Андрю Блек – играчът, който заложи на себе си…и спечели!

Андрю Блек – играчът, който заложи на себе си...и спечели!

Това не е просто поредната история за успеха в онлайн хазарта – това е историята на човека, който създаде един по-различен букмейкър, отличаващ се от останалите компании на пазара! Андрю Блек е поставил основите на най-добрата спортна борса за залози из целия свят – Betfair, компания, която се е научила да бъде лидер още при създаването си!

Историята, която ще ви разкажем е за британец, който въпреки тежките си преживявания, успял да се изправи на крака, създавайки един изцяло нов бизнес модел! Той не просто създал иновация – той я е измислил по такъв начин, че и до момента компанията няма конкуренция в тази област!

Името му е Андрю Блек, а действията му са пример за създаване на иновативен бизнес модел, който печели! Но нека разгледаме успеха му отблизо:

Как протичат ранните години на Андрю Блек?


Роденият през 1963 г. Андрю, не бил сред най-ученолюбивите, като самият той заявява, че единственият предмет, по който бил отличник бил математиката. Все пак, той завършил “King’s College School” в Лондон и решил да продължи обучението си в Университета Екзитър, а специалността, която той избрал била компютърни науки. Обучението му в университета обаче, не било завършено, понеже Андрю се запалил по залаганията и прекарвал повечето си време в местните пунктове за залози, отколкото да слуша лекциите на преподавателите си.

Младият мистър Блек бил доста добър на играта бридж и точно покрай нея се запознал с най-добрия си приятел Джеръми Рей. Всичко това дало отражение върху изпитите, които Андрю трябвало да положи и след като повторил първата година от обучението си и отново не успял да я премине успешно, той бил изключен. Причината за това били залозите, но дори и самият Андрю не знаел какво му е приготвило бъдещето и че точно тази негова страст ще го направи много влиятелен!

Интересно

Бащата на мистър Блек бил явен противник на хазарта и участвал в много кампании срещу тази дейност и законите, които я позволявали. Ако Андрю беше последвал възгледите на баща си, може би нямаше да успее да роди една от най-добрите бизнес идеи! Голямата трагедия в живота му била смъртта на по-малкия му брат Кевин, който страдал от заболяване на мозъка. Всичко това се случва, след като Андрю е изключен от университета и за да бъде по-близо до брат си, той напуснал работа. Така животът на Андрю Блек не протичал по най-гладкия начин и едва ли някой си е представял, че този човек може да се превърне в един от най-успешните бизнесмени. И все пак това се случило.

Преди да се роди идеята


Андрю бил принуден да работи години наред като обикновен служител за различни компании.

В една от тях, американската компания Track Data, той стигнал до позиция, която го поставяла начело на отдела за обслужване на клиенти и развитие.

Андрю Блек

Тази работа обаче, не му донасяла желаните приходи и след време той отново се обърнал към залаганията. Спортът, на който залагал били конните надбягвания, а след като колегите му видели, че Андрю е доста добър познавач, те дори започнали да следват неговите прогнози. Известно е, че през 1992 г. Андрю Блек спечелил 25 000 британски лири със залог от едва 20 лири, след като предположил правилно победителите на 2 от големите конни състезания във Великобритания.

Тези печалби му позволили да изпълни една от мечтите си – да си купи състезателен кон! След като прогнозите на Андрю продължили да са доста успешни, той предпочел да напусне постоянната си работа, където печелил по-малко от 30 000 паунда годишно!

Блек продължил да развива уменията си на залагащ и превърнал хобито си в професионална дейност, от която се изхранвал, но в един момент загубите започнали да набъбват и той отново трябвало да се върне към постоянното назначение. Стартирал като трейдър в компанията Boxall, но се задържал там само година, поради неразбирателство с шефовете. Това била и една от повратните точки в живота на Андрю, понеже след този момент, той започнал своята собствена кариера!

Идеята Betfair


Идеята Betfair

Животът на Андрю Блек бил изпълнен с много възходи и паденията.

Проблемът му бил, че винаги успявал да се изправи на крака, но така и не успявал да се задържи на тях дълго време! След многото сменени професии, след успехите и неуспехите като професионален залагащ, Андрю Блек предприел действие и създал своя софтуерна компания, която спечелила партньорства с доста други организации.

Това се случва, след като Андрю се оженил за своята съпруга Джейн и може би мисълта за стабилност в семейството го накарала да стъпи здраво на земята!

Експериментирайки с различни софтуери за залози, Андрю започнал да избистря своята идея за букмейкър. Тя обаче останала на заден план, когато бащата на Андрю се разболял и починал на 65 годишна възраст. След новите тежки дни за Андрю Блек, той решил да поеме риска и да вложи всичките си спестявания в неговата идея, т.нар. Спортна Борса! Неговите 50 000 паунда обаче, нямало как да бъдат достатъчни и затова Блек потърсил и други инвеститори.

За щастие, такъв се появил бързо!

Едуард Рей – брат на най-добрия приятел на Андрю, Джеръми.

Едуард бил инвестиционен банкер по професия и определено можел да помогне в развитието на идеята. След като създали проекта на своята бизнес идея, те потърсили нови средства от фондове за рискови инвестиции, но получили отказ. За късмет обаче, двамата разполагали с доста заможни роднини и приятели, от които събрали доста голяма сума, която с техните средства наброявала 1 милион паунда! Тази сума била достатъчна, за да може през 2000 година проектът Betfair да види бял свят!

Какво всъщност представлява спортната борса?


Андрю Блек

По онова време, хората имали възможност да залагат на различни спортни събития и пазари, които определени букмейкъри им предлагали.

Идеята на Андрю Блек и Едуард Рей била да създадат по-различен модел на залагане. Спортната Борса представлява онлайн платформа, която позволява на различни хора да предлагат пазари и коефициенти към тях! По този начин, други хора могат да залагат своите пари на тези коефициенти и пазари.

До голяма степен, моделът бил взаимстван от този на финансовите борси, но имплементиран в спортните залози!

Този модел предложил на хората един нов начин на залагане, който им позволявал в много от случаите да залагат на по-добри, по-високи коефициенти, отколкото им предлагали различните букмейкърски компании!

Печалбата за Betfair идвала от комисионните, които прибирала при всеки уреден залог! Този бизнес модел работи по-същия начин и днес, като Betfair продължава да е лидер и да предлага най-добрата Спортна Борса за залози!

Много важна стратегическа стъпка била:

По-същото време на създаването на Betfair, на пазара се появила и друга компания – Flutter, която използва подобен начин за приемане на залози. Много успешен ход за Андрю Блек и колегата му Ед Рей, бил да придобият компанията Flutter още през 2001 г., което им дало голяма власт над Спортните Борси с 90% дял от пазара!

Животът на Андрю Блек след създаването на Betfair


Андрю Блек, betfair

Едва 2 години след появата на компанията, двамата основатели Андрю Блек и Едуард Рей получили титлата „Млади предприемачи на годината”!

С времето компанията започнала да предлага и залози от тип казино, както и залози на множество спортове и по традиционния начин с фиксирани коефициенти.

През 2010 г. компанията излязла на стоковата борса в Лондон, като цената на една акция била 13 паунда. Това означавало, че общата ѝ стойност се равнява на 1,4 милиарда британски лири! Самият Андрю притежавал 15% акции от нея, което му осигурявало близо 200 млн. паунда.

А когато Betfair била изключена от борсата, след придобиването ѝ от Paddy Power през 2016 г., една акция на компанията струвала 44 паунда! Андрю Блек създал, но и помогнал изключително много за развитието на Betfair през годините. Извън тази сфера, той запазил интереса си в конните надбягвания, като дори и сега е притежател на състезателен кон.

Андрю Блек със съпругата си
Андрю Блек със съпругата си

Блек инвестира в различни технологични области във Великобритания, а освен това се подвизава като професионален бридж играч!

Създадената от него компания Betfair, към момента е една от водещите букмейкърски къщи в световен мащаб и едноличен лидер, що се отнася до залози на Спортна Борса! Компанията продължава да се развива и след като бе придобита от новите собственици, продължава и с новаторската си дейност в областта на спортните залози. Тя е един от основополагащите букмейкъри на опцията Cash Out, а освен това, вече имплементира и функции, като ACCA EDGE и Price Rush!

Андрю Блек не се е родил с милиони, които да наследи, нито е разчитал на образованието си! Животът го е научил как да се справя с проблемите и му е показвал пътя.

Да, Андрю е имал късмет, но и отдадеността му към залозите също играе не малка роля по пътя на успеха му. Андрю Блек бил просто обикновен залагащ, който сменял работа след работа, в опит да си осигури стабилност, но накрая той превърнал своята най-голяма страст в бизнес модел, който завладял цяла пазарна ниша!

След многото успешни и неуспешни залози, британецът просто заложил на най-сигурното – на себе си! А този залог оправдал доверието му.

Андрю Блек е един от най-ярките примери за хора, които превръщат своята страст в печеливш бизнес, бизнес, който продължава да работи вече над 25 години!

Виж още: Какво се крие зад огромния успех на един бизнес за милиарди?

Андрю БлекАвтор Кристиян Кюлюнков: работи в сферата на спортните резултати и анализи. Автор е и на редица спортни статии и материали, свързани с онлайн залаганията, с основната цел да запознава повече хора с правилните методи на залагане, чрез които да се предпазят от големи загуби.


[su_box title=”Още невероятни истории на бизнеси за милиарди” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
  1. Какво се крие зад огромния успех на един бизнес за милиарди (историята на bet365)
  2. Историята на Pokerstars – Как се създава не просто бизнес, а цяла индустрия в покера!
[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: