Тайната на Никола Тесла за нечовешката му продуктивност и гениална работа

  • 198
  •  
  •  

Запази за по-късно

Никола Тесла е учен, изпреварил своето време.

Дори без да спи, продуктивността му не намалявала.

За да разбере дали новото му изобретение ще работи, или не, било достатъчно само да визуализира всичко в ума си.

Теорията несъмнено се потвърждавала с практиката.

Работният му подход бил образец за продуктивност. За това красноречиво говори дългият списък с изобретения, които успешно се използват и днес.

Действието дори на най-малкото същество довежда до изменения в цялата вселена.
Никола Тесла

Тесла притежавал невероятно въображение.

За него не съществувало нищо невъзможно. Достатъчно било да затвори очи, за да може първо мислено, а след това и с дела да създаде онова, което е измислил.

#1. Детайлите

tesla5

В момента, в който изобретателят конструира някакво устройство, за да осъществи назрялата идея, е неизбежно да се окаже в пълна власт на своите мисли за детайлите и несъвършенствата на механизма. Докато се занимава с поправката му, той се отвлича и от полезрението му излита първоначално заложената идея. Резултатът може да е постигнат, но с цената на загуба на качеството. Моят метод е друг. Не бързам да пристъпвам към практиката. Когато се ражда идея, веднага започвам да я развивам във въображението си: променям конструкцията, правя подобрения и мислено задвижвам механизма.

За мен не е важно дали управлявам турбината в мислите си или я тествам в работилницата. Дори забелязвам, че балансът й се нарушава. Типът на механизма няма никакво значение, резултатът ще е същият. По такъв начин мога бързо да развивам и усъвършенствам концепцията, без да се докосвам до нищо. Когато са взети под внимание всички възможни мислими усъвършенствания на изобретението и не се наблюдават никакви слаби места, придавам на този краен продукт на мислената си дейност конкретна форма. Изобретеното от мен устройство работи така, както съм си го представял. За 20 години не е имало нито едно изключение. Защо трябва да е по друг начин? Никола Тесла

Тесла смятал, че идеята не трябва да се осъществява до момента, докато проектът не бъде обмислен до най-малките детайли. Това съвсем не означава, че трябва да зацикляте върху подробности, довеждайки до съвършенство на формата.

Но основните принципи трябва да бъдат обмислени.

Представете си, че сте физик-практик и работите над новото си изобретение или проверявате дадена теория. Веднага ще станете по-внимателен и ще пресмятате няколко хода напред. Все пак физиката е сериозна наука и не е най-добрият вариант за проба и грешка. Защо с вашия проект всичко да бъде по друг начин? Защо да пускате онова, което е мислено незадълбочено?

Останалото ще ви подскаже практиката?

#2. Интуицията

Интуицията изпреварва знанието. Нашият мозък притежава много чувствителни нервни клетки, което позволява да почувстваме истината, дори когато все още няма логически изводи или други умствени усилия. Никола Тесла

tesla4 (1)

Тесла смятал, че природната чувствителност на човек към заобикалящото го пространство играе много важна роля. Просто в технологичен век като този сме престанали да чуваме и да се вслушваме във вътрешния си глас.

Разбира се, в своите експерименти ученият се осланял изключително на проверени факти и данни. Но интуицията му подсказвала, колко удачно ще е изобретението и какво още трябва да се поправи, за да може всичко да се нареди по местата си.

Интуицията подсказвала на учения, че Филаделфийският Експеримент не е готов към изпитания с участието на „биологични обекти” – тоест хора. И бил прав.

Когато измисляте нещо ново или работите над онова, което са ви поръчали, обръщате ли се  към вътрешния си глас?

Все пак от части нашата интуиция е събран опит. Всички получени знания винаги остават в нас, макар невинаги да знаем как да стигнем до тях. И в моменти на напрежение те извират от подсъзнанието и ни подсказват пътя.

#3. Волята

След прочитането на романа „Синът на Аба” Никола Тесла решил да започне да тренира своята воля. В началото това били обикновени действия. Например, ако имало нещо вкусно, което искал да изяде, той оставял това за някой друг.

Преминал и през зависимостта си към хазартните игри, пушенето и кафето.

С годините противоречията между желанията и волята се изгладили и той станал в хармония със заобикалящия го свят.

В началото това изискваше големи вътрешни усилия, насочени срещу склонностите и желанията, но с годините противоречията се изглаждаха и в края на краищата моята воля и желание се сляха в едно. Такива са и сега и в това се крие тайната на успеха, който съм постигнал. Тези опити са така тясно свързани с моето откритие за въртящото магнитно поле, без тях нямаше да изобретя индукционния двигател.

#4. Концентрация

Напълно изтощен съм, но не мога да спра да работя. Моите експерименти са така важни, така прекрасни, така удивителни, че трудно мога да се откъсна от тях, за да се нахраня. А когато се опитвам да заспя, през цялото време мисля за тях. Предполагам, че ще продължавам, докато не умра.

tesla2

Ставане в три часа през нощта и учене до 11 часа вечерта без почивка.

Постоянна работа над себе си и никакви празни съмнения – ако идеята се е появила в главата му, значи трябва да се провери и дори ако преподавателят ти по физика е сигурен в обратното. Така се родил и електродвигателят на Тесла.

#5. Физическата сила

През онова време се затрупвах с напрегната работа и непрестанни размишления. Той ми внуши мисъл за необходимостта от системни физически упражнения и предложението да ме тренира беше прието с готовност. Тренирахме всеки ден и аз бързо станах силен. Моят дух също видимо укрепна. И когато мислите се обръщаха към предмет, поглъщащ цялото ми внимание, аз с удивление забелязвах сигурността в успеха.

Става дума за господин Сцигети, който по думите на учения, притежавал феноменална сила. Никола Тесла поддържал отлична физическа форма и водел сдържан начин на живот, което допринесло за дълголетието му (почива на 86 години) и здраве, независимо от това, че в детството си 3 пъти бил на границата със смъртта. Той бил убеден, че увереността на човека, неговите душевни сили и физическа форма били неразривно свързани помежду си.

Постиженията на Тесла толкова поразяват въображението, че неволно започваш да се замисляш над това как прахосваме подарените ни възможности и време.

Как някой, когото смятаме за по-умен и опитен, с една единствена фраза може да отнеме интереса към всичко ново. Не позволявайте това!

„Това просто не може да бъде!” – ако Тесла се вслушал в своя преподавател, вероятно светът никога нямаше да види гениалните му изобретения.

Помислете, само една фраза или дума, казана с пренебрежение!

Той просто виждал целта и се придвижвал към нея, игнорирайки правилата и подлагайки на съмнение казаното от професорите.

Тесла разбирал същността на основните съставки на успеха – усърдна работа, постоянно самоусъвършенстване, воля и интуиция.

Невероятни преживявания и емоции под контрола на такава невероятна воля, виденията и мистиката се смесили с точните математически и физически сметки. След това невъзможното вече не се струва така невъзможно.

Великите тайни на нашето битие предстои да бъдат разгадани, дори може да се окаже, че смъртта не е краят.
Никола Тесла

Кулата Уордънклиф или Кулата на Тесла е първата безжична телекомуникационна кула, проектирана от големия учен и предназначена за търговска трансатлантическа телефония, радио и демонстрация на безжично предаване на електроенергия.

Приложение:

Никола Тесла бил луд по гълъбите + още 5 откачени факта за гениалния изобретател

1. Тесла е бил обсебен от числото 3 – да си измие ръцете 3 пъти подред, да се разходи около сградата 3 пъти, преди да влезе. Всеки гений си има своите странности и Никола Тесла не е изключение – тази негова мания е била окачествена като обсесивно-компулсивно разстройство.

2. Тесла ненавиждал перлите. Не можел да стои пред тях. В действителност той ги мразел толкова силно, че дори отказвал да говори с жени, които носели украшения с перли. Никой не можел да си обясни това негово отвращение.

3. Бракът не се вписвал в живота на Тесла. Веднъж той казал:

Не мисля, че можем да назовем кой знае колко велики изобретения, измислени от женени мъже.

Той смятал, че сексът би попречил на научната му работа. Тесла вярвал в евгениката (думата идва от гръцки и означава раждане на най-добрите). Според него някои хора просто не били годни да създават потомство.

4. Живеел е в хотелска стая. Тесла е прекарал голяма част от живота си в Ню Йорк, прекарвайки последните си 10 години в хотел New Yorker. Обитавал е двустаен апартамент № 3327 на 33-ия етаж.

Това е и мястото, където се ражда любовта му към гълъбите.

pv_pig025. Тесла бил луд по гълъбите. Много хора хранят гълъбите в парка, но Никола не спира дотук. Той намирал гълъби в беда и ги закарвал в хотелската си стая. Един гълъб обаче откраднал сърцето му. За него той пише: “Обичах го както мъж обича жена. И той ме обича. Докато го имам, ще имам цел в живота.” На снимката е любимият гълъб на Тесла.

6. Твърдял, че е изобретил смъртоносен лъч. Тесла може и да е обичал животните и особено гълъбите, но не е бил особено милостив човек.

Твърдял, че е изобретил лъч на смъртта, който нарекъл “Teleforce“. Устройството изпращало концентрирани лъчи с огромна енергия, които – “могат да свалят флотилия от 10 000 вражески самолета от 200 мили”.

Кликнете върху снимката за пълен размер:

никола тесла


Никола Тесла последна снимка
Това е последната снимка на Никола Тесла – 1943 г.

  • 198
  •  
  •  
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

FREE ebook
100 принципа и инструмента
за по-ефективна работа и по-високи резултати
Learn How Great Brands
Create the Best
Marketing Content
Instantly get our free Marketing Guide to Success
Content
Convert
Кликни тук и изтегли най-новата ни е-книга