ВЛЕЗ В КЛУБА
самурай,лък

Заншин: научете изкуството на вниманието и фокуса от легендарните самураи стрелящи с лък

 •  
 •  
 •  

Запази за после

Всичко живо е в състояние на постоянна промяна и движение. В мига, в който спрете за отдих, въобразявайки си, че сте постигнали желаното ниво, част от ума ви ще навлезе във фаза на упадък, вие ще загубите трудно постигнатото творческо вдъхновение и останалите ще започнат да го усещат. Това е сила и интелигентност, която трябва непрестанно да се подхранва, защото в противен случай ще загине.

стрелба с лък

Не говорете за дарби и вродени таланти! Можем да назовем велики мъже от всякакви области, които са били родени с оскъдни дарби. Те са постигнали величие, станали са гении благодарение на качества, с липсата на които никой запознат със същината им не би се похвалил: всички те са притежавали онази сериозност на способния работник, който се научава да майстори умело частите, преди да се осмели да създаде голямото цяло; те не са бързали, защото са изпитвали по-голямо удоволствие от съвестното изработване на дребните маловажни детайли, отколкото от ослепителния ефект на голямото цяло. – Фридрих Ницше


През 1920 г., германец на име Еуген Херигел се премества в Япония и започва да тренира “Кюдо”, японско бойно изкуство за битка с лъкове. Тогава Херигел има честта да бъде трениран от легендарния Кюдо мастър Ава Кензо.

Като учител, Кензо бил убеден, че начинаещите най-напред трябва да овладеят основите на стрелбата с лък, преди да стрелят по реална цел. Великият мастър бил отдаден до крайност в това свое вярване. Това било и причината за първите 4 години на Херигъл да бъде позволено да стреля единствено по сноп слама и то само от 7 метра.

Когато най-накрая му позволили да опита с истински мишени, разположени в другия край на двора за упражнения, резултатите на Херигъл били наистина слаби.

Стрелите излизали извън целта, а с всеки следващ изстрел ученикът ставал все по-отчаян. Херигъл бил убеден, че проблемът му бил единствено в начина, по който се прицелвал, но на това негово оправдание Кензо му отвръщал, че не насочването на стрелата е проблемът, а непрестанното мислене само за целта, чието постигане ще определи резултата!  Разочарован и ядосан на учителя си, Херигъл му се възпротивил с думите: “В такъв случай Вие трябва да сте в състояние да улучите целта и със завързани очи.” След тези думи учителят Кензо се замислил за секунда, след което казал: “Когато се стъмни тази вечер, ела ме посети.” Последвала…

Стрелба с лък със завързани очи

След като паднала нощта, двамата мъже се върнали на двора при мишените. Кензо се приближил към нормалното си местоположение за стрелба, за да се прицели в цел, скрита някъде в нощта. Майсторът на лъка заел бойна позиция, здраво опънал тетивата и изстрелял първата стрела, разцепвайки непрогледната тъмнина, която царяла в двора.

По-късно Херигъл ще напише: “От звука, който се чу, знаех, че беше уцелил.” Веднага след това Кензо се прицелва с втора стрела и отново стреля, без да вижда крайната си цел. Тогава Херигъл скача от мястото си и изтичва да провери мишената.

В книгата си “Дзен и изкуството да стреляш с лък”, Херигъл ще напише:

Когато осветих целта, за моя голяма изненада открих, че първата стрела се беше забила точно в средата на мишената, а втората беше разцепила първата, попадайки отново точно в целта.


самурай стреля с лъкВсичко е в процеса – Заншин!

Майстори на лъка често учат, че “всичко е в процеса“. Къде ще поставите краката си, как ще държите лъка, начина, по който ще дишате по време на освобождаването на стрелата – всичко това определя крайният резултат, а не мисълта за него.

В случая на Ава Кензо, големият мастър е бил толкова вглъбен в процеса, който довежда до съвършения изстрел, че той е бил в състояние да възпроизведе една и съща серия от движения, без дори да се налага да вижда целта. Това пълно, осъзнато сливане на тялото с ума по отношение на целта е познато още като Заншин (Zanshin).


Заншин е дума, използвана често в японските бойни изкуства, чрез която се обяснява състоянието “спокойна бдителност” или “будно внимание”.

С други думи, това е състояние, при което умът е напълно фокусиран върху действията, от които се състои задачата, и нейното прецизно изпълнение. Неслучайно Кензо кара ученикът си да стреля по слама от 7 метра цели 4 години.

Заншин е състояние, в което тялото, умът и околна среда са в пълен синхрон, без да се напряга боецът. Или иначе казано, това е състояние, в което човек е изключително бдителен и напълно фокусиран върху това, което прави.

Заншин има и още по-дълбок смисъл.

Това е изборът да живееш живота си съзнателно и с цел, е не да се движиш по течението, ставайки жертва на обстоятелствата, които се изпречват на пътя ти.

Врагът на усъвършенстването

Има една популярна японска поговорка, която казва:

След като спечелиш битката, стегни си шлема.

Битката не свършва, когато спечелиш. Битката свършва единствено, когато те мързи, когато губиш чувството си на ангажираност и когато спреш да обръщаш внимание. Това е Заншин – да действаш в живота с бодрост, осъзнатост, независимо от това дали целта вече е постигната или тепърва предстои да “насочиш стрелата”.

Можем да приложим тази философия в много области на живота.

 • Писане: Битката не приключва, когато издадете книга! Тя завършва, когато губите времето си, необходимо, за да продължите да усъвършенствате вашите знания и бдителност, когато спрете да развивате вашия продукт.
 • Фитнес: Битката не свършва, когато постигнете желаната визия и килограми. Битката свършва тогава, когато загубите концентрация, пропускайки тренировка, нарушавайки диетата или претренирате.
 • Предприемачество: Битката не приключва, когато направите голямата продажба. Тя свършва, когато започнете да ставате самонадеяни и самодоволни.

Врагът на усъвършенстването не е нито провалът, нито успехът! Врагът на усъвършенстването е скуката, умората и липсата на концентрация. Врагът на усъвършенстването е липсата на ангажираност и отдаване към процеса, а процесът е всичко.

Изкуството на Заншин в ежедневието

Човек трябва да подхожда към всички свои дейности и ситуации със същата искреност, със същата енергия и със същата осъзнатост, както ако държи лък и стрела в ръка.” – Кенет Кушне, “Една стрела, един живот”

Живеем в свят обсебен от резултатите. Подобно на Херигъл, ние имаме склонност да влагаме толкова много внимание само в това дали стрелата е поразила целта.

Ако обаче вложим цялата тази енергия и фокус, не в притеснение за крайния резултат, а в самия процес – в движението, техниката, стойката, дишането, начинът, по който държим лъка, опъването на тетивата, изстрелването на стрелата – уцелването право в десетката ще бъде просто често срещан страничен ефект.

Въпросът не е в това да се притеснявате за поразяването на целта. Въпросът е да се влюбите в това, което вършите, да обгърнете с любов всяка част от това, което правите. Успехът няма къде да избяга ако постигнете Заншин, онзи момент на пълна информираност и концентрация. Носете го със себе си навсякъде в живота.

Защото не целта има значение. Не финалът е важен. Важното всъщност е начинът, по който се доближавате до целта – това е всичко, което има значение.


[su_box title=”Още lifehacking от изтока:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
 1. 10 тайни за перфектно здраве, които монахът от Шао Лин Шифу Ян Лей Ви подарява, без да ходите до манастира!
 2. Пътя на самурая: кодекс на честта на японският войн
 3. 10-те магически завета на Буда – пробуденият
 4. 12 брилянтни урока за живота от дебеличкия Буда
[/su_box]
 •  
 •  
 •  
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

инструмента
за супер продуктивност
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да работиш по-бързо и по-леко
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this