ifttt – Светият Граал в автоматизираното управление на всякакви web активности

уеб активности,ifttt

Безплатният инструмент, който световно известният блогър, автор и интернет предприемач Neil Patel си скъсва индийския задник да използва…

Ако сте като мен, то вероятно имате куп онлайн акаунти за управление, нали? Ако не акаунти, то изпълнявате един тон онлайн задачи през целия ден, прав ли съм?

Ако е така може спокойно да продължите да четете…имам изненада за вас!

Планината от социални профили в мрежи като Facebook, Twitter, Delicious, разнообразните RSS фийдове, които следите и проверявате редовно, може да бъдат доста трудни за управление, най-малкото ще изяждат огромна част от времето ви.

Да, аз имам сайт, чийто линкове бих искал да споделя навсякъде, където мога да получа малко повече внимание към това, което правя и точно затова ми се налага да използвам доста и различни профили на доста места в интернет.

Освен това бих искал да съм информиран веднага за най-новото, което става в света на интернет и личностното развитие, за да мога да го споделя с вас…

За щастие за всички тези мои активности и предполагам ваши, има прекрасно, елементарно и адски любимо за мен решение, което вече няколко месеца доста успешно използвам.

Discover new Recipes - IFTTT_2015-06-26_11-55-45

И тук, точно в наш стил ще ви представя един уеб инструмент, който лично от доста време тествам и прилагам като помощник в натовареното ми ежедневие, което разкъсвам между работа и хоби. Точно тук това, което предстои в тази статия ми е неизменен, ежедневен, безценен помощник.

/Кое е то ли….? Потрайте още малко…/

Ако смятате, че това е инструмент, който само ще погледнете, ще натиснете две копчета и той ще започне да върши огромна работа за вас, дълбоко сте се излъгали.

Употребата му не е никак сложна, но просто изисква малко усилия от ваша страна за неговото разучаване. След което следва меко казано огромната полза от неговите благини…повярвайте ми, ifttt е страшна работа…!

И така, търсите ли нещо, което да опрости, или по-скоро да автоматизира управлението на вашите социални дейности във Facebook или пък Twitter или може би някъде другаде?

Лично аз вярвам, че ifttt е изключително полезен, особено ако го използвате по точният начин или може би по  правилно е да кажа по интелигентния.

Това със сигурност е една от тези услуги с много потенциал, която на пръв поглед може да ви изглежда безполезна, постна и объркваща /така мислех и аз в началото/, ако не можете да намерите необходимостта от него и удивителната му способност да върши съвсем сам огромна работа – при това автоматично!

Както казах, първоначално и аз не разбирах какво толкова може да прави това чудо, но нуждата от инструмент, който да ми пести време да поствам регулярно интересно съдържание във фен страницата на lifehack.bg във facebook ме накара да го пробвам. Изобщо не съжалявам за това, напротив – радвам се, че положих малко усилия, разучих го и го внедрих в онлайн ежедневието си по един страхотен начин, който ще споделя след малко и с вас.

Осъзнах колко полезен може да бъде този виртуален асистент…

И дано да не ви домързи да изчетете статията до край, за да разберете какво точно имам предвид и да се възползвате от него максимално!

Не се паникьосвайте от странното, откачено и неблагозвучно име на Ifttt.

Съкращението означава буквално на английски “If this, then that”, което обяснява по много първичен и ясен начин работата на този безплатен, виртуален помощник.

С много малко усилия от ваша страна Ifttt ще свърже вашите акаунти в различните онлайн услуги, които ползвате, за да създаде настроени точно както желаете събития, които да се изпълнят автоматично, без каквато и да е намеса от ваша страна. След като определите вида на услугата, времето, в което да се изпълни, можете да създадете задача, която да се активира съвсем сама, точно когато настроеното от вас време удари.

Пример като за начало: може да създадете автоматична задача, която да публикува линк във Фейсбук акаунт или фен страница, когато добавите линк към профила си в Delicious, като ТОГАВА този линк съвсем автоматично ще се постне във Facebook.

Толкова лесен за използване, а в същото време може да бъде толкова мощен…

Вероятно ще ми проличи, но доста се вълнувам, като ви представям един от най, най-любимите ми безплатни уеб приложения, които действително хакват живота ми и го правят далеч по-лесен, като ми спестява адски много усилия, действия и време.

Дано и вие да се убедите в това….

продължава на следващата страница…

P.S. Ако вече сте запознати с принципите на работа на ifttt, разгледайте най-новия им инструмент, благодарение на който ще автоматизирате дейността си в интернет само с един клик: Do Apps – автоматизирай нещата, които правиш в интернет само чрез натискането на един бутон!

Работи с Ifttt, използвай го, за да накараш интернет да работи за теб

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Ако има някакъв основен проблем с уеб приложенията, той е, че е изключително трудно да ги накараме да работят заедно.

В по-голямата си част те изобщо не го правят….до сега!

Опитайте да накарате Google Docs и Dropbox да работят заедно без да разчитате на операционната си система и на вашите собствени ръце, за да направите така, че да изтеглите файл от Dropbox, след което да го качите в Google Docs.

Определено ще ви е доста трудно, даже съм почти сигурен, че няма как да стане това автоматично….до сега! Разбира се има и такива уеб приложения, които работят заедно. Instapaper и Pinboard са страхотни примери за уеб инструменти, които имат вградени възможности за прехвърляне на информация от и към други приложения.

Но истината е, че повечето безплатни уеб джаджи в интернет, които използваме с някаква важна за нас цел съществуват само в своята собствена територия.

Затова и често се налага да стартираме много и различни приложения в различни под-прозорци на браузъра си, за да изпълним колкото се може по-бързо някаква обща между тях задача.

Откачено добрият уеб инструмент ifttt има за цел да промени това! ifttt ще ви позволи да вържете буквално любимите си уеб инструменти заедно по един уникално индивидуален за всеки от вас начин.

Независимо дали искате да получите съобщение, когато любимият ви блог публикува нова статия или да запишете любимите си снимки от нашумелия напоследък Instagram директно в акаунта ви в  Dropbox…

Или пък да пуснете статуса си от twitter към Google, ifttt има точно това, от което се нуждаете, за да автоматизирате тези и други процеси, които бихте искали, дори много повече, отколкото си мислите…

В оставащите редове на тази статия подробно ще разгледаме как може да използвате бързо и лесно ifttt и ще ви покажа няколко страхотни начина и идеи, чрез които ще може да поставите този свръх мощен интернет инструмент в центъра на вашата онлайн, ежедневна активност, която да управлявате много по-лесно, автоматично и да спестите време за други важни неща!

Задачи, Канали, Времеви спусъци и накрая – Екшън

[sws_divider_line]

Ifttt ще ви позволи да създавате автоматизирани задачи в интернет, чиято същност е използването на канали, времеви настройки и същинско действие по изпълнение на зададената задача по параметрите и съдържанието, което лично вие сте поставили.

Същността на инструмента е, че ако се случи дадено събитие, то ще предизвика друго и така ще се получи взаимовръзка между две различни онлайн услуги или социални профили, които ползвате.

И всичко това се случва без каквато и да е намеса от ваша страна, освен единствено предварително да настроите това, което искате да се случи като краен резултат.

Т.нар. спусъци “trigger” са първата част от нашата задача.

Спусъка може да бъде почти всичко – от постване на статус или линк във Facebook, до текстово съобщение или пък да бъде настъпване на определен времеви период като ден, седмица, месец или година. Тази част наречена спусъци или по просто казано “причината“, поради която ще се случи дадено автоматизирано събитие е първата стъпка към осъществяването на зададената от нас задача.

Тук много бързо ще ви дам един малък пример, за да се ориентирате по-добре, макар че по надолу в статията те ще изобилстват:

Когато дойде определен ден от седмицата, например вторник, това събитие по настъпването на точно този времеви отрязък е спусък, който ще натисне изпълнението на зададена от нас автоматична задача.

уеб активности,ifttt

Това е само един пример, има множество други варианти на комбинации…

Или пък спусъка може да бъде, когато стане 9ч сутринта или всеки месец април през годината! Този пример с времето е само миниатюрна част от възможните спусъци или причини за дадено автоматизирано действие. Действията/Action/, или втората част от настройването на задачи чрез ifttt е всичко това, което искате да се случи в резултат на спусъка или причината, за които говорихме в предните редове.

Тоест действието настъпва, след като се дръпне спусъка.

Това може да бъде всичко – от изпращане на статус в twitter, текстови съобщения, автоматично пращане на мейли.

И двете събития: спусъка и действието се основават и зависят от каналите или уеб услугите, с които работи, и които може да ни предложи ifttt.

Обяснявам всичко това малко по-подробно, тъй като на мен лично в началото ми беше доста объркано какво трябва да се случи, за да се получи конкретното автоматично действие, което искам. ifttt ще ви даде уникалната възможност да свързвате заедно електронната ви поща, RSS емисиите на любимите си сайтове, TXT съобщения до мобилния ви телефон/да, може и това/…

Както и десетки други приложения, на които ежедневно разчитате, чрез които ще можете да създавате много бързо ваши собствени мощни, помощни услуги, които ви донасят на тепсия информация и вършат задачи от любимите ви приложения, абонаменти, мейл кореспонденция или Facebook активности, снимки от Dropbox или пък актуализации от Twitter. Общо взето каквото и да се сетите – няма да има проблем да се автоматизира чрез ifttt, а и този виртуален, web асистент наречен ifttt е тотално и абсолютно безплатен.

Единственото нещо, което ще трябва да направите е да се регистрирате, да си създадете профил и да активирате всички канали, които желаете да използвате и които ще искате да се обединят по между си.

Така че просто си направете акаунт и вървете автоматично по пътя си напред с ifttt….

Но преди това сериозно ви препоръчвам да прочетете остатъка от статията, където ще намерите още адски много полезни съвети и примери, чрез които да използвате това уеб приложение, тъй като ако от сега отидете там, почти сигурно е че леко ще се пообъркате….

Какво представляват каналите на ifttt

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Въпросните канали са различни популярни онлайн услуги или устройства, които може да добавите към вашата ifttt сметка.

В ifttt се съдържат цели 23 канала, които може да свържете помежду си/вижте от снимката по-горе кои са те/.

Те включват истински използваеми сайтове, които неизменно присъстват в ежедневието ни, такива като Facebook Timeline, Twitter, Delicious, Tumblr, и услуги като RSS, телефонни обаждания, SMS, Google Talk и доста други.

Да започнем да използваме Ifttt

[sws_divider_line]

Да започнем от Таблото на ifttt! Приложението притежава убийствено прост, дори семпъл интерфейс, който ще ви позволи да създадете до 10 задачи, използвайки някои от 23 налични канала.

уеб активности,ifttt

От главната страница на вашият акаунт ще може да видите броя на задачите, които сте създали и кои канали в момента са активирани, както и връзка разбира се за създаване на нова задача и линк към списък с детайлите на конкретна настояща такава. Ако искате информация за точно определен канал, може да щракнете върху връзката към самия канал от иконката, която изобразява вида му или типа услуга, който предоставя. Тази опция е доста полезна и ще ви даде подробен списък на всички спусъци и действия за този конкретен канал, както и така наречените добавки/ “add-ins”/, които качват още едно ниво нагоре полезността и персонализацията на ifttt.

Важно: Искам да ви споделя малко личен опит именно с каналите. Специално за Facebook Timeline ако сте свързали фен страницата си със спусък за време, понякога каналът се деактивира. И ако сте настроили задачи по пускането на статус във фен страницата автоматично за точно определено време, ден или месец и той не се появи, вероятно канала се е изключил и ще се наложи да влезете от менюто, което споменах по-горе и просто да го активирате отново. Една от причините за спирането на канала е, когато ме бяха блокирали от Facebook, другите пъти нямам обяснение…Но поглеждайте от време на време дали стои активен канала, който използвате и дали е свързан с профила ви!

Та въпросните “add-ins”, които честно казано лично аз не използвам за сега, защото просто не ми се е налагало в задачите, които правя, представляват дескриптори, използвани при изпълнението на самите действия.

Например: ако публикувате линк в профила си в Delicious, може би също ще поискате едновременно с това, този същия линк да се публикува и във facebook.

Тогава е добра идея да ползвате добавката/add-ins/ за канала Delicious – {{Notes}} като съобщение, когато създавате действие за публикуване на линк във Facebook.

Сигурен съм, че в началото някои от вас ще сте малко объркани. Не случайно пиша тази статия след 2 месеца използване на услугата, за да мога да и разбера основите на използване, за да ги споделя с вас.

И тук съвета ми е да започнете да я използвате, да отделите малко време да я разучите и то заедно с помощта на тази статия, която допълнително ще ви спести много време. А и в нея съм събрал най-доброто, което е на разположение в световното интернет пространство за ifttt – гарантирано!

В резултат, това ваше търпение ще ви се отблагодари с изключително много спестено време, а което е може би още по важно – доста завишено количество свършена работа за единица време!

Създаване на автоматична задача

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Създаването на задачи в ifttt е невероятно лесно, наистина!

Това е така, тъй като ifttt ще ви води за ръка през целия процес. Стъпките са направени като за идиоти честно казано, толкова лесно са описани, че да може всеки да ги разбере.

За да създадете задача, просто натиснете върху бутона  “Create a task” във вашата профилна страница.

Кликвайки на надписа в синьо “this” /виж снимката по-горе/ ще ви изкара списъка на спусъците с канали и ще можете да изберете един от тях, а след това идва и ред на избора на същинският спусък, който ще задейства задачата/снимката отдолу/.

В следващите два примера, които ще ви дам искам да ви илюстрирам на практика как работи този онлайн инструмент, който има силата да ви накара да стоите далеч по-малко пред компютъра или да свършите нещо допълнително.

В първия пример ще ви покажа как автоматично да получите съобщение за напомняне на мобилния си телефон в определен от вас час, в който да речем започва любимия ви сериал.

Тук обърнете внимание повече на логиката на работа на приложението, а не толкова на самият пример…

Да, наистина тривиален пример, но пък чрез него ще видите уникалната възможност на ifttt да работи и с изпращане на истински смс-и директно до мобилния ви телефон и то с поддръжка за България.

Другият пример е задача, която аз ежедневно използвам, а именно автоматично постване на различен тип статуси в зададен от мен ден и час директно във Facebook фен страницата на lifehack.bg

Така че ако има хора, които си мислят, че по цял ден съм на компютъра и пускам статуси, точно сега е момента да разберат, че това изобщо не ми се налага….,

….а съм или на път или по други задачи извън офиса, докато ifttt изстрелва самичък, това, което и където си поискам.

Та да минем по същество!

[sws_divider_line]

Първа задача: Ще създадем седмично напомняне за един от моите любими сериали “Двама мъже и половина”, малкото неща, които гледам по ТВ….е, и новините понякога!

Първо трябва да изберем бутона за създаване на задача Create Task, след което избираме синият надпис “this” в резултат на което се появяват каналите-спусъци, от които да избираме.

Тук ще се спрем на иконката с часовник и надпис date & time.

Ще ни се появят няколко времеви спусъка, от които да изберем дали искаме да е определен час, ден, седмица и т.н.

В случая както казахме в началото, ще създадем ежеседмично напомняне в определен ден и точно за това ще изберем спусъка “Every weekday at” – вижте снимката отдолу.

уеб активности,ifttt

После ще ни се появи място, от което да си изберем кой точно ден от седмицата бихме искали да получим напомнянето и съответно в кой точно час да стане това.

Забележете – контролът тук е изцяло наш!

Може да изберете повече от един ден от седмицата, часът се движи през 15 минути. След като приключим с избора на ден и час, натискаме синият бутон  “Create Trigger”, за да продължим напред.

Тогава ще ни се появи надпис в синьо “that”, който натискаме – снимката отдолу.

уеб активности,ifttt

Сега ще изберем каналът, който ще извърши действието в резултат на настъпилия ден и час, който настроихме преди това.

Тоест тук ще дръпнем спусъка, който е предизвикан от настъпилото събитие или в случая настъпването на деня и часа.

уеб активности,iftttИ тъй като искаме действието да е пращане на смс, то избираме и точно този канал – зелената иконка с надпис SMS.

И така, време е да настроим действието!

Избираме въпросният смс канал. Ако все още не сте го активирали, тук е мястото от където да го направите, точно в тази стъпка – в движение. Избирайки този канал, ще бъдете подканени да го активирате за вашият мобилен телефон.

До писането на тази статия не ми се налагаше да го ползвам и не знаех дали ще сработи с БГ номер, но се оказа, че всичко работи и ifttt поддържа нашата малка държавица, което много приятно ме изненада.

Та, в прозореца, който ще ви изскочи, за да активирате канала чрез PIN код, въведете мобилния си номер като използвайте следният пример: 00359ххххххххх.

Ето как точно го направих аз:

уеб активности,ifttt

След минутка някъде ще получите смс с четири цифрен PIN код, който ще въведете в полето от този същия прозорец, в който вкарахте мобилния си номер.

Веднъж след като направите тази активация ще можете всеки път да си избирате канала за SMS без да се налага да го активирате отново.

След като приключите с активацията на мобилния си номер, ще ви се появи опцията за изпълнение на действие “Send me a text message”.

И остана само да конструираме желаният от нас SMS.

В полето, което ще ви се появи за това може да приложите и два вида добавки от типа “add-ins” за ден от седмицата и дата, но те не са задължителни и може просто да ги изтриете и да си напишете вашият си текст.

Тук е важно да знаете, че не се поддържа кирилица, тъй като аз опитах с нея, но в смс-а получих само въпросителни. Така че пишете на латиница.

уеб активности,ifttt

Чудесна идея би било ако сте дама и бихте искали да напомните на мъжа си да напазарува или да направи друга досадна операция 🙂

Разбира се трябва да сте активирали и неговия номер за тази цел, което не вярвам да ви е особено трудно…и без това вероятно постоянно му го проверявате….

Накрая, след като сте готови с текста на съобщението, остана да натиснете бутона “Create action”, след което може да дадете описание на задачата и съвсем накрая задължително натиснете бутона “Create Task“.

Готови сме, създадохме съобщение в определен ден и час от седмицата, което ще ни напомня да не забравим любимия си сериал.

Не се заблуждавайте от подробните ми обяснения…Създаването на една подобна задача на практика отнема не повече от 20 секунди, особено като свикнете.

Втора задача: Обещах Ви още един пример и то от моята лична практика. Истината е, че е много простичък, но за мен е адски ефективен, особено за човек, на когото му се налага по цял ден да е далеч от компютъра…, е почти цял ден 🙂

уеб активности,ifttt

Както знаете аз имам сайт, който много обичам, и който тепърва предстои да стане един от най-добрите в областта си.

Именно за тази цел ми е необходима добра социална активност и особено такава във Facebook, чрез публикуване на различен вид медия посредством статуси през определен интервал от време.

Забележка: Времевите спусъци са едно от най-силните оръжия на ifttt, които може да използвате за повишаване на продуктивността си!

Поради факта, че работя нещо съвсем различно от този сайт съм принуден да не съм доста време пред компютъра,  а статуси няма кой да пуска вместо мен.

Намерих решение чрез Ifttt, което много странно за мен, но след доста търсене в неговите готови рецепти не успях да намеря точно такава /вероятно има но са стотици и не ми се търсеше много/и ми се наложи да си създам сам задачата.

Та сега ще ви покажа в няколко изречения как да настроите автоматични статуси от всякакъв вид: текст, снимки и видео да се постват когато си поискате във фен страницата или личният ви профил във facebook – и за двете е еднакво, просто каналите са различни:

Процедурата ако се прави ръчно е следната:

 • Избирате бутона Create a new Task
 • Натискате върху надписа this и избирате канала за време – иконката часовник
 • След това за спусък избирате времеви период, в зависимост кога искате да се постне статуса ви – дали да е в точно определен час, дали да е всеки ден, дали да е в точно определен ден от седмицата и т.н.
 • След това избирате съответния час, ден и т.н., когато желаете да се натисне спусъка и статуса ви да се изстреля директно в профила или фен страницата ви във Facebook,  натискате бутона Create a trigger
 • Избирате надписа that, след което избирате каналът, който ще се включи в резултат на зададения преди малко спусък. В случая това е Facebook Pages за фен страницата ви или просто Facebook за профила ви
 • Ако все още не сте активирали тези канали, тук ще ви се наложи да го направите, като пак повтарям преглеждайте ги от време на време дали са активни, когато ползвате услугата за в бъдеще
 • След като вече са активни каналите за Facebook Timeline идва момента, в който да изберем какъв точно по вид статус искаме да пуснем: дали това да бъде просто текст, снимка или линк към статия например.

Тоест ще ви се появят три избора, вие само трябва да посочите с мишката кой точно желаете. Аз по принцип най-често избирам Upload a new photo from URL

 • За да качите снимката във виртуалното web пространство и да вземете линк към нея, който ще ви е необходим в случая, ще ви издам инструмента, който ползвам аз за тази цел и който ми е уникално удобен: това е imgur.com

Освен да качите снимки там и да вземете линк към тях, съветвам ви да прегледате и наличните, които и други хора от цял свят качват – ще останете доста приятно изненадани 🙂

 • Почти накрая остана само да попълним полетата със съдържанието на нашият статус.

В първото поставете линка към снимката, която качихте от инструмента, който ви посочих по-горе.

Във второто поле въведете вашето съобщение или както правя аз заглавието на статията, която пускам, последвано от линк към нея, за който ползвам инструмента за съкращаване на линкове bit.ly, за да изглежда целият статус доста по-добре.

Накрая може да поставите име на албума или нещо като категория. Например ако статията е за продажби, аз пиша продажби в последното трето поле.

 • Натискаме Create action, след което Create task, за да създадем задачата окончателно. Това е – точно 30 секунди!

Всички тези стъпки се отнасят до голяма степен и за управление на статуси в Twitter с много малки разлики.

Моята съкратена рецепта за цялата тази работа!

уеб активности,ifttt

Ако пък искате да не се мъчите ръчно, макар, че именно това е избраният вариант от мен за работа, съм създал и моя собствена рецепта с всички тези стъпки.

Необходимо е, когато я ползвате просто да замените часът и останалите атрибути от нея с ваши собствени.

Ето и директен линк към рецептата на lifehack.bg за публикуване на статуси във Facebook фен страница в определен от вас час!

Вероятно Ви е направило впечатление под заглавието, в което казвам, че световноизвестният онлайн предприемач Нейл Пател се съдира да използва Ifttt?

Да, той наистина го прави и може да се уверите в това, като посетите личният му профил във Facebook, също и личният му уеб сайт, като останалите световноизвестни, за които пише няма да ги изброявам, тъй като са доста.

А на снимката по-долу се вижда как го използва и на практика:

уеб активности,ifttt

Цялата тази задача според мен едно, че е с абсолютна възможност за персонализация, второ, че е напълно безплатна и трето доста по-опростена, за разлика от подобни услуги като buffer или hootsuite, които също са добри инструменти, но на мен са ми някак си претруфени и с ограничени възможности, заради платените си версии.

Имайте едно на ум, когато пускате автоматично статуси в социалните мрежи!

Според различни специалисти автоматичното публикуване на статуси в социалните мрежи и особено за Facebook не влияе добре на авторитета ви там и в частност на т.нар. Edge Rank на Фейса, който определя колко добре ще се визуализират нещата ви – в смисъл колко на брой хора ще ги видят.

Аз не мога да се ангажирам дали това ще ви навреди или ще ви помогне в социалните мрежи, нито съм специалист в тази област.

Аз мога само да ви кажа резултата при мен, който смея да твърдя, че е повече от положителен –  поне статистиката на Facebook казва точно това.

А и в моят случай това се налага, тъй като през деня не мога да съм постоянно пред компютъра.

Това, което правя е сутрин за 5 минути нагласям статусите за деня и повече не се занимавам, Ifttt върши цялата останала работа.

В края на работния ден отговарям и реагирам на вашите отзиви по публикуваните неща в нашата фен страница – това е!

Но ако имате време и стоите постоянно пред компютъра може би е по-добре да пускате всичко ръчно…Но в крайна сметка вие решавате!

Ifttt не само че ще свърши огромна работа вместо вас в социалните мрежи, но освен всичко друго, има и още няколко страшно полезни функции, които доста ще се радвате да видите, а именно:

Поддържа WordPress:

Тук имам предвид, че се поддържа не само wordpress.com но и wordpress, който е на ваш собствен хостинг, а това е просто страхотно.

Тази възможност може да облекчи товара на сайта ви от различни услуги под формата на плъгини и добавки, като вместо тях туитва статиите ви и ги поства във Facebook

А ето ви една рецепта, чрез която всяка нова статия ще бъде публикувана директно във вашата фен страница във facebook: Any time you add a new WordPress post it updates your Facebook fan page, giving post title and link.

Поддържа Google Calendar

Инструмента работи с един от най-удобните, безплатни уеб календари, чрез който милиони хора управляват задачите, срещите и изобщо цялото си ежедневие!

Добавя AM/PM разграниченията за време за преди обяд и след обяд:

Това може да ви звучи тривиално и не особено голяма екстра, но уверявам Ви, да имате възможност да определяте почти точно до минутата време кога през деня да се извърши задачата е безценно, когато използвате каналът Date & Time.

Няколко идеи за задачи, които може да си направите автоматични:

[sws_divider_line]

Възможната употреба на ifttt като варианти е безкрайна.

С над 200 комбинации от спусъци и действия, вие можете да автоматизирате една значителна част от вашата онлайн активност и задачи, които трябва да вършите ежедневно, но са ви досадни и отнемат доста време.

Ето и някои идеи, които може да ползвате, идеи, които да ви влязат в употреба:

 • Различни напомняния, които да получавате чрез смс на телефона си
 • Автоматично постване на линк в Twitter, когато го добавяте в акаунта си в Delicious, включително и добавяне на канала на друга социална мрежа
 • Получаване на sms при промяна в прогнозата за времето
 • Използване на RSS канала за автоматично изпращане на пост от сайт до услуга като Instapaper или популярният Read it Later, като последното го използвам и ми е адски полезно в джунглата от информация
 • Уведомление по мейл, когато е добавена нова статия в любим ваш сайт. Има смисъл ако не сте абонирани или предпочитате друг вариант на мейл абонамента
 • Автоматично публикуване на нова снимка във Facebook, когато я качите във Flickr
 • Създаване на новинарска емисия чрез sms-и на телефона ви, използвайки каналите RSS и SMS
 • Създаване на автоматични действия обвързани с профилите ви в нашумялата социалка за фотография и снимки Instagram, както и такива в LinkedIn, Youtube и много други.
 • Множество полезни операции свързани с файлове и снимки взаимодействащи с вашият Dropbox акаунт

Автоматизирайте вашият свят от онлайн инструменти и социални профили чрез рецептите на Ifttt

[sws_divider_line]

Помислихте си че приключихме с ползите от използването на Ifttt? Та те едва сега започват!

Това уеб приложение не само ще ви даде възможността сами да си създадете желаното от вас автоматизирано действие в интернет, …тук идва най-хубавата част…, но и опцията да направите автоматично и самите автоматични задачи чрез огромен набор предварително готови рецепти!

Да автоматизираме автоматичното…..!

уеб активности,ifttt

Споделяйте навсякъде…с Ifttt

Ако имате множество социални акаунти, както са доста хора в интернет, ще оцените лекотата, с която може да ги свържете заедно чрез ifttt.

Точно това може да направите с този инструмент – да свържете профилите си и автоматично да се извършват действия в тях без изобщо да се занимавате – доколкото е разумно разбира се!

Свързването на един акаунт с друг ще ви даде възможност за повторно пращане на едни и същи актуализации през различни социални и други мрежи и услуги.

Ако искате да правите това само от време на време, можете да създадете hashtag, който да натисне спусъка и да се предизвика действието.

За тези, които например използват Tumblr /виждам все повече българи да го правят/ или подобна медийно фокусирана блог платформа, ifttt ще им позволи автоматично да публикуват там елементи от RSS емисии, чрез което да създават непрекъснат поток от споделено съдържание в блога си, освен останалото съдържание, което пишат и качват там.

Чрез рецептите на Ifttt ще можете също да настроите RSS потока на ваш собствен сайт или блог автоматично да се поства във вашите социални профили или фен страници, както описахме по рано в статията.

Ако сте фен на също автоматичната услуга Buffer, вие вече знаете колко е лесно да добавяте регулярно нови актуализации в социалните мрежи, само където там безплатният акаунт е ограничен, а и честно казано Ifttt със своята елементарност много повече ми допада лично на мен, но това вече го говорихме.

Предимството тук е, че може да използвате страхотни комбинации между ifttt и buffer, тъй като и неговият канал се поддържа в нашето уеб приложение, за което вече толкова много говорим.

Освен, че ще може да се възползвате от подробния списък с рецепти на различни действия, които различни потребители са създавали за своите цели и споделят с нас, ще можете да създавате и свои такива, а не всеки път да минавате стъпките на примерите, които ви показах малко по-нагоре.

Всяка рецепта може да бъде споделяна и използвана от всеки имащ профил в Ifttt, а освен това има и търсачка, в която може да потърсите точно това действие, което ви трябва.

Не пропускайте и падащото меню от страницата с рецепти, благодарение на което ще можете да ги сортирате по популярност, да извадите само новите или тези, които са хит!

В следващите редове ще ви изброя няколко изключително полезни примери за рецепти, които ще ви спестят време и енергия:

Няколко примера за рецепти за управление на социални мрежи

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Ако искате да запазите една и съща профилна снимка във всичките си социални профили, можете да създадете спусък, който да се активира, когато промените профилната си снимка на единия си акаунт, за да се актуализира същата в другите ваши социални профили автоматично, без да се налага да го правите във всички по отделно!

Линк към рецептата

уеб активности,ifttt

Използвайки Evernote /страхотна услуга/, вие ще може да си създадете архив на вашата социално медийна активност, изпращайки я до създадена от вас секция в Evernote, веднага, след като постнете нещо.

Тоест веднага щом постнете нещо във Facebook профила си, било то снимка, интересен линк или статус, то ще се праща директво в профила ви в Evernote, като така ще се архивира за бъдещо използване.

Линк към рецептата

уеб активности,ifttt

Можете също да архивирате всички тези неща по дата, използвайки рецептата с Google Calendar. По този начин ще поддържате историята на социалния си профил и ще направите възможно търсенето в нея!

Линк към рецептата

уеб активности,ifttt

Ако пък бихте искали да проследявате линковете, които споделяте онлайн, да запазите само вашите статуси, съдържащи линкове, действие, което ще ви помогне да ги намерите по-късно, използвайки Delicious или Evernote, вие отново ще можете да поддържате архив с възможност за търсене в него на всички ваши споделени линкове. Evernote също е страхотно място да запазвате идеите си.

Чрез настройване на таг/етикет, който да се изпрати директно към вашия Evernote акаунт, вие ще можете да колекционирате идеи от вашият Google Reader изключително лесно.

Можете да намерите подобни рецепти за въпросните действия като просто изпишете ключовите думи “calendar” или “Evernote” в търсачката на Ifttt на страницата с рецептите.

Организирайте живота си!

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Автоматичната природа на ifttt е да ни държи организирани и продуктивни, дори когато не сме.

Задайте всички тези задачи, за които ви говорих до сега и ще се изненадате в колко удобен начин за работа се превръщат те.

Можете да маркирате със звезда мейлите си в Gmail, за да се изпратят директно във вашият Evernote /ако все още не използвате този инструмент, започнете/ с добавен етикет.

Това е удобно за добавяне на списъка ви със задачи в пощенската ви кутия, без много допълнителни усилия.Ето и готовата рецепта за това…

Направете резервни копия на снимките си лесно, като използвате всички налични рецепти на ifttt за това!

уеб активности,ifttt

Ако използвате Dropbox, Ifttt може лесно да създаде процес по съхранение на резервни копия на снимки, документи, мейли, файлове изпращайки ги директно във вашият акаунт там.

Също така може да запазвате резервни копия – бакъп на снимки, които поствате през различните мрежи в интернет.

Например ако искате може да създадете да се извършва повторно изпращане на снимките ви от във вашиятFlickr акаунт.

Линк към рецепта, която ще поддържа съхранени всички снимки, които поствате във Facebook

Да ви се изпрати мейл ако утре ще вали или ще бъде облачно!

уеб активности,ifttt

Много лесно и успешно може да използвате Ifttt, за да ви уведоми ако ще вали, вместо Емо Чолаков от БТВ, който и без това нищо не познава.

Първо трябва да активирате канала за време и канала за Gmail. Като този за време с радост установих, че поддържа град Русе, което означава, че тази задача ще работи без проблем и за вас.

Ето и готовата рецепта, чрез която да си настроите това действие ако искате! Може да получавате уведомления за времето още и чрез sms или twitter, за да сте подготвени и да няма изненади.

Финални думи: Убийствена мощ за автоматизиране на вашият свят от web приложения чрез Ifttt

[sws_divider_line]

уеб активности,ifttt

Ако изобщо имате нужда от редовно напомняне за нещо, Ifttt може да направи така, че да ви осигури това, използвайки за спусък канала за време и дата.

Дали ще поискате да получите SMS напомняне всеки понеделник, за да изхвърлите боклука или мейл всяко първо число на месеца, за да си платите наема, това уеб приложение ще ви спести главоболията и усилията на паметта ви да запомните всичко.

Интерфейсът на Ifttt с тези големи, цветни бутони, ясните и последователни стъпки, правят инструмента изключително лесен за използване.

Доста е вероятно да сте намирали част от посочените предназначения на този онлайн инструмент вече и на други места.

И въпреки това, каквото и да сте ползвали до момента, с ifttt всички възможни комбинации от спусъци и последващи действия, които можете да му зададете ще направят живота ви ако не по-простичък и лесен, то поне ще ви освободят добра порция от време, която да заместите с други важни ваши си неща и така да останете фокусирани и продуктивни.

Не забравяйте, че можете да изключите дадена задача по всяко време, да я дадете на пауза или да я редактирате в движение ако искате.

Като целият този мощен контрол е събран в един не особено красив, но простичък и лесен интерфейс, който прави процеса лек и приятен като морски бриз.

По традиция в този сайт Ви запознаваме с неща, които наистина работят и инструменти, които предварително сме пробвали и това не прави изключение.

Разликата тук обаче е, че докато доста приложения минават и заминават в нашето ежедневие, ifttt вече месеци успява трайно да се установи в ежедневната ми активност в социалните мрежи и безотказно да ми помага.

Доста от възможностите, които притежава ifttt не са засегнати в тази статия, но то и няма как…

Всеки от вас има индивидуални потребности и би било най-добре ако разберете логиката на работа на приложението и сами си създадете автоматичните действия, които истински да ви влязат в употреба.

Ifttt със сигурност може да направи това за вас……

На финала, вместо да ни благодарите, че ви светнахме за това прекрасно приложение, което обхваща почти всичко като активности в интернет, ми се иска да ви попитам какво мислите за този инструмент, бихте ли отделили време да го изпробвате и тествате, коя рецепта непременно ще внедрите във вашият онлайн живот…?

И съвсем накрая бих искал да Ви помоля най-учтиво да подкрепите lifehack.bg като споделите тази статия във вашите социални профили.

Така хем ще помогнете на хората до вас да научат за нещо наистина атрактивно и полезно, хем ще помогнете на нас да привлечем повече хора, които да се присъединят към нас…

…знам че ще ни помогнете и точно за това искам да Ви кажа едно голямо Благодаря!

Посетете уникалният web автомат и виртуален помощник ifttt от този линк!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА