 • Когато започнеш да четеш този коментар още в началото ще се почувстваш… любопитен да стигнеш до края. В първия момент останах без думи, но после ми хрумна следното: Невероятно е как споделянето на собствен опит обогатява не само аудиторията, но и самия споделящ. Невероятно е и колко примери има за тотално затънали в собствения си хаос от опити за прикриване на практики и как на този фон изпъкват принципни хора, които отстояват идеали. Невероятно е колко малко хора споделят грешките си, камо ли с включени поуки и готови решения за напредък. Изобщо не се учудвам от онези, които 8 години ти повтарят да се слееш с масовката, но свалям шапка на всеки, който устоява на подобен низък натиск. И след предългото философстване в свободен стил, защото е в средата и така и така няма да го запомниш, ще ти кажа: не случайно не коментирам статията, защото в случая ТИ си статията и съвсем спокойно можеш да събереш останалите (премного вече) лилави крави и да им сложиш един оранжев бик отпред.

  • Хаха, това начало ми е познато. Супер е!

   Беше ми изключително приятно да прочета коментара ти, който сам по себе си си е оранжево бикче 😉

 • Уникален материал, благодаря много! Чаках го с голямо нетърпение, очаквах да е много добър, но не е просто това, а направо изби рибата! 🙂

  Още две неща мога да споделя относно изображенията:

  1. Още един сайт за качествени безплатни изображения: https://www.pexels.com/. Май и него от теб го знам, не помня вече. 🙂 Но не го видях по-горе, явно е бил в друга статия.
  2. Когато минах от Windows на Linux, ми се наложи да търся алтернатива на Photoshop и така попаднах на този софтуер: https://www.gimp.org/. Много мощен, има повече от достатъчно опции, за да съперничи на Photoshop достойно, има версии за всички популярни операционни системи и е доста по-лек и (по мое лично мнение) по-лесен за употреба. А и е напълно легално безплатен. Вече си го инсталирам и когато съм на компютър с операционна система, под която Photoshop работи – просто не ми трябва вече. 😉 Ако си го пробвал, ще ми бъде интересно да споделиш мнение дали ти допада.

  И един въпрос по трик №1. Правилно ли разбирам, че добавянето на следващите части от материала е на практика дописване на същата статия на няколко пъти, с което накрая се получава един голям и съдържателен материал с всичко по дадената тема или нещо пропускам?

  • Благодарности Силве, страхотни допълнения!

   Да, този и други сайтове за снимки бях споменал в материала за изображения – https://www.lifehack.bg/vip-biznes/facebook-image-hacks/ Тук идеята ми беше да дам само тези, които реално използвам.

   Да, GIMP знам, че е доста мощен, но съм пълен лаик спрямо него (защо мина на Линукс?).

   За трик №1 – да, правилно си разбрала. Пускаш първата част, след седмица например върху нея слагаш втората част и така надграждаш. Хубаво е да мине известно време преди да обновиш серията.

   Ако имаш и други въпроси ще се радвам да ти отговоря 🙂

   • Минах на Linux първоначално защото исках да го тествам. Имах и двете операционни системи няколко години и в един момент установих, че Linux е по-бърза от Windows, по-стабилна и не иска почти никаква поддръжка, да не говорим за периодичните преинсталации, които правех на Windows. А и вирусите за Windows и Mac не работят под Linux. 🙂 Преди 7 години минах изцяло на нея и не съм се връщала. А с gimp само в началото е трудно да свикнеш, докато се отучиш от навиците, придобити от Photoshop. 🙂

    Сетих се и за още два въпроса:

    1. Системата за автоматично споделяне със Zapier през платената му версия ли работи?
    2. Можеш ли да заложиш тагвания на хора или страници в текста към Facebook публикацията със Zapier или това става само с native post в самия Facebook?

    • Интересно, никога не съм работил с Линукс… Толкова съм свикнал с проблемите на Windows, че не знам какво бих правил без тях 🙂

     На въпросите ти:

     #1. Може през безплатната, може и през платената. Зависи от това колко действия ще реализираш и колко услуги искаш да добавиш да се активират след спусъка. За да не те обърквам повече, виш този скрийншот https://imgur.com/a/P2y1ZX2 , където са сравнени платения и безплатния акаунт – Ако ще го ползваш само за въпросната автоматизирана система мисля, че безплатния ще ти свърши работа. Аз ползвам платения, тъй като автоматизирам и различни маркетингови активности като връзка между чат бот и имейл марекетинг, за която ще пиша скоро.

     #2. Не Силве, то няма и логика да може, защото няма връзка между поста в WordPress и профила на отделен човек, който искаш да тагнеш. Технически нямат връзка. Можеш да „изкормиш“ всяка информация от самата статия иначе.

     P.S. Чудя се дали ако в някой от атрибутите (например описанието на поста в Yoast плъгина) напишеш @Hristo Stoyanov например дали избирайки тази част да се вземе от текста в поста за споделяне, няма да ме тагнеш примерно…

     Поздрави 🙂

    • Благодаря за точния и подробен отговор, имам още повече материал за тестване сега. 🙂 И аз точно за това в послеписа се чудех и в този смисъл ми беше въпросът: дали си пробвал по този начин или нещо подобно на него. В момента единствената причина да не автоматизирам е защото тагвам по някого (или себе си, или други хора, ако ги цитирам и е удачно) във всяка Facebook публикация и се опасявам, че през автоматизиран инструмент може да не се получи. Ще споделя, след като тествам.

    • Не съм пробвал Силве, просто докато ти отговарях се сетих за този евентуален вариант. Когато при мен искам да добавя или редактна нещо в подобен автоматичен пост, просто се връщам като се сетя нещо и го редактирам, но винаги преди да го рекламирам ако ще му пускам Фейсбук реклама.

     Така, че ти пак можеш да си автоматизираш и после само да се връщаш да добавяш тагването (дали ще го направиш от опцията в самите настройки като правиш пост или после ръчно няма значение).

 • Само като гледам коментарите и ми идва да си ги записвам 🙂 Христо, възхищавам ти се на педантизма – ти си истински пример, че дори и в България може да бъде успешно нещо, дето всички са си мислили че не може.

  • Благодаря ти Славчо! И от теб много се уча да знаеш!

   • Не знам дали се учиш от мен, но аз от теб със сигурност 🙂

    • А, че как да не. В твоята сфера толкова неща не знам, които ти ги знаеш!

 • Благодаря за споделянето! Започвам я отново.

  • Ползвай си я като пищов. Благодаря ти и аз 🙂

 • Невероятно е да надникнеш в тайните на човек, който е отделил страшно много време, за да стигне топ ниво в дадена сфера. Благодаря ти.

  • Благодаря ти Стойне!

   Още по-невероятно е да ги споделя с хора като теб, които ще ги оценят и реално ще ги използват в по-малка или в по-голяма степен 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  Top
  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече