Най-добрият съвет на Джони Айв – главен директор на дизайна в Apple (ученик на Стив Джобс)

Лесно е да бъдеш различен. Много трудно е да бъдеш по-добър!

Като изключим спорта, трудно може да се твърди, че някой е абсолютен № 1 в своята област. Как можеш да отсъдиш кой е най-добрият художник, писател или актьор на света? Тази дилема обаче не важи за Джонатан Айв – главен директор на дизайна в „Епъл“ и най-преуспелия човек в областта на индустриалния дизайн в днешно време.

Той е сътворил онова съчетание от художествено майсторство и технология, което в момента се намира в джоба ви, и е работил с най-известния и почитан основател в създаването буквално на най-ценната компания, съществуваща днес.

За човек, който наистина е голяма клечка, той не се държи така.

Срещам го при каравана за бургери, където яде пържени картофки. Е, признавам, че караваната се намира на частно парти и картофките са много хубави, но изключителният му успех се придружава от силно изразена скромност и самокритичност Това като че ли е характерна черта за истински успелите и способни хора, те като цяло са – поради липса на по-подходяща дума – добри. Джони дори ми предложи от картофките си.

Отказвам храната, но моля за най-ценния му съвет.

Не е нещо оригинално или сложно, но вероятно е най-важният двигател за успеха и определено пасва на прецизния фокус на компанията му:

– Трябва да си истински концентриран.

Просто прави едно нещо. И си постави за цел да станеш най-добрият в него.

Джони признава, че в миналото не е разсъждавал точно по този начин. С един толкова творчески ум като неговия има хиляди неща, които би искал да прави.

– Това колко е важно да се концентрираш, го научих от Стив [Джобс].

Според него трябва да казваш „не“ много по-често, отколкото „да“. 

Всъщност той имаше навика да ме пита на какво съм казал „не“ днес, да проверява дали спирам нещата и им казвам „не“, за да не се разсейвам.

Когато разказва тази история, Джони замълчава, а после признава, че понякога си измислял проекти, за които после можел да каже на Стив, че е спрял, така че винаги имал пример за нещо, на което е казал „не“, когато Стив идвал да провери.

Има красота в нещата, които работят и правят това интуитивно.

източник: “Ако мога да дам само един съвет” от Ричард Рийд

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак