Насим Талеб

След този съвет студентите от университета в Бейрут вече не бяха същите…

Днес ще ви представя малка част от вдъхновяващите и изключително ценни съвети на Насим Талеб, философ, познат най-вече с идеите си от „Черният лебед“ и „Антикрехкост“, съвети които дава на студентите от американския университет в Бейрут.


Няма да крия, че съм голям фен на Талеб и на неговия уникален и безкомпромисен ум, особено след като прочетох книгата му „Да надхитрим случайността“.

Той не страда от обичайните за повечето от нас предразсъдъци и през годините не пожертва принципите си за слава и пари, въпреки, че от вторите натрупа доста.

Целта на изказването му пред тези младежи е повече от ясна:

Един известен и успял човек като него да предаде мъдрост и ценни житейски съвети на младото поколение, насоки, които само Талеб може да им предложи.

Но в присъщия си стил и този път Насим се отклонява в различна посока:

Вместо да им даде обичайните и изпълнени с клишета напъдствия, разчитайки единствено на автоиртета си, той ги съветва да внимават с обичайните съвети за живота, които получават, защото ако той самият ги беше последвал никога нямаше да се превърне в в уникалния и интересен човек, който стои пред тях:

Мъдър съвет за живота от Насим Талеб:

Внимавайте със съветите за живота!


Колебая се да давам съвети, защото множеството съвети, които ми даваха на мен се оказаха грешни и се радвам, че не ги последвах. Казаха ми да се фокусирам върху едно нещо, но аз никога не го направих. Казаха ми никога да не отлагам, а аз чаках 20 години, за да създам „Черният Лебед“ и да продам 3 млн. копия. Казаха ми да избягвам слагането на измислени герои в книгите си, а аз го направих – добавих Неро Тулип и дебелия Тони, защото другото ме отегчаваше. Казаха ми да не се заяждам и да не обиждам New York Times и The Wall Street Journal, а колкото повече ги обиждах, толкова по-мили бяха с мен. Казаха ми да избягвам вдигането на тежести заради болките в гърба, а станах пауър лифтър – никога не съм имал повече проблеми с гърба.

Ако можех да изживея живота си отново, щях да бъда дори още по-упорит и безкомпромисен към съветите за живота, отколкото някога съм бил…

Истината е, че повечето съвети, които получавате, когато сте млади са добри.

Пести пари, работи. Ожени/омъжи се за правилния човек. Избягвай наркотиците и работохолизма. Късметът идва след упорит труд и т.н.

Очевидните неща си струват следването. Не трябва да ходите на ръцете си, само защото всички останали ходят на краката си!

Да се противим на популярните житейски съвети – клишета, само за да сме различни не е особено разумно. НО не бива и да забравяте, че:

Голяма част от всеобщата мъдрост ще ви отведе там, където са и останалите хора (някои биха го нарекли „към стадото“). „Общата мъдрост“, доколкото действително е обща, има за основна цел да поддържа културни ценности и норми. И ако искате да водите удобно съществуване то тя може би ще работи добре за вас.

Но ако искате нещо повече, то тя не е достатъчна…

Тя няма да създаде следващия Насим Талеб, Уорън Бъфет, Ричард Файман, Тесла и т.н. Те, както и много други прегърнаха своята различност, за да останат в историята. Това обаче не е рецепта за успех!

Много по-малко успешни хора прегърнаха своите странности и гробищата са пълни до горе с такива като тях. Това е по-сложно, отколкото просто да си различен.

Много е лесно да бъдеш различен, но е много трудно да бъдеш добър! – Джонатан Ив


Още от Насим Талеб:

  1. Примитивният глупак се почеса по нослето, след което заваля
  2. Коварните заблуди на ерудитите в бизнеса и политиката
  3. Мащабируема или Немащабируема професия – за разликата между спекулатора и проститутката
  4. За руската рулетка, алтернативните истории и случайността

Сподели 😍

7
Остави коментар

avatar
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ИличHristo StoyanovMarina BeyazovaДимитърТенко Чернев Recent comment authors
нови стари харесвани
Илич
Гост
Илич

Благодаря! Вече съм на възраст, когато би трябвало (?) аз да давам съвети…

Marina Beyazova
Гост
Marina Beyazova

Браво! Едно от най-ценните неща на които съм попадала напоследък…Благодаря 🙂

Димитър
Гост
Димитър

Съветите за мен Христо, са теории. А любимите ми теории винаги са били, извинявай но ще използвам английски термин тук, “ contingency theories “. Сиреч в зависимост от обстоятелствата. Мозъците ни са устроени така, че да разграфяваме всичко по бинарен начин: Добър Съвет/Лош Съвет. Нямам много житейски опит, 21 години, но за този кратък период установих, че всичко е в нюанс на сивото, и не деля животът си на моменти в които искам съвети и в които не, а по – скоро гледам в кой момент кой съвет да използвам според ситуацията !

Тенко Чернев
Гост
Тенко Чернев

„Надхитрени от случайността“ или още може да се преведе и като „Заблудени от случайността“ се казва книгата на Насим Никълъс Талеб, което не е едно и също с „Да надхитрим случайността“ !

Бисер Илиев
Гост
Бисер Илиев

Относно съветите, има си поговорка и за тях : „Искаш ли да те намразят – давай съвети!“

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top