ВЛЕЗ В КЛУБА
насим талеб
Насим Талеб

След този съвет студентите от университета в Бейрут вече не бяха същите…

  •  
  •  
  •  

Запази за после

Днес ще ви представя малка част от вдъхновяващите и изключително ценни съвети на Насим Талеб, философ, познат най-вече с идеите си от “Черният лебед” и “Антикрехкост”, съвети които дава на студентите от американския университет в Бейрут.


Няма да крия, че съм голям фен на Талеб и на неговия уникален и безкомпромисен ум, особено след като прочетох книгата му “Да надхитрим случайността”.

Той не страда от обичайните за повечето от нас предразсъдъци и през годините не пожертва принципите си за слава и пари, въпреки, че от вторите натрупа доста.

Целта на изказването му пред тези младежи е повече от ясна:

Един известен и успял човек като него да предаде мъдрост и ценни житейски съвети на младото поколение, насоки, които само Талеб може да им предложи.

Но в присъщия си стил и този път Насим се отклонява в различна посока:

Вместо да им даде обичайните и изпълнени с клишета напъдствия, разчитайки единствено на автоиртета си, той ги съветва да внимават с обичайните съвети за живота, които получават, защото ако той самият ги беше последвал никога нямаше да се превърне в в уникалния и интересен човек, който стои пред тях:

Мъдър съвет за живота от Насим Талеб:

Внимавайте със съветите за живота!


Колебая се да давам съвети, защото множеството съвети, които ми даваха на мен се оказаха грешни и се радвам, че не ги последвах. Казаха ми да се фокусирам върху едно нещо, но аз никога не го направих. Казаха ми никога да не отлагам, а аз чаках 20 години, за да създам “Черният Лебед” и да продам 3 млн. копия. Казаха ми да избягвам слагането на измислени герои в книгите си, а аз го направих – добавих Неро Тулип и дебелия Тони, защото другото ме отегчаваше. Казаха ми да не се заяждам и да не обиждам New York Times и The Wall Street Journal, а колкото повече ги обиждах, толкова по-мили бяха с мен. Казаха ми да избягвам вдигането на тежести заради болките в гърба, а станах пауър лифтър – никога не съм имал повече проблеми с гърба.

Ако можех да изживея живота си отново, щях да бъда дори още по-упорит и безкомпромисен към съветите за живота, отколкото някога съм бил…

Истината е, че повечето съвети, които получавате, когато сте млади са добри.

Пести пари, работи. Ожени/омъжи се за правилния човек. Избягвай наркотиците и работохолизма. Късметът идва след упорит труд и т.н.

Очевидните неща си струват следването. Не трябва да ходите на ръцете си, само защото всички останали ходят на краката си!

Да се противим на популярните житейски съвети – клишета, само за да сме различни не е особено разумно. НО не бива и да забравяте, че:

Голяма част от всеобщата мъдрост ще ви отведе там, където са и останалите хора (някои биха го нарекли “към стадото”). “Общата мъдрост”, доколкото действително е обща, има за основна цел да поддържа културни ценности и норми. И ако искате да водите удобно съществуване то тя може би ще работи добре за вас.

Но ако искате нещо повече, то тя не е достатъчна…

Тя няма да създаде следващия Насим Талеб, Уорън Бъфет, Ричард Файман, Тесла и т.н. Те, както и много други прегърнаха своята различност, за да останат в историята. Това обаче не е рецепта за успех!

Много по-малко успешни хора прегърнаха своите странности и гробищата са пълни до горе с такива като тях. Това е по-сложно, отколкото просто да си различен.

Много е лесно да бъдеш различен, но е много трудно да бъдеш добър! – Джонатан Ив


Още от Насим Талеб:

  1. Примитивният глупак се почеса по нослето, след което заваля
  2. Коварните заблуди на ерудитите в бизнеса и политиката
  3. Мащабируема или Немащабируема професия – за разликата между спекулатора и проститутката
  4. За руската рулетка, алтернативните истории и случайността

  •  
  •  
  •  
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

инструмента
за супер продуктивност
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да работиш по-бързо и по-леко
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this