След този съвет студентите от университета в Бейрут вече не бяха същите…

насим талеб
Насим Талеб

Това е малка част от вдъхновяващите и изключително ценни съвети на Насим Талеб, философ, познат най-вече с идеите си от “Черният лебед” и “Антикрехкост” – полезни съвети които дава на студентите от американския университет в Бейрут.


Няма да крия, че съм фен на Талеб и на неговия уникален и безкомпромисен ум, особено след като прочетох книгата му “Да надхитрим случайността”.

Той не страда от обичайните предразсъдъци и през годините не пожертва принципите си за слава и пари, въпреки, че от вторите натрупа доста.

Целта на изказването му пред тези младежи е повече от ясна:

Един известен и успял човек като него да предаде мъдрост и житейски съвети на младото поколение, насоки, които само Талеб може да им предложи. Но в присъщия си стил и този път Насим се отклонява в различна посока: Вместо да им даде обичайните и изпълнени с клишета напътствия, разчитайки единствено на авторитета си, той ги съветва да внимават с обичайните съвети за живота, които получават, защото ако той самият ги беше последвал никога нямаше да се превърне в успелия и интересен човек, който стои пред тях:

Мъдър съвет за живота от Насим Талеб:

Внимавайте със съветите за живота!


Колебая се да давам съвети, защото множеството съвети, които ми даваха на мен се оказаха грешни и се радвам, че не ги последвах. Казаха ми да се фокусирам върху едно нещо, но аз никога не го направих. Казаха ми никога да не отлагам, а аз чаках 20 години, за да създам “Черният Лебед” и да продам 3 млн. копия.

Казаха ми да избягвам слагането на измислени герои в книгите си, а аз го направих – добавих Неро Тулип и дебелия Тони, защото другото ме отегчаваше. Казаха ми да не се заяждам и да не обиждам New York Times и The Wall Street Journal, а колкото повече ги обиждах, толкова по-мили бяха с мен. Казаха ми да избягвам вдигането на тежести заради болките в гърба, а станах пауър лифтър – никога не съм имал повече проблеми с гърба.

Ако можех да изживея живота си отново, щях да бъда дори още по-упорит и безкомпромисен към съветите за живота, отколкото някога съм бил…

Истината е, че повечето съвети, които получавате, когато сте млади са добри. Пести пари, работи. Ожени/омъжи се за правилния човек. Избягвай наркотиците и работохолизма.

Късметът идва след упорит труд и т.н.

Очевидните неща си струват следването. Не трябва да ходите на ръцете си, само защото всички останали ходят на краката си!

Да се противим на популярните житейски съвети – клишета, само за да сме различни не е особено разумно. НО не бива и да забравяте, че:

Голяма част от всеобщата мъдрост ще ви отведе там, където са и останалите хора (някои биха го нарекли “към стадото”).

“Общата мъдрост”, доколкото действително е обща, има за основна цел да поддържа културни ценности и норми. И ако искате да водите удобно съществуване то тя може би ще работи добре за вас.

Но ако искате нещо повече, то тя не е достатъчна…

Тя няма да създаде следващия Насим Талеб, Уорън Бъфет, Ричард Файман, Тесла и т.н. Те, както и много други прегърнаха своята различност, за да останат в историята.

Това обаче не е рецепта за успех!

Много по-малко успешни хора прегърнаха своите странности и гробищата са пълни до горе с такива като тях.

Това е по-сложно, отколкото просто да си различен.

Много е лесно да бъдеш различен, но е много трудно да бъдеш добър! – Джонатан Ив


Още от Насим Талеб:

  1. Примитивният глупак се почеса по нослето, след което заваля
  2. Коварните заблуди на ерудитите в бизнеса и политиката
  3. Мащабируема или Немащабируема професия – за разликата между спекулатора и проститутката
  4. За руската рулетка, алтернативните истории и случайността

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА