Създаването на Airbnb – една от най-вдъхновяващите истории в бизнеса [накратко]

По-добре да имаш 100 човека, които те обичат, отколкото 1 000 000, които те харесват – Браян Чески, съосновател на Airbnb

Времето на организираните екскурзии, лудата програма за обикаляне на забележителности и нощувките в хотели без много възможност за избор отдавна отмина, защото вече си имаме Airbnb! Платформата отвори домовете на милиони хора, свързвайки ги по уникален начин, превръщайки пътуването в изгодно и приятно преживяване.

Преди да ви разкажа как точно да използвате Airbnb, за да си запазите супер изгоден апартамент или къща и да си прекарате страхотно, ще ви разкажа за “раждането” на Airbnb. Струва си да се види как се стига от нулата до създаването на компания за милиарди ?.

Историята на Airbnb е една от най-вдъхновяващите в бизнеса.

Тя е пълна с безброй пречки, търсене на инвеститори и хиляди долари изхарчени от лични кредитни карти. В даден момент основателите й трябвало да започнат да продават и готови зърнени храни за закуска, само и само компанията да не фалира.

Минали почти две години докато най-после се видяла светлина в тунела.

Ето как започнало всичко:

В края на 2007-а Браян Чески и Джо Гебиа се местят от Ню Йорк в Сан Франциско. По това време и двамата безработни имали затруднения с плащането на наема и естествено търсели начини да изкарат повече пари.

Направило им впечатление, че докато се провеждала една доста посещавана конференция по индустриален дизайн всички хотелски стаи в града били заети.

И… видяли бизнес възможност в ситуацията!

Купили няколко надуваеми дюшека и пуснали обява за „Air Bed and Breakfast“. За услугата „нощувка и закуска“ определили цена $ 80 на вечер. И ето, че се появили и първите клиенти – тридесетгодишен индиец, жена от Бостън и баща на 4 деца от щата Юта.

Скоро към тандема се присъединил и завършилият Харвард млад архитект Натан Блехарчик. Направили си дори и уеб сайт. В него обаче влизали само двама потребители, единият от които бил Чески. Вързали се и към платформа за конференции, фестивали и други събития, но броят на резервациите от там бил катастрофален – само две!

? Философията за живот на Натан е Есенциализмът, за който писахме тук

Компанията стартирала отново през 2008 година след коренни промени на сайта и това се случило в навечерието на конгреса на Демократическата партия в Денвър.

Младите предприемачи се прицелили в хилядите делегати на конгреса и идеята била поддръжниците на Обама да предложат подслон на други. Над 600 човека ползвали платформата, а приходите възлизали на впечатляващите тогава $ 30 000.

Междувременно търсенето на финансиране за иновативния стартъп не спирало. Щастието им се усмихнало с първите $ 20 000 от инкубатора Y Combinator

Решили да ги инвестират в най-големия си пазар!

Купили камера и заминали за Ню Йорк, за да се запознаят лично с предлагащите имотите си в платформата и да направят качествени снимки на всеки един от тях (отдавна установили, че некачествените снимки са проблем).

През януари 2009-та тримата бизнесмени били поканени от инкубатора на обучание и междувременно единият от собствениците му се опитал да привлече и друг инвеститор в тяхното начинание – Фред Уилсън. Състояла се среща, но в крайна сметка Фред отказал. Две години по-късно в блога Уилсън описва това като огромна грешка – не е успял да предвиди голямата картина и блестящото бъдеще на иновативната идея.

Фокусирал се единствено върху моментната ситуация…и сгрешил.

След обиколката в Ню Йорк посоката била сменена – започнало предлагане на всякакъв вид настаняване. През март 2009 в сайта се предлагали вече над 2500 имота и имало над 10 000 регистрирани потребители на услугите, които предлагали от Airbnb.

Това бил първият сериозен пробив, а останалото е история както се казва…

На финала да включим и цифрите от 2017-та в тази невероятна история:

 • $ 31 милиарда стойност на Airbnb
 • 150 милиона потребители
 • 65 000 града и 191 страни в платформата
 • 160 милиона пристигания на туристи само за първите два месеца
 • 11 минути и 31 секунди – средно прекарано време в мобилното приложение

Не е зле за някаква си хрумка по време на конференция за индустриален дизайн…


РЪКОВОДСТВО ?

Как да си резервирате изгодна нощувка с Airbnb [Total Guide]

Тук ще ти покажа тънкостите как да си направиш изгодна и удобна резервация за някоя супер дестинация – с Airbnb стъпка по стъпка ?

СЪДЪРЖАНИЕ:

 1. Създаване на акаунт / профил в Airbnb ?
 2. Резервация на къща или апартамент в Airbnb ☎
 3. Как се плаща резервацията в Airbnb ?
 4. Кореспонденция с домакина в Airbnb ?
 5. Какво се случва, когато приключи пътуването ?
 6. Още полезни възможности в Airbnb ?
 7. 9 практични съвета за работа с Airbnb ?
 8. 4 полезни съвета за пътешественици ⛵
 9. 10 полезни инструмента за пътешественици ?

Разгледай ръководството ?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: