Насим Талеб

След този съвет студентите от университета в Бейрут вече не бяха същите…

Запази за по-късно

Днес ще ви представя малка част от вдъхновяващите и изключително ценни съвети на Насим Талеб, философ, познат най-вече с идеите си от „Черният лебед“ и „Антикрехкост“, съвети които дава на студентите от американския университет в Бейрут.


Няма да крия, че съм голям фен на Талеб и на неговия уникален и безкомпромисен ум, особено след като прочетох книгата му „Да надхитрим случайността“.

Той не страда от обичайните за повечето от нас предразсъдъци и през годините не пожертва принципите си за слава и пари, въпреки, че от вторите натрупа доста.

Целта на изказването му пред тези младежи е повече от ясна:

Един известен и успял човек като него да предаде мъдрост и ценни житейски съвети на младото поколение, насоки, които само Талеб може да им предложи.

Но в присъщия си стил и този път Насим се отклонява в различна посока:

Вместо да им даде обичайните и изпълнени с клишета напъдствия, разчитайки единствено на автоиртета си, той ги съветва да внимават с обичайните съвети за живота, които получават, защото ако той самият ги беше последвал никога нямаше да се превърне в в уникалния и интересен човек, който стои пред тях:

Мъдър съвет за живота от Насим Талеб:

Внимавайте със съветите за живота!


Колебая се да давам съвети, защото множеството съвети, които ми даваха на мен се оказаха грешни и се радвам, че не ги последвах. Казаха ми да се фокусирам върху едно нещо, но аз никога не го направих. Казаха ми никога да не отлагам, а аз чаках 20 години, за да създам „Черният Лебед“ и да продам 3 млн. копия. Казаха ми да избягвам слагането на измислени герои в книгите си, а аз го направих – добавих Неро Тулип и дебелия Тони, защото другото ме отегчаваше. Казаха ми да не се заяждам и да не обиждам New York Times и The Wall Street Journal, а колкото повече ги обиждах, толкова по-мили бяха с мен. Казаха ми да избягвам вдигането на тежести заради болките в гърба, а станах пауър лифтър – никога не съм имал повече проблеми с гърба.

Ако можех да изживея живота си отново, щях да бъда дори още по-упорит и безкомпромисен към съветите за живота, отколкото някога съм бил…

Истината е, че повечето съвети, които получавате, когато сте млади са добри.

Пести пари, работи. Ожени/омъжи се за правилния човек. Избягвай наркотиците и работохолизма. Късметът идва след упорит труд и т.н.

Очевидните неща си струват следването. Не трябва да ходите на ръцете си, само защото всички останали ходят на краката си!

Да се противим на популярните житейски съвети – клишета, само за да сме различни не е особено разумно. НО не бива и да забравяте, че:

Голяма част от всеобщата мъдрост ще ви отведе там, където са и останалите хора (някои биха го нарекли „към стадото“). „Общата мъдрост“, доколкото действително е обща, има за основна цел да поддържа културни ценности и норми. И ако искате да водите удобно съществуване то тя може би ще работи добре за вас.

Но ако искате нещо повече, то тя не е достатъчна…

Тя няма да създаде следващия Насим Талеб, Уорън Бъфет, Ричард Файман, Тесла и т.н. Те, както и много други прегърнаха своята различност, за да останат в историята. Това обаче не е рецепта за успех!

Много по-малко успешни хора прегърнаха своите странности и гробищата са пълни до горе с такива като тях. Това е по-сложно, отколкото просто да си различен.

Много е лесно да бъдеш различен, но е много трудно да бъдеш добър! – Джонатан Ив


Още от Насим Талеб:

 1. Примитивният глупак се почеса по нослето, след което заваля
 2. Коварните заблуди на ерудитите в бизнеса и политиката
 3. Мащабируема или Немащабируема професия – за разликата между спекулатора и проститутката
 4. За руската рулетка, алтернативните истории и случайността

 • 417
 •  
 •  
 • Илич каза:

  Благодаря! Вече съм на възраст, когато би трябвало (?) аз да давам съвети…

 • Marina Beyazova каза:

  Браво! Едно от най-ценните неща на които съм попадала напоследък…Благодаря 🙂

 • Димитър каза:

  Съветите за мен Христо, са теории. А любимите ми теории винаги са били, извинявай но ще използвам английски термин тук, “ contingency theories “. Сиреч в зависимост от обстоятелствата. Мозъците ни са устроени така, че да разграфяваме всичко по бинарен начин: Добър Съвет/Лош Съвет. Нямам много житейски опит, 21 години, но за този кратък период установих, че всичко е в нюанс на сивото, и не деля животът си на моменти в които искам съвети и в които не, а по – скоро гледам в кой момент кой съвет да използвам според ситуацията !

  • Чудесно допълнение Митко! Благодарности, не мога да не се съглася с теб!

 • Тенко Чернев каза:

  „Надхитрени от случайността“ или още може да се преведе и като „Заблудени от случайността“ се казва книгата на Насим Никълъс Талеб, което не е едно и също с „Да надхитрим случайността“ !

 • Бисер Илиев каза:

  Относно съветите, има си поговорка и за тях : „Искаш ли да те намразят – давай съвети!“

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >