ВЛЕЗ В КЛУБА
руска рулетка

За руската рулетка, алтернативните истории и случайността – ролята им в нашата действителност!

  •  
  •  
  •  

Запази за после

За огромната роля на случайността в нашия живот, алтернативните истории и смъртоносните куршуми на реалността…

Нека илюстрираме алтернативните истории така:

Представете си ексцентричен и отегчен от живота милионер, който ви предлага да спечелите 10 милиона на руска рулетка, тоест да допрете до главата си пистолет с куршум само в едно от шестте гнезда на патронника.

Всеки изход е отделна история с равен шанс на вероятност.

Пет от шестте ще ви направят богат, а една ще ви направи част от статистиката на интересните некролози с необикновена причина за смъртта.

Проблемът е, че само една може да се наблюдава на практика.

Спечелилият милиони ще се радва на възхищение и похвала от някой празноглав журналист, който се прекланя пред 500-те най-богати хора, тъй като обществото наблюдава външните признаци на богатството, без да се интересува от източника му.

Този източник ще наричаме генератор.

Как ви се струва, нашият герой от руската рулетка да бъде модел за подражание на семейството, приятелите и съседите си?

И макар, че останалите пет истории не могат да се наблюдават, всеки мъдър и здравомислещ човек може да си извади поуката.

За това се изискват кураж и сериозна мисъл. Освен това, ако неразумният младеж продължи с опасната игра, алтернативните истории ще го догонят.

Така, ако 25-годишният ентусиаст играе руска рулетка, да речем, веднъж годишно, едва ли би доживял петдесетия си рожден ден.

Но ако се намерят достатъчно играчи, хиляда 25-годишни, можем да очакваме, че поне петима ще доживеят до старини и ще са богати, както и че ще имаме едно доста пълно гробище.

Вие сигурно вече сте се ориентирали в това странно алтернативно пресмятане: 10 милиона, спечелени на руска рулетка, нямат същата стойност, каквато има същата сума, но спечелена с упоритата и изкусна зъболекарска работа например.

Парите са едни и същи, могат да купят едни и същи неща, единствената разлика е, че в единия случай зависимостта от случайността е много по-голяма, отколкото в другия.

Паралелните светове и науката

 

паралелни светове

Трябва да споменем, че идеите за алтернативните истории са разглеждани от различни дисциплини и направления на човешката мисъл, които заслужават да ги представим набързо, защото всички тсе пресичат в идеята за риска и несигурността – основни части от живота ни.

Сигурността е нещо, което е вероятно да се случи на фона на най-голям брой различни алтернативни истории, а несигурността касае събития, които трябва да се случат при най-малък брой такива.

Във философията има доста по темата.

Да започнем с идеите на Лайбниц за възможните светове.

Според него божественият ум съдържа в себе си безкрайно множество от възможни светове, от които избира един.

Философите си имат специален раздел от логиката, който се занимава с това.

Дали дадено качество е валидно във всички светове или само за един определен – с разклонение във философията на езика, наречено семантиката на възможните светове, с което са се занимавали автори като Самуел Крипке например.

Във физиката според интерпретацията на квантовата механика съществуват много светове.Според работата на Хю Евърит през 1957 г., Вселената се разклонява на всяка пресечна точка. Светът, в който живеем сега, е само един от тези разклонения.

На по-крайно ниво, при появата на множество значими възможности, светът се разцепва на много, по един за всяка възможност. Това води до съществуване на паралелни вселени. В една от тези вселени аз съм  собственик на сайт, а в друга – нищожна прашинка.

И накрая за икономиката: колкото и да не им се иска, икономистите изучават някои от идеите на Лайбниц за възможните “състояния на природата”, начело с Кенет Ароу и Жерар Дюбо.Този аналитичен подход към икономическата неопределеност се нарича качествено-пространствен метод и е ключов в неокласическата икономическа теория и математическите финанси.

По-опростената му версия се нарича анализ на сценария – поредицата от “ако”, която се използва, да речем, в прогнозите за продажби на тор при различни световни условия и търсене на миризливата стока.

Една още по-опасна рулетка!

 

Реалността е много по-коварна от руска рулетка.

Първо на първо, тя ни изпраща смъртоносния куршум без предупреждение, когато си реши, като револвер, който има хиляди, а не само шест куршума.

След няколко десетки опита човек забравя напълно за съществуването на куршума, обзет от лъжливото опияняващо чувство за сигурност – проблемът “черен лебед” /рядко събитие/.

Тук има и един друг проблем, който ще наречем омаловажаване на историята,при който комарджиите, инвеститорите и хората на отговорни постове смятат, че на тях няма да им се случат нещата от живота на простосмъртните.

На второ място, за разлика от ясно определената игра на руска рулетка, при която рисковете са достатъчно очевидни за всеки, който може да умножава и дели на шест, никой не знае колко куршума има реалността.

Много рядко можем да надникнем в нейния генератор с невъоръжено око.

И така, щем не щем, играем на руска рулетка, като я наричаме с друго не толкова “рисково” звучащо име.

Играта изглежда ужасно лесна и ние безгрижно се включваме в нея.

Дори учените, които разполагат с такива сложни методи за изчисление на вероятността, не могат да ни дадат смислено обяснение на шанса, тъй като знанието зависи от познаването на барабана на револвера на реалността, а за него ние не знаем нищо.

И за финал…

Съществува и един неблагодарен момент, когато предупреждаваш хората относно нещо абстрактно. По принцип всяко нещо, което не се е случило, е абстрактно.

Да речем, че защитавате инвеститорите от потенциални редки събития, като създавате пакети, които ги защитават.

Ако през този период не се случи нищо, някои ще се оплачат, че пилеете парите им, други направо ще ви накарат да се чувствате виновни.

“Миналата година ми профукахте парите за застраховки, а фабриката не изгоря, какъв ненужен разход! Застраховайте ме за неща, които може да се случат.”

Светът е безкрайно шарен – има и такива (макар и малцина), които ще ти се обадят и ще ти благодарят, че си ги предпазил от редките събития, които не са се случили, събития зависещи изцяло от случайността.

източник: Насим Талеб


  •  
  •  
  •  
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this