7-те убеждения, които те притискат здраво до стената и те стопират към прогреса

прогрес ,убеждения

Съществуват редица мисловни модели, които непрекъснато ни възпират да се развиваме, пораждат страх от това да вървим напред и пречат да бъдем щастливи…

Веднъж усвени, още през детсвтото ни, след това доста трудно можем да ги премахнем, тъй като са се превърнали в траен навик.

Рецептата за успешното справяне с тях започва на първо с тяхното осъзнаване и определяне. Истината е, че трябва да ги посочим с пръст:

Ето това ме спира и вече знам с какво да се боря, за да успея!

В тази статия ще посочим най-популярните ограничаващи мисловни процеси, които влияят непрекъснато на поведението и на резултатите ни, играейки ролята на ръчна спирачка – винаги опъната до край. Надявам се следващите редове да Ви помогнат да осъзнаете, кое всъщност ви стопира да сте “успялата личност” и да Ви помогнат да започнете борбата против това. В най-добрия случай ограничаващите убеждения, скрили се в съзнанието ви ще са най-малко две! Свалете ръчната спирачка в мозъка си и натиснете газ до дупка.

1. Не ме бива достатъчно

Много от нас може би си спомнят как стоят в училищния двор в очакване да бъдат избрани за отбора. Независимо дали сте избрани, ако не сте били посочени първи, вие сте се почувствали нисши и пренебрегнати.

Този процес се случва многократно през целия ви живот: работата, която не сте получили, връзката, която се е разпаднала, съобщение от ЧЕЗ, че ще ви прекъснат електричеството.

Трудно е да се чувствате добре и доволен от себе си, когато се случват такива неща и постоянно се измъчвате от това чувство. За нещастие, когато решите да промените живота си, то може да ви попречи да постигате успех.

Онова гласче, скрито в ума ви, казва, че не ви бива достатъчно, докато в това време вие правите всичко възможно да постигнете целите си. Това е все едно едновременно да сте стъпили с единия крак на педала за газта, а с другия – на спирачките.

2. Никой не ме харесва

7-те ограничаващи убеждения, които те притискат до стената

Определено всеки си има недостатъци, а някои хора са твърде склонни да ги изтъкват в най-неподходящите моменти.

Може да си мислите, че не умеете да говорите изящно и стегнато, че нямате съвършени обноски или може смятате, че не сте на точното си мястото.

Може лесно да предположите, че никой не ви харесва, защото нямате широки социални контакти.Подобно на всички ограничаващи убеждения и това е автоматично изпълняващо. Тъй като вярвате, че не заслужавате приятелства, връзки или успех, вие не се опитвате да имате такива и следователно нямате. Щом осъзнаете, че това възприятие не отговаря на действителността, можете да предприемете стъпки за обръщане на неговите последици.

3. Не искам да бъда отхвърлен

Това е често срещано ограничаващо съзнанието и мисленето убеждение, което засяга много хора с различно обществено положение и професия.

То съществува в главата на студента, който се притеснява да помоли преподавателя за помощ; в работника, който моли колега за подкрепа и особено в човек, който се опитва да покани някого на любовна среща.

Това контра намерение е породено предимно от страх. Никой не иска да бъде отблъснат, но страхът от отблъскване често е по-голям и по-важен от самото събитие.

Само вие можете да решите да не допускате той да попречи на плановете ви.

4. Мисълта, че това е невъзможно!

Има неща, които са възможни, и неща, които смятаме, че са възможни за нас.

Те често са много различни. Макар, че може и да осъзнавате, че мнозина  са постигали целите, които са си поставили  и вие в живота, е съвсем възможно да ги поставяте в категорията „невъзможни“, защото смятате, че ви липсват нужните качества, познания, средства или ресурси за постигането им.

Това всъщност е свързано с първото контрана мерение: не смятате, себе си за достатъчно добри. Именно така сортирате целите или задачите си в живота в списъка на „това мога” и „това не го мога”. Това се случва на подсъзнателно ниво и често ви кара да отхвърляте идеи, преди още да бъдат обмислени.

5. Ограничен поглед

Хората с това убеждение смятат, че съществува само едно решение за конкретен проблем или че има само един начин да се изпълни определена задача.

Например, може би мислите, че единственият начин да изкарвате хубави пари е да получите добро образование, да си намерите добра работа и с труд да се издигнете по корпоративната стълбица. Много хора, работещи в собствени фирми печелят прилично. Ако отговорът ви започва с: „Да, но…”, тогава вие имате това контра намерение и смятате, че за вас нещата могат да се случат само по един начин и той трябва да е точно определен.

Последиците са, че това ограничава всички останали възможности за успех, които могат да се окажат надеждни пътища за постигане на вашите цели. Вие казвате, че другите методи може да са надеждни за някой друг, но по някаква причина на вас не ви вършат работа.

6. И без друго няма да се получи

Това е едно от най-гибелните убеждения, които някой може да има и, за жалост, е много често срещано. Това са хората, които постоянно виждат най-лошото, почти сякаш се опитват да се предпазят от осъществяване на надеждите си.

Често тези хора вярват, че каквото и да направят, то ще се провали, затова не опитват или правят съвсем половинчат и повърхностен опит.

Това отново е автоматично осъществяващо се пророчество: те се провалят не защото е било неизбежно, а защото са вярвали, че е така.

Може да е трудно да не бъдете скептичен, когато опитвате нещо ново.

Ако обаче позволите на мисълта, че няма да се получи да се задържи твърде дълго, многократно ще се проваляте, с което ще подсилите това убеждение.

7. Не съм специален

Това контра намерение е основното убеждение, че успехът изисква специално умение или искра, които вие не притежавате. Това е чувството, че просто сте на средно равнище и е твърде много да се очаква, че ще постигнете нещо велико.

Това убеждение, че не сте „избрани” ви позволява да избегнете отговорностите на това да направите правилния избор за живота си.

В края на краищата носите отговорност за успеха си, но с тази заседнала в съзнанието ви мисъл може би е по-лесно да намерите нещо или някого, на когото да припишете вината, вместо да направите нужния избор, за да постигнете успех.

В заключение

Макар и кратък, този списък дава добра представа за типа задръжки, които контра -намеренията и ограничаващите убеждения могат да създадат в живота ви.

Едно от най-удивителните твърдения, е че дори и да преживеете страхотен успех в една област от живота си и след това да престанете да използвате наличните средства, все още можете да се върнете към тези идеи, за да започнете отново.

Никога не е твърде рано и никога не е прекалено късно. Можете да се захванете с нещо или да подновите опитите си буквално във всеки момент от живота си.

Важно е и да разберете, че не може да мислите постоянно за крайния резултат.

Не може да имате стеснена перспектива за целите и да настоявате онова, което искате, да се изпълни само по един определен начин и в съответствие с вашите представи.

Понякога невидимо вдъхновение или някакво събитие отключва нещо у Вас и Ви показва пътя, а когато това стане, трябва да се хвърлите към тази възможност с всичка сила.

EminemSuccess is my only motherfucking option, failure`s not. – Eminem

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА