Как се създава не просто бизнес, а цяла индустрия в покера!

покер

През последните години онлайн игрите се превърнаха в достъпен начин, по който всеки желаещ може да заложи определена сума пари на избрано предположение или пък да участва в различни игри от удобството на своя дом. Големите букмейкъри се съревновават помежду си за надмощие в това, кой ще предложи по-добри условия, но има една компания, която предлага малко по-различен вид игра, обичана и играна от много хора в целия свят!

За разлика от спортните залози и казино игрите, където много от нещата са свързани със статистики и късмет, то покера се свежда до уменията на всеки играч да направи пари!

Това е историята на най-големия сайт за покер в световен мащаб – PokerStars и неговите създатели!

Кои са семейство Шейнберг?


Исай и Марк Шейнберг са баща и син, живеещи в Канада, но по произход са израелци. Основата на покер платформата поставил бащата – Исай, който като малък живеел в Литва със своето семейство. Исай завършил Московския Държавен университет със специалност Математика, но след завършването си той се насочил към съвсем различна дейност. Включил се в израелската армия и прекарал там няколко поредни години. Когато приключил с армията, Исай решил да остане в родината си и започнал работа в една от най-реномираните компании, свързани с компютърните науки – IBM.

покерКариерата му вървяла доста добре и точно чрез работата в тази компания той успял да заживее в Канада, където бил прехвърлен. През 1988 г., когато Исай изживявал 40-те си години решил да се установи за постоянно в Канада и си купил къща. Следващите години били изключително важни за неговото бъдеще, понеже през уикендите, Исай започнал да учи основите на покера и да развива своите умения в тази игра. От любител на покера, той се превърнал в професионален играч, като през 1996 г. дори завършил на 25 място в Световните серии по Texas Hold’em покера!

Другата основна фигура в създаването на Покерстарс е Марк Шейнберг, син на Исай. Марк израснал в Израел, но след преместването на семейството му в Канада, той се записал в колежа Феншоу. Неговите виждания обаче, не съвпаднали с това, което му предлага колежа и затова го напуснал само след 1 година обучение. Марк започнал работа в сферата на туризма и в тази връзка пътувал изключително много в различни дестинации из Азия и Южна Америка. Когато обаче, баща му решил да стартира своята идея, то Марк бил сред първите хора, които били привикани в екипа на бъдещата реализация!

покерНачалото на проекта PokerStars


Когато Исай Шейнберг се запалил толкова много по покера, то у него се родила идеята да създаде една иновация, която да подлуди света! Исай видял страхотна възможност в това да предложи специална онлайн покер платформа, в която хора от целия свят могат да играят един срещу друг и да премерят своите умения. В този момент, мистър Шейнберг предприел един от най-добрите си ходове – да намери правилните хора, с които да работи и да реализира своята идея!

Един от първите привлечени в екипа бил неговият син Марк, който застанал начело на проекта.

Друг много важен участник в екипа на Шейнберг бил Терънс Чан.

покерДвамата се запознали в обща онлайн дискусия на тема покер, а Чан бил доста напреднал в тази сфера, разбирал играта и поддържал свой блог, където споделял своя опит. Впечатлен от тези знания, Терънс Чан се превърнал в основния консултант на Исай Шейнберг за неговата идея.

Останалата част от екипа, Шейнберг намерил в своята бивша компания IBM, където имал доста познати, които с радост откликнали на неговия призив да се включат в екипа му. С тези си ходове, Исай показал, че знае как да създаде един балансиран екип с опитни и амбициозни хора, които щели да го поведат към успеха! Едва ли той щял да се справи без тях, но това негово действие показва колко важен е всъщност екипът, стоящ зад даден проект и дали той е отдаден изцяло в реализирането му!

Първите стъпки на новия бранд


През 2000 г. Исай Шейнберг създал своя компания за софтуерна разработка, която нарекъл PYR Software. С локализирани в Торонто офиси, новата компания щяла да започне работа по реалното изпълнение на идеята за Покерстарс. Работата явно не спирала, понеже само година по-късно покер платформата PokerStars се появила на бял свят и започнала да събира впечатления.

Основателите на новия бранд Исай и Марк Шейнберг, използвали най-новите софтуерни технологии по онова време, за да създадат нещо уникално! Тяхната идея била да създадат платформа, която да предлага атмосфера на играчите и изживяване, което да ги накара отново да се върнат в техния сайт! Фирмата, която стояла зад бранда PokerStars се казвала Rational Enterprises, като по-голямата част от нея била собственост именно на семейство Шейнберг. Първоначалната регистрация на новата платформа била в Коста Рика, но в последствие тя била прехвърлена на остров Ман.

Големият успех на PokerStars още от самото начало бил благодарение на непрестанните иновативни идеи и подобрения, които Исай Шейнберг въвеждал в платформата.

Тези неща се отразявали по страхотен начин и фенската маса започнала да се увеличава.

В началото Исай отхвърлил възможността за екип, който да консултира и отговаря на потребителските въпроси, но след като се появили доста оплаквания реакцията била мигновена. Той наел служители, които осигурявали 24-часови консултации на играещите. Тази услуга се предлагала напълно безплатно за всички потребители, което рефлектирало положително по новия бранд!

Потребителите били доволни, а Исай показал, че бързо може да се справя с проблемите и грешките, които е допуснал. Развитието на сайта продължил с пълна сила, а всяко нещо, което имало нужда от подобрение, било поправяно и реализирано в много по-добра степен.

Друга сериозна стъпка в развитието на бранда било организирането на най-големите онлайн покер турнири в света! Старта им бил даден през 2002 г., а паричните награди за победители били много големи, което нямало как да остане незабелязано от всички покер играчи в света!

покерКак PokerStars придобива такава голяма популярност?


Макар новосъздадената компания да привличала голям интерес сред любителите и почитатели на покера, то едно събитие направо преобърнало представите на хората за онлайн покера и това се отразило силно върху популярността на PokerStars! През 2003 г. един счетоводител и любителски покер играч, на име Крис Мънимейкър взривил световната покер сцена като спечелил първия си професионален турнир на живо с награден фонд от 2.5 милиона долара!

Но как един аматьор стигнал до Световните покер серии?

Всъщност, много лесно – чрез PokerStars, които предлагали онлайн турнир, чийто шампион щял да се класира за друг, по-голям, отново онлайн турнир в платформата на сайта.

Само, че победителят от последния онлайн турнир получавал голямата награда – място в Световните покер серии! Така, с входна такса за онлайн турнира от $39, Крис Мънимейкър спечелил двата последователни турнира онлайн и се класирал за големите финали, където спечелил последователно срещу редица професионални покер играчи, за да грабне 2 милиона и половина!

покерПитате се какво се случило след това?

Огромна маса от любители на покера и играещи на аматьорски начала, започнали да се регистрират в сайта на PokerStars, за да участват в онлайн турнирите, които можели да ги изведат до срещи с професионалистите! По този начин, бранда набрал адски голяма популярност, понеже всеки искал да опита късмета си и да повтори успеха на Крис Мънимейкър, който явно бил роден да прави пари!

(„Ефектът Мънимейкър” – така бил познат процесът по популяризирането на Покерстарс в онези години!)

Историята за „Черния Петък” и борбата на Покерстарс със законите в САЩ


През 2006 г. в Щатите започнала борба с хазарта и всички транзакции на суми от онлайн хазарт били напълно забранени! Поради тази причина, повечето букмейкъри прекратили предлагането на услугите си в САЩ, но не така постъпил Исай Шейнберг. Първо, той заявил, че покерът е игра на умения и е много по-различна от останалите игри на късмета, които се срещат в онлайн казината.

С тази своя теория, той продължил да предлага услугите на своята платформа в страната, а отгоре на всичко, рекламирал своя бранд по телевизията. Шейнберг използвал няколко американски банки, които изпитвали финансови затруднения, за да извършват онлайн транзакциите.

Разбира се, обещанията му за мулти-милионни инвестиции били достатъчна предпоставка за банките да работят с него. Не всичко обаче приключило тук!

На 15 Април 2011 г. Министерството на Правосъдието в Съединените Щати забранило и блокирало всякакъв достъп до сайта на PokerStars за страната! Този ден останал в историята като „Черния Петък” в покер индустрията! Това действие довело до причината милиони депозирани суми от американски потребители да останат извън техния достъп! Все пак, година по-късно PokerStars сключили споразумение с правителството на САЩ да купят платформата Full Tilt Poker за 500 милиона долара, с което американските потребители получили достъп до сметките си и върнали своите пари!

Исай Шейнберг получил няколко обвинения, свързани с предлаганата от него дейност, но те така и не влезли в сила, понеже той не стъпил в Щатите.

Редица букмейкъри бяха блокирани и от българска страна, като повечето играчи играят в лицензирания Efbet, за който може да прочетете в анализа на Nostrabet – https://nostrabet.com/efbet/.

Макар сайта на компанията да не бил достъпен в САЩ, то той си останал най-големият онлайн сайт за покер! В крайна смета, през 2016 г. PokerStars се завърнал в Щатите, след като започнал да предлага своите услуги в щата Ню Джърси, но само за хората, които живеят на територията на този щат.

покерРаздялата със семейство Шейнберг


През Юни 2014 година, Исай и Марк Шейнберг получили много изгодно предложение за PokerStars, на което трудно могли да устоят. Купувачът бил канадската хазартна компания Amaya, които предложили и придобили компанията за 4.9 милиарда долара! С придобиването на онлайн покер гиганта, Amaya станали собственици и на бащината компания, която стояла зад Покерстарс, а именно Rational Group!

Като част от сделката, Марк Шейнберг напуснал ръководния пост в Rational Group и по този начин, той и баща му вече останали извън управлението на PokerStars, но с отпечатък в историята и доста голяма печалба! Състоянието на Марк Шейнберг към 2017 г. се оценява на $4.5 милиарда!

В момента, PokerStars си остава най-голямата компания за онлайн покер в света, която предлага на потребителите си множество игри с реални печалби, различни турнири с наградни фондове и участия в събития на живо, а през тази година се очаква компанията да включи в своето портфолио от предложения и различни слот и казино игри!


Историята на семейство Шейнберг и PokerStars няма за цел да ви накара да започнете участие в следващия покер турнир! Целта е да видим как тези огромни компании са се превърнали в такива, какви средства са използвали и как е протекло тяхното развитие! Нищо не идва даром, така че всеки трябва да се потруди за достигането на целта си. Тази история е ясен пример как може да превърнете вашето любимо хоби в печалба. Не е задължително да е за милиарди долари, но пък един ден – защо не.

Исай и Марк Шейнберг развили своята идея със силен екип, много работа, иновативни похвати и разбиране на самата материя, което довело до налагането на нови тенденции  областта!

покерАвтор Кристиян Кюлюнков: работи в сферата на спортните резултати и анализи. Автор е и на редица спортни статии и материали, свързани с онлайн залаганията, с основната цел да запознава повече хора с правилните методи на залагане, чрез които да се предпазят от големи загуби.


[su_box title=”Още невероятни истории на бизнеси за милиарди” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
  1. Историята на Betfair – Андрю Блек – играчът, който заложи на себе си…и спечели!
  2. Историята на bet365 – Какво се крие зад огромния успех на един бизнес за милиарди
[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: